Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Arsenal-Swedens spelarbetyg

fre 17 maj 2002 kl 21:07

Säsongen är över och det är på sin plats med en betygsättning av Arsenalspelarna samt en liten sammanfattning.

Här följer Arsenal Swedens betyg till spelarna:

Betygsskala 1-10 10 Världsklass
9 Klasspelare
8 Mycket bra
7 Bra
6 Godkänd
5 Ok
4 Kan bättre
3 Underkänd
2 Inget vidare
1 Katastrof

 

Arsene Wenger har använt rekordmånga spelare, 33 stycken. Arsenal har spelat 60 tävlingsmatcher. 38 i ligan (26 segrar, 9 oavgjorda och 3 förluster), 3 i ligacupen (2 segrar och 1 förlust), 7 i FA-cupen (6 vinster och 1 oavgjord) och 12 i Champions League (5 segrar, 1 oavgjord och 6 förluster). Slår man ut detta blir raden följande: 60 matcher, 39 segrar, 11 oavgjorda och 10 förluster. Detta räckte som ni alla vet till ligaguld och till FA-cupseger.

Tittar vi på målfabrikationen ser vi följande: Arsenal har totalt gjort 115 mål (75 i ligan, 17 i FA-cupen, 6 i ligacupen och 17 i Champions League). Målsnittet blir 1,92 mål/match.

Samtidigt har laget släppt in totalt 58 mål (33 i ligan, 5 i FA-cupen, 4 i Ligacupen, 17 i Champions League). Snittet blir: 0,98 mål/match.

1. David Seaman
Missade halva säsongen på grund av en axelskada men i de matcher han spelade var Ponytail lika stabil som vanligt. Svarade för en fantastisk straffräddning borta mot Aston Villa. Har under våren visat att han fortfarande är Englands nummer ett.
Betyg: 8
Matcher: 25 (0)
Varningar: 0
Utvisningar: 0

2. Lee Dixon
Gamle Lee Dixons, förmodade, sista säsong i The Gunners blev nog inte en av de roligaste för 38-åringens del. Visst, lagets insatser var grymt bra, men försvaren har haft problem med både skador och att ta en plats i Wenger elva. En klassiker i klubben som är svår att skriva ner, men det känns helt rätt om han slutar nu.
Betyg: 5
Matcher: 7 (12 som inhoppare)
Mål: 0
Varningar: 1
Utvisningar: 0

3. Ashley Cole
Var i inledningen av säsongen långt ifrån den form han visade upp under genombrottssäsongen i fjol, men blev ju längre säsongen led allt mer stabil. Är mycket brytningssäker och om någon ändå lyckas komma förbi honom är han tillräckligt snabbt för att snabbt lösa situationen. Hans "räddning" på mållinjen hemma mot West Ham var avgörande.
Betyg: 7
Matcher: 39+1
Mål: 2
Varningar: 8
Utvisningar: 1

4. Patrick Vieira
En riktig publikfavorit på THOF som återigen har gjort en grym säsong. Fransmannen har tagit ett enormt ansvar och har visat att han är en av världens absolut bästa mittfältare. Vieira har spelat så gott som alla matcher från start och har med sin stryka, teknik, och snabba speluppfattning dominerat många matcher. Kan han bara få en vettig kollega på innermittältet törs jag knappt drömma om hur bra han kommer att vara.
Betyg: 9,5
Matcher: 53+1
Mål: 3
Varningar: 14
Utvisningar: 1

5. Martin Keown
Såg inför säsongen ut att hamna utanför laget då Campbell och Adams var givna. Men skador på båda dessa herrar har gett Keown mycket speltid och han har med sin rutin betytt oerhört mycket för både Arsenals och Sol Campbells spel. Saknar säkerhet i uppspelen, som har spritts över hela England och delar av Europa.
Betyg: 7
Matcher: 30+4
Mål: 0
Varningar: 4
Utvisningar: 2

6. Tony Adams
I måndags tackades T.A ytterligare en gång för sin 19 år i klubben. En legend. Tony har återigen haft stora problem med skador, men när han lirat har det varit gammal fin klass. Brytsäkerheten, placeringssäkerheten och bara att han finns på planen gör att många känner sig extra trygga. För sin egen del borde han nog lägga av, men för mig får han gärna fortsätta ett år till. Vem vill inte se gamle Captain Fantastic lyfta pokaler på THOF? Betyg: 7
Matcher: 13
Mål: 1
Varningar: 1
Utvisningar: 0

7. Robert Pires
Utan tvekan säsongens spelare i England och hade det inte varit för hans mycket olägliga knäskada hade han varit en stark kandidat till Världens bästa spelare i december. Man hade unnat honom att få vara med i ligaavslutningen. Målet mot Aston Villa borta var en prestation i yppersta världsklass.
Betyg: 10
Matcher: 42+3
Mål: 13
Varningar: 8
Utvisningar: 0

