Medlemmar: 8830 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Henry kommer tillbaka till norra London.

Det är dags för revansch

ons 31 mar 2010 kl 20:41

Ända sedan det blev klart att Arsenal och Barcelona skulle mötas i kvartsfinal har vi alla väntat på den här matchen - nu är den snart här!

Klockan var 12:17 fredagen den nittonde mars 2010 då lappen med Arsenal FC drogs upp ur en bunke under kvartsfinallottningen i Champions League. Sekunderna senare drogs motståndarlagets lapp upp. På den stod det FC Barcelona. Ända sedan dess har det pratats oändligt mycket om matchen som komma skall. Den vackra fotbollen, Henrys återkomst, Fabregas "hemresa", tränarduellen - allt!

Nu är det snart dags för en av säsongens viktigaste matcher. Det handlar inte bara om en kvartsfinal i Champions League. Det handlar om en revansch, en chans att bevisa fotbollsvärlden att vi inte är "Barcelonas lillebror" och en chans att visa alla kritiker vad vi går för.

Vi är varken favoriter eller det bästa laget när vi kliver ut på Emirates på onsdagskvällen. Men vi kommer att kämpa, slita och förhoppningsvis se till att gå vinnande ur striden. Trots att motståndet heter Barcelona finns det ingenting annat än vinst som räknas. Efter nederlaget i Birmingham kan det här bli matchen som får oss på titelvinnande banor igen. Låt oss hoppas på det!

SPELPLATS

Plats: Emirates Stadium.
Tid:
20.45
Tävling:
Champions League
Matchodds från Nordicbet: 1) 3.00 X) 3.20 2) 2.30
TV-sänding: Viasat Fotboll (live).

SKADE- OCH AVSTÄNGNINGSLÄGET

ARSENAL: Långtidsskadorna på Ramsey, Djourou, RvP och Gibbs finns naturligtvis kvar. RvP skall dock vara tillbaka i träning vid det här laget! Det finns även en liten chans att Gallas skall kunna spela, dock är den minimal. Fabregas är det enda stora frågetecknet inför matchen.

BARCELONA: I Barcelona så är det nu klart att Iniesta missar matchen på Emirates. Dessutom är Pique och Abidal (som varit borta från spel i två månader) två väldigt stora frågetecken. Xavi kommer att komma till start, men är inte helt matchfit då han enbart gjorde trettio minuter mot Mallorca i helgen.

SÅ SÄGER TRÄNARNA

ARSENÈ WENGER: "When you get to the Quarter-Finals of the Champions League you play good teams and Barcelona are a good team. It will be an interesting, exciting game. We have to make sure we have the belief and focus right. The best way to be successful in the Quarter-Final is to go into those games in good condition and with a strong belief. These are ties where the quality of your concentration for 180 minutes and the form of the day is very
important. We have to go into these games with the right focus."

PEP GUARDIOLA: "Sedan jag tog över det här jobbet har vi spelat en djärv anfallsfotboll. Ibland har vi varit för modiga och några gånger har vi varit övermodiga. Det är en filosofi inom fotbollen. Oavsett om vi vinner eller förlorar ska vi visa vilka vi är och vilken typ av fotboll vi tror på. Jag vill att mitt lag ska gå ut på planen och vara sig själva."

STATISTIK

Barcelona och Arsenal har endast mött varandra tre gånger tidigare i CL-sammanhang och då har Barcelona vunnit två gånger samt spelat lika en gång. Arsenal har alltså aldrig vunnit en match mot Barcelona i Champions League.

Förra matchen man spelade mot Barcelona i Champions League slutade i en förlust. Det var ingen match som helst, utan det var finalen år 2006. Lagen möttes även i gruppspelet 1999/2000. Arsenal spelade då 1-1 på Camp Nou för att sedan se Barcelona vinna med 4-2 på Wembley.

Arsenal har vunnit sina senaste fem CL-matcher på hemmaplan och har gjort hela 16 mål på de fem matcherna. Mot spanska motstånd har man gjort det bra på hemmaplan och vunnit fem av sex gånger (fem vinster, en förlust).

Barcelona har inte förlorat en enda bortamatch i Champions League denna säsongen. Senast man förlorade på bortaplan ö.h.t var när man mötte Manchester United på Old Trafford 07/08. Barcelona har annars ett mediokert facit mot engelska lag när det kommer till utslagningsfasen. Man har då vunnit åtta möten och förlorat nio möten.

TROLIGA STARTELVOR

ARSENAL
Målvakt: Manuel Almunia.
Försvar: Bacary Sagna/Eboue, Sol Campbell, Thomas Vermaelen, Gael Clichy.
Mittfält: Cesc Fabregas, Alex Song, Abou Diaby/Denilson.
Anfall: Samir Nasri, Nicklas Bendtner, Andrej Arsjavin.

BARCELONA
Målvakt: Victor Valdes
Försvar: Alves, Pique, Puyol, Maxwell/Abidal.
Mittfält: Xavi, Yaya Touré, Sergio Busquets.
Anfall: Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic, Pedro/Henry