Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Kreativa problem

Martin Palmér
tor 15 sep 2016 kl 20:33

Alla som följt Arsenals säsongsinledning har noterat att spelet inte stämt, det har sett trögt och tungt ut. Mer hur trögt och tungt har det varit egentligen? Under eftermiddagen dykte det upp en intressant graf på twitter som speglade antalet chanser och antalet ”expected goals” (xG) för alla Premier Leaguelag. För er som inte vet vad expected goals är så är det inte mer komplicerat än det antal mål ett lag förväntas göra baserat på de chanser de skapat. Utifrån en stor mängd data om bland annat antalet mål som görs från en viss position på planen får varje skottförsök ett värde som representerar antalet mål som normalt kommer från ett skott på den positionen. Inte så klurigt va?

Men tillbaka till grafen. Den visar antalet skapade chanser och det totala antalet förväntade mål från de chanserna, per 90 minuter. Det är ingen trevlig läsning för oss Gooners.

 

Som ni ser hamnar Arsenal ganska långt nere till vänster i grafen. Omringade av lag som Crystal Palace och Bournemoth, långt från City och Chelsea. Det går att utläsa en hel del ur den här grafen men kort sammanfattat visar den att vi skapar relativt sett få chanser och att vi inte förväntas göra speciellt många mål. Än mer problematiskt blir det om vi lägger till en trendlinje.

 

Vi ligger alltså inte bara dåligt till när det gäller antalet skapade chanser och förväntade mål, utan även under snittet för det antal förväntade mål vi borde ha sett till antalet chanser. Nu blev det rörigt, så vi tar och förenklar det lite. Som grafen är uppbyggd nu innehåller den lite redundant information. Antalet skapade chanser per 90 minuter är med på båda axlarna. Genom att dela varje lags förväntade antal mål (y-axeln) med antal chanser de skapat får vi ut hur många mål de förväntas göra i snitt per chans de skapar. Om vi istället gör en graf med det värdet på y-axlen och antalet chanser på x-axeln blir det lättare att tyda innebörden. Nu får vi en x-axel som visar kvantitet, hur mycket vi skapar, och en y-axel som visar kvalitet, hur bra chanserna vi skapar är. Då ser det ut så här.

 

Nu blir det tydligare varför det var så dåligt att ligga under trendlinjen, den visade kvaliteten på chanserna helt enkelt. Det går nu att utläsa att vi inte bara skapat få chanser, de chanser vi skapat är också relativt sett ganska ofarliga. Vi är just nu både ineffektiva och uddlösa. Lagen är som ni ser indelade i fyra kluster, vi har stjärnorna som skapar många och farliga chanser. Vi har ett gäng kontringslag som inte skapar så många chanser men när de väl ställer om blir det ofta mycket ytor och såldes farligt. Vi har ett tredje gäng som troligen har mycket boll i farliga områden men som inte lyckas bryta igenom försvaren tillräckligt bra. Slutligen har vi Arsenals gäng, de som inte har bollen tillräckligt mycket i farliga områden och som inte lyckas skapa nåt bra med den när de väl har den där heller.

Det här är så klart bara på de fyra första matcherna så vi ska inte dra för stora växlar på det än, men det visar var det har brustit för oss offensivt i inledningen. I det kreativa, vi skapar för lite och för dåligt. Men vad beror det på? Två saker som jag ser det, bristande speluppbyggnad och offensiv organisation. Den bristande speluppbyggnaden gör att vi tar för lång tid på oss att flytta bollen framåt i planen och för ofta förlorar boll i det här skedet, inte sällan under press. Det leder främst till att vi skapar färre chanser än vi borde men också till att lagen hinner samla sig mer och chanserna vi skapar blir sämre. Den bistande offensiva organisationen i sin tur gör att vi har svårt att bryta ned försvaren när vi väl tagit oss dit. Jag skulle kunna skriva en hel blogg om det men som tur är finns det en här som förklarar det hela rätt bra. Kort sammanfattat kan man säga att Wengers offensiva spel bygger för mycket på att individerna själva ska improvisera fram chanserna utifrån varje läge istället för att ha ett system för hur vi tar oss fram till chanser. Det fungerar bra när man har ett gäng samspelta och intelligenta spelare, sämre annars, som för oss just nu och ofta de senaste åren.

