Medlemmar: 8706 st.

Vermaelen nätade i bägge burarna när Arsenal och Fulham kryssade.

Vermaelen - hjälte och syndabock

lör 26 nov 2011 kl 20:14

Efter fem raka Premier League-vinster var det dags för Arsenal att ta emot Fulham på hemmplan. Arsenal var tippade att ta hem det enkelt, men slutresultatet skulle komma att skrivas til 1-1.

Med Fulham på besök på Emirates var det få som trodde på någonting annat än tre poäng. Laget hade ju aldrig någonsin vunnitborta mot Arsenal. Ändå skulle det bli en dyster afton för Arsenal-fansen då laget helt enkelt inte räckte till. När Mike Dean blåste i sin visselpipa stod det 1-1 på resultattavlan.

Matchen började extremt segt med ett väldigt långsamt tempo från bägge lagen. Det var som om ingen riktigt ville ta förstainitiativet varpå man avvaktade motståndarnas dragningar före man gjorde sin egen. Efter tjugo spelade minuter hade fortfarande ingen riktigt målchans skapats, trots att startande Andrej Arsjavin hade en boll i mål efter fem minuter, korrekt bortdömd för offside.

Aaron Ramsey skulle få ett kanonläge att sätta 1-0 cirka tio minuter in i matchen, men Mark Schwarzer - målvakten som för två säsonger sedan var nära en Arsenal-flytt - stod för en briljant enhandsräddning. Ramsey snappade upp bollen istraffområdet efter en passning av van Persie, men fick inte kontroll på den. Ändå lyckades walesaren peta till bollen som så när gick över Schwarzer i mål.

Theo Walcott var Arsenals bäste spelare på plan med många farliga rusher på sin högerkant. Norrmannen John Arne Riise hadestora svårigheter med att kontrollera den kvicke engelsmannen, som även skapade första halvlekens farligaste chans när hanlöpte från egen planhalva ända in i Fulhams straffområde. Väl i straffområdet valde han att passa till en framstörtandes Aaron Ramsey som tyvärr inte fick kontroll på det skott han skulle avlossa långt över mål.

Walcott fick en halvtimma in i matchen en riktigt bra chans att stå för ännu en farlig passning, men istället för att passa sidleds valde han att chippa bollen över hela straffområdet till Robin van Persie. Holländaren försökte i sin tur nicka bollen till en medspelare, men misslyckades till publikens stora besvikelse.

Andre Santos som spelade trots en förkylning skulle visa fina offensiva kvalitéer när han först bjöd på en Zidane-fint och senare erövrade bollen inne i straffområdet, trots att han tappat den ett par sekunder tidigare. Santos försökte ur en riktigt snäv vinkel hitta en medspelare inne i straffområdet, men Fulham-försvaret var bra med.

Fulham var trots matchens långsamma tempo inte helt ofarligt. Bland annat hade Dembele ett riktigt farligt skott från vänsterkanten som Szczesny turligt nog kunde rädda ut till en hörna. En hörna som ännu en gång gick ut mot vänsterkanten,där bollen skickades in i straffområdet. Philippe Senderos mittbackskollega Brede Hangeland var först på bollen, men nickade över.

Första halvlekens sista chans skulle gå till Per Mertesacker, som nickade bollen tätt utanför mål efter att Mikel Arteta fått med sig en frispark på planens vänstra planhalva. Tyvärr lyckades man inte skapa någon riktigt farlig målchans och således gick man till pausvila med 0-0 i bagaget.

Andra halvlek började med att Arsenal speedade upp tempot, troligtvis på begär av Arsène Wenger som under flera gånger såg frustrerad ut under första halvleken. Trots att tempot varit långsamt under första halvan såg många spelare väldigt trötta ut. Aaron Ramsey och Mikel Arteta snubblade många gånger och lyckades inte få ordning på sitt spel. Detta tillät Fulham att anfalla allt mer och mer, någonting som skulle betala av sig.

Med lite mer än tjugio minuter kvar skulle bortalaget ta ledningen efter ett flipperspel inne i straffområdet. Zamora var där och störde, Riise var där och störde, Mertesacker försökte försvara och Vermaelen försökte försvara. Alla fyra var rinstängda i en liten kvadrat där syndabocken skulle bli Thomas Vermaelen som olyckligtvis försökte rensa, men skjöt den snyggt in i eget mål. Vad belgaren tänkte där är det nog ingen som visste, men mål blev det. 0-1.

Robin van Persie hade innan Fulhams ledningsmål haft två superba chanser att sätta 1-0 till Arsenal, men ett blev oturligtnog räddat på mållinjen (om en viss försvarare inte funnits där hade det utan tvekan blivit mål) medan det andra gick utanför. Efter Fulhams 1-0 var dock allt fokus inställt på att kvittera.

Arsène Wenger gjorde tre byten mer eller mindre direkt när han tog av Andrej Arsjavin, Aaron Ramsey och Per Mertesacker. In kom istället Gervinho, Abou Diaby och Marouane Chamakh. Gervinho skulle bli den största injektionen och stod för några fantastiska anfall på sin vänsterkant. Han lyckades peta in flera bollar i straffområdet, men Fulham-försvaret spelade stabilt och kompakt. Ivorianen sköt även själv på mål, men Mark Schwarzer som var motståndarnas bäste spelare spelade minst lika stabilt som sitt försvar.

Kvitteringen skulle dock komma, ännu en gång efter ett briljant förspel av stekhete Theo Walcott. Den unge engelsmännen for fram på sin kant och stod för ett fantastiskt inlägg i boxen där ingen annan än den tidigare syndabocken Thomas Vermaelen nickade in kvitteringen till publikens vilda jubel. Belgaren passade även på att kyssa klubbmärket när resultattavlan switchade över till 1-1.

Med lite mer än fem minuter kvar av ordinarie tid började den riktigt starka forceringen. Anfall efter anfall skapades och Arsenal var flera gånger millimeternära att komma till bra skott, men tyvärr blev desperationen för stor och många av skotten avlossades antingen rakt på Schwarzer eller utanför.

Med bara sekunder kvar av matchen skulle många sätta hjärtat i halsgropen då Dembele löpte sig till ett halvt friläge. Det var inte alls långt borta från att han kommit helt själv med Wojciech Szczesny i Arsenal-målet, men Johan Djourou som hade en väldigt bra match lyckades hinna tillbaka i tid och stod för en briljant rensning. Ett par sekunder senare blåste Mike Dean i visselpipan och matchen var över.

Sammanfattningsvis såg Arsenal trött, långsamt och för statiskt ut. Man borde ha satt minst ett mål i första halvleken för att tvinga upp Fulham mer i banan, men Martin Jols manskap spelade ut Arsenal taktikmässigt. Man slog till när man minst anade och var så när på att vinna matchen. Nu gäller det att ignorera besvikelsen, glömma det dåliga, ta med det positiva och forma om manskapet inför nästa ligamatch mot Wigan. Men innan dess väntar Manchester City i Carling Cup.