Medlemmar: 8890 st.
Visa menyn

Arsenal Sweden byter logga

Ordföranden
mån 1 jul 2013 kl 00:00

Den uppmärksamme har säkert noterat att Arsenal Sweden-loggan lyser med sin frånvaro här på Arsenal.se samt på våra konton på de sociala medierna. Förklaringen är enkel – Arsenals jurister har slagit fast att kanonen i vår logga bryter mot upphovsrätten och får därmed inte användas av någon annan än fotbollsklubben.

Skulle vi stå fast vid den loggan får vi inte längre vara en officiell supporterklubb och konsekvensen av det skulle vara att vi inte längre får köpa biljetter eller souvenirer av Arsenal FC. Det är med andra ord bara att lägga sig platt och gilla läget.

Vi har anmodats att använda den officiella supporterklubbsloggan, som bland annat Norge redan använder, så det är vad vi kommer att göra. Den finns redan här och där på sajten idag. Därmed inte sagt att vi inte kan skaffa oss ytterligare ett klubbmärke där skyddade symboler saknas att använda på egna souvenirer som ett komplement till den officiella.

Själv är jag kluven till detta. Visserligen är loggan bara en symbol och en ändring av den kommer inte att påverka supporterklubbens verksamhet det minsta. Samtidigt är Arsenal Sweden en fristående klubb som inte är en del av Arsenal. Den logga som Arsenal har tilldelat oss ger sken av att vi är en del av klubben, när vi faktiskt bara har samarbete med den.

Jag tycker också att det är småsint av Arsenal att inte tillåta oss att fortsätta ha vår logga. Jag förstår att klubben inte vill att någon annan profiterar på deras egendom, men Arsenal Swedens syfte är inte att tjäna pengar. Vi finns för att sprida intresset för Arsenal i Sverige och de enda som tjänar stora pengar på det är Arsenal FC. Men jag antar att det inte går att göra några undantag när juristerna sätter igång med sina granskningar.

Arsenal Sweden kommer inte ta strid mot detta, dels då det som sagt inte påverkar verksamheten i praktiken och dels då vi vill behålla den goda relation som vi har med Arsenal i dagsläget. Vi har inget att vinna på att gå i konflikt med en jätte som Arsenal. Detta väcker dock en oro om vad nästa steg kommer att bli – hur långt kommer Arsenal gå i sin kontroll över supporterklubbarna? Och vad innebär det för Arsenal Sweden i förlängningen.