Medlemmar: 8836 st.
Visa menyn

Vad betyder Alexis framgång för Özil?

Martin Palmér
tor 6 nov 2014 kl 14:39

Alexis Sanchez framgångar de senaste veckorna har varit fantastiska. Målen har flödat och han har dominerat matcherna. Allt detta har skett i en för honom, i Arsenalsammanhang, ny roll, den som nummer tio. Det är en roll som vanligtvis tillhör Mesut Özil vilket självklart skapat stor debatt kring vad som händer när han är tillbaka från sin skada. Ska Sanchez eller Özil spela där? Normalt tycker jag den här typen av debatter är väldigt trista, för referens se Ramsey-eller-Wilshere-snark. Skillnaden i det här fallet är att vi har en spelare som normalt är en av världens bästa, om inte den bästa, i rollen men som inte levererat på normal nivå den senaste tiden ställt emot en spelare som fullständigt exploderat i rollen på ett sätt han inte gjorde på kanten. Detta i en roll det bara finns plats för en av på planen. Dessutom är det två spelare som alltid borde vara på planen då de är av absolut högsta klass och tillför väldigt olika egenskaper.

Valet vi ställs inför tycks således vara att peta ut Özil på en kant där hans defensiva brister blir mer avgörande eller att peta ut Alexis till en kant där han inte kan leverera på samma sätt som han gjort den sista tiden. Men är det verkligen sant? Kan Alexis inte leverera lika bra på kanten? Det är så klart jättesvårt att veta. Troligen skulle han bli något mer begränsad på en kant än i mitten, det är helt naturligt. Men att förkasta den lösningen som den självklara blir att anta att Alexis utveckling beror på att han fått en central roll. Jag är inte så övertygad om att så är fallet. Om vi tittar på hur han har levererat under säsongen så tycker jag att det finns en tydlig bild av att han successivt förbättrats. Jag tror helt enkelt att det handlar mer om anpassning, naturlig utveckling och ett återupprättat självförtroende. Det sistnämnda fick säkerligen en boost av hans nya roll men borde hålla i sig även om han får gå tillbaka till kanten.

Den kanske viktigaste aspekten är då så klart att fotboll är en lagsport. Det handlar om att ställ upp med det bästa laget, inte att sätta in varje spelare på den position som passar dem bäst. Det kan självklart innebära att det kanske är bättre för laget att Özil inte spelar som nummer tio eller att Alexis faktiskt får gå ut på en kant även om hans eget spel blir sämre. Som jag ser det har den centrala rollen gett Alexis en större möjlighet att vara en avgörande faktor, men vårt spel som lag har blivit sämre och mer beroende av att Alexis gör någon soloprestation. Vårt offensiva spel är klart mer harmoniskt när det är Özil som håller i trådarna, vi har mer flyt i spelet och ett högre tempo. Utan honom har våra anfall i många matcher helt gått i stå och kört fast, tills Alexis skapat något på egen hand. Det beroendet mår inte laget bra av i längden.

I mina ögon är det självklara valet att satsa på en rörlig och hårt jobbande frontlinje med Alexis, Walcott och Welbeck som kan vinna mycket boll samt skapa yta och spelalternativ för Özil precis bakom dem.

Kommentarer

Bild för Valter Ardin

Detta tycker jag är mycket intressant. Det är då: 

4-2DM-3-1 med Özil som ensam kreativt nav alltså? Detta fungerar dock bara om vi har 2 sittande mittfältare som tar ansvar och som har lite kvalitét defensivt (vilket vi inte har). 

Då måste antingen Rambo eller Wilshere fatta att de måste jobba för laget genom att inte springa iväg och jaga mål hela tiden. Tveksamt tycker jag. Ramsey var fantastisk när han låg djupt och sedan kom i djupled. Han har aldrig fungerat som offensiv enbart.

Men jag tror definitivt att Özil och Alexis kan fungera tillsammans. För att det skall gå måste vi ändra om vårt spel och ha kvar våra ytterbackar mer.  

Bild för Martin Palmér

Det systemet fungerade alldeles utmärkt ifjol utan två defensiva spelare så ser inte varför det inte skulle göra det nu

Bild för Woody

Özil presterade under sin första tid hos Arsenal, innan skada 1. Därefter har han faktiskt varit rent kass om man ser till vad han kan prestera. Förhoppningen är självklart att han hittar åter och utvecklas uppåt. Verkar som om både ledning och Özil själv trevar sig fram utan att riktigt veta vilken väg som är bäst att vandra. Rock on !

