Medlemmar: 8705 st.
Visa menyn

Foto: Pierre Hertin

USA-resan del 6: Gulf Coast Gooners

tor 4 feb 2016 kl 13:40

Tillbaka på Arsenal America Tour och nästa stopp var hos Gulf Coast Gooners i Tampa Bay.

Nytt år och nya möjligheter. Turnén över Arsenal America fortsätter även 2016 och första stoppet var hos en av de större i Florida, Gulf Coast Gooners. Supporterklubben har sin bas strax utanför downtown Tampa. Hemmapuben heter MacDinton's Irish pub och har både bar och TV-skärmar inomhus och utomhus. Då vädret inte riktigt tillät det denna dag såg vi derbyt mot Chelsea inomhus.

Som jag varit inne på tidigare under denna turné är det de supporterklubbarna med egna pubar, utan motståndarsupportrar som stått ut mest. San Diego Gooners samt Boston Gooners hade strikt endast Arsenalsupportrar. I Tampa var det inte riktigt så, även om Arsenal tog över och hade majoriteten, då det fanns flertalet supportrar utav Chelsea som njöt extra mycket denna dag. Jag klarar inte av sådant och i England och många andra delar av Europa skulle aldrig supportrar av två lag se matchen tillsammans. Det blev inte bättre av att se alla olika mixade halsdukar och flaggor i taket. Strax ovanför de TV-skärmar alla ser på hänger det souvenirer ifrån Tottenham. Det är dock lite av USA i ett nötskal, ingen rivalitet inom sportvärlden.

Det finns dock mycket annat positivt med Gulf Coast Gooners. Ända sedan klubben startades utav Jeff Schulz år 2009 har man jobbat för att växa som klubb vilket man har lyckats med. Man har fått uppmärksamhet lokalt i Tampa efter att ha deltagit i välgörenhetsarbete för staden, något som krävs i konkurrensen med allt intresse som är för Tampa Bay Lightning i NHL. Gulf Coast Gooners fick uppmärksamhet på TV hos NBCSN (Viasats motsvarighet i USA) under en halvtidspaus av en match det senaste året.

Supporterklubben har stått trogna MacDinton's Irish Pub under alla aktiva år. Detta har gjort det enklare för både regulars och turister i Tampa att hitta vart man ser Arsenal bäst i staden. Många svenskar semestrar i Florida i allmänhet och Tampa i synnerhet, därför var jag inte den första ifrån Arsenal Sweden som varit på besök. Detta är bara få utav anledningarna till att man sedan 2013 har vuxit med 200% i antal Arsenalsupportrar som ser matcherna på MacDinton's. På en vanlig ligamatch är man aldrig färre än 30 personer och vid de större matcherna samlas över 100 personer. Vid förra säsongens FA-Cupfinal var man fler än 250 stycken. Detta har även gjort att Gulf Coast Gooners fått mer inflytande nationellt sett. Brian Pedkur är klubbens nuvarande president och han har sedan några månader tillbaka även fått huvudansvaret för det finansiella arbetet inom Arsenal America.

Supporterklubben i Tampa är den största jag hittills har besökt i Florida men om en månad väntar Arsenal Miami som sägs vara ännu större. Innan det väntar dock ett stopp hos Arsenal New York City som är den största branchen i hela USA.