Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

Att leka med de stora kanonerna

Martin Palmér
mån 6 okt 2014 kl 17:15

Det har varit mycket negativa känslor kring gårdagens match mot Chelsea. Samma gamla visa heter det, men var det verkligen det? Vi hade mycket av spelet och de gjorde målen, på det sättet var det precis som vi vant oss vid de senaste åren. Men jag tycker det är att göra det för enkelt för sig. I den här tylen av matcher har vi ofta haft mycket boll men sett väldigt sårbara ut, som att vi inte är på samma nivå och att de bara låter oss hållas. Tar man en mer kritiskt blick på matchen inser man snabbt att den egentliga skillnaden mellan lagen i den här matchen var Eden Hazards soloräd som ledde fram till straffen.

Chelsea skapade väldigt få chanser. Tänk efter, hur många gånger drog ni efter andan? Jag kan inte minnas någon utöver någon halvvådlig Szczesnydribbling. Diego Costa kom ingenstans. Hazard snurrade runt och Schürrle sprang mest löpningar i tomma intet. Defensivt hade vi kontroll på dem. Tyväerr gällde samma sak åt andra hållet. Vi letade och letade men fick aldrig någon riktigt klar målchans. Wilshere var nära att få ett friläge och Chambers hade ett farligt skott, men mer än så var det inte. Trots det kändes det inte som att Chelsea bara lät oss hållas, de var besvärade och fick slita rejält för att hålla oss borta.

Matcher som denna avgörs ofta av individuella prestationer. Hade Wilshere varit mer nogrann i sin mottagning hade vi troligen petat in en boll där, men istället var det Hazard som fick till en fantastisk dribblingsräd. Det avgjorde, för vänder vi på det och säger att Wilshere lyckas och Hazard snubblar till så är det vi som kontrar in 2-0 i slutet. Ja Costas mål räknas i statistiken men i en analys av matchen är det något som enbart uppkommer av att vi jagar en kvittering. Utan Hazards soloräd blir det inget läge för Costa.

Herr Soler spelade förresten fram till det målet, men var det någon som såg till honom innan det? Vi lyckades vara de som vann, eller åtminstone inte förlorade, mittfältet, och det var för mig den största signalen om att vi närmat oss rejält. Vi har alltid blivit överkörd där i de stora matcherna de senaste åren, men nu har vi istället kontrollerat det i två stormatcher i rad. Det kanske inte är så dumt med 4-1-4-1 i rätt matcher ändå.

Vi ska inte heller glömma att detta var ett helt ordinarie Chelsea i bra form borta på Stamford Bridge vi mötte med ett lag som saknar flera viktiga pjäser. Trots det såg vi inte någon utklassning, varken målmässigt eller taktiskt. Truppen är bredare än många säger, men en mittback behövs så klart.

Till syvende och sist var detta en jämn match mellan två topplag som avgjordes av en indivduell prestation. Det är så det är att leka med de stora kanonerna, även om man spelar bra och är på samma nivå förlorar man ibland. That's life. Jag är helt övertygad att om vi hade haft ljusblåa tröjor på oss och kallat oss City hade ingen pratat om att vi blev dominerade i den här matchen.

Kommentarer

Bild för Corben

1. Spelar ingen roll om vi varit skadefria.

2. Håller med om mitten, vi förlorade inte något mittfält bara för att Matic puffar omkull Jack en gång vid sidlinjen, rättare sagt la sig Jack för han trodde han skulle få frispark

3. Håller med om Cesc, hans passning var lysande och blev avgörande, typ. Men spelmässigt var han en av de sämre på planen. Helt klart sämre än Santi, Jack och även Flamini, som märkligt nog var en av de bästa på planen.

4. Om inte Chelsea gjort ett noll när dom gjorde det hade dom tryckt på mer och det hade kommit ändå, förr eller senare.

Jag tycker det ligger en del i vad du säger, lite attityd iaf, kul att se, men likväl för dåliga.

Sen är det så att skadeläget är konstant, det handlar inte om otur utan om okunskap och att omge sig med spelare som är benägna att missa matcher.

 

Jayarse på twitter.

Bild för Martin Palmér

Kan omöjligt kalla det okunskap när vi har en världsledande fitness coach. Då är alla okunniga

Bild för Fredrik Norman

Du menar alltså att det är våra spelare som är för dumma att förstå vad han säger? 

Bild för Martin Palmér

Va?

