Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenal jublade hårt på Goodison Park i premiären.

Tennissiffror på Goodison Park

lör 15 aug 2009 kl 19:48

Arsenal premiärvann imponerande med 6-1 borta mot Everton.

Vi bad om en bra start på säsongen och snacka om att bönerna blev hörda. Enligt statistikexperterna skulle vi, historiskt sett, vara mycket bättre än Everton i premiärer och den statistiken håller i sig.

Startelvan blev den förväntade. Wenger har allt som oftare på sistone valt att spela en form av 4-3-3 för att få naturliga positioner för Bendtner, van Persie och Arsjavin. Personligen tycker jag likt Wenger (som oftast) att vi kommer till vår rätt på ett bra sätt med den uppställningen. Framför allt gillar jag rollindelningen centralt på mitten mellan Cesc, Song och Denilson där framför allt Song ska vinna boll både på marken och i luften för att sedan spela enkelt och låta Denilson och framför allt Cesc sköta uppspelen.

Men visst får man erkänna att vi hade riktigt bra utdelning på våra chanser i första halvlek. Spelet och de chanser som fanns var jämnt fördelade mellan lagen. Skillnaden var att Arsenal visade upp en imponerande effektivitet bl.a. genom att göra 2-0 och 3-0 på fasta situationer. Närmast mål för Everton var en nick på hörna från Fellaini som Denilson räddade på mållinjen vid ställningen 0-1.

Premiärmålet gjorde Denilson efter att han fått på en drömträff i krysset efter ett snyggt anfall där Bendtner snurrade med Baines, hittade Cesc som använde sina ögon i nacken och fann målskytten. Därefter steg mittbackarna fram och nickade in varsin frispark. I andra halvlek visade Cesc att han inte störs av envisa transferrykten. 4-0 gör han efter att ha tagit en 80-meters löpning centralt i plan. Perfekt timing mellan honom och framspelaren van Persie. Därefter gör vår kapten 5-0 efter att ostört få vandra in med bollen framför Evertons box och därifrån placerade han säkert in bollen invid stolpen. Sista målet fick inhopparen Eduardo göra efter ett fint förarbete av honom själv och Arsjavin. Det mest komiska med hemmalagets tröstmål var det ironiska jublet som hemmapubliken bjöd sitt lag på. Man får helt enkelt glädjas för det lilla när Arsenal kommer på besök ...

En kväll som denna är det lätt att skena iväg i den individuella kritiken och visst var det många som imponerade. Men man får inte glömma att det är ganska enkelt att spela fotboll när man leder med 3-0 i halvtid. Jag väljer hellre att hylla de som imponerade innan matchen var avgjord, nämligen Gallas och nyförvärvet Vermaelen. De såg väldigt stabila ut och stoppade Evertonanfallarna väldigt effektivt, framför allt i första halvlek då match fortfarande stod och vägde. Jag hoppas bara att Gallas kan hålla sig i balans och därmed hålla en mycket högre lägstanivå än vad han gjorde förra säsongen. Vad vi kan förvänta oss av Vermaelen sett över en hel säsong är svårt att säga. Men det vi fick se idag såg mycket lovande ut. Med tanke på att alternativet hade varit Silvestre så får vi nog hoppas att belgaren håller denna standard hela säsongen.

Everton såg annars ganska uddlösa ut (förhoppningsvis var det vi som gjorde dem det) men om de hade fått första målet vet man aldrig hur matchen hade sett ut. I vilket fall som helst så medför det respekt att slå dem borta med 6-1 och förhoppningsvis kan det för tillfället tysta alla som säger att Arsenal ska bli ett mittenlag i år.

I veckan spelas det dock en riktig nyckelmatch mot Celtic. En missad CL-plats hade varit förödande, både ekonomiskt och sportsligt. Men kan spelarna vissa upp något som likna dagens spel så ska det nog gå vägen även mot skottarna.

Slutligen kan jag inte låta bli att skriva de sköna orden:
TOP OF THE LEAGUE!!!

Matchfakta:
Everton - Arsenal 1-6 (0-3)
0-1 (26) Denilson, 0-2 (37) Vermaelen, 0-3 (41) Gallas, 0-4 (48) Fabregas, 0-5 (71) Fabregas, 0-6 (89) Eduardo, 1-6 (90) Saha
Domare: Mark Halsey

Laget:
Almunia (7), Sagna (7), Gallas (9), Vermaelen (9), Clichy (7), Song (8), Denilson (9), Fabregas (9), Bendtner (7), van Persie (7), Arshavin (7)

Avbytare: Mannone, Gibbs, Silvestre, Merida, Ramsey (73 mot van Persie), Eduardo (73 mot Fabregas), Eboue (6) (63 mot Bendtner),

(10: Världsklass , 9: Strålande, 8: Mycket bra, 7: Bra, 6: Godkänd, 5: Sådär, 4: Underkänd, 3: Dålig, 2: Miserabel, 1: Spursklass)