Medlemmar: 8855 st.
Visa menyn

Vi kan lära av Uniteds misstag

Malin Hägg
ons 26 feb 2014 kl 13:40

I går åkte Manchester United på ännu en smäll i form av förlust mot Olympiakos i Champions League med 2-0.

Och som Arsenalsupporter är det svårt att inte dra på smilbanden. Jag är övertygad om att jag inte är den enda som njuter av att se Manchesterlaget inte så mycket snubbla som falla handlöst utan skyddsnät eller säkerhetslina.

Situationen är rolig. Det går liksom inte att ignorera det.

Det är fascinerande att se ett lag som tog hem ligatiteln förra säsongen relativt övertygande helt plötsligt verkar ha glömt även de mest basala sakerna med att spela fotboll.

Och det hela blir såklart ännu bättre i och med att man vecka ut och vecka in får se en allt mer gråhårig RvP se lite mer deprimerad ut för varje match.

Jag har sett många Unitedsupportrar som beklagat sig på sociala medier enligt devisen "När vi vann allting så var jag minsann en god vinnare - men nu när vi går dåligt så är alla jättedumma mot oss".

Jaa, livet är orättvist.

Som om vi inte kommer få äta upp varenda ord vi sagt, skrivit, twittrat och tänkt när United väl börjar vinna igen (för det kommer de att göra).

Det här är helt enkelt fotboll. Vi som har följt lag som gått både upp och ned under de senaste åren (och missförstå mig rätt nu: att hålla på Arsenal är ändå betydligt mycket mer upp än många andra lag) vet att de här är en del av fotbollen. Skillnaden har varit att Manchester United har varit så överlägsna de senaste åren att det finns väldigt många supportrar där ute som helt enkelt inte varit med om att det gått ned.

Nu är det här lite extremt.

En normal nedgång hade kanske varit en typisk Arsenal-säsong (inte med i kampen om ligatiteln men favoriter till fjärdeplatsen). Men det är ju det extrema som gör att det blir så fascinerande (och så roligt!).

Sedan är det väl ett problem att det är alltid är idioterna till supportrar som hörs mest (som vi pratat om tidigare). Det betyder att man även som relativt sansad supporter får ta skiten som idioterna egentligen förtjänar. Så är det alltid. Det är exakt samma sak för alla lag - det är också en del av fotbollen.

Jag tror inte att det finns någon supporter som tycker att det är viktigare att se Manchester United förlora än att se Arsenal vinna. Men om vi vinner så finns det ingen anledning att inte erkänna att en Unitedförlust ger lite extra guldkant på en redan ganska trevlig situation.

Nåja, det här är en Arsenalblogg och ingenting annat och jag hade faktiskt en poäng med allt det här pratet om United (jag ville bara njuta lite först).

Som många redan vet hör jag till dem som gärna ser Wenger i klubben. Jag tycker att vi kan skatta oss lyckliga för att ha en sådan fantastisk tränare och jag kan inte med ord uttrycka hur tacksam jag är för allting han har gjort för Arsenal.

Om det var upp till mig skulle jag gladeligen ha kvar honom i klubben forever and ever, men tyvärr är det inte möjligt.

Vi vet allihopa att det kommer att komma en dag när Wenger inte längre tränar vårt Arsenal. Vi vet inte när den dagen kommer, men vi vet att den kommer.

Och jag tror att vi har mycket att lära från vad som just nu händer i Manchester. Det är att lura sig själv att tro att vi inte löper samma risk den dagen som Wenger tackar för sig.

Att ta över från Wenger kommer att bli ett stort projekt - oavsett vem som blir hans efterträdare.

På pappret tror jag att United har tänkt rätt. De valde någon som Ferguson har förtroende för och som han känner väl. Dessutom fick Moyes ett långt kontrakt vilket också sänder signaler att klubben litar på honom och är villiga att ge honom tid.

Att det går knackigt för United är i sig ingenting konstigt. Det som är oroväckande (eller jättekul, beroende på hur du ser på det) är att Moyes verkar vara helt inkapabel till att hantera situationen. Det känns inte som att spelarna har förtroende för honom, och vad det beror på kan man bara spekulera i.

Dock tror jag att Moyes allra största problem är relativt självklart: Han är inte Ferguson.

På samma sätt kommer vår nästa tränares största problem vara att han inte är Wenger. Redan där har han ett enormt berg att bestiga.

Att Arsenal kan tänka långsiktigt vet vi redan. Det har bevisats genom bytet från Highbury till Emirates. På samma sätt hoppas jag att man tänker långsiktigt när det gäller Wengers ersättare. Jag tror också att vi kan förvänta oss att fransmannen själv kommer ha en hel del att säga till om - precis som Ferguson.