Bild för Fredrik Norman

Allt snack om att den största värvningen hittills är den där tyska fystränaren som skulle vara lösningen på alla våra problem med skador.
Det verkar ha gått sådär om jag skall vara ärlig och att det bara är otur med skador köper jag inte. Eftersom vi ständigt har en hel start 11a i sjukstugan.

Du hävdar att det inte är okunskap, i sådana fall undrade jag om du tror att spelarna är för dumma för att förstå fystränaren eller vad din teori ligger i att våra spelare ständigt är skadade. 

Bild för Martin Palmér

Men herregud, tror du man kan lägga om ett helt fys-system i en storklubb och se resultat på några månader? Jisses, du har ju tålamod som en sockerhög treåring

Bild för zimzon

Det är ingen raket vi ska bygga så ja, man borde utifrån fysträningen se resultat ganska snabbt. Annars är det andra faktorer som spelar in, t.ex underlag på träningsanläggningen med mera. Så självklart handlar det om okunskap, annars skulle vi inte ha problemen. Det kan t.o.m en sockerhög 3-åring förstå.

Twitter: @zimzon80

Bild för Fredrik Norman

Med tanke på att jag som tränat gym i flera år och ändå haft problem med ryggskott i tid och otid och benhinneinflammationer på bara 3 månader, med rätt typ av skor och annorlunda träning ,  sett markant skillnad på min trasiga rygg och mina ständiga benhinneinflamationer.

Sen förstår jag att alla skador inte kan byggas bort med rätt träning men många kan. 

Dessutom är det elitidrottsmän vi har att göra med så att lägga om träningen bör ge resultat ganska snabbt. 
Det kan inte ha med annat än okunskap att göra eller att det är stora fel på anläggningen eller utrustningen att vi har haft fler än 250 skador mer än United som ligger tvåa i skadeligan i premeirleague sedan 2002. 

Ett exempel är en spelare som Mesut Özil som innan han kom till Arsenal har haft 56 dagars skadefrånvaro i hela sin proffskarriär.
Han har redan nu varit borta 131 dagar och är nu skadad i minst 2-3 månader till 4-5 om man räknar Arsenal månader.  

Källa http://www.transfermarkt.co.uk/mesut-ozil/verletzungen/spieler/35664  

Bild för Martin Palmér

Din gymträningserfarenhet > Shad Forsythe. Självklart

Bild för Gerth Palm

Både ja och nej, ja på sätt att vi höll tätt länge både före och efter 1-0, utan att ha räddats av Szczesny, stolpar eller dylikt och nej kopplat till Corbens pkt 4. C var bättre helt klart men de radade inte upp chanser, ska vi få något med så behöver vi ha flyt, ska vi vinna ska vi ha rejäl tur ungefär enligt följande:

* Rött kort vid tacklingen på AS

* Straff vid hands(Cesc?)

* Vi hade målat på straffen, 1-1 och C lyfter upp spelet och vi kontrar in 2-1 på övertid och vi lyckas maska oss igenom de sista 3.

* Omöjligt? nä men allt annat än lätt.

Förra året hade inte ovanstående tur/flyt räckt i någon av de tre bortamatcherna vi helst glömmer, i den jämförelsen gör vi en bra match.

Bild för George Adams

Det är inte bara en mittback som behövs Martin. Ex Hazards mål kommer från en yta som en toppklass DM skall äga. Dessutom saknas ledaregenskaper. 

Nej vi har en fruktansvärt bräcklig trupp både mentalt, inställningsmässigt och fyssskt och en matchcoach i PL bottenskikt. Även om vi inte fick storstryk denna gång så var det klass skillnad.  

Bild för Martin Palmér

Flamini ägde den ytan större delen av matchen. Även en toppklass DM kan bli passerad av en sådan prestation som den Hazard stod för. Visst behöver vi en uppgradering där men i den här matchen hade det troligen inte spelat någon roll.

Du får gärna ta ett exempel på en situation där ledarskapet brast.

Tycker man det var klasskillnad i den här matchen hade man troligen redan bestämt sig för det innan och bryr sig inte om vad som faktiskt hände på planen.

Bild för Woody

Kan tyvärr enkelt konstatera att Ryssen är för bra. Inte en svag punkt har han i sitt köpelag. Vill åter tyvärr konstatera att han faktiskt har en viss finess och utveckling på vissa punkter. Matic om någon är väl exempel på att han numer långsiktigt utvecklar. Hans pjäser kliver också fram och presterar när det som mest behövs. Något som Arsenal football club i dessa dagar totalt saknar. Då kan det bli så här. Rock on !