8. Freddie Ljungberg
Svenskens vårsäsong är helt fantastisk. Tror inte att han fattar själv vad han åstadkommit och hur stor han verkligen är i London. Korad till årets spelare och på väg mot en stjärnstatus få svenskar kan mäta sig med. Tittar man på hela säsongen blir omdömet givetvis lägre då hans höst inte var lika bra. Men Freddie var helt ok även då och man väntar redan med spänning på nästa säsong.
Betyg: 9,5
Matcher: 37+2
Mål: 17
Varningar: 4
Utvisningar: 0

9. Francis Jeffers
Fick säsongen helt förstörd av skador och hann aldrig riktigt på allvar få chansen att visa vad han kan. Har dock öst in mål i reservlaget och U21-landslaget så han är onekligen en stor talang. Hoppas le Boss kan få honom att utvecklas ytterligare.
Betyg: 5
Matcher: 3+7
Mål: 2
Varningar: 2
Utvisningar: 0

10. Dennis Bergkamp
Holländaren kändes som en utfyllnadsspelare när säsongen började. Men precis som Ljungberg har den holländske elegantens vår varit grym. Hans roll i Arsenal är helt perfekt för honom nu när ålder börjar ta ut sin rätt. Många av Ljungbergs mål är regisserade av Bergkamp och många på ett mästerligt sätt. Tycker även att hans nio ligamål är klart godkänt. Hans bleka höst gör dock att helhetsbetyget dras ner lite.
Betyg: 8,5
Matcher: 30+16
Mål: 14
Varningar: 2
Utvisningar: 1

11. Sylvain Wiltord
Inledde säsongen som forward men efter Ljungbergs och Pires skador fick han spela yttermittfältare allt mer. Spelar en viktig roll i Arsenal då han aldrig ger upp och ständigt löper sönder motståndarnas försvar. Öppnade under säsongen för många av Freddies mål med sina löpningar i djup- och sidled. Sätter dessutom oftast bollen då han får en målchans.
Betyg: 8
Matcher: 41+13
Mål: 17
Varningar: 0
Utvisningar: 0

12. Lauren
Personligen tycker jag att vårt kamerunska bidrag är årets utropstecken. Han har fyllt luckan efter Lee Dixon på ett utmärkt sätt. Solid i defensiven, men även ett mycket användbart anfallsvapen. Straffen mot Sp*rs glömmer vi inte. Det är sällan man hör nått om Lauren. Han spelar så gott som varje match, gnäller aldrig - en fin lagspelare.
Betyg: 9
Matcher: 41
Mål: 2
Varningar: 10
Utvisningar: 0

13. Stuart Taylor
Få hade väl anat att Stuart skulle spela tio matcher i Premier League den här säsongen. Men skador på Seaman och Wright gav ynglingen chansen och han gjorde vad man kan kräva av honom. Har dock lite kvar till den absoluta toppen. Påfallande ofta släppte han in samtliga skott han fick på sig. Tur bara att försvaret inte släppte till fler än ett skott på mål per match under hans tid mellan stolparna.
Betyg: 6
Matcher: 13+2
Mål: 0
Varningar: 1
Utvisningar: 0

14. Thierry Henry
Fransmannen får inte många röster på vår omröstning när det gäller årets spelare. Det kanske säger en del. Med 24 ligamål tog han hem titeln Premier Leagues bästa anfallare. Han höst och vinter var helt fenomenal. Ständigt målskytt och ständigt en vinnare som ofta gav oss tre poäng med sina mål. Verkar ha tappat självförtroende på våren, men jag tycker aldrig han varit dålig. När Freddie tagit över som målhjälte har Thierry legat bakom mycket han med. Vinner man den engelska skytteligan förtjänar man högsta betyg.
Betyg: 10
Matcher: 46+3
Mål: 32
Varningar: 7
Utvisningar: 0

15. Ray Parlour
Razor har en ganska ojämn säsong bakom sig. Under hösten var han blek men i december spelade han upp sig och var i vissa matcher helt fantastisk. Under våren spelade han stabilt och han fick toppa sin säsong med att läckert skjuta 1-0 i Fa-cupfinalen. Men tre utvisningar är på tok för många.
Betyg: 7
Matcher: 33+7
Mål: 2
Varningar: 7
Utvisningar: 3

16. Giovanni van Bronckhorst
Mannen med kanske fotbollsvärldens längsta namn värvades till AFC som en back up-spelare kändes det som. Spelade regelbundet ändå fram till han slet av knäsenan i matchen mot Fulham i februari. En allroundspelare som behövs i ett lag. Gör inte bort sig, men å andra sidan tillför han inte speciellt mycket. Nyttig ändå.
Betyg: 6
Matcher: 24+9
Mål: 1
Varningar: 5
Utvisningar: 1

17. Edu
Under inledningen av säsongen fick han inte ens vara med i matchtruppen men brasilianaren kämpade på i reservlaget och undan för undan fick han chansen i A-laget. Till slut tog han platsen som innermittfältare bredvid Vieira och Edu har skött sig bra. Hans krossbollar är allt som oftast ljuvliga att skåda.
Betyg: 6
Matcher: 17+10
Mål: 3
Varningar: 7
Utvisningar: 0

