Medlemmar: 8824 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Giroud är en av Arsenals viktigaste spelare.

Krönika: Arsenals tre viktigaste spelare i titelstriden

tor 28 nov 2013 kl 11:17

Daniel Tykesson har skrivit en krönika om vilka han tror kommer bli Arsenals tre viktigaste spelare framöver.

Efter säsongsupptakten börjar nu poängen smetas ut i Premier League-tabellen och storlagen håller sakta men säkert på att cementera sig i toppen. Med 12 omgångar avverkade och december runt hörnet, så är upptakten avklarad. Nu är helgmatcher, tisdagsmatcher och besök på O'Learys vardag och tabellen kan, till skillnad från tidigare, säga oss ganska mycket. Den säger exempelvis att Man Utd, Man City och Tottenham försvagats medan Arsenal förbättrats och att det är någonting i balansen mellan topplagen som rubbats.

Om Gunners är titelkandidater eller inte kan man dock tvista. En god inledning har flera gånger följts av en förkrossande dålig avslutning från laget och om vi inte är med när det verkligen avgörs, i april och maj, hur kan någon då påstå att vi någonsin var inblandade i titelstriden? Jag tycker vi ska ta det lugnt med siandet och ordet "titelstrid". Med det sagt har vi utan tvekan chansen att få springa jämsides med Man Utd, Man City och Chelsea under upploppet i april och maj. Och när vi väl befinner oss där, då vi på allvar ska försöka utmana om Premier League-titeln, vad talar egentligen för Arsenal? Det finns det en hel del som gör att döma av säsongsupptakten men om man ska konkretisera det hela så finns det tre spelare som i mina ögon blir särskilt viktiga för Arsenal:

PER MERTESACKER

En av de spelare i världen som utsätts för störst fördomar. Tysken har sedan sin ankomst 2011, bokstavligen såväl som bildligt, tagit enorma kliv och är idag en självklar ledargestalt och pådrivare. Förutom att Mertesacker läser spelet utmärkt, har en god passningsfot och bidrar med tyngd och trygghet i straffområdet, så har han en ovärderlig spelstil. Ett mittbackspar är den lagdel där personkemin är allra viktigast och där samarbetet är precis lika viktigt som den individuella skickligheten. Koscielny har en högre högstanivå än Mertesacker och innehar förmågan att markera bort spelare som Lewandowski och Suarez, men har en spelstil som är svårare att synkronisera med övriga mittbackar. Både Vermaelen och Koscielny är alldeles för lika varandra för att kunna fungera som mittbackspar medan Mertesacker erbjuder ett komplement till de båda andras mer aggressiva spelstilar. Mertesacker blir därför navet i hela Arsenals defensiv, som så här långt fungerar utmärkt.

AARON RAMSEY

Det är inte faktumet att Ramsey öser in mål och just nu är en av de bästa spelarna i Europa som får mig att välja walesaren. Det är även i det här fallet spelstilen som blir avgörande. Mitt i alla tippy-tappy-kombinationer mellan Özil, Cazorla och Wilshere så är Ramsey den spelare som är rakast och mest villig att ta sig fram i djupled utan bollen vid fötterna. Tittar man på dem mål som Ramsey producerat så är det ofta avslutningar efter att han löpt in i straffområdet i en andra-, tredje- eller fjärdevåg.

Löpstyrkan och förmågan att löpa rätt vid rätt tillfälle genererar heller inte enbart egna mål. Genom att ge den ensamma anfallaren understöd ställer Ramsey också frågor till motståndarnas backlinje som öppnar upp möjligheter för spelare som Walcott, Giroud och Podolski. Utan Ramsey på planen finns alltid risken att spelet blir för omständligt, i synnerhet när vi möter lag som Chelsea och Man Utd som är skickliga på att sjunka lågt och sedan ställa om när tillfälle ges.

OLIVIER GIROUD

Det finns två saker som gör Giroud ovärderlig. Dels är det lagets anfallsutbud och det påståendet tycker jag inte behöver understödjas med mer än ett namn: Nicklas Bendtner. Den andra orsaken är target-spelet där fransmannen håller allra högsta klass och låser fast bollen på offensiv planhalva när motståndarna pressar högt och tvingar oss att slå långbollar. Giroud är naturligtvis också vass i straffområdet och kan definitivt göra 15-20 ligamål, men en spetskvalitet som kan jämföras med Agüero, van Persie och Suarez, tycker jag inte finns. Giroud måste börja prestera mer i de stora matcherna för att nå upp till deras nivå.

Spelare som Özil och Cazorla håller högre individuell klass än de tre nämnda, men klass har sällan saknats i Arsenal, utan det är snarare andra faktorer som gjort att titlarna uteblivit. Det har funnits ett tomrum bredvid all teknisk skicklighet och frågan är om Mertesacker, Ramsey och Giroud kan fylla det tomrummet och hjälpa oss att bärga en efterlängtad Premier League-titel i maj?