Medlemmar: 8817 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Tafari Moore är en utav flera ungdomar som utvecklats mycket under denna säsong. En längre intervju med högerbacken finns i slutet på denna artikel.

U18 avslutade säsongen med ett kryss

lör 3 maj 2014 kl 13:32

Säsongen 2013/14 är nu över för Arsenals ungdomar. U18 avslutade med ett 1-1 resultat borta mot West Ham. Högerbacken, Tafari Moore pratar om sin säsong och om resan i Youth Cup i en exklusiv intervju.

Arsenals U18-lag avslutade säsongen 2013-2014 under fredagen med att spela ett Londonderby borta mot West Ham. Hemmalaget tog ledningen på straff tidigt i matchen efter att tidigare Arsenal-spelaren, Jordan Brown fälldes i straffområdet. Ett senare mål i den andra halvleken från Ainsley Maitland-Niles gav Arsenal en poäng ändå.

Första halvlek

West Ham var laget som öppnade matchen starkast och man skapade snabbt två målchanser genom Jeremiah Amoo och Djair Parfitt-Williams. Deras offensiva taktik skulle snart belöna sig då just Parfitt-Williams levererade en fin genomskärare till Jordan Brown som gjordes ner i eget straffområde. Kevin Bywater var den som tog hand om sparken från elva meter och han förvaltade den väl genom att sätta dit öppningsmålet i matchen. Detta var det 47:e målet som Arsenals U18-lag släppte in den här säsongen.

Strax därefter hade The Hammers rop efter ytterligare en straff när Stefan O´Connor återigen hade problem med att kontrollera Brown. Det var hemmalaget som dominerade totalt under denna period i matchen och Parfitt-Williams fortsatte att hota offensivt mot Arsenals backlinje. The Gunners själva hade stora problem med att få igång ett eget spel och får tacka O´Connor och målvakten, Josh Vickers.

Andra halvlek

Inför den andra halvleken genomfördes ett byte i Arsenal. Ut gick Alfred Mugabo och in kom Tafari Moore som det kommer handla mer om senare i denna artikel. The Gunners började nu att skapa lite mer på egen hand och det inleddes med att Dan Crowley skapade sig själv yta på mittfältet innan han serverade Leander Siemann en bra boll. Den tyska mittbacken kunde inte förvalta läget bättre än att hans avslut gick högt över.

Matchen utvecklades sedan till en allt tuffare och mindre välspelad föreställning. Både Glen kamara och Stefan O´Connor i Arsenal varnades efter att ha börjat bråka med spelare i West Ham. Josh Vickers gjorde sedan en jätteräddning på Gordons friläge höll kvar The Gunners i matchen. Detta väckte övriga lagmedlemmar som strax därefter skulle leverera på andra planhalvan.

Ainsley Maitland-Niles som har producerat högklassiga insatser i både U21 och U18 den här säsongen kvitterade för Arsenal med ett välplacerat avslut i det vänstra krysset. Efter det märktes det att Hammers-spelarna var oerhört trötta och Arsenal pressade ner de en del, dock utan resultat. West Ham skapade matchens sista läge när Gordon hade ett skott i sidnätet på målet. 1-1 skulle bli slutresultat och totalt sett får det ses som ett rättvist resultat.

Detta var säsongens sista match för U18-laget och för Carl Laraman som huvudansvarig på den här nivån. Han kommer till nästa säsong ta över som manager för Arsenal U21. Många spelare gjorde även de sin sista match på denna nivå och kanske tyvärr även för klubben i stort. Vissa får fortsatt förtroende till nästa säsong och tar steget upp till U21 samtidigt som vissa troligtvis tvingas lämna klubben. Till nästa säsong får vi se årets U16-spelare ta steget upp till denna nivå. Arsenals U16-lag har precis kommit hem från Italien där man spelade Ferroli Cup. Där lyckades man nå ända till semifinal där man förlorade mot Real Madrid.

