Anfield
Domare: Craig Pawson

Starkt Liverpool sänkte Arsenal

mån 28 sep 2020 kl 23:28

Lacazette väckte hoppet i första halvlek. Men Liverpool var snabba med att släcka det igen. 0-1 blev 3-1 - när Arsenal slarvade en hel del.

Första halvlek:

Det hann inte gå många minuter förrän matchens första snackis inträffade. Mané löpte i duell mot Tierney, och satte upp en armbåga rakt upp i ansiktet på skotten. Sådant där som alltid leder till kort, men vilken färg det är på det är oklart. Domare Craig Pawson bestämde sig dock för att det räckte med ett gult. Matchen sen då, jo den böljade lite fram och tillbaka. Arsenal försökte bygga upp, på klassiskt Arteta-manér, från backlinjen, medan Liverpool attackerade lite farligare. Arsenal hade svårt att inledningsvis spela sig förbi Liverpools mittfält. Det höll på att bli riktigt farligt för hemmalaget när ett långt inlägg nickades ner av Van Dijk. Luiz och Leno hade lite taskig kommunikation och brassen nickade undan till hörna.

Liverpool fortsatte att pressa på, och ett inspel på Mané höll på att sluta i 1-0. Men Leno stod helt rätt och räddade fint. Nästa läge för hemmalaget kom när Alexander-Arnold tog tag i en undannickad hörna och dundrade på. Via försvaret studsade bollen upp i ribban. Holding var bra med på returen och nickade ut till hörna.

Sen lyckades Arsenal ta sig igenom Liverpools mittfält. Xhaka till Lacazette som spelade ut på Maitland-Niles. Yttern stannade till och slog in bollen i mitten. Robertson gör bort sig rejält och Lacazette hamnar fri mot Alisson. Fransmannen gör precis det han ska, och lite turligt skjuter in 0-1.

Glädjen som infann sig i kroppen skulle dock inte hålla i sig allt för länge. Salah rundar Tierney och skjuter, Leno klarar men släpper en bedrövlig retur som Mané stöter in.

Robertson skulle dock revanschera sig från sin miss i försvaret. Alexander-Arnold fick måtta ett inlägg och bollen hittade fram till Robertson som nästan helt fri kunde lägga in 2-1.

Resterande del av halvleken valde Liverpool att avta lite på farten och Arsenal tilläts spela något högre upp i banan, men det hände inget märkvärdigt.

Andra halvlek:

Arsenal gick ut något mer offensivt än i första. Tio minuter in i andra halvlek blir Lacazette frispelad, men väljer att försöka chippa över Alisson. Bedrövligt val, men linjedomaren som vinkade på allt hade flaggan i vädret, så det hade nog ändå inte spelat någon roll. Men fransmannen skulle få chans till att kvittera. Arteta valde att byta ut Xhaka och tog in Ceballos. Ett par minuter senare hittade Ceballos fram med en otroligt fin boll genom Liverpools försvar. Laca ensam med keepern. Men Alisson var med på noterna och var snabbt ute och täckte undan.

Matchen började öppna upp sig mer och mer, för bägge lagen. Ceballos gick in och började dominera Arsenals spel. Det mesta offensivt innehöll en eller två pass från spanjoren. Det skapades en del ströchanser, men inget mål blev det. Pepe kom in, men höll sig allt för anonym och Eddie Nketiah fick inte allt för mycket att jobba på.

Matchen började ticka upp mot full tid. Med två minuter kvar att spela fick Diego Jota en boll utanför boxen. Anfallaren tog ner den med knät och placerade in bollen stolpe in.

Tre tankar om matchen:

För mycket missade chanser
Ska man spöa Liverpool krävs det att man tar tillvara på de chanser det bjuds på. Man kan inte, som Lacazette bränna två frilägen, tyvärr. Men det var inte bara Lacazette som var lite slarvig idag. Försvaret satt inte riktigt som det skulle, mittfältet i första halvlek var obefintligt, Bellerin missade inkast, Tierney hade det otroligt svårt och Maitland-Niles passningsfot var inte direkt topp-klass. Det blev helt enkelt för mycket misstag och för många som underpresterade, och då får man inte mycket med sig när man är på Anfield nuförtiden. Det kommer nog skrivas att Liverpool spelade ut Arsenal på diverse sidor. Men det håller jag inte helt med om. Vi hade chanser att kvittera flera gånger om - även om Liverpool "var det bättre laget".

Som att möta 11 Johaugs
Det kändes som att varenda Liverpool-spelare var snabbare, starkare och uthålligare än sin motpart i Arsenal. Antingen så har Klopp och tränarteamet i Liverpool gjort under - eller så fungerar astma-medicinen. För det sägs att 63% av Liverpools trupp lider av astma - ironiskt nog är Liverpool den sämsta staden i england att bo i för astmatiker. Om nu det är astma-medicinen eller inte så kändes det som att Arsenal har en del fys-jobb att göra för att mäta sig med Liverpool. Det är fortfarande en bit upp till deras nivå.

Lite för försiktigt
Det är klart att ens matchplan måste göras om lite när man möter Liverpool borta. Men det visade sig i efterhand att Arteta kanske valde lite för mycket defensivt och lite för lite kreativt i första halvlek. Kombinationen Xhaka och Elneny är inte direkt hotande offensivt, och de lyckades inte alls hålla ihop, eller ens knappt existera som mittfält i första halvlek. De båda försvann i Liverpools press, och när vi ska spela ut från egen mållinje varje gång så behöver mittfältet visa sig mer och kunna driva boll. Nej, idag fungerade det inte. Men ny chans på torsdag. Onwards and upwards!