Medlemmar: 8856 st.
Visa menyn

En besvikelse till

Malin Hägg
tor 20 feb 2014 kl 10:16

Ännu en magisk Champions League-kväll som börjar så bra och slutar med tung besvikelse. Det har hänt lite för många gånger nu. Det är svårt att inte bli bitter.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om gårdagens match, den känslan som dröjer sig kvar hos mig är som sagt besvikelse.

Matchen började mycket bättre än vad jag hade vågat hoppats på. Vi såg pigga och farliga ut. Sanogo var en oväntad startspelare men han skämde verkligen inte ur sig (killen har potential, jag HOPPAS verkligen att han kommer uppfylla den med tiden). Özil såg piggare ut än på länge och det var härligt att se Gibbs tillbaka igen.

Men det var helt enkelt inte vår kväll. Igen.

Gibbs skada är egentligen det som oroar mig allra mest. Han är en fantastisk ytterback och även om jag inte har någonting emot Nacho så är det tydligt att spanjoren inte är riktigt på samma nivå som Gibbo. Han är en bra ersättare, en fantastisk truppspelare, men han har inte det där lilla extra. Jag hoppas, hoppas, hoppas att Gibbs kommer tillbaka snabbt och att de tog det säkra före det osäkra i och med bytet men magkänslan (och erfarenheten) säger mig att det aldrig är riktigt så enkelt.

Sedan kom utvisningen.

Det som gör mig mest förbannad är att vi inte fick chansen att avsluta den här matchen 11 vs 11. Jag tycker det är svårt att analysera matchen efter utvisningen för det blir inte rättvist. Bayerns bollinnehav är egentligen ointressant för allra mest passade de bollen fram och tillbaka framför vårt straffområde och väntade på misstag. Det lönade sig (såklart) men alla chanser vi hade till att spela vårt spel försvann i och med utvisningen.

Jag hatar regeln som leder till Szczesnys utvisningen - absolut hatar den. Det känns inte som ett straff som står i proportion till vad som faktiskt händer. Är det straff? Ja, det är straff. Men enligt mig har Robben inte kontroll på bollen och han är på väg förbi, ur vinkel, och om det verkligen är en "klar målchans" går verkligen att diskutera. Jag tycker det är hårt dömt, men det är en bedömningsfråga och dömt är dömt - det går inte att göra så mycket åt det.

Men det känns så enormt orättvist att vi inte får chansen. För allting förändras i och med den utvisningen. Vi tvingas till vårt andra byte i matchen och spelbilden blir annorlunda.

Vi kan debattera "om" i flera timmar - vi kommer aldrig få veta vad som hänt ifall vi fått behålla alla spelare på planen eller om Özil hade satt den där straffen. Men å andra sidan borde Bayern ha satt sin straff också (den var sämre än Özils tycker jag) och dessutom borde Boateng fått ett andra gult kort och åkt ut redan innan vi blev av med Szcz. Och är inte Özil fri igenom när han blir fälld för straffen? Och ändå blir det kortet bara gult.

Det var inte vår kväll helt enkelt - och vi har haft lite för många sådana Champions League-kvällar de senaste åren. Att åka med 2-0 i bagaget till München är inte direkt optimalt (1-0 hade jag gladeligen tagit med tanke på hur matchen utvecklade sig) men det är ingen större skillnad från förra året. Bayern tror att det är avgjort redan - vi kan åka dit och visa att vi fortfarande är att räkna med. Åker vi ut är inte ens det hela världen, då kan vi lägga fokus på FA Cup och liga. Jag känner bara att jag inte vill ge upp innan matchen är spelad. Vi måste försöka.

Fortsatt så får Özil rejält med kritik, från flera håll. Straffen var dålig och han har inte spelat så bra som han kan den senaste tiden men att avfärda honom som "värdelös" är helt galet. Jag fattar inte hur folk kan ha så lite tålamod och vara så snabba med att döma ut spelare. Självklart ska man ha höga krav på en spelare som Özil men någon måtta får det vara.

På det stora hela är jag stolt över laget. Andra målet är onödigt att släppa in, men samtidigt tog de chansen att gå framåt vilket är typiskt Arsenal på så många sätt. Hade vi fått ett mål med oss hade det varit genialt. Nu släppte vi in ett istället och det är katastrof.

Som sagt - jag är stolt över prestationen och jag hade gett otroligt mycket för att se den här matchen sluta med elva spelare på planen för oss. Det känns jävligt hårt.

---

Slutligen: Journalistiken i England varierar enormt mellan de bästa och de sämsta. Jag antar att alla supportrar känner att media hackar på just deras lag men det är svårt att inte bli paranoid som Arsenalsupporter. Hur Mirror rapporterar att Arsenal är "experts in failure" (ett Mourinho-citat) efter matchen mot Bayern samtidigt som City hade "otur" (rubriken säger att City är "world's best team" - ett annat Mourinho-citat, vad gjorde Mirrors rubriksättare innan Mourinho kom tillbaka till PL?).

Jag vet att man inte ska bry sig om vad media skriver/säger och att det enda man kan göra är att hålla sig över det. Men ibland får orättvisan i rapporteringen mig att bara vilja skrika högt av frustration. Jag blir förbannad över latheten hos journalisterna och den eviga, hetsiga jakten på klick. Skit samma om det man skriver är sant - bara det får en massa klick. Jag efterlyser kritisk journalistik som vågar ta lite nya grepp på vad som händer inom fotbollsvärlden.

