Medlemmar: 8804 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Walcott reducerar och ger Arsenal hopp. Matchen slutade 2-2 efter Fabregas kvittering.

2-2 mot Barca och matchen lever

tor 1 apr 2010 kl 06:12

Arsenal ska vara väldigt nöjda med 2-2 från första mötet på Emirates och nu har man fortfarande chansen att gå vidare.

Känslan inför matchen med stort M var en blandning av förtjusning och förskräckelse. På ett sätt hade vi inget att förlora med tanke på att vi mötte favoriterna och det lag som kallas för världens bästa. Men samtidigt vill man ju så gärna återigen få gå vidare i den finaste av cuper. Att åka ur i en kvartsfinal känns alltid för tidigt. Enligt mig så hade vi ändå förmånen att ställa upp med bästa tänkbara lag. Visst saknas van Persie men han har varit borta så länge nu att han knappt räknas längre. Men Gallas var tillbaka och återtog sin plats brevid Vermaelen. Även halvskadade spelare som Arsjavin, Nasri och Fabregas kunde starta. Även Diaby kunde lämna klartecken och tog en mittfältsplats före Denilson. Ett val som enligt mig är helt rätt. Hos gästerna fick Henry, den största hjälten av dem alla, inte plats i anfallet utan startade på bänken. Pep satsade istället på Zlatan, Messi och Pedro. Det faktum att vi ställde upp med ett så starkt lag gjorde att jag ändå trodde att vi skulle kunna föra spelet på vår egen hemmaplan. Men ack så jag bedrog mig...

 

Matchen startade i ett rasande tempo. Redan efter avspark drog Arsenal upp ett anfall på högerkanten som avslutades med att Diaby slog ett inlägg mot en fristående (!) Bendtner i straffområdet. Tyvärr blev bollen lite för högt slagen och chansen dog. Direkt efter detta kontrar Barca och Zlatan skapar en hörna efter ett försök till inspel som lätt hade kunnat resultera. På hörnan missar vi i markeringen och Busquets fick fritt skottläge. Lyckligtvis hade Almunia vaknat på rätt sida (trodde vi) och gjorde en kanonräddning. Efter detta är det bara ett lag på plan. Jag har under mina år som Arsenalsupporter (sedan mitten på 90-talet) aldrig sett Arsenal bli så utspelade. 1-6 på Old Trafford kan man inte ens jämför med första 25 minuterna igår. Det var enbart Almunia som höll oss kvar i matchen. Han räddade friläge från Zlatan, skott från Messi och sedan friläge igen från Xavi. Med lite normal utdelning hade halvtidsresultatet lätt varit 0-3. Arsenal får knappt röra bollen och när de väl erövrade den så slog de direkt bort den. Diaby hade nog inte en passning rätt i första halvlek. Vi fick istället koncentrera oss på att försöka få stopp på de anfallsvåger som Barca bjuder på. Song har jätteproblem på mitten att få tag i Messi som vandrade omkring i sin yta lite som han ville och när han väl fick bollen så kändes det farligt varje gång. När sedan Song tog en onödig varning kändes det som att det skulle bli en tuff fortsättning för honom. Arsenal skapar under de första 30 minuterna bara en bra chans och det är ett skott utifrån från Nasri som smiter strax utanför stolpen. Hade den gått på mål så tror jag inte att Valdes hade kunnat nå den. Mitt i allt elände blir också Arsjavin skadad utan att knappt ha rört bollen. In kom istället Eboue. I slutet av halvleken går även Gallas på nytt sönder och det är färdigspelat för honom. Wenger väljer att låta Campbell sitta kvar på bänken, drar ner Song som mittback och ersätter honom med Denilson. Troligtvis trodde Wenger att Campbell skulle ha svårt att hänga med i tempot.

 

Halvtidssignalen kom som en befrielse och det kändes som att vi hade klarat av den värsta anstormingen. Sista 10 kändes lite bättre och bollinnehavet jämnades ut något. Tyvärr drar Cesc på sig en varning som dock kändes lite tufft dömd. Men denna varning gjorde att vår kapten är avstängd i nästa möte och man kunde riktigt se besvikelsen hos spanjoren över att missa chansen att få spela i sin gamla hemstad.

