Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ivan Gazidis har återigen pratat om Arsenals möjligheter på transfermarknaden.

"Vi siktar på att vinna, inte komma tvåa"

tor 28 jul 2016 kl 13:09

Arsenals VD Ivan Gazidis har på nytt uttalat sig om klubbens transferstrategi och om lagets chans att vinna titlar. Han tonar återigen ner Arsenals ekonomiska styrka.

Ivan Gazidis blev Arsenals VD 2009, men innan det agerade han som en av initiativtagarna bakom Major League Soccer i USA under tio år. Slutligen blev han ställföreträdande kommissarie för ligan. Nu är han, tillsammans med Arsenal, tillbaka i USA för att spela i MLS All-Star Game under torsdagen.
- Det kommer vara en fantastiskt och något underlig upplevelse för mig, säger Gazidis. Jag kommer se två lag jag älskar och respekterar, och jag vill att båda ska vinna, säger han till New York Times.

Arsenal får rättmätigt beröm för sin konsekventa förmåga att komma i toppen av Premier League. Känner ni att man måste vinna titeln igen snart för att blidka fansen, eller är denna typ av prestation något man är lika stolt över?
- Vi måste vinna stora titlar, och känner det trycket varje dag. Och så även för oss fanns det en stor besvikelse över förra säsongen. Vi siktar på att vinna, inte komma tvåa. Sen måste vi komma ihåg att vara så konsekvent och ligga i toppen är det som ger oss möjligheten att tävla om att vinna. För oss är detta i enlighet med klubbens värderingar, att placera oss i en sådan position att vi kan konkurrera om stora titlar.
- Det ska vi göra genom att vi tror grundläggande på att ge chansen till unga spelare. Vi tror grundläggande på att spela en aggressiv, attraktiv fotboll. Vi tror grundläggande på att vi ska uppföra oss som en fotbollsklubb med rätt manér, som gör fansen stolta. Vinna är av största vikt, men vi ska vinna på rätt sätt.

Trofétorkan upphörde med två FA Cup-titlar 2014 och 2015, samt Community Shield-titlar under samma år. Trots detta får Arsène Wenger mycket kritik för att inte ta titeln som bästa lag i England. Ändå så stöttar klubben honom, är detta en representation av vad som egentligen händer i styrelserummet?
- Vi är inte nostalgiska i Arsenal. Stödet vi ger Arsene baseras inte på vad han gjort för klubben, även om det är extraordinärt. Vi fokuserar på framtiden. Vårt stöd för honom är starkt eftersom vi ser hur han hänger sig åt att förbättra klubben, hur han uppför sig och på det sätt han ser hur fotbollen är och vad den kan bli. Ibland anklagas vi för att vara naiva; jag ser inte det som naivitet. Att vinna fotboll med stil och grace, är kärnvärden för Arsenal. Arsene kan leverera det. Han ser positivt inför en spännande framtid med Arsenal och vi ser spännande på en framtid med honom.

Wenger har varit vid klubben i 20 år denna höst, en fantastisk bedrift inom fotbollen. Hur ser eran konversation ut om hur länge han vill vara kvar i denna bransch?
- Här finns det två olika punkter att titta på. Den ena är frågan om när tiden kommer vara rätt för klubben och Arsene att säga adjö. Det är ett återkommande samtal jag håller privat mellan oss.
- Jag tror det är viktigare att vi tar åtgärder för att bli framgångsrika i framtiden. Låt mig ge ett exempel: i år investerar vi 20 miljoner pund för att utveckla våra faciliteter, bland annat klubbhuset vid akademin och träningsplatsen för a-laget. Dessa investeringar syftar till att stärka klubben de kommande, 10,15,20 åren. Arsene är med och tar dessa beslut, trots han själv inte får skörda frukten.

Förra sommaren förstärkte Arsenal enbart med Petr Cech och ingen utespelare, hur ser ni på transferfönstret?
- Vi skulle inte vara framgångsrika om vi gick ut på transfermarknaden och försökte erbjuda mer pengar än våra konkurrenter. Vi vill vara självförsörjande och det ger oss en möjlighet att planera inför framtiden. Samtidigt innebär det att vi inte har råd att göra misstag på marknaden. Vi är selektiva och noggranna.

Känner du att denna filosofi blir validerad när rivaler som Chelsea och Manchester United snubblar, trots stora pengar lagda på övergångar?
- Validering kommer när vi kontinuerligt vinner stora troféer. När vi är trogna våra värderingar och kan spela bra fotboll. Vi ska vinna, och göra det på rätt sätt.

Nyligen sa du att pengar kommer vara mindre viktigt i framtiden, vad menar du?
- I Premier League växer tv-intäkterna drastiskt och delas lika mellan klubbarna. Förr i tiden var det otänkbart att hålla fast vid en spelare om Arsenal kom knackandes på dörren. Pengar blir också mindre viktigt då spelarna vill se hur din klubb kan utveckla honom, vilken kunskap du har om idrott. Talanger vill ha mer än bara pengar.

Arsenal har fortsatt vara försiktiga denna sommar på marknanden - vad kan man förvänta sig se för lag de kommande veckorna?
- Granit Xhaka är med oss, och han är en viktig investering för klubben. Detta är hans första vecka med laget så vi får se hur mycket speltid han får. I övrigt så vilar vissa spelare efter sina insatser under Europamästerskapet. Vi är fortsatt aktiva på marknaden, precis som de flesta andra klubbar, och hittar vi möjligheter som vi anser kan förstärka laget så tar vi dem nödvändiga stegen för att lösa det. Men jag tror inte på några radikala överraskningar denna vecka.