Medlemmar: 8779 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Granit Xhaka jublar efter sitt segermål mot Chelsea.

Arsenal till Wembley efter slumpmål

ons 24 jan 2018 kl 23:33

Den goda vanan att vinna semifinaler håller i sig för Arsenal. I returmatchen av semifinalen av Carabao Cup besegrades Chelsea med 2-1 sedan Granit Xhaka avgjort matchen.

Matchhändelser
Första halvlek
5) Pedro nickar in 1-0, tror han. Men han är offside och blir också avvinkad. No goal.
7) Det blir istället Hazard som sätter matchens första mål. Belgaren tillåts löpa fram mellan Koscielny och Mustafi in mot straffpunkten och serveras med en fin passning. Avslutet har Ospina ingen chans på.
9) Wilshere frispelas i straffområdet men mottagningen blir inte tillräckligt bra. Caballero hinner ut och avstyra chansen för Jack.
12) Superstriker Monreal håller sig framme på en hörna. Nicken går via Alonso och Rüdiger och in i mål. 1-1!
17) Hazard åker på ett gult kort efter att ha stoppat Özil från att kontra.
21) Lacazette får en fin boll på djupet från Elneny men lyckas inte skaka av sig sin motståndare och komma till avslut.
25) En förlupen boll fångas upp på kortlinjen av Pedro, men Ospina är med på noterna.
28) Chelsea tvingas till ett tidigt byte. Willian kliver av skadad och in kommer några minuter senare Barkley.
31) Wilshere kapar Barkley med en feltajmad tackling och belönas med ett gult kort.
33) Xhakas frispark från dålig vinkel tar i muren och går strax över ribban.
48) Özil får ett hyfsat läge. Skottet styr på Chelseafot och studsar strax utanför stolpen.

Andra halvlek
53) Hazard kommer fri men faller handlöst efter till synes noll kontakt från Mustafi. Det hela slutar dock med ett inkast.
59) Inte långt från ett nytt självmål. Iwobi försöker med ett inspel i straffområdet men bollen styrs på Azpilicueta och går strax över.
60) Kort efter studsar det Arsenals väg. Lacazette håller i bollen i straffområdet och inspelet styrs på Rüdigers ben och hamnar framför Xhaka som snyggt styr bollen vidare in i mål för 2-1.
62) Moses tilldelas ett gult kort efter en satsning mot Iwobi.
65) Chelseabyte. Ut går Pedro, in kommer Batshuayi.
66) Gult kort Monreal efter att ha stoppat Hazard.
72) Chelseabyte. Moses byts ut och ersätts av Zappacosta.
76) Iwobi får ett jätteläge sedan han frispelats av Özil vid straffområdeskanten men nigerianens avslut blir alldeles för tamt, rakt på Caballero.
84) Arsenal gör ett dubbelbyte. Lacazette och Iwobi byts ut. In kommer Ramsey och Kolasinac.
94) Chelsea får en hörna och satsar allt framåt. Den blir dock misslyckad och det är det sista som händer. Arsenal går vidare till finalen på Wembley.

Fyra tankar om matchen
Vinst trots anfallsspelet
Det är tur att fotboll består av ungefär hälften anfallsspel och hälften försvarsspel (även om Wenger antagligen vill se en annan procentuell fördelning där) för idag vann Arsenal matchen knappast tack vare anfallsspelet. Det var snarare trots anfallsspelet. För en offensiv taktik där det viktigaste vapnet verkade vara att springa offside kommer alltid vara andefattigt och sällan ge så stor utdelning. Felpassningarna ska vi inte ens tala om - det var som att se Arsenal spela säsongspremiär igen för så här många nyckelpassningar till fel adress brukar vi bara se i augusti. Det var talande att målen snarare var slumpartade än ett resultat av taktiska finesser.

