Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Arsenal resa sig efter förlusten på Old Trafford?

Inför: Arsenal-Southampton

lör 23 nov 2013 kl 11:54

Ännu ett landslagsuppehåll är över, och det betyder bara en sak: Premier League är tillbaka! Ligaettan Arsenal tar sig idag an det stora utropstecknet hittills i år, ligatrean Southampton, hemma på Emirates Stadium.

Tiden är kommen. En kall vinter med många viktiga matcher, som kommer visa vart Arsenal står sig i år. Trots att fansen kunnat kalla sig ligaledare i två månader, så finns det fortfarande många tvivlare runt om i världen. Många tystades dock innan landslagsuppehållet, när Arsenal bärgade 6 av 9 poäng mot Liverpool, Dortmund och Manchester United. Klubben får inte andas ut än, för ligatrean Southampton kommer på besök under lördagen.

Det var inte många som tippade på att Arsenal skulle hålla i ligaledningen under en tvåmånadersperiod efter första matchen mot Aston Villa. Det var färre som tippade på att Southampton skulle utmana om den platsen. Saints har ligans bästa försvar för tillfället, med ynka fem insläppta mål på elva matcher, jämfört med Arsenals tio. Inför säsongen värvades argentinaren, Mauricio Pochettino som ny tränare för laget. Espanyol-legendaren, som spelade mittback under sin tid som spelare, fick igång laget. Framförallt det defensiva spelet. Jämför man med förra säsongen, efter elva omgångar, så hade laget gjort lika många mål som i år (15). Däremot hade Saints släppt in hela 29 mål, mest i ligan vid det tillfället. Pochettino värvade in Dejan Lovren från Lyon, som tagit en ordinarie plats i startelvan, och som varit en av ligans bästa mittbackar hittills. Han har bildat mittbackspar med José Fonte, som varit i klubben i flera år, men som säsongen innan tappat sin ordinarie plats. De unga snabba ytterbackarna Luke Shaw och Nathaniel Clyne har löst ytterbacksproblemet för Saints.

Arsenal åkte på en snöplig förslut på bortaplan mot Manchester United, efter ett mål av f d Arsenal-spelaren Robin Van Persie. Trots detta kände sig fansen inte oroliga. Ena anledningen var att United inte dominerade matchen som tidigare år. Den andra anledning var för att Arsenal hade väldigt tunga avbräck. Innan matchen fick Mertesacker och Rosicky lämna laget på grund av sjukdom. Efter matchen kom det ut att flera spelare som spelade matchen också var sjuka, däribland Özil och Ramsey.
Flera spelare var ändå ute med landslaget. Giroud, Kosicelny och Sagnas Frankrike klarade tillslut av playoff-matchen mot Ukraina, och tog sig hela vägen till Brasilien. Mertesacker gjorde det enda målet för sitt Tyskland i 1-0 vinster mot England på Wembley. Det mest glädjande från landslagsuppehållet var nog ändå att alla spelare kunde komma tillbaka utan skador.

I presskonferensen inför matchen så talade Wenger om hur viktigt det var att landslagsuppehållet var över för ett bra tag. Han tror även att spelarna kommer lägga allt mer fokus på klubben nu, med tanke på att VM-kvalet är avklarat. Wenger hyllade även Southampton, som även förvånat bossen. "Jag förväntade mig att de skulle spela bra den här säsongen, men jag förväntade mig inte att dom skulle spela såhär bra" sa han. Wenger nämner även att laget måste vara väldigt kreativt för att kunna klara av den defensiv som Saints har.
Den mest glädjande nyheten inför matchen är att den f d Southampton-spelaren, som nu tillhör Arsenal, Theo Walcott är tillbaka till spel. Det är första gången sedan 18 september som Wenger kan använda Walcott i ligan.

Det är två mycket skickliga lag som ställs mot varandra på Emirates klockan 16.00 svensk tid. Förra säsongen slutade samma match 6-1, men man kan inte förvänta sig dessa siffror i år. Ligans bästa defensiv (Southampton) ställs mot ligans bästa mittfält (Arsenal) enligt experterna.

Statistik

  • Senast Arsenal förlora mot Southampton var den 23 november 2002.
  • Saints har endast släppt in 5 mål på 11 matcher, ligans bästa defensiv.
  • Arsenal är ligans 5e bästa hemmalag (4 vinster - 1 förlust).
  • Southampton är ligans 8e bästa bortalag (2 vinster - 2 oavgjorda - 2 förluster).

Skadeläget

Arsenal:
Det blir allt bättre. Walcott är äntligen tillbaka för spel. Oxlade-Chamberlain och Podolski är ca 1 månad från spel. Flamini blir frånvarande inför matchen på grund av avstängning (fem gula kort) Sedan tidigare är även Diaby på skadelistan.

Southampton:
Cork och Do Prado är på Saints skadelista. Även Ramirez kan vara borta. Han kommer att utföra ett sent test för att se om han är redo för spel.

Troliga startelvor

Arsenal:

Wojicech Szczesny
Bacary Sagna - Per Mertesacker - Laurent Koscielny - Kieran Gibbs
Mikel Arteta - Aaron Ramsey
Mesut Özil - Jack Wilshere - Santi Cazorla
Olivier Giroud

Southampton:

Artur Boruc
Luke Shaw - Dejan Lovren - José Fonte - Nathaniel Clyne
Morgan Schneiderlin - Victor Wanyama
Jay Rodriguez - Adam Lallana - James Ward-Prowse
Rickie Lambert