Medlemmar: 8876 st.
Visa menyn

267 dagar av ångest

Ordföranden
sön 18 aug 2013 kl 00:00

Ja men det var ju kul att säsongen började. Tur att det bara är 266 dagar kvar av det här lidandet innan den är över…

Det är många gånger man slentrianmässigt skyller på domaren efter en förlust, men igår mot Aston Villa var det tydligt att domare Taylors insats hade en avgörande roll. Både straffen i andra halvlek och Koscienlys andra gula kort var i mina ögon felaktiga och när två sådana tunga beslut går emot ett lag är det svårt att repa sig.

Med det skrivet kan jag ändå konstatera att resultatet i premiären blev en spegling av den här transfersommaren. Det var lamt, initiativlöst och fantasifattigt spel under stora delar av matchen från Arsenals sida. Gör domaren en dålig match behöver laget höja sig ett par snäpp och det klarade man inte av på lördagen. Det var få spelare som presterade tillräckligt bra och när så många faller igenom vinner man inga matcher i Premier League.

Den här förlusten var det sista Arsenal behövde just nu. Det har redan knorrats rejält över de uteblivna värvningarna, och ”vad var det jag sa” hördes nog ett antal gånger igår. Kritiken mot framförallt Arsene Wenger, men också mot styrelsen och Gazidis, har nått nya nivåer idag. Högst välförtjänt kritik vill jag tillägga. Det måste vara tufft att ladda inför en svår bortamatch i Turkiet under sådana omständigheter.

Visserligen hade kanske inte några nyförvärv ändrat på matchbilden märkvärt igår men laget hade haft mycket bättre förutsättningar att göra bra ifrån sig med fler alternativ för Wenger att välja bland. Jag förstår inte hur klubben har lyckats att hamna i den här situationen. Att gå in i en säsong med bara fem backar tillgängliga är som att försöka bestiga Mount Everest i flipflops. Det går liksom inte. Hur naivt är det inte att hoppas på att inga spelare drabbas av skador? Jag menar, det är Arsenal vi pratar om. Klubben där konceptet ”skadefri trupp” är mer sällsynt än vad begreppet ligaguld är i Tottenham. Hur har de tänkt?

Till matchen mot Fulham nästa helg kommer Koscielny vara avstängd och det återstår att se om Gibbs och Sagna kan spela. Ska Mertesacker och Jenkinson spela själva i backlinjen? Eller ska Ramsey spela mittback? Det är väl lika bra att registrera Steve Bould hos Premier League med en gång, för snart lär ju han behövas i matchtruppen.

Nu har Arsenal hamnat i en situation där panikvärvningar är den enda lösningen. Visst kan sådana värvningar fungera, som i fallet Arteta exempelvis, men på varje Arteta går det en Park och en Andre Santos så det är ett dåligt sätt att driva en fotbollsklubb på. Det är fortfarande ett par veckor kvar tills transferfönstret stänger så det finns tid att driva igenom övergångar. Frågan är om den kapaciteten finns hos ledningen.

Igår var det inte bara ligapremiär, utan det var även Arsenal Swedens årsmöte. 40 personer anslöt och på mötet valdes jag själv om som ordförande (tack för förtroendet!) och Lars Lundstedt och Kristonel ”Kicken” Elwe valdes om som ledamöter. Dessutom kan vi välkomna Tobias Bäckström, mångårig medlem i föreningen, in i styrelsen, där också Andreas Andersson och Uffe jansson ingår sedan tidigare.

Efter en lång mangling av paragrafer klubbades också föreningens nya stadgar igenom (de publiceras inom kort på sajten), och syftet med en uppdatering av dessa är att förtydliga hur klubben ska styras. De gamla höll inte måttet längre i och med att de skrevs för en liten förening, och då Arsenal Sweden idag är så pass stor var det dags för att förnya dessa. Diskussionen som fördes på mötet präglades av konstruktivitet och respekt, och utan att låta alldeles för mycket som en schamporeklam här så är det något som vitaliserar föreningen och gör den starkare. Tack till er som kom och deltog på årsmötet.

Styrelsen har idag haft det konstituerande styrelsemötet, och nu kommer all fokus ligga på att göra klart nya Arsenal.se. Det har dragit ut på tiden alldeles för mycket, men nu kommer vi att göra en rejäl spurt för att den ska bli klar senast i slutet av september. Andra fokusområden under året kommer att vara att stärka lokalverksamheten ute i landet samt att utbilda de som är aktiva i föreningen i föreningskunskap. Jag ser fram emot ännu ett produktivt år för Arsenal Sweden. Synd bara att jag inte kan säga det samma om Arsenal Football Club.