Medlemmar: 8855 st.
Visa menyn

Skador, avstängningar och fobier - en sammanfattning av veckan

Malin Hägg
fre 7 mar 2014 kl 16:29

Jag har varit på väg att uppdatera den här bloggen flera gånger under de senaste dagarna men det har inte blivit av.

Det handlar egentligen inte om att det inte finns någonting att skriva om - för det finns det - utan snarare att det finns så mycket att säga att bara tanken av att välja ut ett ämne gör att jag blir alldeles matt.

Nu har det dock gått så långt att jag behöver få ur mig lite saker för att kunna gå vidare så here we go:

1. Wilshere skadad - igen
Är det någon mer än jag som tröttnat på den eviga en-in-en-ut som gäller i vårt lag? Jag trodde väl det. Jag har tappat räkningen på hur många gånger de senaste säsongerna som jag har sagt "Tänk om vi bara kunde ha alla spelare friska, skulle vi ha en chans...".

Jag fattar att alla lag får skador. Att det är i princip helt omöjligt att hålla alla spelare i ett lag friska. Men det känns ändå som att vi drabbas oftare och hårdare än andra lag.

Till viss del har det säkert att göra med att jag inte följer andra lag lika intensivt som jag följer Arsenal. Plus att jag inte bryr mig alls lika mycket när andra lags spelare blir skadade. Men trots det känns det ändå som att vi drabbas hårdast.

Nu är det alltså Jack som är borta i minst 6 veckor. Allting på grund av en tackling av Agger i en meningslös landskamp insprängd mitt i vårt viktiga spelschema.

Det är klart att man blir förbannad.

Mest förbannad blir jag för att det känns så fruktansvärt onödigt.

En del av ansvaret ligger hos Wilshere. Okej, jag fattar att man som fotbollsspelare alltid vill spela, men man har ett ansvar både gentemot sig själv och klubben. Det lönar sig aldrig att spela skadad - även om man tar sig igenom just den här matchen så blir ingenting bättre i det långa loppet av att inte lyssna på sin kropp. Man har också ett ansvar mot klubben som just nu går in i en otroligt viktig period i ligan med en reel chans på både FA Cup och ligatitel. Då kanske man kan tänka sig att bli utbytt från en meningslös vänskapsmatch när man blir skadad.

Samtidigt finns en annan del av ansvaret hos läkarna i det engelska landslaget. Man kan inte förvänta sig att en spelare har koll på vad som är farligt eller inte farligt när det kommer till att spela skadad. I slutändan är det deras ansvar att säga ja eller nej till fortsatt spel. Det är de som är experterna.

Det hävdas från vissa håll att det inte gjort någon skillnad även om Jack blivit utbytt. Att skadan varken hade blivit bättre eller sämre. Må så vara - men det vet inte läkarna (eller Jack) när de fattar beslutet. Det borde alltid vara det säkra före det osäkra.

Sedan kan man också fråga sig hur landslagets "scan" som Jack hävdar att han hade direkt efter matchen inte upptäcker ett brutet ben i foten. Men det är väl en annan diskussion.

2. Charlie Adams avstängning
Så rapporterades det äntligen att FA skulle se närmare på situationen (eller i alla fall en av dem) i matchen mot Stoke när Adam stampade på Giroud.

Jag är så kluven till detta.

På ett sätt är det självklart bra att FA visar att granskningar i efterhand gäller även för vårdslösa tacklingar och inte bara för gester till motståndarfansen men det är svårt att skaka av sig känslan av too little, too late.

Nu blir Adam avstängd (och Stoke gråter ut. Buhu. Dra åt ***) vilket man kan säga skadar Stoke och därigenom straffar laget. Bra så.

Men för oss gör det ju absolut ingen skillnad.

Vi skulle ha fått avsluta den matchen med (minst) en man mer och då vet man inte hur den hade slutat. Kanske hade det inte gjort någon skillnad alls. Kanske hade det gjort all skillnad i världen.

Istället får de spela vidare med en spelare som egentligen borde vara utvisad och vi får...just det. Absolut ingenting.

Möjligtvis får vi vara glada över att alla spelare kom hem med benen intakta, men det är också allt.

De enda som eventuellt tjänar på detta är ju de som fortfarande ska möta Stoke under de tre matcherna som Adam är avstängd - det vill säga Norwich, West Ham och Aston Villa. Hur hjälper det oss?

