Medlemmar: 8835 st.
Visa menyn

Vad som krävs för att vinna ligan, intro

Martin Palmér
tis 12 jan 2016 kl 17:13

20 matcher är avklarade och vi leder ligan. Kan i år vara året? Är det nu vi äntligen tar det igen? Kanske. Men än är det för tidigt att börja ställa skumpan på kylning. 18 matcher återstår. I sådana här lägen tenderar vi att kastas mellan hopp och förtvivlan. Efter en vinst kan inget stoppa oss känns det som, efter tappade poäng kommer vi inte vinna en match till. Nästan i alla fall. Men för att undvika det tänket och se hur resultaten egentligen påverkar våra möjligheter. Var förlusten en katastrof och gjorde vinsten verkligen speciellt stor skillnad? Vi går nu in i vår tuffaste period spelschemamässigt. Fram till slutet av mars ska vi möta Liverpool, Spurs, Everton, Stoke och United borta samt Chelsea och Leicester hemma. Kan vi vara med nära toppen efter det har vi en relativt enkel avslutning där alla matcher utom en ska vara segrar med normal prestation, den sista är mot City. Så chanserna att ta in på dem om vi tappat är goda.

Men just under den här perioden är det lätt att tappa fokus på det långsiktiga så jag tänkte ge mig på en projektion av vad jag tror våra huvudkonkurrenter kommer prestera till slutet av mars och vad vi då troligen måste prestera totalt över hela perioden för att vara med. Den kommer jag utvärdera i tre matchblock om 2-3 matcher var. Det hoppas jag ska ta bort fokus från enskilda resultat och istället lägga det på helheten.

Jag är lite generös och tar med City, Leicester och Spurs i projektionen, United är redan för långt efter för att vara aktuella i en sån här analys. Med tanke på att vi möter City i näst sista matchen säger jag att kan vi vara inom 5p från City i slutet av mars har vi en god chans att komma före dem. Leicester har ett genomgående tufft schema med en tuff period nu och ännu tuffare på slutet med Everton, United och Chelsea som avslutning, de kan vi vara längre efter. Spurs och United ser båda ut att kunna ta runt 15p på de sista 7 matcherna (efter mars), så mer än 4-5p bör vi inte vara efter dem heller. Det är förutsägningarna för var vi bör ligga.

För att analysera våra resultat har jag utifrån den poäng vi bör sikta på för de kommande 11 matcherna satt upp tre nivåer för de olika matchblocken, OK, Bra, Mycket bra. Gör vi alla block OK så ligger vi precis på gränsen till vad jag tror kan räcka till en ligaseger om vi går rent efter mars. Bra betyder att vi landar på i princip samma poäng som City och det räcker med att slå dem över de sista 7 matcherna för att vinna. Mycket bra betyder att vi lägger oss på en nivå där vi har råd med en förlust mot City och ändå kan vinna ligan om vi går lika som dem i övrigt. Tanken med det här är också att belysa att en mycket bra period eller två kan göra att vi kan ha en dålig period och ändå hänga med.

Men då kör vi!

Jag har räknat med att City tar 27p på de kommande 11 matcherna, Leicester 18 och Spurs 25. I varje uppföljningsblogg kommer jag redovisa vad jag räknat med för resultat för att få de summorna, så vi även kan avgöra hur konkurrenterna går på projektionen och uppdatera målen därefter. Min projektion säger att City landar 66p, Spurs 63 och Leicester 58. Mycket bra innebär för oss 71p, bra 65p och OK 60p. Min slutliga projektion är att City landar på 82, Spurs 77 och Leicester på 67. Min gissning på oss säger 23p på nästa 11, 65p och sen 82. Det motsvarar exakt projektionen bra i totalen. Då skulle vi alltså hamna lika med City och det är räknat på att vi får oavgjort mot dem på Etihad. Men hur når vi de olika niåverna? Här kommer detaljberäkningarna.

Block 1
I första blocket möter vi Liverpool borta, Stoke borta och Chelsea hemma. Mycket bra nivå är 7p, bra är 5p och OK är 4p. Vi har alltså råd med en förlust här utan att det är en katastrof. Bra att komma ihåg. Min gissning är att vi tar 5p

Block 2
Här möter vi Southampton hemma, Bournemouth borta och Leicester hemma. Det kanske lite enklare blocket. Mycket bra är 9p, bra är 7 och OK är 6. Jag tror vi tar 7.

Block 3
United borta, Swansea hemma och Spurs borta. Två riktiga boogey matcher för oss på senare år, igen. Mycket bra är 7p, bra är 5 och OK är 4. Jag gissar på 5p.

Block 4
Slutligen WBA hemma och Everton borta. Ska vara möjligt att ta båda, vi bör till och med göra det. Mycket bra och bra är båda 6p, OK är 4. Jag gissar på 6p.

Den första uppföljningen kommer efter Chelsea hemma.

Kommentarer

Bild för Vincent Elander

Rolig grej!

Bild för Corben

obesegrade alltså! kaxigt

Jayarse på twitter.

Bild för Johan Pedersen

Kommer aldrig att hända att vi inte förlorar någon av dessa matcher. Vi kommer garanterat att torska någon av bortamatcherna mot Liverpool, Stoke, Unidet, Spurs eller Everton. Det är bortamatcher som passat oss väldigt dåligt de senaste säsongerna.

Men hoppas kan man.

Bild för B-G

Jag tror dig Martin. Vi kan kriga till oss kryss. 

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Det jag missade här är väl att man alltid bör dra av 3-4p på de här projektionerna eftersom lag oftast går på nån mina, men att gissa vilken det blir är rätt poänglöst. Har tex också City som obesegrade tror jag.

Bild för Pelle

Aldrig vi går fullt i block 2 som du kallar den enkla. Vi gör ju allt som oftast mindre bra matcher mot Saints.

Kul grej dock, som jag kommer följa och följa upp.

Tror dock det är vår säsong så biljetter till sista matchen e redan bokat och förhoppningen att få se oss fira med bucklan i handen finns där självklart.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för B-G

Det tror inte jag heller.
Men det är väl ingen som påstått att vi kommer gå fullt i block 2? 

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Borta mot Saints ja, men hemma tror jag vi har bra resultat

Bild för Corben

det här gick inget vidare du

 

Jayarse på twitter.