Medlemmar: 8875 st.
Visa menyn

Försök till sammanfattning

Malin Hägg
mån 5 maj 2014 kl 11:27

Sista hemmamatchen för säsongen är spelad. Fjärdeplatsen är (återigen) säkrad. Tredjeplatsen är utom räckhåll (om vi inte slår Norwich med 19 mål och Chelsea förlorar...vilket iofs inte är helt omöjligt baserat på prestationen från de båda lagen igår).

Det är ju kutym att man försöker sammanfatta säsongen såhär i slutet av den, men jag har så svårt att hitta inspiration till att skriva.

Jag vill skriva. Jag har saker som jag vill säga. Men av någon anledning slutar det med att jag klickar ned bloggfönstret och gör någonting annat istället.

Det har varit en konstig säsong.

Sättet som man kastats mellan lycka, förväntan och förtvivlan den här säsongen har jag inte upplevt på mycket länge. Många säger att det just därför är den värsta säsongen på ett bra tag men jag håller inte med. Den här säsongen har varit roligare än på mycket, mycket länge.

Hösten var magisk. Sättet som vi vann och vann och vann och veckorna som vi spenderade i toppen av tabellen. Fantastiskt.

Sådant ger mersmak.

Men det är klart. Vi snubblade, föll och orkade helt enkelt inte hela vägen. Man kan skylla på mental svaghet, visst, men jag tror ändå att det var skadorna som satte käppar i hjulet. Vi har saknat Ramsey o Walcott någonting oerhört under tiden som de varit skadade. Även Özil saknades, trots all kritik han fått utstå, och när Giroud slutade göra mål fanns det ingen där som kunde ta hans plats.

En lite för tunn trupp. Lite för svaga ersättare.

Trots att det känns lite surt att vi återigen får en fjärdeplats när vi ändå legat i topp så länge har jag svårt att vara för missnöjd. Vi har redan nu 3 poäng fler än förra säsongen, och gör vi jobbet som vi ska mot Norwich så landar vi på 6 poäng bättre. Vi har dessutom färre poäng upp till ligavinnarna (som flest 10 poäng, förra året var det 16) och fler poäng ned till femman (förra året en ynka poäng, i år antagligen 7 men potentiellt 10 som flest eller 4 som minst).

Vi spelar också en FA Cup final. En final som är så oerhört viktig att jag knappt vågar tänka tanken att vi inte ska vinna. En final som vi bara måste vinna.

Allt detta säger mig att vi ändå har tagit ett steg framåt den här säsongen. Vi har någonting att bygga på och ett lag som i grunden är bra men som vi egentligen bara behöver addera några spelare till. Det går inte att förneka att vi behöver shoppa i sommar.

Vi behöver en andremålvakt. Det här är en otroligt viktig position där vi måste förstärka. Fabianski är på väg bort (och det har jag svårt att vara upprörd över) vilket innebär att en stabil back-up till Szczesny är otroligt viktigt. Jag skulle helst se någon som är lite äldre och som har erfarenhet - gärna av Premier League. Dock såg jag ett rykte om Kasper Schmeichel snurra runt på Twitter och jag måste erkänna att det gjorde mig ganska exalterad. Helt klart någon som jag gärna skulle se i Arsenal. Folk invänder att han antagligen inte är nöjd med en bänkplats och det har jag ingenting emot. Enda sättet han petar Szcz på är ju om han är bättre och det är bara positivt för oss.

Allting pekar på att Sagna gjorde sin sista match i en Arsenaltröja på Emirates under söndagen. Det betyder att vi behöver shoppa en högerback. Jag gillar Jenks enormt mycket och ser honom gärna i den positionen i det långa loppet men jag vet inte om han är redo ännu. En högerback behöver vi förresten oavsett om Sagna mot all förmodan stannar kvar. Han börjar helt enkelt blir gammal och kommer inte hålla som förstaval så mycket längre. Drömmen vore såklart att köpa en bra högerback och behålla Sagna med möjligheten att spela honom centralt ifall det behövs. Jag tror att vi även mister Vermaelen i sommar så en back up till mittbackarna behövs också.

Mittfältet är väl den lagdel som känns tryggast i dagsläget men även där behöver vi finputsa. Jag gillar Arteta men den här säsongen tycker jag att han har visat att han inte riktigt håller måttet. En ersättare till honom skulle inte vara helt fel. Jag skulle inte heller tacka nej till en kantspelare. Vissa verkar tro att Poldi kommer lämna och jag kan förstå varför - även om jag gärna har honom kvar. Dock har det varit otroligt tydligt att vi saknat Walcotts speed när han varit skadad, och vi behöver fler löpstarka spelare. Någon som kan dra nytta av Özil och Ramseys fantastiska bollar.

