Medlemmar: 8848 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Får vi se Lukas Podolski på planen idag, eller väljer Wenger att köra på med samma lag?

Inför: West Ham-Arsenal

tor 26 dec 2013 kl 11:04

Arsenal har tre raka matcher i Premier League utan seger och tappade nyss serieledningen. På torsdagen beger sig Gunners lite österut för att möta West Ham i ett klassiskt och stekhett derby på Upton Park.

Fotboll på Boxing Day har alltid varit något alldeles extra i England. Nu är det dags igen för denna klassiker och en av de absolut hetaste matcherna är Londonderbyt mellan West Ham och Arsenal. Två lag som haft det lite tufft den senaste tiden som nu hoppas kunna studsa tillbaka. För Arsenals del har flera tuffa tester äntligen avklarats, nu väntar en rad lite lättare matcher på pappret. Serieledningen tappades till Liverpool, men i och med tufft spelschema för formstarka Liverpool, har Arsenal ett utmärkt läge att återta serieledningen.

När resultaten har svikit Gunners de senaste matcherna ser skadeläget betydligt bättre ut, så trots en tuff match i måndags mot Chelsea, lär Wenger ha spelare nog att rotera truppen en aning, innan en annan tuff bortamatch på St James Park på söndag mot Newcastle. Lukas Podolski satt på bänken mot Chelsea och kan komma att göra sin första match från start sedan augusti om Wenger väljer att satsa på honom. Annars har det mesta snacket efter 0-0-matchen mot Chelsea handlat om Olivier Giroud. Fransmannen började säsongen alldeles lysande men en rad svaga insatser med flera bra lägen missade, har fått fansen att börja drömma om namn som Diego Costa och Luiz Suarez i januari. Giroud har heller inte gjort mål i ligan på mer än en månad så räkna med en taggad spelare på topp för Arsenal.

Tittar vi på West Ham så skiljer det faktiskt bara en poäng ner till jagande Crystal Palace, som just nu innehar den sista nedflyttningsplatsen. Ännu en förlust för Hammers på torsdag kan göra läget riktigt risigt för Big Sam, som måste börja vinna för att inte riskera sparken. Fyra poäng de senaste sex matcherna är inget övertygande facit för Hammers, med förluster mot bland annat Crystal Palace. Nu lär inte fansen förvänta sig en seger mot Arsenal, men inte heller att man viker ner sig så som mot Manchester United den senaste omgången. Det kan hända att Big Sam tar ut sitt lag med matchen mot West Bromwich på lördag i baktanke, en match som bör vara lättare.

Hur som helst lär det bli ett defensivt inställt West Ham, som de senaste matcherna knappt haft bollen på offensiv planhalva. Nu är man dock tillbaka på Upton Park, en arena där topplagen brukar ha det svårt. Lagkaptenen Kevin Nolan är också tillbaka efter avstängning så det är, trots många skador, ett stärkt Hammers som hoppas förstöra julfesten för Arsenal.

Statistik

* Olivier Giroud har mött West Ham två gånger i sin karriär och gjort mål i båda matcherna (3 totalt)
* West Ham har förlorat åtta och spelat två oavgjorda matcher i de senaste 10 ligamatcherna mot Arsenal.
* West Ham har vunnit sina tre senaste matcher i Premier League som spelats den 26:e december och gjort nio mål.
* West Ham har bara gjort mål tre gånger under den första halvleken i Premier League den här säsongen - lägst i ligan.

Skador

Arsenal: Skadorna börjar ljusna på allvar nu. Bara Yaya Sanogo (ryggen), Alex Oxlade-Chamberlain (knä) och Abou Diaby (knä) missar definitivt matchen. Efter att ha missat matchen mot Chelsea kan även Laurent Koscielny missa derbyt, men rapporter säger att han har tränat hela veckan och ska vara redo för spel. Jack Wilshere är fortfarande avstängd efter sin olämpliga gest mot Manchester City. Är tillbaka mot Newcastle på söndag.

West Ham: Hemmalagets skadelista är desto tyngre. Spelare som definitivt missar matchen är Winston Reid, Stewart Downing, Vaz Te och Andy Carroll. Troligtvis även Mladen Petric. 3-4 stycken nyckelspelare missar alltså Londonderbyt, helt klart fördel Arsenal om vi tittar på skadefronten.

Troliga startelvor

Arsenal

Wojciech Szczesny
Bacary Sagna - Per Mertesacker - Laurent Koscielny - Kieran Gibbs.
Aaron Ramsey - Mikel Arteta.
Theo Walcott - Mesut Özil - Santi Cazorla.
Olivier Giroud.

West Ham

Adrian
Guy Demel - James Collins - James Tomkins - George McCartney
Mohammed Diamé - Mark Noble - Kevin Nolan - Ravel Morrison - Matt Jarvis
Modigo Maiga