Medlemmar: 8812 st.
Visa menyn

Det våras för Olivier Giroud

Martin Palmér
ons 21 jan 2015 kl 09:47

”FFS Giroud!” kan vara den vanligaste tweeten bland gooners på Twitter. Ett till synes öppet läge, en tiondels andnöd, ett skott utanför och händerna i håret. Så är vi vana att ser Olivier Giroud. Den franske anfallaren har trots goda målskördar ett rykte om sig att missa väldigt mycket chanser och visst ligger det mycket i det. Även om jag kan tycka att minsta lilla öppning betraktas som öppet mål när Giroud missar. Någon klinisk anfallare i stil med Aguero, van Persie och Suarez är han inte, så när han skadade sig och Welbeck kom in såg många honom förlora sin plats. Welbeck skulle ta över som anfallsspets och när Giroud var tillbaka skulle hans plats vara borta. Men ack så fel de fick. Medan Welbeck har haft det kämpigt med målskyttet har Giroud kommit tillbaka från sin skada och till synes tagit sitt spel till en ny nivå.

Den klassiska kritiken mot Giroud har varit att han gör för få mål, missar för många chanser och att när han väl gör mål så är det mot svagt motstånd. Alla de aspekterna har han markant förbättrat den här säsongen. När Giroud hade en tuff första säsong i ligan var jag övertygad om att det var en omställningsfas och att han skulle bli klart bättre till sin andra säsong. Det var trots allt ett genomgående mönster i hans karriär. Men så blev det inte riktigt, han blev visserligen bättre men inte tillräckligt för att tysta kritikerna. Det steget verkar han ha tagit i åt istället. Tror ni inte på mig? Vi tar en titt på statistiken.

 

En enkel jämförelse i mål per 90 minuter mellan hans olika säsonger visar snabbt det fenomen jag nämnde, Giroud behöver en omställningsperiod och sen levererar han. Det har sett lika ut på alla nivåer för honom, en relativt svag första säsong för att sen steppa upp det till den andra säsongen. Här verkar det helt enkelt som att Premier League är tuffare och han behövde ett år till på sig för att hitta rätt. Från att ha levererat knappt ett mål varannan match hans två första säsonger har han nu levererat nästan ett mål per match. Men hur står det sig mot övriga anfallare och målskyttar i ligan?

 

Som ni ser visar en enkel jämförelse med de spelare som gjort åtta mål eller fler att han endast är slagen av tre i den aspekten. Girouds siffra är 0,87 mål per 90 minuter, den så hyllade Diego Costa ligger på 0,95. Det finns så klart några saker att tänka på i den här grafen. Aguero blir ofta utbytt mot slutet så hans siffra är lite uppblåst. Även Papiss siffra är lite uppblåst då han oftast agerar inhoppare, han gör det bra men det är inte så troligt att han skulle klara av att hålla det snittet som startspelare. Jaja, men det här är ju bara PL, hur står han sig mot toppanfallare i övriga toppligor?

Rätt bra visar det sig. Han når visserligen inte upp till Messi och Ronaldo men slår till exempel Higuain klart. Det är alltid svårt att jämföra mellan ligor, hur bra är egentligen Lacazette tex? Men det visar ändå att Girouds siffra är klart gångbar även utanför England. Men det kan ju vara så att han får mycket fler chanser i år, han missar säkert massa avslut!

Njae, faktiskt inte. Som ni ser skjuter han färre skott per mål än vad tex. Aguero gör. Det blir svårare och svårare att blunda för att Giroud i år verkar vara på en helt annan nivå än tidigare. För tydlighet jämför vi med samma europeiska anfallare även här.

 

Återigen ligger han i mitten av fältet här. Jämnbördig med Tevez och Messi och han slår återigen Higuain med marginal. Ok ok, men han har väl bara spelat lätta matcher och gjort mål mot bottenlag!

Det beror på vad man menar med bottenlag. Newcastle är så klart inget topplag och Everton har det tungt i år men några bottenlag är de verkligen inte. Utöver dem har hans mål kommit mot City, United och Liverpool. Målen mot Everton, City och Liverpool var dessutom på bortaplan så bilden av honom som en anfallare som gör sina mål hemma mot bottenlag stämmer inte längre. Vi ska självklart inte glömma att Giroud inte spelat jättemånga matcher i år så det går inte att säga att det här definitivt är hans nya nivå. Men det ser onekligen lovande ut.

