Medlemmar: 8836 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Här är Ludogorets gäng på Emirates i oktober.

Who are you?

tis 1 nov 2016 kl 09:00

Ikväll spelar Arsenal sin andra raka Champions Leaguematch mot Ludogorets från Bulgarien men vad är det för gäng egentligen?

Professional Football Club Ludogorets Razgrad eller för den som vill slipa på sin bugariska Професионален футболен клуб Лудогорец Разград kommer från den lilla staden Razgrad i nordöstra Bulgarien. Staden har endast lite över 30 000 invånare och ligger 14 mil söderut från den rumänska huvudstaden Bukarest. Det är en stad med gamla anor (källor hänvisar till en bosättning här 500 år före Kristus) och har sina tidigast kända rötter i det thrakiska riket.

Ludogorets spelar sina hemmamatcher på den nyrenoverade (2012) "Ludogorets Arena" som kan hysa runt 10 000 jublande bulgarer (eller åskådare av valfri nationalitet). I Champions League spelar dock "Örnarna från Razgrad" på Nationalstadion Vasil Levski i Sofia. Där kan man knöka in över 40 000 åskådare.

Enligt Luduogorets hemsidas korta men ej så koncisa engelska "historiadel" grundades laget redan 1945. Detta är dock en sanning med modifikation, det Ludogorets vi ser i dag grundades först 2001. Det tog klubben 10 år att trampa sig upp i näst högsta ligan och det var först då, som så ofta i gamla östblocket, när rik-som-ett-troll, och tillika CSKA Sofia supportern, Kiril Domuschiev tog över tyglarna. Det värvades friskt och snart lirade "de gröna" i högsta divisionen. 2012 vann man ligan i säsongens sista match mot CSKA. Även Bulgariska Cupen vanns i en final mot Lokomotiv Plovdiv och Ludogorets kunde således titulera sig dubbelvinnare.

Sedan dess har Ludogorets vunnit ligan ytterligare 4 gånger och i år är det andra gången man spelar gruppsspel i Champions League. Man har vunnit Bulgariska Cupen 2 gånger och Bulgariska Supercupen samma antal gånger. Det vanligaste passet i omklädningsrummet är brasilianskt, 7 brassar lirar i Ludogorets vilket är lika många som antalet bulgarer i a-laget. Tränaren heter sedan 2011 Georgi Dermendzhiev och har tidigare aldrig tränat ett lag som jag hört talas om men är utan att ta hänsyn till mina begränsade kunskaper om bulgarisk fotboll synnerligen framgångsrik. Brassen Marcelinho är klubben skyttekung med 44 pyttsar på 140 matcher.

Trivia: Klubbens maskot är en örn som heter Fortuna. Den har man fått av Napoli.

Källor: Uefa.com, Wikipedia, Ludogorets.com