Det bästa är självklart om domaren ser sådana här saker redan under matchens gång så att man omedelbart kan straffa det laget som begår regelbrottet och samtidigt ge laget som utsatts för det en fördel. Men i de fallen som domaren inte ser det (de är ju, tyvärr, mänskilga) känns det som att det borde finnas ett bättre sätt att hantera det.

Jag vet bara inte vad.

Kanske ska Adam vara avstängd nästa gång Stoke möter Arsenal istället för tre matcher som inte påverkar oss alls? Skulle det utjämna det hela? Det känns inte som att det resonemanget håller hela vägen heller, men något måste göras. Vad har ni för förslag?

3. Anelkas avstängning
Anelka gör en antisemitisk gest under matchen mot West Ham och efter mycket om och men blir straffet fem matchers avstängning.

Suck.

FA ska ha cred (för ovanlighetens skull) då man gör väldigt tydligt att man tycker att straffet ska vara längre än så. Men det är inte FA som bestämmer. Det är den "oberoende kommissionen" som kommit fram till straffet.

Fem matcher är minimum och anledningen till varför Anelka inte får mer är för att han, enligt nämnden, inte menade något antisemtiskt med den antisemitiska gesten. Det vill säga: bara för att han gjorde något antisemitiskt är han inte antisemit.

Dagens tips: Är du inte antisemit - skit i att göra antisemitiska saker. På samma sätt som man inte borde göra rasistiska saker om man inte är rasist (John Terry, t ex) eller slänga ur sig sexistiska kommentarer om man inte är sexist eller uttrycka sig homofobiskt om man inte är homofob. The list goes on.

Det är faktiskt ganska simpelt.

Jag är så trött på den mest enfaldiga av ursäkter.

Anelkas försvar gick delvis ut på att han faktiskt inte visste någonting som förintelsen då han inte är så hemma på "judiska historier". Nämenokejdåså.

Vissa saker hör faktiskt till allmänbildningen - oavsett om man är fotbollsspelare eller inte. Det håller inte som ursäkt.

4. Osmakligheten hos the Sun (surprise)
Egentligen borde man inte ens bevärdiga det senaste utspelet med någon uppmärksamhet alls men det är svårt att låta bli. En journalist hos the Sun har gått ut och sagt att de på söndag kommer att ha en exklusiv intervju med en landslagsaktuell fotbollsspelare som ska komma ut som gay i tidningen.

Jag vet inte bakgrunden till det här, eller om det ens är sant (det handlar om the Sun - tillåt mig tvivla), men jag finner hela grejen osmaklig.

Med tanke på den homofobi som fortfarande existerar i fotbollsvärlden känns hela det här jippot rent ut sagt vidrigt.

Om en spelare väljer att komma ut i en tidning - fine. Väljer spelaren att göra det i the Sun - fine (även om jag nog skulle välja någon tidning med mer cred). Men att det nu används som ett sätt att drivs trafik av the Sun och att man hejar på spekulationerna i sociala medier kring vem det handlar om lämnar en minst sagt besk eftersmak.

5. Internationella kvinnodagen och fotboll
Okej, det här är en fotbollsblogg och inte en blogg om politik men ibland måste man bli lite politisk. Typ nu.

På lördag (8:e mars) är det Internationella Kvinnodagen. Exakt vad den dagen betyder för kvinnor runt om i världen är väl knappast något vi behöver gå in på här, men som en kvinna som ofta rör mig i typiskt manliga miljöer är det en dag som både frustrerar och inspirerar.

Många menar på att vi i Sverige har kommit så långt att feminismen inte behövs. Att kvinnor visst är lika mycket värda och har samma möjligheter som män i dagens samhälle och att alla som inte kan se det bara njuter av att vara offer.

Intressant nog är många av dessa personer män. Som alltså rimligtvis aldrig har varit ensam kvinna på till exempel en fotbollsmatch. Eller i en podcast som handlar om sport. Eller på en pub innan/efter match.

Om man till exempel tror att kvinnor rör sig inom fotbollsvärlden på samma villkor som män rekommenderar jag den här texten: Sexism in sport: Why do internet trolls target women?

Eller så kan man bara prova att uttala sig om fotboll på t ex Twitter med ett "kvinnligt" nick.