Vinst tack vare försvarsspelet
I andra halvlek, efter en första där Arsenal var numret mindre än Chelsea, justerade Wenger taktiken och skickade ner Elneny djupare i banan. Det gav resultat, inte bara för att Elneny plötsligt framstod som Paolo Maldini i försvaret, utan för att Arsenal också fick större lugn att hålla i bollen och försöka gå framåt. Att anfallsspelet sedan inte riktigt tog vara på den möjligheten är en annan diskussion, men defensivt gjorde Arsenal i alla fall jobbet idag. Det är ingenting jag brukar få möjlighet att skriva.

Till Wembley trots allt
Han är fascinerade den där Wenger. Trots säsonger där han gång på gång framstår som att han har tappat greppet lyckas han ta Arsenal till Wembley. Låt vara att det är en final i den minst prestigefulla cupen, men att besegra Chelsea i en semifinal när Contes lag uppenbarligen går för det är en fjäder i hatten för fransmannen. Nu väger inte en finalplats i Carabao Cup upp den med våra mått mätt relativt mediokra säsongen, men som enskild match kommer finalen mot Manchester City bli en höjdare som ett sådant prestigeladdat möte alltid är. I alla fall på förhand. Arsenal har hur som helst fina minnen från Wembley de senaste åren - så varför inte fylla på med ännu ett och ge Wenger den inhemska titel han saknar?

Chelseaspöket ett minne blott
Det fanns en tid då Arsenal i princip aldrig förlorade mot Chelsea, men sedan dök Roman Abramovitj med miljarderna upp och genomförde sin perestrojka (Varför är det ingen som säger Chelski längre förresten?) och Chelsea vann en blytung seger när lagen möttes i kvartsfinalen av Champions League 2004. Efter det var det fördel Chelsea i över tio år, och det har funnits perioder när jag inte ens har haft en gnutta hopp inför ett derby mot The Blues. Nu har pendeln slagit över igen. På de senaste åtta matcherna lagen emellan - vilka har spelats på så kort tid som ett och ett halvt år - har Arsenal bara förlorat en och har dessutom vunnit en FA-cupfinal av bara farten. Det är ett högst välkommet trendbrott.

Spelarbetyg
13. David Ospina 6
Hade svårt att göra något på målet. Stabil överlag, men var ute och hängde tvätt på en hörna i andra halvlek vilket hade kunnat bli kostsamt.

24. Hector Bellerin 7
Börjar så smått hitta formen igen efter en tung säsong. Gedigen bakåt, och relativt delaktig i anfallsspelet.

20. Shkodran Mustafi 7
Svarade för ett gäng viktiga brytningar. Samarbetet med Kos gnisslade vid Chelseas mål, men i övrigt skötte han sig bra.

6. Laurent Koscielny 6
Såg ut att plågas av diverse smärtor, men spelade säkert och rutinerat.

18. Nacho Monreal 7
Vilken comeback han har gjort. Mål och två assist senast och idag levererade han den mest spektakulära NHL-assist Emirates någonsin har sett.

10. Jack Wilshere 7
Ännu en insats med lika delar hjärta och kvalitet. Ville framåt och bidrog till tempo i anfallsspelet.

35. Mohamed Elneny 8
Gick ner i backlinjen i andra halvlek och gjorde sin bästa insats i Arsenaltröjan. Stadig som sfinxen i Giza och löste allt Chelseas anfallare hade att komma med. Talande att det var han som fick bort bollen vid den sista hörnan.

29. Granit Xhaka 7
Oklar positionering vid Chelseas mål, men visade stor vilja idag och fick dessutom påpassligt bli matchvinnare.

17. Alex Iwobi 6
Har spelat upp sig efter den rejäla formsvackan under julschemat. Hade chans att döda matchen men avslutade alldeles för dåligt.

11. Mesut Özil 6
Det var inte säsongens bästa insats från tysken, men han visade att han är ett ständigt hot och drog på sig uppmärksamhet från Chelseaförsvaret.

9. Alexandre Lacazette 7
Slumpade fram assist till Xhaka med lagom blandning av tur och skicklighet. Tog ett tungt jobb och lät inte bortaförsvararna vila.

Inhoppare
8. Aaron Ramsey
Spelade för kort tid för att betygssättas

31. Sead Kolasinac
Spelade för kort tid för att betygssättas