Vad är lösningen då? Mer kreativitet längre ned i banan, det räcker inte med att Cazorla själva ska sköta speluppbyggnaden. Dels är det inte hans främsta kvalitet och dels blir det för lättläst och bortstyrt. Han behöver en till kapabel bollspelare bredvid sig. En Xhaka, en Ramsey eller en Elneny som båda dessutom kan föra sig offensivt som mittfältslöpare. Tyvärr finns det nog inte så mycket att göra åt den offensiva organisationen, den har varit i princip samma de senaste 20 åren där olika spelartyper fått den att se olika ut men i grunden har den varit den samma. Ha bollen och lös det själva med er kollektiva kreativitet och improvisationsförmåga. Med Henry, Bergkamp och Pires blir det Va Va Voom. Med Cesc blir det nån form av tiki taka. Men taktiken är den samma från managern. Kreativt bollinnehav, så är det även nu. Så det bästa vi kan hoppas på är att vi löser mittfältet och börjar skapa fler och något bättre chanser, för någon offensiv revolution kommer inte ske utan ett managerbyte.

Kommentarer

Bild för Sral

Låg vi inte väldigt högt vad gäller skapade chanser förra säsongen? Skapade inte Özil flest chanser i Europa? Det talades om offensiva (Edit:här stod det 'mål' förut) problem ändå. Och hur kan man mäta "förväntade mål"..?

Bild för Martin Palmér

Vi var bättre på det förra säsongen ja, det betyder ju inte att vi är det den här säsongen.

Vet inte vad du menar med offensiva mål.

Svaret på din fråga hittar du i bloggen: " Utifrån en stor mängd data om bland annat antalet mål som görs från en viss position på planen får varje skottförsök ett värde som representerar antalet mål som normalt kommer från ett skott på den positionen. Inte så klurigt va?"

Vill du läsa mer i detalj så kan du göra det här: http://cartilagefreecaptain.sbnation.com/2015/4/10/8381071/football-stat...

http://cartilagefreecaptain.sbnation.com/2015/10/19/9295905/premier-leag...

Bild för Sral

Nej, skulle ha skrivit offensiva problem. Fel ord där. Alltså trots mängder av skapade chanser kom det liknande åsikter som du skriver här.

Bild för Martin Palmér

Att skapa många chanser betyder ju inte per automatik att spelet stämmer. Det går med rätt omständligheter att skapa chanser även med ett dysfuntionellt lag.

Bild för Sral

Fast om man skapar många chanser har man ju gett sig en större chans att vinna matcher, så vad är då dysfunktionellt, menar du? Defensiven?

Bild för Sral

Vad jag menade med min fråga var att det är svårt att mäta något som ändå till syvende och sist är subjektivt. Statistik är ofta bra och intressant, men man ska inte heller ta det för en absolut sanning.

Bild för Martin Palmér

Sannolikheten att göra mål från en viss position är inte subjektiv. Den må vara komplicerad att beräkna exakt men den är verkligen inte subjektiv. Det är inget man kan tycka nåt om, den är vad den är. Sen om xG visar exakt vad den är, det är ju en annan femma.

Bild för Sral

Statistik är intressant och ofta användbart, men man får också ta det för vad det är. Det är aldrig en absolut sanning. Hur man än vrider och vänder på det, finns där alltid ett uns av subjektivitet.

Bild för Martin Palmér

Men nu blandar du ihop saker. Statistik är aldrig subjektiv. Hur man tolkar den kan vara subjektivt, vilken statistik man väljer ut kan vara subjektivt. Men siffrorna kan aldrig vara subjektiva. Statistik är alltid en absolut sanning. Däremot är det sällan hela sanningen, det finns alltid aspekter den missar. Omständligheter den inte tar hänsyn till osv. Man kan tycka hur mycket man vill men 95% passningar till rätt adress är alltid 95% passningar till rätt adress, helt objektivt och en absolut sanning. Vad det sen säger om spelaren osv. är den helt annan sak som inte ska blandas ihop med själva statistiken.

Dessutom blandar du ihop sannolikhet beräknad med hjälp av statistik och reell sannolikhet. Den första kan vara fel, den kan man tycka om och lägga in subjektiva värderingar som ändrar dess värde men den andra är alltid absolut men i det närmaste omöjlig att bestämma.

Bild för Sral

Fast det är ju hur man tolkar den som jag pratar om. Om vi tar ditt exempel med att en spelare hade 95% passningar till rätt adress. Det där kan man ju vinkla på vilket sätt som helst, egentligen. Är det rätt adress för att det är enklare passningar bakåt eller i sidled, eller är det faktiskt så att spelaren försöker sig på mer ambitiösa passningar? Det jag talar om är hur man tolkar och använder sig av statistik. Precis som du gör i din krönika, kan man säga. ;-)

Bild för Martin Palmér

Men det du sa var att statistik var subjektiv.

Bild för Sral

Till syvende och sist hamnar man alltid i att det är subjektivt, ja. Eftersomd det är svårt att bortse ifrån hur man tolkar den.  Som du i din krönika i ditt korståg mot Coq. ;-)

Bild för Martin Palmér

Fast nej, statistik är inte subjektiv. Du har fel.

