Medlemmar: 8767 st.
Visa menyn

Flyg och flygplatser

På 80-talet var båtarna populära färdmedel till England. Nu flyger alla. Här är allt du behöver veta inför din resa till den engelska huvudstaden.

Det absolut enklaste och mest komfortabla sättet att ta sig till London är med flyg. De svenska städer som erbjuder direktflyg till den engelska världsstaden är Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås och Nyköping medan London har fyra flygplatser med linjer som går till Sverige. Den största flygplatsen är Heathrow som är belägen i västra delarna av London. Den näst största heter Gatwick och finns i södra London. Stansted är flygplatsen som är belägen norr om London dit många lågprisbolag flyger. Sist men inte minst finns London City Airport – flygplatsen som ligger mitt inne i staden. Flygbiljetter bokar du enklast på flygbolagens egna hemsidor. Boende i södra Sverige kan även använda Köpenhamn som utreseort.

Londons flygplatser

Heathrow Airport

Londons största flygplats är Heathrow - det är också British Airways stora bas. Även Sas flyger hit. Flygplatsen är belägen i stadens västra delar, precis innanför ringleden M25, och är Europas största och världens tredje största flygplats med sina 70 miljoner passagerare per år (2012).
Här finns fem terminaler.

British Airways använder terminal 5 för sina Sverigeflighter medan SAS håller till på terminal 3.
På flygplatsen finns två tunnelbanestationer.

Att ta sig in till stan:

Tunnelbana: Heathrow är ändhållplats på Piccadilly Line och resan in tar cirka 40-80 minuter beroende på var du ska av. London är uppdelat i sex zoner där city med omnejd är zon 1. Heathrow ligger i zon 6. Information om tider, priser med mera finns under fliken resa i London. Länk till Transport for London 

Expresståg: Tar ca 20 minuter in till stadskärnan och du åker bekvämt. Tåget går till Paddington. Priset för en enkelbiljett är från ca £20 och uppåt men det är alltid en bra idé att kolla på deras websajt om de har några aktuella rabattkampanjer, de har tex ganska ofta erbjudanden där familjer åker för rejält rabatterat pris. Heathrow Express kan också vara ett bra alternativ om ditt flyg landar sent på kvällen och du vill in till city lite snabbare.
Länk till Heathrow Express 

Taxi: Kan kosta allt från mycket till väldigt, väldigt mycket beroende på var i London ditt hotell ligger. Restiden varierar kraftigt beroende på när på dygnet du vill åka. I rusningstrafik kan det ta lång tid och detta resalternativ är sällan varken praktiskt eller lönsamt. Åker du till/från de östra delarna av London är det faktiskt fullt möjligt att taxiresan då kostar mer än flyget. Vi rekommenderar att Ni unviker detta alternativ.

Buss: Går till Victoria med National Express. Resan tar allt från 35 minuter till lite över en timme beroende när på dygnet du reser. Pris från £4 enkel resa.
Länk till National Express

Arsenal Swedens tips: Ta tunnelbanan in. Den går hyfsat fort och är i stort sett alltid det billigaste alternativet totalt sett.

Gatwick Airport

Londons, och Englands, näst största flygplats som ligger i de sydöstra delarna av greater London. Antalet passagerare har legat stabilt runt 30 miljoner om året sedan millenniumskiftet. Sedan flygplatsen såldes till företaget GIP år 2009 har stora pengar investerats för att renovera terminalerna. Easyjet har sin bas här, men även British Airways flyger mycket från Gatwick. Dock inte till Sverige. Här landar du om du flyger med Norwegian.

Att ta sig in till stan:

Tåg: Det tar bara 30 minuter att åka tåg från Gatwick in till Victoria. Lika lång tid tar det till London Bridge. Biljettpriserna börjar på cirka £10.
Länk till Gatwick Express 

Buss: Det går Easybus-bussar från både den norra och södra terminalen in till Earls Court. Det kostar runt £10 enkel resa, men man kan boka ännu billigare om man är ute i tid. Det tar cirka 85 minuter och man måste oftast ta sig vidare med tunnelbanan efteråt. Det går också att åka med National Express till Victoria.
Easybus
Länk till Easybus  Länk till National Express

Arsenal Swedens tips: Åk tåg. Är billigt, snabbt och väldigt bekvämt.

Stansted Airport

Stansteds flygplats ligger norr om London och är mest känd för att vara lågprisflygplatsen. Hit flyger Ryanair - som har sin stora bas på Stansted. Flygplatsen är Londons tredje största, och Englands fjärde största, med sina 17 miljoner passagerare. Länk till Stanstead Airport

Att ta sig in till stan: 

Expresståg: Tåget går ungefär varje kvart och tar cirka 45 minuter. Det kostar £32 för en tur och returbiljett. Här säljer Ryanair biljetter ombord till ett lägre pris och du kan även boka biljetter på Ryanairs hemsida till ett lägre pris. Tågen ankommer till Liverpool Street Station, men om du har bokat hotell som ligger utmed Victora Line eller Piccadilly Line går det fortare att ta sig in till stan om man hoppar av på Tottenham Hale och tar tunnelbanan därifrån. Också att rekommendera om ni ska direkt till Emirates Stadium.
Länk till Stansted Express

Buss: Bussarna går varje kvart under stora delar av dygnet och varje halvtimme på natten. Det finns flera bussbolag som trafikerar linjen Stansted-London, men National Express och Easybus är de kändaste. Easybus åker in till Baker Street medan National Express går både till Liverpool Street och Victoria. Det tar ungefär 50-60 minuter att åka in och biljetterna kostar £18 och uppåt t/r, men om du är ute i tid kan du boka en enkelresa för en så billig peng som £2.
Länk till National Express
Länk till Easybus 

Taxi: Så klart möjligt, men väldigt dyrt. Rekommenderas absolut inte.

Arsenal Swedens tips: Buss till Liverpool Street. Är mycket billigare än tåget, fortfarande bekvämt och tar bara cirka 5-10 minuter längre tid än tåget. Från Liverpool Street kan du sedan ta dig vart du än vill i London.

London City Airport

London City Airport ligger i Docklands, mitt i centrala London. Det är en väldigt liten flygplats som mest används för korta businessflighter i Europa. Under 2012 hade flygplatsen runt 3 miljoner passagerare. Den kanske största fördelen med London City är att det går väldigt snabbt att ta sig från flygplanet till buss/DLR (se nedan) vid ankomst, till skillnad från tex på Heathrow där det ofta kan vara både långt att gå och långa köer i passkontrollen.
Länk till London City Airport

Att ta sig in till stan: 

Tunnelbana: Du landar så centralt att du kan ta dig in i centrum på en kvart via DLR (Docklands Light Railway) som är en del av den spårbundna lokaltrafiken i London. Du kan byta till både tunnelbana och overground (tunnelbana som går över marken) vid ett flertal stationer längs resan in mot centrum.
Länk till TFL

Buss: Du kan ta buss 473 till Stratford och sedan vidare med tunnelbana, men ska du ändå in mot centrum är DLR det smidigaste sättet att använda sig av.

Taxi: Cirkapriser in till centrum är £30 till Covent Garden, £35 till Euston och £45 till Earls Court.

Arsenal Swedens tips: Ta DLR och sedan tunnelbanan om du ska vidare. Enkelt och smidigt.