Bild för Ola Svärd

Det är precis så här vi ska spela mot toplagen - krympa ytor och arbeta med omställningar. Vi får dessa lägen men kan inte förvalta dem. Jacks touch i första är ett typexempel på läge som inte får slarvas bort. Mot Spurs hade vi flera. Sen måste vi ju kräva av domaren att en så solklar hands ska leda till nåt bättre än hörna men jag är inte förvånad.

Målet vi släpper beror på bolltapp av Sanchez efter en onödigt snabb o kort frispark av Gibbs. Precis på samma sätt som vid spurs mål (PM4 till Fla som tappar). Dessa små detaljer är så viktiga. Avskyr de korta snabba frisparkarna när motstånd är runt omkring. Å andra sidan uppstår ju mål nästan alltid av nån form av misstag. Håller med någon ovan om att vi förmodligen förlorat ändå.

Vi gör dock en bra match och de som säger annat bör nog kolla en repris. Jobbigt va nio efter redan men säsongen är lång, dock känns Chelski ruskigt svåra ut i år. Money talks med Shitty o Chelski i förarsätena! 

 

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för George Adams

Ja Flamini hörde till en av de bästa röda i matchen (vilket i sin del säger en hel del om vära bärande spelare)

Jag anser inte vi har någon riktig ledare på planen överhuvudtaget så den frågan är jätte enkel att svara på. Den spelare som till slut gick in och visade känslor var den av Fergie skolade Welbeck.  Enl min uppfattning så är just avsaknaden av en (och helst flera) spelare med riktiga ledaregenskaper en av den största bristerna i de senaste årens AFC upplagor 

Jag tycker det var klass skillnad.  Visst det blev inte storstryk igen, men vi kan knappast säga att vi pressade Chelsea mer än något amnat lag gjort hittills. Hur många målchanser skapade vi ex? Pressade vi dom till större misstag? Vann vi många närkamper?  Gav vi oss verkligen chansen?

Tyvärr, var det en "walk in the Park"

Bild för Martin Palmér

Det där med ledarskapsbrist är en gigantisk floskel och det faktum att du inte har några konkreta exempel visar det med all tydlighet.

Bild för George Adams

Jag gav ju just ett exempel. 

Dessutom vilken tydliga spelar- ledare har vi haft de senaste säsongerna,  egentligen efter Adams och Viera eran? Det undrar inte bara jag utan det är väl ganska allmänt känt att ganska många efterfrågar en ny general på planen.

Förra säsongen hade vi ex utsett en spelare som inte var ordinarie till den normalt viktiga rollen som lagkapten. Vilka signaler skickar det? Eller var det så att Wenger helt enkelt inte hittade någon annan med de efterfrågade egenskaperna bland de som oftast startar. I år har han istället utsett en av supportrar och övrigt fotbolls etablissemanget rätt ifrågasatt spelare som LK. Vilken ställning i gruppen har en spelare som gång efter annan ifrågasätts av ex fansen och journalister? 

Sen Martin vi kan väl inte, (hur gärna vi än vill) påstå att vårt kära lag de senaste åren består av tydliga fighters,  eller  är speciellt kända för sin tydliga fighting spirit, sin vilja och sin förmåga att prestera på topp även mot riktigt starka lag. Det handlar ju till syvende och sist om att vinna matcher, även dom svåra. Med vårt facit i toppmötena så drar i allafall jag slutsatsen att mycket av våra problem i dom matcherna kan härledas till den delen av spelarna som sitter ovanför axlarna, dvs mentala faktorer och där är väl ex förmågan att ta fram ledaregenskaper, att skicka rätt signaler till varandra, visa vägen etc viktiga. 

Jag menar vilka till lagkamraterna stärkande signaler ger ex vår potentiellt bästa spelare, den som värvades för att göra skillnad. Özil såg ju grinfärdig ut hela matchen. Bedrövligt.

Bild för B-G

Äntligen en nyanserad syn på matchen. Tack Martin!

Twitter @grvdga

Bild för MattiasRamsey

Spelschemat kommer lätta efter landslagsuppehållet. Då kommer 3-poängarna börja rulla in frekvent varje vecka, skapa lugn och nytt självförtroende i truppen. Chelsea kommer bli ända förlusten iår för vi ska vinna alla 12 matcher i PL innan nyår och det är 36 friska pinnar. 

