(2 – 0)
ChelseaChelsea

Stabil vinst i Zinchenkos debut

ons 29 jun 2022 kl 10:58

Arsenal avfärdade Chelsea oväntat enkelt och vann med 4-0 i den avslutande matchen på USA-turnén.

Att möta andra Premier League-lag på försäsongen tenderar ofta att inte bli särskilt vänskapligt, och den här matchen var inget undantag. Framför allt Chelsea verkade ha missat att det här inte var en cupfinal (ja, rent tekniskt var det väl möjligen det om man nu ska följa den i mitt tycke rätt fåniga trenden att kalla alla försäsongsmatcher för en "cup") och det tog inte ens 15 sekunder innan de hade delat ut den första fula tacklingen.

Detta verkade dock inte bekomma Arsenal - som spelade med svarta armband som en tribut till Maria Petri - särskilt mycket och man var det klart bättre laget under matchens första ca 20 minuter. Det gav också resultat i form av ett mål i den 16:e minuten där Chelsea inte alls klarade av att hantera en hög press från sina motståndare, och där Granit Xhaka fångade upp ett svagt uppspel och på ett tillslag spelade bollen till Gabriel Jesus som helt fri med Edouard Mendy i Chelseamålet chippade in 1-0.

Chelsea jämnade ut spelet under en period på 8-10 minuter men Arsenals försvarsspel, där vi noterar att Oleksandr Zinchenko som vänsterback fick göra sina första minuter i den rödvita tröjan, var stabilt och det kändes inte alls farligt bakåt. I stället var det på den andra sidan planen det osade hett runt målet, och i den 36:e minuten var det dags igen. Gabriel Martinelli uppfattade att Martin Ödegaard gjorde en löpning in i straffområdet och en perfekt avvägd passning senare kunde den sistnämnde rulla in 2-0 med vänsterfoten bakom en chanslös Mendy.

Arsenal fortsatte att vara det bättre laget, och Chelsea fick mest ägna sig åt försvarsspel - men ur nästan ingenting var det i halvlekens slutsekunder nära en reducering när Kai Havertz fick lite yta till vänster i straffområdet och drog på ett skott som träffade stolpen.

Arsenal gjorde bara ett byte i paus, där Oleksandr Zinchenko klev av och Nuno Tavares klev in på hans plats. Förhoppningsvis var detta ett planerat byte. Chelsea å sin sida gjorde ett flertal byten, och inledde den andra halvleken klart bättre än den första - eller var det möjligen Arsenal som var sämre? Kanske var det mer av det sistnämnda för spelet i allmänhet var ganska hafsigt och slarvigt.

I den 57:e minuten klev Gabriel Jesus av och det såg ut att ha varit pga någon form av skada för han satt ner på planen innan bytet, vi får hoppas att det bara var en säkerhetsåtgärd. Eddie Nketiah ersatte.

Spelet blev ett tag också ganska grinigt och domaren fick, vilket inte är så vanligt i träningsmatcher, säga åt lagen att lugna ner sig. Överlag var det i ärlighetens namn inget större underhållningsvärde i matchen i det här läget, inget av lagen skapade några direkta målchanser och tempot hade gått ner ganska rejält.

Men så, i den 66:e minuten, var det dags för inte bara en målchans utan också ett mål. Bukayo Saka drog upp ett anfall, och via Granit Xhaka gick bollen till Gabriel Martinelli som avlossade ett skott som Mendy räddade. Xhaka fångade upp returen och skickade upp en Chelsea-försvarare på läktaren och dundrade på ett skott som Mendy inte kunde göra annat än att släppa en ny retur som Saka enkelt kunde göra 3-0 på. Det kan i sammanhanget nämnas att Saka nog var offside när skottet avlossades, men här fanns ingen VAR som kunde kliva in och ändra på domslutet.

Efter detta fanns det inte så mycket match kvar, det gjordes fler och fler byten och som det nästan alltid blir då så tappade matchen allt mer struktur och ordning så det hände inte särskilt mycket mer under återstoden av matchen förrän Albert Sambi Lokonga nickade in 4-0 i matchens absoluta slutsekunder efter ett mycket fint inlägg från Cedric Soares.

Det var bara en träningsmatch så man ska förstås inte läsa in för mycket i det här resultatet, men att besegra Chelsea med 4-0 är förstås aldrig fel. Nu återvänder laget hem till London igen och härnäst väntar ett möte med Sevilla på Emirates Stadium på lördag.