Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Pires komma tillbaka efter den svåra skadan?

Blir Pires lika bra?

tis 26 nov 2002 kl 10:09

Det var lördagen den 23 mars och klockan var nästan 13.30. Kanske var det i det ögonblicket som Robert Pires? karriär tog slut.

Arsenal mötte Newcastle i kvartsfinalen av FA-cupen och Pires hade redan tillsammans med Dennis Bergkamp avgjort matchen. I en duell med Nikos Dabizas föll greken och Pires försökte undvika att trampa på honom så han hoppade över den liggande backen. Då Bob landade såg man direkt att det var något som var fel, han vred sig i smärtor och redan när reprisen visades så insåg man att det kunde vara en svår knäskada.
Några veckor senare bekräftades det att han var tvungen att operera sitt knä och att han därmed skulle missa resten av säsongen och VM-slutspelet under sommaren.

Pires hade under året varit Arsenals genomgående bästa spelare, som stod för otaliga målgivande passningar men även snygga mål. Inte nog med det, det verkade som att Bob var på väg mot en ännu högre nivå spelmässigt då han skadade sig.
Skadan hade kunnat bli kostsam för Arsenal, men som tur var fanns det en viss rödhårig svensk med i laget som skulle bli tungan på vågen i jakten på dubbeln.

Den blev dock ytterst kostsam för Frankrike som verkligen hade behövt den konstruktive Pires på mittfältet i VM, särskilt som Zidane mest var skadad och hans ersättare Djorkaeff var helt misslyckad.
Men jag tror att skadan blev mest kostsam för Pires själv.

Nu har Pires kommit tillbaka, men han är långt ifrån den form han var i före skadan. Nu hade jag visserligen inte väntat mig att han skulle vara det efter ett par matcher, men en elakt naggande tanke har väckts inom mig.
Pires kommer troligtvis aldrig att nå upp till den nivå han nådde under förra säsongen.

För det första så har han säkert tappat väldigt mycket fysiskt, visserligen går det att komma tillbaka 100% fysiskt men i ärlighetens namn så har Pires aldrig varit någon fysiskt fulländad fotbollsspelare.

För det andra så tror jag att Bobby hela tiden tänker på skadan. Och så länge den finns i bakhuvudet så kommer han inte gå in dueller med den inställning som krävs för att överleva i Premier League. Detta är nog det viktigaste, för en spelare kan fysiskt sett vara i hur bra form som helst, men stämmer inte det psykiska kan han inte prestera något bra spel.

Även om Pires inte når upp till den standard han nådde under förra säsongen så kan han fortfarande vara en stor tillgång. En Pires som spelar på 80 % av sin förmåga är fortfarande bättre än de flesta spelarna i Premier League (Hej Veron!) och han är ändå given i Arsenal.

Men låt oss hoppas att jag har fel. Låt oss hoppas att Pires verkligen blir lika bra, eller ännu hellre ? bättre än vad han var före skadan. Jag skulle ge en hel del för att få se mål som de han gjorde hemma mot Middlesbrough och borta mot Aston Villa igen, eller passningar som den till Ljungbergs 2-0 ?mål på Anfield.
Hoppas att jag har fel.