Det finns intressanta vinklingar men media är så jävla busy med att springa fram o tillbaka med Mourinho-citat att de skiter i att följa upp det. Det är fan tjänstefel.

Istället skapar man storys där det egentligen inte finns någonting (dvs man ber Mourinho om ett citat) genom att ställa idiotiska frågor på presskonferenserna som man sedan drar alldeles för stora växlar på. Wenger gör i alla fall sitt bästa för att inte dras med i det där, och det är väl antagligen därför media så gärna rapporterar om allt skit Mourinho slänger ur sig om honom.

Jag tycker mest det hela är sorgligt.

Kommentarer

Bild för MikeR

Bra sumering Malin, ja det vart många "om" efter gårdagen, om straffen gått i mål, om vi inte fått en utvisning mm. Tyckte ändå att vi höll imot bra, men med facit i hand tror jag skadan på Gibbs kan få stora konsekvenser och jag ser både liga och FA som viktigare även om det är kul att kolla på CL förstås :) . Avskyr de där dubbelbestraffningarna...går en målis ut och frontalkvaddar en spelare för restan av matchen då kan man väl börja kika på en till bestraffning annars är ju en straff tillräckligt även om jag oxå tyckte han Robben var rejält ur balans redan innan..

I'll answer to nobody !!

Bild för Malin Hägg

Alltid dessa om :( Tröttsamt.

Jag tycker också att vi höll emot bra. Det är lite surt att vi släppte till 2-0 målet men ändå, jag är som sagt stolt över laget. Och jag är också orolig för Gibbs. Hoppas de kan uppdatera oss snart.

Ja, Arseblog gjorde en bra poäng i dag om att det är lite skillnad också om en back mejar ner en spelare bakifrån eller om målvakten (som Szcz) går ut och försöker rädda bollen. Det är inget elakt med Szcz handling, det är helt enkelt det enda han kan göra. Alternativet är ju att backa hem och låta Robben ta skott vilket inte är okej heller. Det blir VÄLDIGT hårt som det är nu, även om jag har svårt för snacket om dubbel- och trippebestraffningar.

Tur att Fabianski är en bra målvakt. Han gjorde det bra (inget av målen är hans fel), gör några riktigt bra räddningar, och kommer göra bra ifrån sig i München också.

Ordförande

Bild för Lars Lundstedt

Enligt Erik Niva i dagens Aftonbladet så kommer regeln troligen att ändras till nästa säsong så att det inte blir både rött och straff. Det hjälper inte oss nu förstås, men bättre sent än aldrig.

Och det här är inte över på långa vägar. 11 mot 11 visade vi att det finns klara brister i deras försvarsspel och kan vi utnyttja det lite bättre så har vi tveklöst chansen att vända det här. Visst är det en ganska liten chans, men fortfarande en chans.

Sekreterare Arsenal Sweden

Bild för Malin Hägg

Ja, jag såg det. Spännande i sådana fall, det är verkligen på tiden. Som jag nämnde förut tycker jag att Arseblog har en mycket bra poäng i sitt resonemang kring skillnaden mellan när målvakten går ut och när det är en försvarare. Dessutom är en utvisning på en målvakt värre än en utvisning på en utespelare eftersom att man blir så sårad. Nu gjorde ändå Fabianski ett jättejobb - vi är bortskämda med en riktigt bra andramålvakt just nu. Ska bli intressant att se vad vi gör på den fronten i sommar för någon måste vi ha.

Det är verkligen inte över. Det kändes mer hopplöst efter förra matchen (och inte bara för att jag var på plats) för då var vi HELT utspelade. Det är vi i slutet av denna matchen också, men helt olika förutsättningar. Som du säger, 11 mot 11 visar vi att vi är ett bra lag.

Ordförande

Bild för Pär Palmblad

Jag tycker att ordet OM överanvänds. Då kan man ju härleda det så långt tillbaka till att Kos avgjorde mot (var det Newcastel eller WBA?) och skickade oss till CL. Hade han inte gjort det så hade vi inte spelat ikväll osv. Tror inte man ska tänka så mkt i OM-banorna utan faktiskt analysera och fundera på vad som händer och inte vad som skulle kunna ha hänt OM... Diskussionen blir tycker jag lite irrelevant när man diskusterar vad som kunde ha hänt.

Bild för Malin Hägg

Nja, jag både håller med och inte håller med. Jag tycker det är lite väl långsökt att dra det hela vägen till att vi kniper en CL-plats. Det är stor skillnad mellan att prata OM från i maj och att göra det i matchen. Det här är skillnad. OM Özil inte missat straffen. OM Boateng fått sitt andra gula. OM Szcz inte blivit utvisad. OM Bayern satt sin straff. Alla dessa OM är konkreta och matchavgörande (känns det som i alla fall).

Samtidigt håller jag såklart med. Det är ÄR ganska irrelevant att prata om vad som hänt/inte hänt när matchen är över. Det är som det är och blir som det blir. Vi kan inte påverka domarens beslut (eller Özils straff) i efterhand. Så ja, det är väl egentligen irrelevant att ta diskussionen - men ibland är det svårt att hålla sig :)

Ordförande

Bild för Pär Palmblad

Visst innehåller matcher en massa OM. Det håller jag med dig om.