Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Premier League-guide del 1

tor 12 aug 2004 kl 20:49

Bara en vecka kvar till Kick-off i Premier League. Arsenal Sweden har tittat närmare på vad som hänt under sommaren och rankar här lagen.

1 ARSENAL

Förra säsongen: Obesegrade mästare med 90 poäng.
Tränare: Arsene Wenger.
Nyförvärv: Robin van Persie (Feyenoord), Manuel Almunia (Celta Vigo), Mathieu Flamini (OL Marseille), Arturo Lupoli (Parma).
Förluster: Kanu (WBA), Rami Shaaban (klubb ej klar), Ray Parlour (Boro), Martin Keown (Leicester), Sylvain Wiltord (klubb ej klar), Igors Stepanovs (Grasshoppers), Stathis Tavlaridis (Lille), Gio van Bronckhorst (Barcelona), Francis Jeffers (Charlton) - £2,6.
Nyckelspelare: Sol Campbell, Patrick Vieira, Thierry Henry

Kommentar: Trots mycket intensive spekulationer att lagkapten Patrick Vieira flyttar till Real Madrid tror jag Arsenal visar att de kan vinna ligan igen. Det som kan störa är småskador och detta snack inledningsvis. Kvaliteten i laget är grym och jag tror truppen är klart vassare i år. Dessutom har Wenger en kuslig pricksäkerhet när han värvar spelare. Är säker på att Jose Antonio Reyes kommer visa sig vara en riktig lyckträff. Hans försäsong är grym. United och Chelsea kommer givetvis jaga som blodtörstiga bestar, men Arsenal håller undan och vi firar nytt guld på THOF i vår.

2 CHELSEA

Förra säsongen: Tvåa med 79 poäng.
Tränare: Jose Mourinho (ny från Porto)
Nyförvärv: Ricardo Carvalho (Porto) - £19.85m, Paulo Ferreira (Porto) - £13.3m, Arjen Robben (PSV) - £12million, Petr Cech (Rennes) - £7million, Didier Drogba (Marseille) – Okänd summa, Mateja Kezman (PSV) - Okänd summa, Tiago Mendes (Benfica) - Okänd summa.
Förluster: Jesper Grönkjaer (Birmingham) - £2.2m, Jimmy Floyd Hasselbaink (Boro) – gratis,  Mario Melchiot (Birmingham) – gratis, Neil Sullivan (Leeds) – gratis, Bolo Zenden (Middlesbrough) – gratis, Carlton Cole (Aston Villa) – utlånad, Hernan Crespo (AC Milan) – utlånad, Juan Sebastian Veron (Inter) – utlånad, Winston Bogarde (klubb ej klar), Marcel Desailly (klubb ej klar), Mario Stanic (klubb ej klar).
Nyckelspelare: John Terry, Frank Lampard, Eidur Gudjohnsen
Mest osköna spelare: Roman Abramovich. Någon måste undersöka ordentligt hur det gick till när han lurade till sig sina miljarder.

Kommentar: En ny säsong betyder ett nytt lag på Stamford Bridge. Det är i alla fall så det sett ut sedan ryssen Abramovich tog över i klubben. I sommar fick den mycket omtyckte tränaren Ranieri gå och succécoachen från Porto Mourinho tar över. Portugisen har värvat en hel hög tokintressanta spelare till London, men vi som varit med ett tag vet att många behöver ett år eller så för att komma in i spelet. Chelsea kommer bli grymt bra när spelet stämmer, men med tanke på att de har ett helt nytt lag kommer också dipparna komma under säsongen. Tror definitivt att de kommer vara med i yttersta toppen, men det är för tidigt för dem att vara med och konkurrera med Arsenal om guldet. Se upp för Drogba och Kezman!

3 MANCHESTER UNITED

Förra säsongen: Trea med 75 poäng.
Tränare: Alex Ferguson.
Nyförvärv: Alan Smith (Leeds) - £6,5m, Gabriel Heinze (PSG) – £6,9m. Gerard Pique (Barcelona), Giuseppe Rossi (Parma), Liam Miller (Celtic).
Förluster: Nicky Butt (Newcastle) £2,5m, Fabien Barthez (Marseille) – gratis. Luke Chadwick (West Ham) – gratis.
Nyckelspelare: Rio Ferdinand, Paul Scholes, Ruud van Nistelrooy
Mest osköna spelare: Ruud van Nistelrooy, alias Horseface. I jämförelse med honom framstår till och med Roy Keane som en riktigt reko kille man gärna skulle umgås med.