 

Inför andra halvlek hoppas vi Arsenal ska ta över taktpinnen men istället får vi en kalldusch. En långboll sätter Zlatan fri och när Almuni missbedömmer utrusningen kan Malmösonen enkelt lobba in 0-1. Detta var givetvis en jättemiss från Almunias sida men det är svårt att skälla på honom när man sett hans agerande i första halvlek. Zlatan utnyttjar en ocean av yta bakom Vermaelen som har klivit upp i plan, troligtvis för att förhindra ett uppspel på Messi. När Song inte läser av passningen så hinner han inte in i ytan bakom Vermaelen och resultatet blir att Zlatan ostört kan göra mål. Efter målet sjunker naturligtvis hoppet för oss supportrar med tanke på vad som krävs för att vända ett underläge från hemmamötet. Men strax efter målet får Bendtner en jättechans att kvittera, ett fint inlägg från vänsterkanten och Dansken kommer perfekt till bollen mitt framför mål. Tyvärr glömde han regel nr 1, nämligen att nicka bollen när i gräset och istället kunde Valdes göra en reflexräddningen när nicken kom rätt på honom.

 

Efter en timmes spel känns det som ridå. Zlatan kopierar sin löpning från 0-1 målet och får precis samma yta att springa på när Xavi enkelt kan lyfta in bollen. Arsenalförsvaret agerar återigen fel och när nu även Clichy ligger fel i position upphävs offsiden. Zlatan blir fri och visar upp ett kliniskt avslut när han sätter bollen högt i det främre krysset. Nu känns det naturligtvis helt kört och för egen del hoppas jag bara att det inte ska rinna iväg till pinsamma siffror men Wenger har givetvis en idé på hur han ska agera och slänger in Walcott när det gått 66 min. Redan tre minuter senare får Wenger rätt när Walcott springer sig fri på en passning från Bendtner och placerar in 1-2 enkelt. Nu får Arsenal lite mer luft under vingarna och en kvittering känns inte helt omöjlig. Min känsla är att Barca blir lite skärrade och vill hellre försvara sin ledning vilket gör att Arsenal får ta över spelet mer och mer. I den 85:e min bröstar Bendtner bollen till en fri Fabregas som blir fälld av Puyol. Straff och rött kort! Trots att vår kapten slår upp sin skada i momenten så sätter han enkelt straffen. När han sedan hämtar bollen känner han av smärtan i benet och med tanke på att Wenger redan gjort 3 byten fick Fabregas halta omkring på plan sista 8 minuterna.

 

Matchen slutar 2-2 och det får vi som sagt vara tacksamma för. Helt klart är Barcelona fortfarande favoriter till att gå vidare. De får dock klara sig utan Puyol och Pique i returen men samtidigt fick vi Fabregas avstängd och skadad samt oroande skador på Gallas och Arsjavin. Men vi får hoppas att Wenger har en plan B att presentera.

 

Slutligen får man ändå konstatera att det var en otroligt sevärd fotbollsmatch mellan två lag där Barcelona visade upp ett fantastiskt passningsspel som inte ens Arsenal kunde matcha. Nu vet jag hur supportrarna till sämre lag känner när deras lag kommer till Emirates och får sig en lektion av Arsenal...

 

Matchfakta

 

Arsenal - Barcelona 2-2

 

0-1 (46) Ibrahimovic, 0-2 (59) Ibrahimovic, 1-2 (66) Walcott, 2-2 (85) Fabregas

 

Laget:
Almunia, Sagna (ut 60), Vermaelen, Gallas (ut 43), Clichy, Diaby, Song, Fabregas, Nasri, Bendtner, Arsjavin (ut 27)

 

Avbytare: Fabianski, Campbell, Eboue (in 27), Walcott (in 60), Denilson (in 43), Eduardo, Rosicky

 

Domare: Massimo Busacca