Bild för Sral

Statistik i sig, nej. Men du måste ju alltid använda statistik till något, eller hur? Då kommer det subjektiva in. Ofta används det t ex av någon som vill argumentera för en sak, och så tänker denne att om man slänger in lite statistik också så kommer alla att bli så övertygade.

Bild för Pelle

Eller var passningen rätt slagen men till fel spelare för att det fanns bättre alternativ etc etc

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

Vilket är en tolkning

Bild för Sral

Nej, det är ett exempel på att statistik ibland inte säger hela sanningen.

Bild för Pelle

Saknar gillaknappen

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

Nej, du har gjort en tolkning av statistiken kring nåt den inte visar. Siffran i sig är inte fel.

Bild för Pelle

Villket självklar påverkar om det verkligen var ett så bra läge eller inte.

Dvs ett bra läge eller inte är subjekttivt och inte ett exakt värde då det även finns tolkning inkluderat.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Pelle

Håller med Sral lite här, att "beräkna" procentuell målchans är subjektivt och inte fakta.

Mycket utöver deras beräkningar kan påverka, som eventuell nederbörd, med/mot/sidvind, gräsets underlag just exakt dör osv...

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

"Sannolikheten att göra mål från en viss position är inte subjektiv. Den må vara komplicerad att beräkna exakt men den är verkligen inte subjektiv. Det är inget man kan tycka nåt om, den är vad den är. Sen om xG visar exakt vad den är, det är ju en annan femma."

Bild för Sral

Edit: kan någon ta bort det här?

Bild för Pelle

Men snälla, självklart är den subjektiv.

Stå 3 meter från mållinjen med tom bur eller ha elva spelare framför dig påverkar självklart sannolikheten att göra mål 3 meter från mållinjen.

Kan vinklöa det femtioelva gånger men orkar inte läghga ned tid på det.

Att du upprepar vad du själv skrivit som ett mantra gör det inte till mer sanning för det.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

Fast nej, nu gör du åter felet att blanda ihop xG, som är en beräknad sannolikhet, med den reella sannolikheten. En beräknad sannolikhet är givetvis subjektiv, nån har ställt upp en model, men den faktiska sannolikheten är alltid vad den är den är inte olika beroende på vem som tittar på den. Deras förmåga att bestämma den kan vara olika, de kan tycka att den är olika stor men det ändrar inte på den.

Det är som att en meter är alltid en meter, men den kan bli olika lång med olika måttband. Men en meter är endå en meter oavsett vad ditt måttband säger.

Bild för Dosa

Väldigt bra skrivet av Tom Payne. Det är något jag stört mig så in i norden på senaste åren, bristen på spelidè när vi inte har våran dag. Som många är inne på i andra forum och trådar så ser man när vi inte har den där dagen. Vi är som han beskriver så oerhört beroende på Özil.

Ett stort problem som jag ser det är att vi har mindre begåvade fotbolls hjärnor i start elvan. Ta oxen t ex, Snabb, bra dribbler han har alla attribiter som krävs för att vara en "giftig" spelare. Men hans hjärna begränsar honom, så i match när han ska härja fritt så blir det pannkaka. Många klagar på att han får spela för mycket, men jag kan tänka mig att han dominerar träningarna fullständigt då han slipper använda hjärnan. Samma syndrom med Theo. Har man en tydlig spelidè så kan ju dom mest hjärnlösa fotbolls spelarna lyckas bra i lag. Se på Stearling, snabb och bra dribbler. När han har instruktioner vart han ska vara och vart sina medspelare ska göra så gör han succè.

det krävs så lite att få till struktur i uppspels fas utan att ta bort det kreativa. Men en Idè hur man ska bedriva fotboll måste vara tydligare än det arsenal visat upp senaste åren.

För just nu lämnar vi allt åt slumpen och det finns inget vinnande lag i dagens fotboll som bara lämnar över anfalls spelet åt fantasi.     

Bild för Adamberg

med andra ord vi saknar grundläggande komptens i coachrollen

Adam

Bild för Martin Palmér

Vet inte om jag skulle säga att den typen av anfallsorganisation som åsyftas är grundläggande kompetens. Däremot kan jag hålla med om att det saknas spetskompetens på just den spelorganisatioriskabiten.

Bild för Adamberg

I så fall besitter vi alla spetskompetens som ser problemet och vet att starta och använda rätt spelare till rätt uppgift

Adam

Bild för Martin Palmér

Nu blandar du äpplen och päron tycker jag. Att sitta bakom en skärm och tro sig veta vad som är fel är till att börja med inte alls samma sak som att faktiskt ha lösningen på problemet. Och det är verkligen inte samma sak som att sen kunna implementera den i ett gäng toppspelare, det är spetskompetens. Inte att anonymt tycka på ett forum, twitter eller i ett kommentarsfält.