Bild för B-G

Thats the spirit son!

Twitter @grvdga

Bild för George Adams

Förstår ärligt talat inte hur vissa av oss funderar och analyserar våra prestationer. 

Absolut var Chelseamatchen ingen katastrofal insats, för det var precis som Martin skriver ett synnerligen bra motstånd, på bortaplan dessutom. Vi blev mycket riktigt inte förnedrade, eller utspelade. Vi slapp ännu en storförlust mot ett topplag. Vi neutraliserade till viss del t o m  några av Chelseas mest tongivande stjärnor, ( eller gjorde vi just det?) och Vi höll uppe spelet och hade helt rätt mycket boll.  Med lite tur med domslut så kunde vi fått en straff och vi kunde dessutom fått fått spela i numerärt överläge . Vidare skapades dessutom några bra anfall och det var inte speciellt långt borta att vi lyckades skapa några riktigt bra lägen, och mål!!

Men likväl, ett resultat ljuger inte

Chelsea gick med största sannolikhet ut till matchen med en ända målsättning. Att göra minst ett mål mer än motståndarna oavsett hur det ser ut, dvs den enkla, kanske lite tråkiga, men likväl själva tanken med spelet fotboll. Med sedvanligt Chelsea spel så spelade man ganska tufft, disciplinerat och satsade mycket på motståndarnas misstag. Ett sådant spel kan mycket väl ge sken av att motståndarna är med i matchen, och självfallet kan det ibland också straffa sig. Men även vi gooners måste erkänna Chelseas och Mou´s storhet. Deras trygghet i grundspelet, byggt på superdisciplinerat försvarsspel och utnyttjande av motståndarnas misstag är fundamental. Det räckte att vi gjorde ett misstag  så att Hazard kommer rättvänd och får möta den urusla försvarsspelaren Carzola i en duell, samtidigt som CC stöter med resultat att stackars Kos inte har mycket att göra. Det räckte att vi tappar press på  en av planens bästa passningsfötter för att Costa skulle utnyttja den ocean av yta som  den tunga och i vändningar snigellångsamma "supertankern" BFG bjöd på när han traskade upp i linje med Kos.

Vi var nära, men ändå långt borta!

2-0, game set and match. 

Chelsea spelarna ville vinna, dom hade en taktik för att vinna, dom visade varandra via sina prestationer och sitt kroppsspråk att dom var beredda och vågade att göra det som krävs för att vinna. 

Tycker vi skall ta lärdom istället för att hyppa vår prestation. Vi fick ju stryk för bövelen..

Bild för Martin Palmér

Vem hypar prestationen? Jag förordar lite nyans. Och framförallt att man inte får tappa bort ett tydligt framsteg i nån form av misär över en förlust. Var bitter och sur över resultatet, fine, men en ananlys av vad som hände får inte befläckas av den bitterheten

Bild för George Adams

Jag är vare sig bitter och sur över resultatet Martin. Chelsea var bättre än oss.

Jag är däremot inte nöjd med bl a rådande spelide eller med vissa delar i truppen och jag hymlar inte med att jag önskar en annan inriktning. 

Smaken är ju som baken och jag vinner helt enkelt hellre med 1-0 oavsett hur det ser ut på planen än att ha en ide som i stort bygger på att spela possesion, men inte få utdelning. Mao jag tycker vi bygger laget från fel håll.

Bild för Martin Palmér

Det är ju knappast så att vi bygger alget för bollinnehav utan utdelning. Att vi inte får utdelning har ju andra orsaker och att ställa om till ett spel där vi skapar färre chanser lär knappast öka utdelningen

Bild för George Adams

One nill to the Arsenal duger gott Martin. Samtidigt är det är ju inget som säger att ett försvarsstarkt lag skapar mindre målchanser. Att ha ett lägre utgångsläge brukar ju snarare ge att de chanser man skapar är klarare. Som det är nu så duttar vi ju mest omkring och skapar extremt lite mht bollbesittningen vi har. Bedrövligt ofunktionell taktik om du inte har toppklass på varje position, och de ända som riktigt lyckats med en utpräglad Wengersk possesion modell i England är foolsen, Derby och forest på 70 och 80 talet och internationellt sedemera Barza och Spanien för några år sedan. T o m den största klubben av dem alla,  Real har insett att från ett rätt lågt stående lag straffa motståndarna med snabba omställningar är det mest effektiva.