Medlemmar: 8906 st.

Walcott satte viktiga 2-1 mot Partizan.

Arsenal vidare i CL efter rysare!

ons 8 dec 2010 kl 21:47

Arsenal lyckades efter vissa problem besegra ett tappert kämpande Partizan Belgrad. Slutresultatet skrevs till 3-1 efter mål av van Persie, Walcott och Nasri.

Det var mycket som stod på spel när Arsenal begav sig ut på Emirates denna kalla onsdagkväll. Avancemanget var i fara, så även äran och en massa pengar. Men det löste sig till slut, som tur var. Låt oss ta det från början.

Inför omgången hade Arsenal vunnit tre raka Champions League-matcher med utklassningssiffror. Sedan ställde Arsene Wenger upp med ett lite för reservbetonat lag när Arsenal skulle möta Sjaktar Donetsk borta i Ukraina. Det straffade sig direkt och man förlorade mötet med 2-1. Bortamatchen mot SC Braga togs med lite större allvar, men man åkte på en chockförlust efter att man tappat 0-0 (ett resultat som skulle säkrat avancemang) till 2-0 de sista tio minuterna.

Istället skulle avancemanget komma att säkras i sista omgången. Emirates var som vanligt näst intill fullsatt och Wenger ställde upp med ett mycket starkt lag. Att vila nyckelspelare som Nasri och Chamakh kom inte på fråga.

De första tio minuterna av matchen började segt, mycket segt. The Gunners hade som vanligt nästan allt bollinnehav, men Partizan Belgrad spelade defensivt och disciplinerat. Arsenal hade svårt att skapa någonting över huvud taget och trots att det bara gått tio minuter började man bli smått oroad.

Efter en kvart fick Kieran Gibbs en oturlig smäll på sin högerfot, samma fot som tidigare hållt honom borta i flera månader. Den unge engelsmannen såg inte bra ut och fick bäras ut på bår. Eftersom Gael Clichy inte fanns på bänken fanns risken att Wenger skulle vara tvungen att omstrukturera försvaret helt och hålet. Som tur var kunde Gibbs överraskande nog kliva in på planen igen och springa av sig smällen.

Arsenals första målchans kom bara några minuter senare när formhete Nasri väggpassade sig in i straffområdet. Att hitta en skottvinkel från högerkanten var dock väldigt svårt och han valde istället att passa en framrusande van Persie som inte kunde vinkla bollen mot mål. Istället gick den rakt utanför.

Första bytet skulle komma redan i den tjugofjärde minuten. Kieran Gibbs som hade fått sig en smäll på fotleden bara några minuter innan var ändå tvungen att kliva av, trots att han försökte spela vidare. In kom istället publikfavoriten och glädjespridaren Emmanuel Eboue.

I den tjugoåttonde minuten skulle det sköna ledningsmålet äntligen komma. Robin van Persie var mitt inne i boxen när han snappade upp en boll från högerkanten som faktiskt tog på handen på en Partizan-försvarare. van Persie gav bollen en delikat liten touch för att sekunden senare bli nerfälld av Jovanovic. Mycket tydde på att han såg det komma innan varpå han gav bollen en liten touch som resulterade i att bollen aldrig hade en chans att nå Jovanovic.

Robin van Persie visade sedan varför han ses som en av världens främsta straffläggare. Trots att han inte hade tagit en enda straff på nästan ett halvår - i matchsammanhang - satt bollen hårt och pricksäkert i Stjokovics vänstra kryss! 1-0 to the Arsenal!

Matchen gick vidare, men bägge lagen spelade väldigt oinspirerat. Arsenal skapade knappt någonting i anfallsväg och detsamma gällde motståndarna från Serbien. Precis innan halvtid hade dock The Gunners chansen att sätta 2-0 när Robin van Persie och Marouane Chamakh nästan kom helt fria i ett två-mot-två läge efter en horribel nickmiss av en Partizan-försvarare. van Persies diagonala passning till Chamakh skulle dock visa sig bli för dålig för att marockanen kunde få någon slags kontroll på bollen. Istället kunde Stojkovic rusa ut och slänga sig på bollen. Det blev även första halvlekens sista "målchans".

Det var en seg match, en riktigt seg match. Arsenal hade bara skapat en enda riktig målchans och sedan tagit vara på sin enda chans att sätta ett ledningsmål, nämligen via den rättdömda straffen.

Andra halvlek började med en pangchans av Arsenal! Denilson stod för en Fabregas-passning fram till Chamakh som dock inte fick kontroll på bollen vilket tillät Stojkovic komma ut och störa. Minuten senare försökte Nasri med konststycket att placera in ännu en volley (han satte en fantastisk volley mot Aston Villa), men misslyckades grovt varpå kommentatorn drog till med kvällens bästa line: "Nasri is human after all".

I den femtioandra minuten skulle första kallduschen komma. Partizan Belgrad fick chansen att avlossa sitt första skott på mål och oturligt nog var det superhete anfallaren Cleo som fick chansen. Cleo tog valet att skjuta precis utanför straffområdet och bollen touchade Squillaci som ställde Fabianski helt. Otroligt nog stod det plötsligt 1-1.

