Arsenal vände och vann mot Bolton. Vermaelen en av målskyttarna.

Top of the league!

ons 20 jan 2010 kl 22:53

Arsenal tog ledningen i ligan efter en sanslös vändning.

Bolton gjorde allt som de skulle första 25 minuterna och fick den utdelning de ville ha. Arsenal skulle ha tagit ledningen ett par gånger om under samma tid, men lyckades inte sätta den fart de visade upp efter paus. Det stora samtalsämnet efter matchen kommer ändå att vara kvitteringen.

Arsenal kom till spel med den förväntade startelvan efter Denilsons och Clichys tillfrisknande. Eastmond och Traoré fick därmed utgå och framförallt Clichy visade att han kanske skulle behövt ett par matchers uppvärmning i reservlaget. Starten på matchen blev den vi hade förväntat oss och efter tre minuters spel hade vi förväntat oss mål efter att Eduardo kommit fri. Det visade sig vara den första missen av en rad. Det blev aldrig några mål för kroaten, men kors vad killen springer. Han är överallt, passningsbar, från sida till sida, nere och hämtar boll, uppe i anfall. Många gånger så saknar han skärpan i avsluten och andra försöker han på svårare grejer än nödvändigt, men en strut idag och tian hade varit solklar enligt mig. Målen kommer, var så säkra.

Istället tar Bolton oss alla på sängen med ett lysande avslut från Cahill som får bollen efter lite flipperspel och dåligt försvarsspel. Bollen dimper ner rakt framför fötterna på försvararen som bara vänder och klipper till. Almunia står som ett frågetecken och kan bara hämta ut.

Nu kommer anstormningen trodde vi. Men icke, visst höll vi i taktpinnen, men det där "köra-över-spelet" saknades. Denilson var klart ringrostig och Clichy visade ingen stadga på vänsterkanten. Uppspelen stördes mycket av att Bolton valt att tillintetgöra Fabregas så långt möjligt.

Även om vi hade några halvchanser så hade inte Jääskelainen behövt flytta sig i sidled för att ta någon av dem. Det behövde däremot Almunia göra på Taylors frispark som gick runt muren och ner vid Almunias högra stolpe. Spanjoren gör dock en fantastisk räddning och får ut den längs med kortlinjen.

Kring halvtimmen spelad fäller Denilson Chung-Yong Lee ganska plumpt och domaren har inget annat val än att blåsa straff. Denilson får solo ta på sig det målet då han inte ens var nära att nå bollen. Almunia går sedan åt rätt håll men når inte bollen och bortalaget har ledningen med 2-0.

Blev det anstormning nu? Nja, Arsenal var mest chockade och den snabba repliken uteblev. Det bästa var en frispark som på något sätt lyckades hamna uppe i ribban och sedan i Jääskelainens famn. Hoppet om en reducering började rinna ut när vi helt ur det blå får in en boll genom Tomas Rosicky. Fin passning av Fabregas, vem annars, och Rosicky sätter den snabbt i Jääskelainens första hörn. Finländaren står lika perplex som Almunia vid första målet och hoppet levde.

Wenger tog nog inte fram hårtorken denna gång, men det var ett annat Arsenal efter paus. Snackade med Pettan och sade att om vi kvitterar inom första kvarten så vinner vi. "Det är kört" fick jag till svar.

Kvitteringen var av det kontroversiella slaget. Bolton skulle haft en solklar frispark efter att Gallas stämplat Mark Davies, men domaren Wiley såg ingenting och lät spelet fortgå. Davies låg ner och Arsenal fortsatte spela eftersom domaren inte blåste av eftersom det inte var en huvudskada. Bollen når efter lite omständighet fram till Fabregas som kommer för långt ner mot kortlinjen men ändå lyckas slå bollen i mål ur svår vinkel. Fullt jubel på Arsenals läktare, men en fadd eftersmak är resultatet.

2-2 och matchen lever i högsta grad. Som så ofta är när man tappar en tvåmålsledning så faller man ihop. Bolton orkar inte längre stå emot ett Arsenal som får en tändning i samband med kvitteringen. Det som såg så illa ut har nu förbytts i propagandafotboll även om Bolton då och då tilläts sticka upp i kontringar.

De flesta passningar satt där de skulle och Arsenal var tillbaka vid att det skulle se snyggt ut om man gjorde mål. Ledningsmålet blev dock ett undantag. Lite stök i straffområdet efter en hörna och bollen når Vermaelen som på ren vilja kan smälla in 3-2. Där tog matchen definitivt slut för Bolton.

Arsenal fick några kontringar emot sig efter det, men de rödvita kontrollerade spelet väl och höll i bollen föredömligt. Vi behövde ett 4-2 mål för att spika igen matchen fullständigt och för att ta ledningen i ligan. På något sätt var det signifikant att Arsjavin fick göra det. Snyggt dessutom att efter rena reklampassningarna bli ren till vänster om Jääskelainen och smälla in den i bortre. Matchen slut trots att det var mer än tio minuters speltid kvar efter att domaren lagt till 6 minuter på tavlan.

Sista ordet borde Walcott ha fått, men Arsjavin visade divatakter när han vägrade passa inhopparen och sköt istället rakt på målvakten.

Top of the league, men bedrövlig inställning från start kostar i den här ligan. Det har man inte råd med alltför många gånger. Eduardo och Fabregas matchens lirare.

Arsenal - Bolton 4-2 0-1 Cahill (7), 0-2 Taylor (28 str), 1-2 Rosicky (43), 2-2 Fabregas (52), 3-2 Vermaelen (65), 4-2 Arsjavin (85)

Publik: 59084

Domare: Alan Wiley

Arsenal: Almunia (7), Sagna (8), Vermaelen (7), Gallas (7), Clichy (6), Diaby (7) (Eastmond 76 (6)), Fabregas (10), Denilson (7), Rosicky (7) (Vela 88), Arsjavin (8), Eduardo (9) (Walcott 92

Ej använda avbytare: Fabianski, Silvestre, Traore, Emmanuel-Thomas

(10: Världsklass , 9: Strålande, 8: Mycket bra, 7: Bra, 6: Godkänd, 5: Sådär, 4: Underkänd, 3: Dålig, 2: Miserabel, 1: Spursklass)