Jaja. Det var allt för den här gången.

I morgon är det dags för säsongens hittills kanske viktigaste match. Det handlar om fortsatt överlevnad i FA Cupen - vår bästa chans till en titel den här säsongen.

Bara vinst räknas!

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

Bör väl tilläggas att den gest han gjorde inte endtydigt bara är anti-semitiskt. Den har andra betydelser också. Det är väl därför han kommer undan med den billigare än tex. en fascisthälsning som är betydligt mer entydig.

Bild för Malin Hägg

Fast han gjorde det ju som "hälsning" till sin komikervän som är uttalat antisemitisk så jag tycker inte den ursäkten håller alls. 

Ordförande

Bild för Martin Palmér

Har han verkligen sagt att han gjorde det? Poängen var hursom inte vad han menade eller att det var en ursäkt. Poängen var att det är en gest som inte är entydig vilket gör det mycket mer komplicerat att straffa än tex. nån som säger något rasistiskt.

Bild för Malin Hägg

Han har sagt att det var "a special dedication" så ja, det tycker jag att han har. Och en "special dedication" till en person som är dokumenterat antisemit (även om Anelka hävdar att han inte visste det) måste ändå ses som antisemitisk.

Man kan inte skylla i från sig med att man "inte visste" och sättet som Anelka säger att han inte känner till "Jewish stories" när han pratar om förintelsen visar en förbluffande brist på insikt. Jag tycker det är skrämmande.

Ordförande

Bild för Lars Lundstedt

Jag håller med Malin till 100% här, Anelkas försvar håller inte hur man än vrider och vänder på det. Han gjorde gesten som stöd för sin polare, hur skulle han då inte veta vad den symboliserar? Det är ju liksom själva poängen med en aktion att veta att folk kommer att associera den med något specifikt. Hade han direkt efter matchen sagt "jag vet vad den kan betyda, men jag vill ta tillbaka den här gesten och visa att den inte är antisemitisk" eller något liknande hade det fortfarande varit rätt korkat men ändå till viss del förståeligt, men han gör uttalat gesten som ett stöd för en uttalat antisemitisk person som har uppfunnit den eller i alla fall gjort den känd. Hur kan det uppfattas som annat än stöd för hans antisemitism? För mig spelar det ingen roll att gesten från början har haft andra betydelser, det är vad den betyder i det sammanhang du gör det som är viktigt. Hakkorset är tex en flera tusen år gammal symbol som ursprungligen representerade god lycka, solen och andra goda krafter men man kan väl lugnt säga att i stora delar av världen gör det inte riktigt det längre.

Sekreterare Arsenal Sweden

Bild för Lennart Sandström

Inte konstigt vi får spelare med lång skadefrånvaro  när man läser om Jacks senaste skada. Det är ju bara så korkat av honom att spela vidare så länge.

Brott skall beivras och därför behövs avstängningar även om dom så sker i efterhand.Hur är straffet vid upprepningar inom t.ex ett år? Du har dock en poäng i att vi tjänar ju inget alls på Adams avstängning.Om Stoke t.ex skulle mött Chelsea i nästa match,hade ju vi t.o.m förlorat på det.?????

 

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för Malin Hägg

Fast det gäller ju även andra spelare än Jack. Det är ju oroväckande. 

Exakt gällande brott o straff. Det är intressant. Frågan är väl om anledningen till varför man bestraffar är just för att straffa laget som begår förseelsen eller om man också ska ge laget som råkar ut för det en fördel. Bra poäng ang om de mött Chelsea eller City, det blir ju jätteskevt. Tänkte inte ens så långt. 

Ordförande

Bild för Lars Lundstedt

Att Jack spelade vidare gjorde förmodligen varken från eller till för rehabiliteringstiden, skadan var redan skedd. Innan vi dömer honom för hårt för att ha spelat vidare ska vi också komma ihåg att det ofta är så att det tar ett tag innan man känner smärtan när man är full av adrenalin.

Sekreterare Arsenal Sweden

Bild för MikeR

Intressant om vissa straff för en del förselser tickade in nästagång man möttes, anyways viktig dag idag både i fotbollen och politiken :)

I'll answer to nobody !!

Bild för Malin Hägg

Jag vet inte om det skulle funka i praktiken men intressant att diskutera i alla fall! 

Ordförande