Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Avslöjade?

tis 1 nov 2005 kl 00:00

Vad beror denna säsongs kräftgång på? Beror det på att de andra lagen blivit bättre? Eller har vi blivit sämre?

Jag skulle vilja säga att det främst beror på att vårat spelsystem är sönderläst. Tendenserna började synas redan under förra året. Lagen tar ett ordentligt djup och ser alltid till att vara minst en mer så att de kan hjälpa varandra om en blir överspelad, detta för att stoppa Arsenals försök till snabba kontringar. Eftersom Arsenal saknar traditionellt ytterkants spel så drar man även in ytterbackarna och släpper kanterna och gör det mycket svårare för Arsenal spelarna är "sticka in" bollen mellan backarna inne i straffområdet. Detta sätt att spela utnyttjades främst av lagen på den undre halvan under förra året, men i år verkar de flesta lag ta till denna taktik när de möter Arsenal och även de andra topplagen. Är ju bara ett lag som har försökt att spela offensivt mot Arsenal i år och det var Fulham, men då gick det ju som det gick också. Även Chelsea möts av denna taktiken, men de har en nyckel som Arsenal saknar och som jag kommer berätta om lite senare i krönikan. Hur tar vi oss ur detta då? Jag både hoppas och tror att Wenger har sett detta och tränar in spelarna på hur vi ska möta lag som använder denna taktiken, men det kommer säkert ta ett litet tag till. Nedan ska jag försöka mig ta fram 2 förslag som kan hjälpa oss.

Det första är att skaffa in en forward som är bra på huvudet. Då tänker jag främst inte på en spelartyp som Jan Koller eller Peter Crouch som nästan bara kan använda huvudet. Nej, det ska vara en spelare som både kan använda huvudet och fötterna, likt en Henrik Larsson (dock inte sagt att vi ska köpa honom). Det måste finnas fullt av spelare runt om i världen som har dessa egenskaperna, för i Arsenal så lyser de med sin frånvaro.
Varför behöver vi en sådan spelare då frågar sig kanske några. Ska vi börja spela som Everton gör när de har Duncan Ferguson på plan och bara slå höjdbollar? Nejdå, men däremot så tvingar vi motståndarna att öppna upp sig genom att de måste flytta ut ytterbackarna samt att de inte kan backa hem hela laget till eget straffområde. Vi har ju en spelare i reservlaget som verkar ha dessa kvalitéer i dansken Nicklas Bendtner, dock så kommer det krävas några år innan han är aktuell för alags spel.

Det andra är att skjuta mer och från längre avstånd. Här blir jag lite orolig när man får rapporter från träningslägret i somras att det inte fanns skottövningar på träningarna. Det är här som Chelseas nyckel kommer in. De har i Frank Lampard en av världens bästa skyttar. Dels så gör han ju många mål på sina skott, men det gör även att motståndarna inte kan backa hem och ställa upp sig vid straffområdesgränsen för då öppnar de upp en gigantisk yta för Lampard. Försvararna måste därför kliva upp och pressa Lampard när han får bollen och öppnar på så sätt upp sig för instick till Chelseas anfallare. De få gånger som Arsenal spelarna försöker sig på skott så sker det alldeles för nära straffområdet vilket gör att försvararna snabbt kan ta steget fram och täcka skott. Vart har till exempel Bergkamps patenterade skott i bortre hörnet tagit vägen? Samma med Pires och Henry. Nej, inför mer skottövningar på träningarna Wenger.

*****

Detta var bara 2 förslag på saker som skulle kunna hjälpa Arsenal att återigen dominera matcherna. Funkar de eller har ni andra förslag? Tveka inte att lufta era synpunkter i forumet.

*****

I en krönika förra säsongen så önskade jag att matcherna mot Tottenham skulle bli lite mer intressanta så att man återigen fick känna pulsen inför ett derby. Och visst blev jag sannhörd, för det var länge sen som man var så nervös inför ett Tottenham derby. Tror att jag bytte plats i soffan en 100 gånger under matchens gång och känslorna svallade åt alla håll, förhoppning, förtvivlan, tveksamhet, glädje och åter förhoppning. Tyvärr så befinner sig Tottenham fortfarande en 10 platser för högt upp i tabellen, men det hinner ändra sig.

*****

Det kändes som en evighet när man fick beskedet att fick en plats på årets medlemsresa, men nu är den äntligen här. FAN VA GÖTT!!