Kommentar: United har värvat sparsamt, men på nåt sätt klokt. Alan Smith är ett säkert kort som kommer ge Ferguson extra krydda i anfallet. Frågan är bara vem som blir hans förstaval bredvid Nistelrooy – eller om han fortsätter att spela 4-5-1. United håller på att föryngra sin trupp. Ett bevis på det är Nicky Butts transfer till Newcastle. Ferguson bygger nytt för att vara riktigt slagkraftigt om ett par år. Tror United blir bra, men behöver nåt ytterligare år för att matcha Arsenal. Ronaldo blir tyvärr för oss Gooners grym i år. Tack och lov att han ska spela OS för Portugal och missat inledningen av ligan. Det gör även Rio Ferdinand som har ett par månader kvar på sin dopningsavstäning och Nistelrooy som är skadad.

Supportern

Namn: Johan Nilsson
Har följt laget sedan: Mitten av 80-talet, har blivit en del matcher genom åren.

Vad har du för tankar kring förra säsongen och ditt lag?
- Förra säsongen var ett led i uppbyggnaden av ett nytt lag, därför var tredjeplatsen knappast en överraskning för mig. Är hyfsat nöjd med den säsongen med tanke på de nya spelarnas inträde samt. att Beckham försvann. Av de fem värvningarna vi gjorde så slog två mycket väl ut; Tim Howard var strålande i mål och Cristiano Ronaldo har utvecklats mer och mer och är en framtida stjärna i klubben. Av de övriga tre så var David Bellion aldrig tänkt som en spelare som skulle platsa i A-laget utan skall utvecklas i reservlaget. Både Kleberson och Eric Djemba-Djemba hade problem med omställningen, skador, sjukdomar samt landslagsspel som störde. Jag är dock inte särskilt orolig över dessa två spelares utveckling.

Hur ser du på ditt lags värvningar i sommar?
- Jag är mycket nöjd med värvningarna. Det är inte de största namnen men det är spelare som United saknade förra säsongen. Liam Miller är en spelare som förhoppningsvis kan ta över efter Roy Keane då han lägger av. Gabriel Heinze har jag inte sett spela men om man går efter rapporterna så skall det vara en mycket bra spelare som troligen går in i startelvan till vänster i backlinjen. Alan Smith är en erkänt skicklig spelare som tvingats spela mycket på mittfältet i Leeds de senaste säsongerna. I anfallet är han betydligt effektivare och där kommer han att spela i United, om han platsar. Övriga nyförvärv (Giuseppe Rossi och Gerard Pique) är köpta för framtiden, därför svårt att sia om dem.

Vilken är Premier Leagues bästa värvning denna sommar?
- Om man går efter priset så är nog Dennis Rommedahl en grymt bra värvning för Charlton. Vår egen Alan Smith tror jag blir en succévärvning, beroende på hur bra han kommer in i laget. Mateja Kezman har Chelsea fått väldigt billigt, gör han hälften så mycket mål i Premier League som i holländska ligan så är det bra. Höjer också ett varningens finger för Djibril Cissé i Liverpool

Hur går det för ditt lag nästa säsong?
- Vi blir knappast sämre än trea i varje fall, United gör aldrig två sådana säsonger efter varandra, kan man hoppas!

4 NEWCASTLE

Förra säsongen: Femma med 56 poäng.
Tränare: Sir Bobby Robson.
Nyförvärv: Patrick Kluivert (Barcelona) – gratis, James Milner (Leeds) - £3,6m, Nicky Butt (Man. United) - £2,5m, Charles N'Zogbia (Le Havre).
Förluster: Gary Speed (Bolton) - £750 000, Lomano LuaLua (Portsmouth) – okänd summa, Andy Griffin (Portsmouth) – gratis, Hugo Viana (Sporting Lissabon) – utlånad.
Nyckelspelare: Alan Shearer, Kieron Dyer, Jonathan Woodgate
Mest osköna spelare: Laurent Robert. Fransmän ska inte göra mål mot Arsenal, de ska göra mål för Arsenal.