Sen så är jag rätt övertygad om att Wenger också ser att saker inte funkar men att han helt enkelt har andra fotbollsfilisofiska lösningar på det än vi har. Han sitter givetivis inte och är nöjd med hur vi spelat.

Bild för Sral

Där lyfter du fram något viktigt, Martin. Tror också att Wenger ser att saker inte har fungerat optimalt, och bara för att han inte har exakt samma lösning som vi har i tv-soffan betyder det ju inte att han saknar kompetens och/eller inte ser/bryr sig om problemen.

Bild för Adamberg

???????

Adam

Bild för Woody

På sätt och vis rolig och ambitiös läsning men för mycket. Dra roten ur Cazorlas löpningar och vinkel på avlastningsytas passningar. Sedan multiplicera detta med skostorleken på Walcott för att komma fram till hur Girouds target ska appliceras på Alexis diagonallöpningar i kompassriktning mot Faxe Jensens nuvarande adress. Detta bör ligga till grunden för sex sjundedelar av Arsenals speltanke diagonalt i djupledslöp. Rock on !

Bild för Jonas Eriksson

Glasklart. ;)

 

Bild för Pelle

Glömde du inte hur mycket spelarna umgåtts med Bendtner tidigare år? :D

Underbar summering Woody!

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

Farligt med intellektuallitet.

Bild för Woody

Glimten i ögat MP. Utgår ifrån att du utifrån mina rader förstår att intellektualitet finns på min agenda. Rock on !

Bild för Sral

En "liten" detalj, bara. På de tre senaste ligamatcherna har vi nu gjort tio mål. Vi har gjort tredje flest mål i ligan med 15, bara Liverpool (16) och City (18) har gjort fler. Inte helt ointressant att tänka på mitt i våra kreativa problem. ;-)

Bild för Dosa

Fast denna krönika lades ut när vi hade enorma kreativa problem, så kul att det lossnat och det visar ju bara att vi identifierat problemen och kan se ljusare in i framtiden. 

Jobbigt om du ska kommentera alla som sagt att vi haft problem, då får du jobba övertid ;)

Bild för Sral

Är det inte lite av min och t ex BG:s uppgift? Att kommentera negativ kritik när saker och ting har blivit bättre? ;-)

Bild för Andreas Näsström

Det skulle vara intressant att se samma jämförelse nu efter några ytterligare omgångar. Mer underlag (å så lite Arsenal-framgångar på det) =)

Bild för Sral

Fast ska vi gå efter den senaste matchen har vi kreativa problem igen. :-)

Bild för Andreas Näsström

Äh lägg av nu. Uppskattar du inte den här statistiken så lämna den. Vi borde uppmuntra våra bloggare, inte tvärtom.
Tycker inte vi var så uppfinningsrika igår, ser man till exempelvis City så känns det som att dom har ett helt annat sätt att angripa den här typen av lag som är mer effektivt. Men trots det förekom väl ett antal chanser och "troliga mål" i vår  match igår så förmodligen inte lika illa som början av säsongen ens om man kollar enskilt på den här matchen.

Hur som så är statistik ganska ointressant när datan är liten. Enskilda matcher spelar mindre roll, trenderna blir viktigare. Nu har vi haft några mediokra insatser och några riktigt bra. På samma sätt har övriga lag skapat sig sin egen trend Det vore intressant att se hur den här statistiken speglar tabellen med inspelade poäng, gjorda mål mm eller om det ligger en bit från "slutprodukten"

Bild för Sral

Alltså, jag menade allvar. Det var inte ironiskt. Vi såg redigt torftiga ut igår. Och ja, vi saknar ett vägvinnande sätt mot lag som spelar som Burnley gjorde igår.

Jag tycker inte heller att statistik är något ointressant på något sätt alls, bara att man får betänka att det aldrig ger en komplett bild. Dock en intressant aspekt utan tvekan.

Bild för Andreas Näsström

Då ber jag om ursäkt, läste fel mellan raderna igen! 

Statistik ljuger ju inte om den är gjord på rätt sätt, men för något så komplicerat och faktorberoende som fotboll får man reflektera kring vilka slutsatser man kan dra och vilka teser som förkastas

Bild för Sral

Jo, men precis. Det är väl egentligen slutsatserna man drar av statistik som är användbara och intressanta. Lite det jag menade tidigare i den här tråden också. 

Bild för Andreas Näsström

dubbelt