Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

En storm i ett vattenglas

Martin Palmér
fre 22 maj 2015 kl 14:30

Arsenal har inte gjort mål på tre hemmamatcher i följd och senast i söndags fick Sunderland med sig en poäng. Normalt sett skulle detta vara ett problem och anledning till oro men just nu kan jag bara säga: So what?

Spelet har kanske inte varit det bästa de senaste matcherna, med undantag för matchen mot Hull, men sen Chelsea säkrade ligatiteln har vi i princip haft en sak att spela för. Att undvika att behöva kvala till Champions League. När det stod klart att vi kommer sluta topp 4 men inte kunde vinna ligan hade vi fyra matcher kvar. På de matcherna behövde vi göra två saker, undvika att förlora mot United och ta minst två poäng eller vid förlust mot United ta minst fem poäng från övriga matcher. Vi förlorade inte mot United och vi tog de två poängen, laget gjorde precis vad som krävdes som minimum. I många fall är det inte bra nog men i det läge vi var hade vi inget mer att vinna på att ta fler poäng. En andraplats hade så klart varit kul för oss suportrar men är det nåt som driver den här typen av spelare till att prestera på topp? Knappast. Det finns ingen anledning till långsiktig oro kring spel eller spelare. Det handlar helt enkelt om spelare utan varken morot eller piska som gjort vad som krävdes. Inte heller bör vi oroa oss för deras självförtroende, jag tror inte nån i laget grubblade särskilt länge över matchen.

Det har varit mycket prat om att rotation skulle har gett oss mer poäng för att de spelare som roteras in skulle vara pigga och ha något att spela för. Det är så klart fullt möjligt att rotera in spelare hade lett till fler poäng och det går inte att motbevisa. Lika fullt är det möjligt att de spelarna inte hade nått upp till de här resultaten och att vi stått inför en situation där vi behövt vinna i sista omgången och inte kunnat vila nyckelspelare inför finalen. Den enda fakta vi faktiskt har är att vi nådde tredje platsen vilket varit målet sen ligatiteln försvann och att det skedde utan rotation. Sannolikt har vi inte roterat mer för att det lag vi spelat är det lag som har bäst möjlighet att säkra de poäng som krävdes, något de också lyckats med. Den enda match där de egentligen haft kniven mot strupen var United borta och då presterade de. Oavsett vad man tycker om spelet så blir frågan hur många gånger har vi åkt dit och inte förlorat de senaste 5-6 säsongerna? Väldigt få gånger så vem bryr sig om vi inte spelade bra. I slutet av säsongen är det enda som räknas att ta de poäng man behöver. Ett väl fungerande spel kan lätt tappas över sommaren likväl som ett icke-fungerande spel kan fixas under samma period.

Att döma av hur det sett ut under resten av säsongen hade troligen Welbeck och Chamberlain roterats in lite mer om det varit hela, något som underbyggs av att Wilshere fått speltid så snart han var fysiskt redo. Men rotation i något större format än någon enskild spelare ibland, utöver skador, är inget som fungerar om man vill vara ett topplag. Då är det kontinuitet som gäller istället och kontinuitet var precis vad vi satsade på för att nå tredjeplatsen. Spelare som kommer in i laget för att bevisa något och jaga en startplats är sällan bra för laget. Det slutar ofta med att de överkomplicerar och spelare mer för sig själva än laget.

Jag var inte nöjd med prestationen i söndags, vi kan bättre och bör göra bättre, men ur ett helhetsperspektiv har jag svårt att hetsa upp mig över det. Det var ett omotiverat lag som bara behövde en poäng mot ett lag som i sin tur spelade för sin överlevnad. Laget har gjort vad som krävdes och nu kan nyckelspelarna för 10 dagars vila till finalen, gott så! Hela den här kollektiva upprördheten är blott en storm i ett vattenglas.

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

Ska så klart vara matchen i onsdags, lite dagvill här

Bild för Byarum

Jo Martin, det är mycket att oroa sig över. Både bristen på mål, resultaten och spelet. Vad händer med ett lags självförtroende efter den här säsongsavslutningen? I förra årets final kändes vi oövervinneliga. Vi hade gått som tåget, sex raka segrar, snittat ungefär 2,5 mål/match och jag var inte ens orolig när Hull ledde med 2-0, för jag visste att det här ordnar sig. Jag satt på Wembley och det kändes i luften att det här skulle vi fixa. Alla fans på läktaren kändes fulla av förtröstan. 

I år på de sex senaste matcherna har vi snittat ett mål/match, gått mållösa från tre hemmamatcher i rad, fått stryk av Swansea. Självklart får detta betydelse för ett lags självförtroende. De lär ju knappast känna sig som The Invincibles just nu. 
 
Jag hoppas verkligen att vi får till det i sista hemmamatchen annars kommer jag inte att sova gott inför FA-cupfinalen. Den enda trösten i mitt tigerhjärta är väl att även Villas självförtroende stukades rejält mot Southampton. Hoppas det svider riktigt ordentligt och länge. 