Kommentar: Mycket intressanta värvningar i Milner, Butt och Kluivert. Frågan är bara vilka som tar plats i startelvan. Butt lär definitivt göra det, kanske även Milner, men Kluivert får jobba hårt för att peta Shearer eller Bellamy. Och kommer Robson att ha två targetforwards som inte ger någon vidare snabbhet i spelet? Hursom är Newcastle ett intressant lag och Robson en bra och välprövad tränare. Jag tror på succé och de klättar en placering mot ifjol. Kan de sedan bara få ner skadorna kan de bli att räkna med även högre i tabellen.

Supportern

Namn: Mattias Karlsson.
Har följt laget sedan: 1987.
Antal du sett live: Ingen aning, men 4-8 st varje säsong.

Vad har du för tankar kring förra säsongen och ditt lag?
- En blek säsong där vi hamnade längre upp i tabellen än vi förtjänade spelmässigt. Det var konstant mycket tjafs utanför plan och många av de yngre popsnörena har inte kunnat ta ansvar. Centrallinjen var dock stark i laget med Given - Woodgate - Speed - Shearer och det gjorde att det var svårt att slå oss.

Hur ser du på ditt lags värvningar i sommar?
- Patrick Kluivert är som att spela på rött eller svart vid ett roulettebord. James Milner har redan visat att han har stor talang, kan bli en kommande landslagsytter. Nicky Butt är en bra ersättare till Gary Speed som defensiv mittfältare.

Vilken är Premier Leagues bästa värvning denna sommar?
- Det måste vara Mateja Kezman för 5 miljoner pund eller Hasselbaink på fri transfer. Båda kommer säkert att göra mål på oss den här säsongen...

Hur går det för ditt lag nästa säsong?
- Tyvärr är jag mindre optimistisk än förra säsongen. Shearer är ett år äldre, det är Sir Bobbys sista säsong och försäsongen har varit en katastrof med skador, sjukdomar och bara en handfull träningsmatcher - som dessutom med ett enda undantag varit usla insatser. Om Woodgate, Given, Shearer, Butt och Robert är friska och gör en bra säsong så kan vi hamna bland de fem första. Men jag tror att både Boro och Birmingham blivit snäppet bättre och därför går om oss i slutändan.

Hur går det för Arsenal?
- I nuläget ser det ut som om Patrick Vieira lämnar för Real Madrid och då fattar jag ingenting. Det är världens bäste mittfältare och betyder oerhört mycket. Vem ska ersätta honom med så kort varsel? Defensivt tappar laget lite i balans och risken finns att de offensiva mittfältarna inte vågar vara lika friskt anfallsglada som förut. Henry gör runt 20 mål, jag tror däremot att Reyes får det lite svårare.

1:a, 2:a och 3:a i Premier League 2004/2005?
1) Chelsea, 2) Arsenal, 3) Liverpool.

5 MIDDLESBROUGH

Förra säsongen: Elva med 48 poäng.
Tränare: Steve McClaren.
Nyförvärv: Mark Viduka (Leeds) - £4,5m, Jimmy Floyd Hasselbaink (Chelsea) – gratis, Ray Parlour (Arsenal) - £1,7m, Michael Reiziger (Barcelona) – gratis, Boudewijn Zenden (Cehlsea) – gratis.
Förluster: Jonathan Greening (WBA) - £1,25m, Michael Ricketts (Leeds) – gratis, Robbie Stockdale (Rotherham) – gratis.
Nyckelspelare: Gareth Southgate, Juninho, Gaizka Mendieta
Mest osköna spelare: Massimo Maccarone. Spelare som filmar är aldrig sköna.

Kommentar: Mycket bra värvningar för drygt 6 miljoner pund. Tror, hoppas dock inte, att Boro kan bli årets överraskning. Viduka och Jimmy Floyd på topp kommer bli bra för norrlaget. Här finns rutin i massor och det känns som att laget blir svårslaget. De har blixtrat till innan men har då varit lite för tunna. Det blir ändring på det i år. Boro är med och slåss om UFEA-platserna.

Detta arbete är gjort av Jocke Lander (har rankat och kommenterat alla lagen) Axel Asplund (har utsett nyckelspelare och mest osköna spelare) och Martin "Marre" Nilsson (har intervjuat motståndarnas supportrar). Tack också till de motståndarfans som ställt upp!