Bara minuten senare fick samme spelare chansen att löpa sig fri, men efter press av Arsenal-försvararna kom avslutet alldeles för tidigt varpå skottet gick långt utanför.

Vidare handlade det bara om Arsenal. Matchen mellan Sjaktar Donetsk och SC Braga stod fortfarande 0-0, vilket skulle innebära att ett insläppt mål på Emirates eller ett sent mål av Braga i Ukraina skulle ta det portugisiska laget vidare före Arsenal.

Nu väntade en nervös vänta. Minuterna rullade på och trots att Arsenal nästan hade allt bollinnehav så lyckades man passa fel ofantligt många gånger. Att målchanserna man skapade inte var tillräckligt vassa eller bra var även det oroande.

När matchklockan passerade sjuttio minuter började man oroa sig på allvar. Det återstod bara tjugotre minuter när Theo Walcott byttes in med förhoppning om att han skulle vara den avgörande faktorn.

Sex minuter senare hade Walcott gjort 2-1 efter ett sublimt avslut. Walcott fick ett kort inlägg in till höger om straffområdet. Där tog han lugnt ner bollen och avslutade på halv-volley i Henry-klass. Otroligt vackert. Ett mål som även innebar en enorm lättnad för alla Arsenal-supportrar! 2-1!

Och när Arsenal fått blodtand kunde man ingenting annat göra än att invänta 3-1 - som bara skulle komma fyra minuter senare. Efter mycket fint förarbete av både Song och Eboue fick Nasri chansen att skjuta inifrån straffområdet. Han avlossade sin bössa och plötsligt stod det 3-1! Nasris tolfte mål för säsongen! Glödhet.

Samtidigt satte Sjaktar Donetsk 1-0 borta i Ukraina. Gruppsegern var tyvärr bortom sikte, men åtminstone var avancemanget säkrat!

När tio minuter återstod återstod det bara att rulla bollen. Men än var inte dramat över. I den åttiosjätte minuten skulle Bacary Sagna dra på sig ett rött kort. En Partizan-anfallare hade löpt sig helt fri och Sagna var mannen som jagade serben i hopp om att avbryta en eventuell målchans. Tyvärr drog Sagna ner honom precis utanför straffområdet och domaren kunde ingenting annat göra än att visa ut Sagna för frilägesutvisning. Dystert, men korrekt.

Den efterföljande frisparken räddade Fabianski snyggt. Returen som gick till en Partizan-spelare kunde han plocka ner mycket säkert. The Gunners fick en sista målchans som föll till Bendtner/van Persie, men Bendtner touchade till bollen precis innan van Persie skulle skotta vilket resulterade i att bollen kunde rensas bort av Partizan-försvarare. Några minuter senare blåste domaren Tagliavento av matchen.

Det fanns en hel del orosmoment under matchen, men vårt kära Arsenal lyckades till slut besegra Partizan Belgrad. Nu ser vi fram emot utslagningsfasen och lottningen i Champions League! Där väntar antingen Real Madrid, Barcelona, Bayern München eller Schalke 04. Come on you Gunners!

TRÄNARSNACK EFTER MATCHEN

ARSENE WENGER: "Jag var aldrig nervös. Jag var självklart orolig men jag visste att vi hade resurserna till att göra mål. Jag var hela tiden övertygad om att vi skulle gå vidare. Vi hade inte tillräckligt mycket rörelse och passningskvalité. Men Partizan försvarade sig väldigt bra och det ska de ha beröm för. Det är 50-procent chans om vi kommer åka till Spanien eller Tyskland i åttondelsfinalen. Ni journalister tror säkert vi vill till Tyskland, men för oss är de inte nödvändigt. Skadan på Gibbs kommer att undersökas imorgon (Läs: torsdag), då vet vi hur allvarligt det är."

MATCHFAKTA

Arsenal - Partizan Belgrad 3-1 | (1-0)

Målen: 1-0 (30) van Persie, 1-1 (52) Cleo, 2-1 (73) Walcott, 3-1 (77) Nasri
Varningar, Arsenal: Inga. Partizan Belgrad: Krstaijic (70).
Utvisningar, Arsenal: Sagna (86). Partizan Belgrad: Inga.
Domare: Paolo Tagliavento.
Publik: 58 455

Så spelade lagen:

ARSENAL

Målvakt: Lukasz Fabianski
Försvar: Bacary Sagna, Laurent Koscielny, Sebastien Squillaci, Kieran Gibbs (24).
Mittfält: Samir Nasri, Alex Song, Denilson.
Anfall: RvP, Chamakh (76), Arshavin (67).
Avbytare: Tomas Rosicky, Carlos Vela, Theo Walcott (67), Jack Wilshere, Emmanuel Eboue (24), Nicklas Bendtner (76), Wojciech Szczesny.

PARTIZAN BELGRAD
Målvakt: Stojković.
Försvarare: Mladen Krstajic, Stefan Savić, Marko Jovanovic, Aleksandar Lazevski.
Mittfältare: Sasa Ilic, Almami Moreira (90), Radosav Petrović, Stefan Babovic (81).
Anfallare: Cleo, Medo.
Avbytare: Radisa Ilić, Stankovic, Darko Brasanac (90), Aleksander Davidov (81), Joseph Kizito, Ivica Illiev, Milan Smiljanic.