Bosse

Bild för Martin Palmér

Om vi behövt vinna dem hade varit dåligt. I den situation vi haft är jag fullständigt övertygad om att det inte påverkerkat deras självförtroende ett dyft. Om något har de stärkts av poängen på OT.

Ifjol gick vi bra inför men kolappsade totalt. Form betyder inget i en final.

Som sagt, en storm i ett vattenglas för de som behöver nåt att förfäras över hela tiden.

Bild för Byarum

Nej Martim, jag förfasar mig inte hela tiden. Jag har inte den egenskapen, utan tvärtom. Jag är lugn av mig. Däremot känner jag oro över mitt lags form och självförtroende inför årets viktigaste match. Det är något helt annat. Sen håller jag definitivt med dig om att poängen på OT gjorde väldigt gott för självförtroendet. 

Bosse

Bild för Martin Palmér

Finalnerver är så klart nåt annat. Men de är sällan rationella och man hittar alltid nån anledning att oroa sig. 

Bild för George Adams

Form betyder inget i en final?

Så ett lag som är i form och därigenom har bra självförtroende,  samt troligtvis även vetskap om att man är starka, kan vända matchbilder osv har inga fördelar gentemot det motsatta menar du?

Har du överhuvudtaget deltagit i lag bollspel?

Bild för Martin Palmér

Det är min erfarenhet från att titta på finaler i många olika bollsporteR under många år.

Är man i extrem form så kan de. Ge trygghet så klart men i övrigt brukar formen spela liten roll. Laget i sämre form lyckas ofta lyfta sig. Bara att vara i final är liksom en boost för självförtroendet. Lag i form känner ofta mer press. Det jämnar ut sig.

Bild för Sral

Ja, i en final kan allt hända. Plats i ligan spelar föga roll, Aston Villa lär ge allt för att vinna bucklan, och PL är en sådan liga att alla lag kan slå alla. Med det sagt har vi ändå tryggheten att luta oss emot, och att vi faktiskt har en hel drös med bra spelare. 

Bild för Jonas Eriksson

Är väll klart att form har STOR betydelse inför en viktig cup match. Sen är det mycket tillfälligheter som avgör i slutändan. fattar inte hur man kan påstå nått annat. 

 

Bild för Martin Palmér

Vi var i kanonform inför semifinalen men lik förbannat behövdes det förlängning för att slå ett lag från nedre halvan av the Championship. Vi var i kanonform inför förra årets final men likförbannat behödes det förlängning för att slå ett bottenlag vi hade gjort 5-0 på över två matcher och slagit med 3-0 en månad tidigare. Alltså räcker det med att titta endast på våra två senaste viktiga cupmatcher för att se hur lite form betyder i den här typen av matcher. Chelseas CL vinst är en annan när laget tappade i ligan men slår ut storlag på löpande band.

Bild för Jonas Eriksson

Som jag sa så är det trots mycket tillfälligheter åxå.  och naturligtvis vinns inte matcher automatiskt bara för att formen är god. Och enligt mig så vann vi just dessa matcher pga just god form. God form = gött självfärtroende. 

 

Bild för Martin Palmér

God form var det som hjälpte oss slå klart sämre lag med minst möjliga marginal? Rätt mirakulöst att vi ligger trea i ligan om vi behöver bra form för oavgjort mot Reading.

God form som hjälpte oss att spela dåligt i en viktig match.

Finns heller inget direkt rakt samband mellan gott självförtroende och god form (bra resultat). De dåliga resultaten vi haft nu ska inte ha påverkat självförtroendet. Hade det varit mitt i säsongen hade det kunnat göra det men inte nu.

Bild för Jonas Eriksson

????

 

Bild för Ola Svärd

Javisst är det en storm i ett vattenglas. Helt med dig här, vilket inte alltid är fallet. Matchen i onsdags var inte godkänd men långt ifrån katastrofal. Poäng på OT o bra spel m Chelsea. Dessutom väldigt bra andra halvlek mot ligans åttonde bästa lag, Swansea. Jag tror inte självförtroendet sviktar o jag är säker på att vi kommer göra mål mot AV. Däremot är jag rädd och orolig f Benteke. Han är hotet i finalen. 

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Martin Palmér

En fråga så här på morgonkvisten. Vill ni se säsongssummering som bästa spelare och liknande under veckan som kommer eller efter finalen?

Bild för Byarum

Martin, summeringen tar vi när säsongen är helt över, dvs efter finalen. Det är i en sån match som vi skiljer agnarna från vetet,,,,,Eller?

Mycket spänd på att se om Sanchez kan höja tig tillbaka till de nivåerna han hade i höstas och i vintras, då han antagligen var bäst i hela ligan.Kan Giroud hitta målet igen? Kan Ramsey få tillbaka känslan från förra årets final, då han räddade oss? 

Bosse

Bild för Martin Palmér

Tack för input. Personligen tycker jag inte om att låta en match avgöra mer än säsongen i övrigt när spelare ska betygssättas eller rankas. Men det är bra att se vad ni tycker om sånt också

Bild för Kaj Poikela

Håller med dig Martin, till hundra procent.