18. Gilles Grimandi
Efter fem säsonger tackar nu fransmannen för sig. Sällan uppskattad. Har varvat godkända insatser med usla och det påverkar givetvis hans betyg. En bollvinnare och kämpa som dock känns lite omodern i sin spelstil. Han skulle behöva ett bredare register för att vara en bra fotbollsspelare. Trots sin "oförmåga" har han alltid varit lojal med klubben och sånt uppskattas. Kommentarer som "Jag kommer alltid att älska Arsenal" uppskattas.
Betyg: 4
Matcher: 19+21
Mål: 0
Varningar: 2
Utvisningar: 0

19. Junichi Inamoto
Har svårt att ha en uppfattning om Ina då han knappt har spelat en match i A-laget under året. Han har gjort några mål i reservlaget, och är alltid med i Japans landslagstrupp. Vi får se om han är kvar nästa år. Att han har ökat intresset för Arsenal i Japan får väl höja betyget ett snäpp.
Betyg: 4
Matcher: 2+2
Mål: 0
Varningar: 0
Utvisningar: 0

20. Matthew Upson
Många säger att Upson är en lysande talang och en arvtagare till Adams. Något sådant har jag dock inte sett. Ruskigt skadebenägen. När han är hel och kan lira gör han det ok, men det måste till en rejäl höjning från hans sida om det ska kännas som att han är ett val för förstaelvan. Upp till bevis nu när skadorna läkt.
Betyg: 4
Matcher: 16+6
Mål: 0
Varningar: 5
Utvisningar: 0

21. Jermaine Pennant
Många hade sett att 19-åringen hade fått chansen redan i år, men hans tid kommer. Var utlånad i en månad till Watford och managern Vialli prisade hans insatser i div I. I Arsenal har han dock inte gjort så många matcher. Ska bli intressant att följa hans framtida karriär. Minns att Ashley Cole var utlånad under våren 2000 och slog sedan igenom med dunder och på hösten samma år.
Betyg: 5
Matcher: 3+2
Mål: 0
Varningar: 0
Utvisningar: 0

22. Oleg Luzhny
Tycker att "Hästen" är okey som ytterback och har många gånger visat att han kan kliva in när de ordinarie är skadade och göra ett fullgott jobb. Men någon innerback är han definitivt inte. Hans säsong är väl vad man kan förvänta sig. Varken bra eller dålig. Har svårt att se någon fortsättning för honom i klubben.
Betyg: 5
Matcher: 23+3
Mål: 0
Varningar: 4
Utvisningar: 2

23. Sol Campbell
Efter den kontroversiella övergången från Sp*rs tog det ett tag för Sol att komma in i Arsenals spel, men efter matchen på White Hart Lane lossnade det. Och som det lossnade! Bredvid honom såg till och med Stepanovs och Luzhny bra ut. Campbell är onekligen en värdig arvtagare till Tony Adams som general i försvaret. Given i landslaget.
Betyg: 10
Matcher: 46+2
Mål: 3
Varningar: 3
Utvisningar: 0

24. Richard Wright
Har även han haft svårt med skador och en David Seaman i storform. Har stått en del i ligan och FA-cupen och gjort det allt som oftast bra. Får han bara chansen som förstekeeper är jag inte ett dugg oroad. Reflexsnabb målis som dock behöver bli mer stabil. Flera av de insläppta målen känns billiga.
Betyg: 6
Matcher: 22
Mål: 0
Varningar: 0
Utvisningar: 0

25. Kanu
Inledde och avslutade säsongen på bänken. Spelade en tid i vintras och gjorde det bra. Formen höll i sig, men sedan stack han i väg till Mali och spelade Afrikanska mästerskapen för sitt Nigeria och då sopades formen helt bort. Har sett loj ut de senaste månaderna. På väg bort?
Betyg: 6
Matcher: 18+21
Mål: 6
Varningar: 3
Utvisningar: 0

26. Igors Stepanovs
En katastrof. Spelade en del matcher i vintras när det var kris i klubben och hela backlinjen var skadade samtidigt. Klarade sig då, men det känns mest som att det var en tillfällighet. Mot Everton såg man klart och tydligt vad den litauiske mittbacken går för. Tempot var träningsmatchmässigt, men Igors var ändå helt borta. Får ta på sig samtliga målen från den matchen. Ser ingen annan utväg än att sälja av. Vi vet vad han kan och det räcker inte. Betyg: 1
Matcher: 12+2
Mål: 0
Varningar: 3
Utvisningar: 0

27. Stahis Tavlaridis
Ytterligare ett av Wengers nyckfulla inköp som knapp har spelat en minut i A-laget. Grekisk U21-landslagsman och är väl antagligen ett framtidslöfte.
Betyg: 3
Matcher: 3
Mål: 0
Varningar: 1
Utvisningar: 0

De övriga som spelat, men som inte betygsätts är: Jeremaine Aliadiere, John Halls, Carlin Itonga, Rohan Ricketts, Sebastian Svärd och Juan.

Jocke Lander/Axel Asplund