Medlemmar: 6520 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Patrick Vieira visades ut både mot Sunderland och Liverpool.

Domarstandarden

tor 24 aug 2000 kl 00:00

Redan i Lördags började skandalerna i den engelska ligan. Ok, lite partisk är man väl i fallet Vieira, men utvisningen mot Sunderland är tveksam och det borde ha räckt med ett gult kort till fransmannen.

Efter matchen blir Wenger rasande och uppges ha hotat en domare i spelargången. FA kommer att straffa Arsenaltränaren med tolv matchers avstäning från bänken och fyra veckolöner i böter. Wenger har dock två veckor på sig att överklaga, så sista ordet är nog inte sagt i den här historien.

Vieira blev, som ni säkert känner till, utvisad i måndagens match mot Liverpool också. Domare Poll nöjde sig inte bara med att visa ut Vieira utan gav också rött kort till de båda Liverpoolspelarna Hamann och McAllister. Efter matchen utbört en vild diskussion om domare Polls insats. Både Wenger och Houllier var överens om att Poll skött sin uppgift, minst sagt, uselt. Att dela ut tre röda kort och ett antal gula, i en förhållandevis snäll match, var under all kritik. Efter matchen började engelsk press att håsa upp historien om Vieira. De skrev att Vieira hade sagt att han ville lämna P.L för att han kände sig förföljd. Sedan började Leeds Oliver Dacourt och Barcas Manu Petit att snacka om Vieira. De påstod att han skulle lämna AFC och dra till Juve eller till Spanien. Var de fått det ifrån vet nog ingen. Frågen är om de vet det själva. Vieira har dock sagt att han är stark nog att reda ut de problem han skapat och att han inte kommer att lämna Arsenal.

Domare Poll har nu erkänt att utvisningen på Liverpools Gary McAllister var fel men att de andra två var helt korrekta. Gubbarna i FA tyckte också att utvisningarna på Liverpoolspelarna var lite väl hårda så nu slipper de ytterligare straff och stängs bara av i två matcher. Vieira däremot får en fem matcher lång avstängning och kommer att missa de båda viktiga matcherna mot Chelsea och Manchester United.

I gårdagen matcher i P.L utdelades inte mindre än 26 gula kort och tre röda. Notera att det bara spelades fem matcher. Snittet blir 5,2 gula/match och 0,6 röda/match. Under gårdagskvällen utalade sig ett antal tränare om domarstandarden.

West Hams tränare, Harry Redknapp, sade följande efter att Hammers förlorat hemma mot Leicester:
-Stimacs utvisning var helt fel. Folk betalar stora summor för att se matcherna och då vill de se 22 man på planen inte 20 eller 18. Skulle dessa domare ha dömt på 60 och 70-talet skulle det tillslut varit sex mot sex på planen.

Även Leicesters nye tränare, Taylor, höll med:
- Det var helt bedrövligt men domarna har order att följa och gör det till punkt och picka. Jag hade blivit förbannad om jag hade blivit av med en spelare på det sättet.

Även Charlton åkte på en utvisning i gårdagens match mot Everton på Goodison Park. Det var Londonlagets Carl Tyler som blev utvisad i den 38:e minuten och detta förstörde Charltons chanser till poäng enligt tränare Curbishley.
- Har du ett gult kort är du i farozonen. Minsta lilla grej du gör och domaren ger ett till gult och du är ute. Det är som att de jagar spelare med gula kort för att få ge dem ett till.

Det tredje röda kortet i gårdagen Premier Leauge omgång delades ut på S:t Jame`s Park i matchen mellan Newcastle och Derby Co. Det var Newcastles back Warren Barton som blev drabbad. Här däremot tyckte Newcastletränaren Bobby Robson att utvisningen var korrekt. Även Southamptons tränare Glenn Hoddle passade på att uttala sig om domarna.
-De delar ut kort i 50/50 situationer vilket naturligtvis inte är rätt. Kevin Davies blev varnad i en sådan situation.

Det känns som att om domarna fortsätter i detta tempo kommer lagen knappt ha några spelare tillgängliga efter jul. Det är dags för FA att sätta sig ner tillsammans med tränare och spelare och disskutera det problem som uppstått. En bra domare syns inte i en match. Nu är det bara domare det snackas om vilket inte är bra för fotbollen. Det känns som om att FA har satt för höga krav på domarna. De blåser för allt som rör sig. Andra halvlek mellen Arsenal och Liverpool var inte kul att titta på. Det hann knappt gå 30 sekunder innan domaren blåste i sin pipa och så kan det inte fortsätta. Låt spelarna och tränarna bestämma vilken nivå domarna skall ha. Då borde vi slippa detta snack. 

Come on you reds!!!