Bild för Fredde

Måste ha Özil i en nr 10 roll med 2 mittfältare bakom. Det fungerade klockrent förra säsongen, att man inför året verkar spela med en deffensiv spets är för mig ofattbart. Özil ska vara central och offensiv spets, han ska få öppna ytor för sig sig och förvalta dom själv, inte ha en Ramsey eller Wilshere som joggar in och stänger ytorna. Sanchez som spets med Ox och Walcott som ständigt går i djupled och skjuter in bollar längs marken. Som du är inne på. Även med en med rörlig forward så tror jag att Özil gynnas i spelet än med att spela med Giroud.

Sen får Ramsey/Wilshere och Arteta/Flamini/NY(!!!) hålla i deffensiven och de förstnämnda får fylla på bakifrån som bäddade för Ramseys succe förra året.

You win some, you draw some

Bild för MikeR

Jag är fortfarande barnsligt förtjust i Özil, spelas han med löpande mittfält/kantspelare som ger flera alternativ kommer han att glänsa. Bakåt jobbet får andra sköta. Jag tror fortfarande på att om man köper en sådan pass färdig spelare skall han spelas där han själv vill och där han trivs, sedan kan man dribbla runt lite med kommande ungdommar mm. för att testa runt positioner.

I'll answer to nobody !!

Bild för George Adams

4-3-1-2.  Så får vi både özil och Sanchez i centrala roller. Dessutom  mår både Walcott och Welbeck bra av att slåss om platsen brevid Sanchez. Dessutom finns chans att balansera upp mittfältet och den här framtunga skutan innan den kapsejsar med fören först.

Bild för Martin Palmér

Risken med det systemet i praktiken är att de två på kanten i 3an kliver upp för mycket och gör det trångt för Özil som då letar sig ut mot en kant. Samtidigt som Walcott eller Sanchez gör det samma och vips så är det i princip samma som det 4-1-4-1 vi spelat den ghär säsongen

Bild för George Adams

Ser ingen risk med det Martin. Ett 4-4-2 med diamant. Welbeck/Walcott och Sanchez uppe Alla tre är bra 2 manna anfallsspelare.. Özil 10a. En yb med på bollsida. 2  b2b (höger/vänster i diamanten som jobbar med djupledslöp och en mycket defensiv bakre diamantspets som tillsammans med mittbackar säkrar upp. 

Thats the way!

Bild för Martin Palmér

Det bygger fortfarande på att höger och vänster mitt i diamanten inte blir för offensiva och tar upp yta för Özil. Walcott har aldrig vad jag vet spelat i ett tvåmannaanfall så att han är bra där förstår jag inte hur du kan säga, det är bara en ren gissning

Bild för Ola Svärd

Just nu är bara en av dem tillgänglig o dessutom i högform så vi får utgå från det. När båda är tillgängliga så gäller det att spela den/de som är i form. Är båda i form, ja då spelar båda där de variersr positionerna under matchen. Motståndarna lär få ett helvete hur som helst. Sen gäller det att sätta balansen på planen. Något som helt klart saknats i vissa matcher.

Kul läsa dina tankar o ideer. Gäller bara att inte analysera o låsa sig för mycket i de offensiva delarna. 

 

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för George Adams

Då tråden handlar om hur Sanchez framgångar påverkar Özil så hävdar jag fortfarande att det vore intressant att se båda i centrala roller.  

Som du skriver så har Sanchez lyckats bra i en central roll och Özil anses i sina bästa stunder som en världs spelare på nr 10 rollen. 

Samtidigt har tysken inte speciellt mycket speltid denna säsongen på favorit positionen. 

Att Sanchez lyckats bra är givetvis positivt. Han är helt klart i form, till skillnad från flera av lagkamraterna. Men jag tror att han skulle vara ändå giftigare om han skulle spela centralt i ett tvåmanna anfall. Definitivt med en Özil i form snett bakom.  

Nej jag har inte sett Walcott spela ren 4-4-2 anfallare.  Däremot har jag sett honom både på topp och på en kant och med hans speciella kvaliteter förstår jag inte varför han inte skulle passa bra i tvåmanna anfall. Precis som jag är övertygad att även Sanchez och Welbeck skulle göra.

Att stänga ytor för varandra kan man göra oavsett vilken organisation man väljer om man uppträder fel, och jag delar inte din oro att Özil skulle få mindre yta i detta system. Han skulle definitivt få mera yta än den han har när han förpassats ut på den kant som varit hans hemtvist den här säsongen, för där är han mer en belastning än en tillgång. 

Nej in med Özil på hans bästa plats eller sälj han.

Bild för Martin Palmér

Ja jo men ställ ett 4-1-2-1-2 mot ett 4-2-3-1 så blir det en spelare som kan konkurrera med Özil om mitten i det senare men två i det första

Bild för Valter Ardin

Vi var bra förra året, det berodde på att spelarna jobbade tillsammans som ett lag. En spelare som Aaron Ramsey insåg sina begränsningar och skötte det utmärkt. 

Jag tycker dock att Arsenal såg bra ut för att de andra toppklubbarna var ganska dåliga till en början.