Medlemmar: 8883 st.
Visa menyn

Om Målet och nytt från klubben

Ordföranden
sön 20 okt 2013 kl 14:36

Jag missade matchen igår. Det är alltid lite ångestladdat den, i runda slängar, gången per säsong livet kommer emellan och jag tvingas inse att Arsenal får komma i andra hand. Igår var det 90-årskalas för en nära släkting och i det läget kände jag att blodsband får gå före lojaliteten till Arsenal. Det var skönt att via diverse appar på telefonen se att laget klarade sig alldeles utmärkt utan mig.

När jag började följa Arsenal och missade en match var det i regel omöjligt att se målen någonstans. Målskyttar fanns visserligen på text-tv, så det var inte som på 80-talet när mer rutinerade supportrar har berättat att de ibland fick vänta till måndagsmorgonens resultatbörs i tidningen för att överhuvudtaget få reda på hur det hade gått i matchen. Hemska tanke. I slutet av 90-talet var det dock svårt att se videoklipp på nätet – i alla fall på Bygdegatan i Linköping – så för att se Marc Overmars senaste mål gällde det att hoppas att Jan Lorentzon på SVT-sporten hade fått med Arsenal i sitt svep över Fotbollseuropa under vinjetten Internationell fotboll i Sportspegeln på söndagarna. Annars var det bara att vänta till Säsongs-DVD:n/VHS:en kom på sommaren.

Numera visas ju matcherna i regel live och eventuella målklipp läggs ofta upp på webbnätet bara minuter efter att målnätet har rasslat på Emirates. Så Jan Lorentzon fanns inte alls i mina tankar när jag på tåget hem till Uppsala, smörgåstårtestinn och med berättelser från 30-talet (Herbert Chapman nämndes noll gånger – skandal) ringande i öronen, gick in på 101 Great Goals och slutligen fick se Målet från första halvlek som redan då hade nått världsarvstatus på Twitter.

Det var enkelt att konstatera att 140 tecken inte räcker för att göra det rättvisa. Frågan är om ens en Harry Potter-romans omfång hade räckt. Speeden, tekniken, visionen och genomförandet av sekvensen som ledde fram till Wilsheres närmast nonchalant enkla avslutning sammanfattar i all sin svåra enkelhet Arsene Wengers fotbollsideologi. När jagets kvaliteter samspelar så att laget tillsammans skapar magi som dessutom ger resultat – Le Boss i ett nötskal.

Att följa upp ett sådant mål är ungefär lika enkelt som att ladda upp inför ett trestegshopp strax efter att Jonathan Edwards just har sprängt drömgränsen på 18 meter, men de övriga Arsenalanfallen som ledde till mål kom var i alla fall uppe och snuddade vid 17, 90. De individuella prestationerna i samband med de tre målen påminner om hur det kunde se ut för tio år sedan när Henry, Bergkamp och Pires fick det svåra att se så enkelt ut. Jag stannar jämförelsen där, för Invinciblestrion gjorde det under så pass lång tid och Özil och gänget lever fortfarande i någon form av smekmånad. Vi vet att det är i slutet av säsongen som medaljerna delas ut. Just nu vill jag bara njuta av det som sker i Arsenal Football Club.

När Arsenal går bra går också Arsenal Sweden bra. Alla som jobbar runt klubben blir extra motiverade att göra ett bra jobb och medlemmarna blir mer engagerade. Förra helgen genomförde styrelsen säsongens tredje styrelsemöte, och vi ägnade mycket tid åt att diskutera om vad vi ska satsa på i framtiden. Arsenal Sweden har stora möjligheter, men det gäller att lägga energi och pengar på satsningar som medlemmarna vill ha och som för klubben framåt.

Jag inser att framtidsvisioner inte skapas på ett par timmar, utan detta arbete kommer att pågå under en tid. Tobias Bäckström kommer att samordna och nu ska vi sätta formerna för hur det ska gå till rent praktiskt. Räkna med att vi kommer att fråga efter din åsikt i alla tänkbara frågor framöver.

Annat från mötet:

  • Vi kommer att anordna ytterligare en medlemsresa den här säsongen efter det stora intresset för resan nu i november. Den genomförs i samband med matchen mot Manchester City i slutet av mars, och då är också ambitionen att genomföra en frågestund med en före detta spelare. Precis som vi gjorde våren 2012 när Ray Parlour höll låda på medlemsresan mot Aston Villa.
  • Vi kommer att utveckla vårt arbete med sociala medier. Detta arbete kommer att samordnas av Stockholmsambassadören Malin Hägg.
  • Nu inleds fas två i jobbet med hemsidan. Det finns fortfarande mer saker att utveckla. Bland annat ska webbshopen göras om och communitydelen uppdateras. Dessutom samlar vi löpande på oss den feedback som kommer in från medlemmar och utifrån den ska vi göra justeringar.
  • Föreningens ekonomi är i stort jämförbar med fjolårets, den ser med andra ord väldigt bra ut. Vi ser dock en stor skillnad i att det är fler vuxenmedlemskap i år och färre familjemedlemskap än förra säsongen vid samma tid. Vad det beror på måste vi undersöka ytterligare.
  • Kristonel Elwe har fått bra snurr på lokalverksamheten, som aldrig har varit större och mer besökt än nu. En nyhet där är att vi kommer att anordna en rikstäckande frågesport där alla som deltar på lokalträffar kan vara med och tävla. De två deltagare som gör bäst ifrån sig under våren kommer slutligen bjudas in till Stockholm där en final genomförs.