 

Tafari Moore är en utav de spelare som själv denna säsong har tagit steget från U18 och etablerat sig i U21. Han inledde fredagens U18-match på bänken men byttes in i halvtid. Den engelska ungdomslandslagsmannen har efter matchen ställt upp på en exklusiv intervju för Arsenal Sweden. Högerbacken pratar om sin egen säsong i stort och om resan med U18 i FA Youth Cup.

- Det har varit en väldigt hektisk säsong för mig då jag snabbt gått från en skolpojke till ett fulltidsproffs i fotboll. Året inleddes med att jag fick vara med och spela med U21 på försäsongen. Jag etablerade mig till en ordinarie spelare i truppen och startade säsong fullt ut med U21. Efter vi spelade mot Stoke i öppningsmatchen utav säsongen åkte jag på landslagsuppdrag med England. Under tiden jag var borta åkte jag på en skada som höll mig ifrån spel i två månader.

- Varje dag när jag kom in till träningsanläggningen och inte fick spela fotboll var det tufft. Men det gjorde mig mer hungrig och övertygad om att jag skulle ta mig tillbaka och återta min plats i truppen. Efter min comeback startade jag varje match i FA Youth Cup och var även med i truppen som spelade i U19s Champions League.

- Jag var iväg med England för att kvala in till EM-slutspelet i Euro Elite rounds. Där spelade jag varenda minut i alla matcher och vi lyckades ta oss vidare. Under den här säsongen har jag även fått genomföra två träningspass med A-laget. Det har varit en fantastisk erfarenhet att träna med riktiga elitspelare och man får se hur väl man själv håller på den nivån. Nu efter säsongsslutet ska jag iväg till Malta med England för att spela i EM-slutspelet.

Moore fortsätter sedan att prata om den långa resan man hade i FA Youth Cup som nästan ledde hela vägen till final.

- När vi visste att vi skulle möta Torquay i första rundan av turneringen trodde många att vi skulle mönstra ett mindre bra lag bara för att de var ett lag från en lägre division. Vi ställde dock upp med fullt lag och gav allt vilket resulterade i en seger med 5-0. Sedan reste vi till Peterborough där planen inte var av den bättre kvaliteten. Vi höll oss dock till vårt sätt att spela och lyckades ta igenom den matchen på ett bra sätt.

- Vinst med 6-1 innebar vidare avancemang och spel mot Charlton i den femte rundan. Den matchen kunde ha gått åt vilket håll som helst. Vi kom ihop som lag och tillsammans gjorde vi två klassfulla mål samtidigt som vår målvakt hade en utav sina bättre matcher och höll nollan.

- Efter det följde en kvartsfinal hemma mot Everton på Emirates Stadium. Tidigare under säsongen hade vi förlorat mot de i ligan. Men tack vare att vi spelade på Emirates, framför våra supportrar, på vår egen plan och med det självförtroende som fanns i gruppen stod vi för en fantastisk laginsats. Detta ledde fram till en fin seger med 3-1 och vidare avancemang till semifinalen där Chelsea väntade.

Semifinalspelet bestod utav ett dubbelmöte där första matchen slutade med förlust 2-1 på Stamford Bridge. I returen hemma på Emirates trodde många på en ny fantastisk laginsats där man skulle vända på det hela och gå vidare men så blev inte fallet. Chelsea vann med uddamålet och Arsenal lyckades inte komma upp till den nivån man sett de under tidigare omgångar. Detta sammanfattar dock säsongen på ett bra sätt för U18 då man vid flera tillfällen har stått för bra prestationer men resultaten har vid de flesta tillfällen uteblivit.

West Ham U18-Arsenal U18 1-1

Mål: 1-0 Bywater (6) (straff), 1-1 Maitland-Niles (74).

Så spelade Arsenal:

Josh Vickers - Alfred Mugabo (46), Leander Siemann, Stefan O´Connor, Brandon Ormonde-Ottewill - Glen Kamara, Jack Jebb - Ainsley Maitland-Niles, Dan Crowley, Alex Iwobi - Austin Lipman (59).

Avbytare: Ryan Huddart, Tafari Moore (46), Tarum Dawkins (59), Renny Smith.