Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Nasri var grym mot Aston Villa.

Arsenal visade mental styrka mot Villa

sön 28 nov 2010 kl 08:31

Nasri och Arsjavin var planens giganter när Aston Villa betvingades på lördagseftermiddagen.

Efter två fiaskomatcher inom loppet av en vecka var det dags för Arsenal att visa Aston Villa vad man gick för. Frågorna som gick runt i undertecknads huvud var flera, hur ska det gå utan Fabregas? Har förlusterna satt sig som ett mentalt Niva-ok? Kommer anfallsspelet ställa upp som i handboll utan att lyckas? Kommer Bobby Pires sänka sitt gamla lag? Alla frågor besvarades lyckligtvis för Arsenals del positivt under matchen.

Arsenal satte högsta fart direkt, framför allt var Nasri och Arsjavin delaktiga i det mesta som hände framåt. Huruvida ryssens otroliga spelhumör berodde på att temperaturen äntligen (för ryssens del) gått under ett par plusgrader låter vi vara osagt. På spelhumör var han hursomhelst, han dribblade sina backar, passade oslarviga passningar och rörde sig över hela planen för att få röra bollen.

Redan efter minuten spelad slog ryssen en öppnande passning till Chamakh som fri med en utrusande Brad Friedel inte lyckades göra mål. Att Arsenal i det läget skulle haft straff var det ingen som såg förrän reprisen visades ett par minuter senare, en Aston Villa-försvarare tog bollen med handen i straffområdet i tumultet som blev efter Friedels räddning.

Under första halvlek skapades en rad målchanser, Chamakh nickskarvade ner bollen till Rosicky som sköt strax utanför mål. Nämnda herrar Nasri och Arsjavin hade också flera chanser i inledningen av matchen utan att lyckas sätta bollen i nät.

Det skulle dröja 38 minuter innan Arsenal kunde göra mål. På en kontring drog Andrej Arsjavin upp bollen på vänsterkanten och dribblade bort stackars Luke Young innan han sköt bollen mellan benen på en Aston Villa-försvarare och i mål. 1-0 to the Arsenal efter 38 minuter.

Bara sekunder senare kunde Arsjavin slagit årets, eller kanske decenniets, assist till Nasri. Ryssen slog en millimeterperfekt passning rakt genom hela Villas försvar till en framrusande Nasri som gick förbi Friedel men sköt bollen i burgaveln. Där försvann årets assist.

Det skulle dock inte dröja länge innan Nasri fick revanschera sig: Med minuten kvar slog Arsjavin (vem annars?) en lång hörna till Nasri som nöp till bollen på volley via en försvarare och in i mål. Glädjen hos Samir Nasri gick inte att ta miste på.

Villa hade en chans i första halvlek, vid ställningen 0-0 fick Ashley Young en fin möjlighet men var möjligtvis något ur balans när han sköt strax ovanför Fabianskis målram.

2-0 till Arsenal i halvtid, något i underkant. Villa hade i princip inget spel alls utan Arsenal fick dominera skedet totalt. Den Arsenalsupporter som inte fick flashbacks efter förra helgens debacle mot ärkerivalen finns inte, utan hundratusentals Gooners hade nog lite ångest inför den andra halvleken.

Efter endast 6 minuter spelade fick Villa kontakt genom ett mål av Clark som drog bollen förbi en uppenbart offsidestående, och Fabianskiskymmande, Carew. Målet borde inte godkänts men det godkändes likväl och nu började Arsenalsfansens naglar försvinna i rask takt. Farhågorna kom dock på skam, endast fyra minuter senare i den 55e minuten serverade Rosicky en perfekt boll till Chamakh som på typiskt skitmålsmanér kunde tåfjutta bollen under en utrusande Friedel. En kollektiv suck hördes hela vägen från tv-apparater och sportbarer runt om i världen.

Det var dock inte slut där, unge Ciaran Clark fick göra sitt andra Premier League-mål i karriären efter 70 minuter och återigen var pulsen uppe i 180/90 vilket inte är hälsosamt. Villa pressade och Arsenal tjongade bort bollen bäst de kunde. Försvarsspelet såg stundtals darrigt ut men redde upp de flesta situationerna utan större problem.

Till slut kunde dock Arsenal punktera matchen när Chamakh serverade Wilshere som liggandes i luften nickade in bollen till 4-2 på övertid. Game, set, match Arsenal. Segern var helt klart välförtjänt och trots att Tottenham-matchen satt färskt på näthinnorna lyckades Arsenal knipa tre poäng och en ytterst tillfällig serieledning.

TRÄNARSNACK EFTER MATCHEN

ARSENE WENGER: "När Villa reducerade till 1-2 kändes det som ett test av spelarnas karaktär. Jag är glad att de klarade testet idag."

GERRARD HOULLIER: "Vi spelade riktigt dåligt i första halvlek, jag vet inte ifall det var för att vi visade dem för mycket respekt eller inte hade nog med erfarenhet."

MATCHFAKTA

Aston Villa-Arsenal 2-4 (0-2)
Målen: 0-1 (38) Arshavin, 0-2 (44) Nasri, 1-2 (51) Clark, 1-3 (55) Chamakh, 2-3 (70) Clark, 2-4 (90) Wilshere
Varningar Arsenal: Marouane Chamakh Aston Villa: Ciaran Clark
Utvisningar Arsenal: - Aston Villa: -
Domare: Mark Clattenburg
Publik:

Så spelade lagen:
ARSENAL
Målvakt: Fabianski
Försvar: Sagna, Squillaci, Koscielny, Clichy
Mittfält: Song, Nasri (84), Wilshere
Anfall: Rosicky (89), Arsjavin (84), Chamakh
Avbytare: Szczesny, Djourou (89), Gibbs (84), Walcott, Denilson (84), van Persie, Bendtner

ASTON VILLA
Målvakt: Friedel
Försvar: Young, Collins, Dunne, Warnock
Mittfält: Clark, Pires (45), Bannan (85), Downing
Anfall: Young, Carew (65)
Avbytare: Guzan, Lichaj, Beye, Hogg, Herd (85), Ireland (65), Delfueneso (46)