Medlemmar: 8810 st.

Två mål och ett ass - Alexis Sanchez var grym igen för Arsenal.

Alexis Sanchez flyger högt - igen

sön 11 jan 2015 kl 16:31

Alexis blev på nytt matchvinnare när Arsenal fick revansch på Stoke. Två mål och en assist blev chilenarens facit.

Stoke brukar beskrivas som en mardrömsmotståndare för Arsenal, men den sanningen gäller bara till hälften. Det stämmer att Arsenal har haft mycket svårt för Stoke på bortaplan sedan The Potters tog klivet upp i Premier League 2008, men på hemmaplan lyser maran med sin frånvaro. Stoke har inte besegrat Arsenal i London sedan 1981 och i dagens match gick det precis som vanligt.

Den mest anmärkningsvärda förändringen i Arsenals startelva jämfört med den senaste ligamatchen, förlusten i Southampton där Szczesny gjorde bort sig både på planen och i duschen, var att Ospina fick chansen i mål för första gången i ligan. Dessutom var Giroud tillbaka på topp efter avstängningen och på bänken var Özil och Ramsey med efter skadeuppehållen.

Arsenal började piggt och redan efter fem minuter hade Begovic i Stokemålet tvingats till två svettiga räddningar efter skott av Alexis och Rosicky. Därför var det också logiskt att det var hemmalaget som tog ledningen i den sjätte minuten.

Alexis slog en låg hörna som en Stokeförsvarare kom först på, men Koscielny fick en fot på bollen och passade tillbaka till Alexis innan han sprang i en båge mot målet. Chilenaren såg var Koscielny var på väg och slog ett känsligt inlägg som mittbacken kunde styra in i mål med en bestämd nick.

Att Stoke är ett lag som spelar på gränsen - och inte sällan över den - är ingen nyhet bland Arsenalsupportrar. Efter drygt tio minuter fick vi vatten på den kvarnen då Debuchy hoppade upp vid Arsenals kortlinje för att täcka ut en boll till inspark. Arnautovic (“He’s not that kind of player…”) gick in våldsamt i situationen och Debuchy föll illa. Fransmannen fick behandling utanför planen en längre stund innan han bars ut i omklädningsrummet medan han grinade illa och höll sig om axeln. Bellerin ersatte som högerback.

Arsenal radade upp chanser och lika väl som 1-0-målet gjorde Arsenals inledning rättvisa speglade 2-0-målet som kom i den 33:e minuten matchbilden. Alexis stressade som vanligt sin försvarare och via ett väggspel med Rosicky tog han sig in straffområdet med hög fart. Chilenaren fintade Shawcross att skottet skulle komma i bortre hörnet men sköt istället vid första stolpen och ställde även Begovic. På läktaren satt Thierry Henry och Robert Pires och sa antagligen att de inte hade gjort det bättre själva. En prestation i världsklass av Alexis.

Samtidigt fortsatta Stoke vara Stoke. Peter Crouch, som har byggt en karriär på att flaxa med armbågarna i försvarsansikten, gick upp i en duell med Monreal och mycket riktigt träffade engelsmannen Arsenalbacken i ansikten. Monreal fick ett jack vid ögonbrynet och blev omplåstrad på plan. Dagerns mest klara gula kort? Inte enligt domaren som märkligt nog nöjde sig med frispark.

Stoke gjorde ett dubbelbyte i halvtid för att förändra matchbilden, men matchbilden cementerades istället efter att inbytte Sidwell rivit ner Oxlade-Chamberlain just utanför straffområdet. Alexis sköt frisparken under den hoppande muren, där bollen touchade lätt och tappade fart. Begovic hann dock inte riktigt ner och stötte bollen i stolpen innan den retfullt gick i mål via hans hand.

I andra halvlek kontrollerade Arsenal matchen väl och släppte inte in Stoke i matchen. Walcott och Özil byttes och den förstnämnde fick en bra chans att sätta 4-0 efter att Alexis - vem annars? - hittade honom. Engelsmannen är dock fortsatt rostig i de avgörande lägena så avslutet i fritt läge var svagt. Idag hade dock Arsenal råd med den missen.