Jag hoppas att vi kan välja rätt och att vi inser att vi kan lära oss någonting av det som just nu händer i Manchester. Det måste finnas en långsiktig plan för klubben, men utan att man tappar fokus på det kortsiktiga. Man måste ha en tränare som är villig att stanna länge men som ändå kan hantera den pressen som det innebär att träna ett topplag. Dessutom ett topplag som inte har gränslöst med pengar och med supportrar som har vant sig vid en viss standard och en viss typ av fotboll.

Det är inte lätt att leva upp till.

Men hur vi ska hantera att Wenger försvinner är ett senare problem.

Just nu nöjer jag mig med att luta mig tillbaka och njuta.

Kommentarer

Bild för Lars Lundstedt

Wenger kommer inte att lämna efter sig en så ålderstigen och ihålig trupp som Ferguson gjorde. Ferguson satsade allt på ett kort för att få den där 20:e ligatiteln och lämnade Moyes i en rätt knepig situation. Och jag fortsätter att häva att deras problem med stor sannolikhet bara har börjat. Visst har de pengar att värva för och Mata var en bra värvning, men Vidic försvinner, Rio är för gammal, den lille pojken ska "se över sin situation" till sommaren, Evra lär försvinna, De Gea sägs vilja flytta tillbaka till Spanien, Carrick börjar vara för gammal för att kunna spela på hög nivå två gånger i veckan, spelare som Nani, Valencia och Ashley Young är inte bra nog osv osv. De kommer alltså i värsta fall att behöva värva 7-8 spelare över sommaren och det har de knappast pengar till att göra om de spelarna ska hålla den klass de behöver för att de ska bli utmanare igen - framför allt om (när) de inte har CL-fotboll att erbjuda. Och när CL-pengarna försvinner, vad händer då med deras avbetalningar på lånen som Glazer-familjen har lagt över på klubben? Visst, de har sina sponsoravtal men glöm inte att det många gånger är så att den typen av avtal är relaterade till exempelvis hur långt den aktuella klubben går i CL så det är inte alls otänkbart att de får avsevärt mindre summor även därifrån utan CL-spel.

Sekreterare Arsenal Sweden

Bild för Henrik Skog

Det riktigt stora problemet för United är att de med största sannolikhet kommer missa CL. Precis som du skriver Larra så kommer de behöva värva många spelare för att få bättre ordning på laget och klubben är så stor och känd att spelare kommer vilja gå till dem även om de missar CL men problemet blir då att de måste betala en hög lön för att kompensera för en (minst) säsong utan att få spela CL. Detta kan göra att de inte har råd att köpa exakt de spelare de vill ha. Att nya spelare får hög lön kan även göra att befintliga spelare kommer kräva lila hög lön, vilket gör att värvningskassan minskar ytterligare. 

Sen är det ju tveksamt om de allra bästa spelarna kommer acceptera att inte spela CL så det kan ju bli så att till nästa säsong blir det att försöka få tag i unga talangfulla spelare  som ändå är tillräckligt bra för att kunna nå en CL plats och för att sedan göra den stora satsningen året efter. Frågan kvarstår dock om Moyes är rätt person att ta tillbaka dem till toppen.

Always play for the name on the front of your shirt and people will remember name on the back

Bild för Malin Hägg

Det som du pratar om har ju redan börjat egentligen - titta på bara på Rooneys nya lön. Det är svårt att inte se det som en muta för att få honom att stanna kvar ytterligare. Jag tycker verkligen inte att han är värd pengarna, men på ett sätt är han ovärderlig för United just nu. Men frågan är ju vad som händer med resten av laget när en av dem får så mycket pengar.

Ordförande

Bild för Malin Hägg

Jag håller med angående att laget som Moyes fick ta över inte alls lever upp till tidigare Unitedlag. Det är lite det jag menar när jag pratar om att Arsenal måste tänka långsiktigt. Man U har tänkt långsiktigt till en viss del (valt en tränare de litar på och gett honom ett långt kontrakt) men han kastas in i en situation som verkligen inte är optimal.

Förhoppningsvis kan vi lära oss från det och det känns som att Arsene har möjligheten att lämna över mycket snyggare. Som jag var inne på så har vi ju tidigare visat att vi kan tänka långsiktigt och det är egentligen först nu som vi är på väg ut ur den struliga perioden med brist på pengar. Dessutom tror jag att Wenger har några säsonger kvar i sig - och jag tror att han gärna skulle vilja vinna igen innan han lägger av.

Jag läste någonstans att Utd har budgeterat för ett år utan CL-fotboll. Problemet är väl att det just nu ser ut som att det kan bli betydligt mer än så. Det är verkligen inte kört för dem (Man U är alltid Man U osv) men jag är väldigt tveksam till om Moyes är rätt person för jobbet.

Ordförande