Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

Hela havet stormar

Martin Palmér
ons 6 maj 2015 kl 17:02

Transferfönstret närmar sig med stormsteg, men vi är inte där ännu. Förra bloggen handlade om de spelare som ligger på gränsen och om jag tyckte de skulle stanna eller inte. Jag jobbar vidare på det spåret och väljer att vänta med att prata vilka spelare som ska värvas. Vi ligger kvar kring nuvarande truppen och vad som kan tänkas hända med den.

Som ni säkert vet säger truppreglerna att vi får ha 25 spelare som är över 21, i år innebär det spelare födda 31a december 1993 eller tidigare. Dvs. spelare födda 1a januari 1994 eller senare behöver inte registreras. Vidare får vi ha 17 spelare som inte är home grown, alltså spelare som inte spelat minst 3 säsong i en engelsk eller walesisk klubb innan de fyllt 21. Det innebär att vi måste ha 8 spelare som är home grown för att få registrera 25 spelare. I Champions League måste dessutom 4 av de 8 vara Club home grown vilket har tillägget att spelare måste varit i klubben de tre åren innan han fyllde 21.

I truppen idag har vi 33 spelare om vi räknar med alla ungdomar som räknas till a-laget, alla utlånade spelare och de med utgående kontrakt. Dessutom är det sannolikt att vi tar in 2-3 spelare i sommar som garanterat gå in i truppen, utöver eventuella ersättare ifall spelare som Cazorla, Walcott, Wilshere, Szczesny eller liknande försvinner. De räknar jag med ersätts utöver förstärkningarna. Därmed är det relativt tydligt att det inte finns utrymme för alla spelare i den nuvarande truppen. Alla kan inte vara kvar, frågan är bara vilka finns det plats för? Vem får ingen stol när muskien stannar i sommar?

Först så kan vi räkna in alla spelare födda 1a Januari 1994 eller senare. Det innefattar Bellerin, Akpom, Chambers, Gnabry, Bielik, Hayden och Zelalem bland de som listas i a-truppen på hemsidan. Men även spelare som O’Connor och Maitland-Niles som varit med på bänken eller hoppat in. Men vidare till det intressanta, de som är över 21.

Om vi börjar bakifrån så antar jag att alla tre målvakterna blir kvar. Szczesny och Martinez räknas som home grown. Ersätts någon så blir det antingen Ospina mot en annan icke-home grownspelare eller Szczesny mot en icke-home grown. Det innebär att det finns kvar 22 platser i truppen, varav 6 måste vara home grown.

I backlinjen räknar jag med att Mertesacker, Koscielny, Gabriel, Debuchy, Monreal och Gibbs alla blir kvar. Det är 6 spelare varav en är home grown. 16 platser kvarstår, 5 ska vara home grown.

På mittfältet är Coquelin, Ramsey, Wilshere, Alexis, Cazorla, Chamberlain, Walcott och Özil de givna. De motsvarar ytterligare 8 spelare men här är 5 home grown. Kvar finns 8 platser varav ingen behöver vara home grown. Diaby, Flamini, Rosicky och Arteta sitter alla på utgående kontrakt så vi avvaktar med dem.

I anfallet är det egentligen bara Giroud och Welbeck som är helt säkra för nästa säsong. Därmed landar vi på att det finns 6 platser kvar i truppen och ingen av de 6 behöver vara home grown. Vi har till och med råd att tappa en spelare som är home grown och ersätta med en som inte är det utan att vi tappar truppkapacitet. Tex. betyder det att Cech skulle kunna ersätta Szczesny eller att Reus kan ersätta Walcott utan att vi har för få spelare som är home grown.

Vidare så räknar jag med minst två nya spelare. Vilket ger oss 4 platser kvar, max om vi tänker oss att tex. både Szczesny och Walcott försvinner och ersätts med icke-home grownspelare. 4 platser att slåss om för följande spelare: Arteta, Rosicky, Diaby, Flamini, Podolski, Sanogo, Campbell och Jenkinson. Arteta kommer få nytt kontrakt och jag ville egentligen placera honom som given men då det inte är helt klart avvaktade jag. Sanogo tror jag inte Wenger ger upp på heller. Kvar är då en eller två platser. Någonting säger mig att Rosicky ändå får en av de platserna och att övriga får lämna.

Det betyder alltså att det är relativt troligt att Podolski, Flamini, Diaby och Jenkinson helt enkelt inte får plats i truppen oavsett vilka som värvas samt att det vi kan förvänta oss i värvningsväg troligen är 2-3 spelare, fler finns inte plats för utan att någon mer lämnar.

Kommentarer

Bild för Sral

Bra genomgång! Även om de är under 21 tror jag att vi kan få se mer av Gnabry och Akpom. Ser inte så värst lovande ut för Podolski, med andra ord. Med tanke på den här säsongen tror jag också att Szczesny har betydligt större chans att säljas än vad Ospinga har. Sen ryktas det ju här och var att Cazorla ska vilja återvända till Spanien i sommar?

Bild för Martin Palmér

Nu hart jag medvetet valt att inte spekulera i sånt i detalj i den här bloggen, det kommer senare. Men kan väl säga som så att jag tror mer på Ospina än Szczesny som en fungerande back up till en världsmålvakt än. Szczesny är en förstekeeper eller inget alls

Bild för Kaj Poikela

Ganska skönt med en kommande transfersommar utan några uppenbara "måsten". Inte ens en defensiv mittfältare.
Men den kan ändå bli intressant. På något sätt känns det som att Arsenal börjar bli en klubb som är attraktiv även för de spelare som våra konkurrenter är intresserade av. 

Bild för Martin Palmér

Beror ju lite på vad man menar med måste. Vi har väl inga bränder att släcka nej. Men nog tycker jag det finns några måsten om vi ska kunna utmana över en hel säsong

Bild för Jonas Eriksson

Kommer verkligen Arteta få förlängt kontrakt? Han är  en av dom första jag skulle skeppa iväg om jag fick bestämma. 

 

Bild för Martin Palmér

Jag är beredd att satsa väldigt mycket på det. Han är kapten, Wenger har vett att uppskatta honom. Fortfarande den bästa DM vi har i mina ögon, bortsett från topplag på bortaplan

Bild för Jonas Eriksson

Ja och jag tycker helt tvärtom. Tycker att han är trög och långsam och borde lämna omgående. Och kaptensbindeln borde sitta på någon annans arm för länge sen. han har en fin passningsfot, men det räcker inte i mina ögon. Ge kaptensbindeln till özil istället. Tror han skulle bära upp den bra.