Kommentarer

Bild för Torbjörn Nylin

Tack, för att du bevisar för alla tvivlare att OG är en bra avslutare också. -Ja också har ingen statistik men vore intressant att läsa hur många hörnor vi släppt in när OG var på plan mot när han inte var med. Sa det någon gång i en kommentar att jag inte byter han mot någon renodlad anfallare i världen, står fortfarande fast vid det. 

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Micke

Tack för en intressant lässtund! 

Hoppas det håller i sig ända till maj! 

Bild för Kaj Poikela

Kul läsning.

Bild för Håkan Lynghed

Mycket intressant! När man dessutom lägger till att a) Giroud är fullständigt outstanding som target-spelare (han är världsbäst i detta moment!), och som redan nämts, b) gör en väldig massa nytta på defensiva hörnor, samt att han även c) gör en hel del assist är det bara att lyfta på hatten för det självklara valet som Arsenal-striker. Skulle även vara instressant att jämföra antalet assist med tex Ronaldo, Costa o Messi. Dessa lämnar inte gärna frivilligt bollen ifrån sig i straffområdet!

Bild för Martin Palmér

På assist ligger han i lä. Han har 0 den här säsongen. Costa 2, Ronaldo 9, Messi 8, Tevez 5, Higuain 3, Lewandowski 2 och Lacazette 5.

Bild för Martin Palmér

*Väntar på att Woody ska komma in och vända detta till nåt dåligt om Wenger*

Bild för B-G

Haha. wenger som instruerar honom att inte passa.  Bara skjuta. 

Twitter @grvdga

Bild för Byarum

Kan också hålla med om att Giroud är mycket bättre än sitt rykte. Den dagen han lägger av med sina divalater, kommer han att åtnjuta den respekt han förtjänar som anfallare.

Bosse

Bild för Martin Palmér

Vilka divalater är det du syftar på?

Bild för Byarum

Divalater var kanske fel ord, men jag syftar på hans uppträdande och negativa kroppspråk, filmningar och halvfilmningar.

Tycker det är så synd att han gör det, för det är precis det som jag tror gör att han inte får den uppskattning och respekt som jag tycker han förtjänar som målgörare.

Bosse

Bild för B-G

Vad är det för fel med divalater? Girouds divalater är ju verkligen inte extrema.
Om du är jävligt bra på någonting, eller bara jävligt hårfager, Varför inte visa det?
Samma anledning varför Svenska folket hatade Zlatan i början? Janten? 

Twitter @grvdga

Bild för Byarum

Nä, handlar inte Jante och jag har aldrig tyckt illa om Zlatan,,,

Bosse

Bild för gunsmoke

Byarum, Jag har aldrig sett något negativt kroppspråk hos OG, däremot visar han humör och vinnarskalle, (vilket det äntligen börjar visa sig hos många andra i truppen också).

Ta Alexis kroppspråk/uppträdande som är väldigt utmanande/utåtagerande, vilket gör att man ställs inför valet av om det är positivt eller negativt, jag ser enbart det positiva i Alexis uppträdande.

Kroppspråk, uppträdande, hel och halvfilmningar, där har vi Diego Costa, Ronaldo, Hazard och Drogba plus många, många fler som är väldigt respekterade världen över och som i min mening har mycket mer av det negativa än OG anser jag. Men Byarum, jag tror, -att eftersom jag gillar OG så ser jag det jag ser hos honom och jag förstår också vad du ser och tycker om honom.

Bild för Byarum

Gunsmoke, om nu krutröken får lägga sig över vår Giroud-diskussion, skulle jag bara vilja lägga till en sista sak. Jag gillar också Giroud och tycker att han är underskattad som målgörare och får onödig negativ publicitet. Sen finns det en aspekt hos honom som jag inte gillar, men det står jag ut med, så länge han gör mål.

Jag delat helt och fullt dina åsikter som Alexis. Vår bästa värvning på år och dag.

När det gäller dina synpunkter om herrarna Costa och Ronaldo, så delar jag dem. När det gäller Ronaldo så handlar det ju inte ens om halvfilmningar.  

Bosse

Bild för gunsmoke

härligt att höra Byarum, nu tar vi Villa imorgon!

Bild för Claes

Och som vi gjorde det!