Medlemmar: 8858 st.
Visa menyn

CL-avancemang och musikhjälpen

Malin Hägg
tor 12 dec 2013 kl 10:08

Jaha, hörni. Vad ska vi säga om det här egentligen?

När slutsignalen gick igår var det svårt att känna sig särskilt upprymd, även om resultatet innebar att vi var vidare. Inte som etta i gruppen, på grund av Dortmunds sena ledningsmål och vår egen förlust, utan som grupptvåa. Igen.

Folk spekulerar fram och tillbaka kring vilka vi kommer att få i nästa lottning men jag orkar faktiskt inte ens tänka på det. Oavsett så kommer det bli en svår lottning, och jag har tillräckligt med matcher som snurrar i huvudet. Men mina pengar är på Bayern eller Barcelona ändå, det brukar ju vara så.

Okej, så matchen då? Jag hade verkligen trott att vi skulle få se Walcott från start, eller i alla fall att han skulle komma in, men jag hade fel. Jag har faktiskt svårt att se varför Arsene är så tveksam till att spela honom. Visst - jag har väl inte så mycket att invända mot startelvan egentligen (mest är jag glad över att Ramsey fick vila lite) men att Theo inte blev inbytt förstår jag fortfarande inte. Jag vet att Walcott knappast är någon att luta sig mot när det gäller för oss att försvara eller hålla bollen, men det han kan tillföra offensivt tycker jag bör ha vägt upp hans brister i försvaret, i alla fall när det fortfarande stod 0-0. Möjligheten att kontra in 1-0 var ändå stor, och bollarna kom ju, men utan Theo på plan fanns ingen som tog löpningarna.

Giroud gjorde ett bra jobb (även om jag blir enormt frustrerad när man ser sättet som han stannar upp/ligger kvar när han missat eller blir avvinkad) och ännu en gång fick vi bekräftat hur viktig han är för oss. Han är fantastisk på att ta emot bollar och sliter enormt mycket i försvaret. Jag har varit inne på det tidigare - jag älskar en anfallare som tar defensivt ansvar.

Även backlinjen kändes relativt stabil. Szcz gjorde bra ifrån sig och kan väl inte belastas med något av målen egentligen. Han gjorde en del andra tveksamma ingrepp men på det hela stora ger jag honom godkänt. Kos och BFG var fortsatt stabila som mittlås. Man såg att Napoli gärna ville tvinga Mertesacker till att sköta våra uppspel och stressade honom när han hade bollen. Jag förstår varför, han kan verkligen se obekväm ut med bollen. Gibbs skötte sig bra, men Jenkinson hade en del problem på sin kant. Kanske en annan anledning till varför vi inte fick se Walcott - han hade knappast varit något stöd för Jenkinson där.

Nej, min åsikt är att det var på mittfältet vi misslyckades i den här matchen. Vi kom inte till ordentligt, det slarvades, och Artetas utvisning gjorde inte direkt saken bättre. Ja, det var otroligt hårt dömt (speciellt då Napolis spelare kom undan med värre saker) men det är inte första - och knappast heller sista - gången vi blir bortdömda i CL. Samtidigt dömde domaren konstigt hela matchen och det är onödigt klantigt att kliva in i en duell på det där sättet när man redan har ett kort.

Nåja. Utvisningen gjorde i alla fall att vi absolut inte vågade chansa på någonting och istället gjorde vi allt för att minimera riskerna. Det räckte inte riktigt, och en 2-0 förlust kändes lite väl nära katastrof.

Någonting som vi fått bekräftat är i alla fall att Özil knappast är rätt person att ha på planen när man ska vinna boll och stänga ned motståndarna. I alla fall inte just nu. Jag irriterade mig på hur långsamt han rörde sig, bristen på kreativitet och även hur han backade från närkamperna. Nej, det blir nog underkänt den här matchen.

Men i övrigt har jag svårt att förstå alla hårda ord som riktas mot laget och Arsene just nu. Jag fattar inte varför folk beter sig som om vi har varit med om en katastrof. Det har vi inte. Visst, det hade varit skönt att vinna gruppen men jag minns att det var ganska många som hävdade att vi över huvud taget inte skulle gå vidare från gruppen efter förlusten mot Dortmund. Vi är vidare, det var det som gällde, och man kan ändå inte undvika att möta tuffa lag - det är lite av poängen med Champions League. Visst, vi kan möte dem senare, men förhoppningsvis ska vi vara med och slåss i toppen av ligan hela säsongen ut och i sådana fall spelar det egentligen ingen roll när vi möter dem.

En annan sak jag inte förstår är upprördheten över att Arteta och Flamini spelar tillsammans. Jag har inga problem med det. Enda anledningen till varför jag var förbannad igår var på grund av utvisningen på Arteta, men det berodde knappast på deras samarbete. Det tåls att påminnas om att de startade tillsammans i hemmamötet mot Napoli - en match som fortfarande är det bästa vi spelat den här säsongen.

Det är klart, jag skulle hellre spela med Wilshere eller Ramsey än Arteta men faktum är att vi måste rotera lite spelare, och att de två är helt omöjliga att samspela köper jag helt enkelt inte.

Jag oroar mig mer för att spelarna framför dem fortfarande har svårt att hitta riktigt rätt. Özil och Cazorla sliter fortfarande utan att komma till ordentligt, och Ramsey gjorde inget större avtryck när han kom in i andra halvlek. I matchen mot City på lördag kommer vi inte få många chanser, så när vi får dem är det viktigt att spelet sitter. Det kommer bli en otroligt viktig match och allt utom förlust är godkänt. Självklart vill vi lämna Manchester med 3 poäng, men med tanke på spelschema, resor och motstånd känns det som att vi inte kan vara för kräsna. Efter Man City-matchen har vi ändå ganska lång tid på oss att återhämta oss innan vi möter Chelsea.

Sådär, nu har jag tömt huvudet efter den här matchen också även om jag säkert glömt en massa briljanta poänger som jag hade under gårdagen. Men en sak vill jag ändå påminna er om så länge jag har er uppmärksamhet. Arsenal Sweden är för andra året i rad med och stödjer Musikhjälpen och alla tjejers rätt att överleva sin graviditet. Vi har hittills samlat ihop över 29 000 kr vilket är helt fantastiskt. Det innebär bland annat att vi har passerat förra årets insamlingsrekord på 28100 kr. Häftigt va? Och det är fortfarande flera dagar kvar att samla in pengar på.

Har du inte redan gjort det ännu så vill jag därför be dig att besöka vår digitala insamlingsbössa (http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/arsenal-sweden) och skänka en slant. Varje litet bidrag hjälper!

Du skänker enkelt med din mobiltelefon! Har du en företagsmobil som du inte har möjlighet att skänka pengar via, prata med en kompis som kan ge en slant i ditt namn. Så har flera personer löst det och det funkar toppen.

I och med insamlingen är vi också en del av #fanskampen13 - en tävling som Soran Ismail startade för att ge supportrar en chans att tävla mot varandra i sin klubbs namn. Där ligger vi just nu på en hedersam andraplats, efter Liverpool (jag räknar helt enkelt inte "hundsporten" och "roller derby" då det är hela sporter. Som att vi samlar in pengar under "fotbollen"). Målet i år är självklart att vi ska klättra förbi Liverpool. Var med och bidra du också så kan vi visa vilken Sveriges givmildaste supporterförening är!

Nu ska jag jobba några timmar och sedan bär det av ut till Arlanda och vidare mot London. Det var alldeles för länge sedan jag var där nu och jag längtar verkligen. Jag ska se om jag lyckas få ur mig en blogg även därifrån.