Medlemmar: 8839 st.
Visa menyn

Vad som krävs för att vinna ligan, block 1

Martin Palmér
tis 26 jan 2016 kl 20:41

Då var de tre första matcherna, och därmed det första blocket, i min projektion av vad som krävs för att vinna ligan avslutade och som utlovat blir det en uppföljning av resultaten, jämförelse mot projektionen och ett intro inför nästa block. Till att börja med en kort summering av konceptet:

För att analysera våra resultat har jag utifrån den poäng vi bör sikta på för de kommande 11 matcherna satt upp tre nivåer för de olika matchblocken, OK, Bra, Mycket bra. Gör vi alla block OK så ligger vi precis på gränsen till vad jag tror kan räcka till en ligaseger om vi går rent efter mars. Bra betyder att vi landar på i princip samma poäng som City och det räcker med att slå dem över de sista 7 matcherna för att vinna. Mycket bra betyder att vi lägger oss på en nivå där vi har råd med en förlust mot City och ändå kan vinna ligan om vi går lika som dem i övrigt. Tanken med det här är också att belysa att en mycket bra period eller två kan göra att vi kan ha en dålig period och ändå hänga med.

Jag har räknat med att City tar 27p på de kommande 11 matcherna, Leicester 18 och Spurs 25. I varje uppföljningsblogg kommer jag redovisa vad jag räknat med för resultat för att få de summorna, så vi även kan avgöra hur konkurrenterna går på projektionen och uppdatera målen därefter. Min projektion säger att City landar 66p, Spurs 61 och Leicester 58. Mycket bra innebär för oss 71p, bra 65p och OK 60p. Min slutliga projektion är att City landar på 82, Spurs 75 och Leicester på 67. Min gissning på oss säger 23p på nästa 11, 65p och sen 82. Det motsvarar exakt projektionen bra i totalen. Det är bra att ha i åtanke att mina projektioner tittar på matcherna individuellt, dvs. över 11 matcher kan det vara så att man är favorit i alla och då sätter jag inga förluster. Men i verkligheten kommer man troligen att förlora någon match ändå vilket gör att slutpoängen för samtliga troligen blir något lägre än projektionen.

I tabellen nedan ser ni hur det gick för de olika lagen i block 1 och vad jag hade beräknat för poäng samt vilka nivåer de olika betygen för Arsenal hade.

 

Som ni ser gick vi sämre än OK vilket så klart betyder att vi har en del att ta igen för att nå den nivå. Det vi däremot också kan se är att City gick klart sämre än min projektion. Tottenham tappade även de något och Leicester gick lite bättre än väntat. Det gör följande med projektionen:

 

Det som syns här är att om vi från nu kan hålla oss kring bra och OK kommer vi att ha City inom räckhåll, kan vi hålla oss helt på bra eller bättre så kommer vi vara i nivå med City och ha ett glapp till Leicester. Med andra ord var det ett gäng dålig matcher för oss med många tappade poäng, men när vi börjar titta på lagen runt om kring var det knappast en katastrof. Vi tappade ungefär det jag hade väntat mig relativt City, lite mindre till och med. Vi tappade lite mer på Leicester än jag trodde och gick typ jämt med Spurs relativt projektionen. Den som är snabb inser nu också att det påverkar totalresultatets projektion och att man relativt enkelt kan räkna ut hur projektionen för ligavinnare ser ut nu. Leicester gick +1 vilket gör att deras projektion landar på 68, Spurs gick -1 så deras total ligger nu på 74, City gick -4 som ger en ny total på 78, slutligen gick vi mot bra, som är min projektion -3, vilket gör att vi hamnar på 79. Vi drog alltså egentligen ifrån City med en poäng trots de dåliga resultaten. Vilket visar något helt annat än matcherna i sig.

I kommande block har vi följande matcher: Southampton hemma, Bournemouth borta och Leicester hemma. Mycket bra är 9p, Bra är 7p och OK är 6p. Vi ska inte behöva tappa poäng i mer än en match här. Southampton har vi gått bra mot på hemmaplan, Bournemouth är Bournemouth och Leicester slog vi med 5-2 borta. City i sin tur möter Sunderland borta, Leicester hemma och Spurs hemma. Min projektion säger 7p, dvs. poängtapp på Leicester eller Spurs. För Spurs är det Norwich borta, Watford hemma och City borta. Även här tror jag på 7p, poängtappet mot City. Slutligen är det Leicester som går in i sitt mardrömsblock, Liverpool hemma, City borta och Arsenal borta. Jag tror inte de tar mer än 1p, de har haft det tungt mot de ”bra” lagen i ligan. Alltså bör vi och City ha en liten ledning över Spurs och Leicester när det här blocket är avslutat, om vi presterar som vi ska.

Frågor på det?

Kommentarer

Bild för Fredde

Nu får vi tillbaka Coquelin från skada, han är värd en hel del poäng i det långa loppet. Alexis tillbaka som gör minst en avgörande (hockeyassist/assist/mål) sak per match. Chelsea vinner vi aldrig emot, Stoke borta brukar vi alltid förlora och Liverpool borta brukar vi ha det tufft men endå få ett kryss. Så länge vi slipper Mike Dean (förluststatistiken där) så har vi en bra chans. Viktigt att Özil fått båda matcherna i FA-cupen nu också.

You win some, you draw some