Sist men inte minst handlar det om anfallare. Jag behåller gärna Giroud. Jag tycker han fått utstå orimligt mycket kritik den här säsongen. Han har mycket han kan förbättra (t ex sin Conversion Rate som är det mest frustrerande) men han är inte en dålig anfallare. Självklart behöver vi värva - men det betyder inte att vi ska göra oss av med Giroud. Vi ska förstärka laget, och det gör vi genom att bygga på det laget som vi har idag. En riktigt bra anfallare behöver vi - men jag har ingen aning om vem som är realistisk.

Det kommer bli svårt att handla i sommar. Jag tvivlar på att det kommer ske några stora övergångar innan VM utan vi får nog vänta tills efter mästerskapet och spelarnas semestrar innan det börjar röra på sig. Och vid det laget är det inte långt kvar innan försäsongen drar igång. Så den som hoppas på tidiga affärer tror jag kommer bli besviken.

Jag hoppas att vi lärde oss någonting förra sommaren. Jag hoppas att värvningen av Özil var början på ett nytt transferbeteende. Jag hoppas - men jag vet inte.

Vad tror ni?

Kommentarer

Bild för MikeR

Bra sammanfattning av lagdelarna, och igentligen har vi ett lag som kan vinna ligan redan i år om vi bara haft lite mera rotationspelare att slänga in i de lättare matchen och inte köra slut på toppkvaliten, att Giroud har hållt är ju ett litet mirakel i sig ;) och han har fått alldeles för mycket negativ kritik även om det fins mer att önska. Men felet kan man ju spekulera en heldel runt, säg att han har en kille till nära sig och man kan lägga långa bollar direkt på tuppen där tror jag han kan göra mycket mera nytta än som striker.

Så vems är felet hans eller hur han matchas, nu är det ju inte säkert det skulle bli bättre med annan coachning runt honom, men det är iaf det jag saknar lite att man försöker trolla lite med de gubbar man har när man möter lag där det tillåts lite magi från bänken ;)

Men bredare vi lite överlag i sommar kan det bli riktigt kul nästa sesång (stavning) och visst kommer det bli ett segt transferfönster detta med VM etc. 

I'll answer to nobody !!

Bild för Malin Hägg

Exakt, vi skulle behöva kunna lita mer på våra ersättare. Alltså inte ha ett lika stort glapp mellan startspelarna och reserverna. Det funkar ju på vissa positioner men inte på alla.

Det som är mest frustrerande med Giroud (enligt mig) är att han missar så många chanser. Han har en conversion rate på 19% (84 skott, 16 mål) vilket är alldeles för dåligt för en toppstriker. Men det visar ju ändå att han kommer till chanser - så helt värdelös kan han inte vara. Det handlar om sista touchen - där finns en enorm potential. Just konvertering av chanser är ju dessutom en sådan sak som driver en till vansinne när man kollar på en match. Men jag hade nog varit oroligare om han inte kom till några avslut alls.

Ja, ser inte fram emot transferfönstret i sommar...Silly Season kommer bli galet.

Ordförande

Bild för Joakim Apell

Det är en gedigen inköpslista vi har. Ponera att Sagna och Fabbe lämnar men de andra stannar. Vi behöver då minst:
En Målis, en högerback, en mittback, en striker gärna två då jag ser Sanogo som maximalt ett fjärdeval.

Vidare behöver högerbacken och en anfallare vara absolut värdsklass, de andra kanske man kan satsa på lite mer up and comers eller stabila fotbollsarbetarearbetare.
Skulle fler lämna behöver det fyllas på ytterligare, jag ser inte riktig någon egen produkt som kan gå in och göra jobbet. Aneke har vi ju som anfallare men att gå in i en säsong med Sanogo och Aneke, som visserligen är talangfulla men inte riktigt klara för den här nivån, ser jag som en utopi.

Pengar finns men finns viljan och ambitionen?

 

För övrigt anser jag att White Hart Lane bör förstöras.

Bild för Malin Hägg

Haha, jag hade faktiskt glömt bort Sanogo. Jag skulle nog kunna tänka mig honom som ett tredjeval, så dålig tycker jag inte han är. Han har potential men är ju fortfarande ung, och det är jag helt okej med.

Jag tror verkligen inte att vi ska ifrågasätta ambitionen - det känns orättvist. Det pågår så himla mycket bakom kulisserna som vi inte är medvetna om men jag har liksom svårt att tänka mig att Wenger inte vill göra allt för att vinna. Det ska bli en spännande sommar men jag vet inte hur mycket vi kan förvänta oss - som sagt så tror jag att VM kommer att komma ivägen och göra saker och ting svårare.

Ordförande

Bild för Ola Svärd

Jag håller helt med dig om att vi gjort framsteg denna säsong. Besvikelserna för mig ligger förstås i bortaförlusterna mot topplagen samt utebliven värvning i januari då TW gick sönder. Dock är det ett klart framsteg och det finns klara möjligheter nästa säsong. En förutsättning tror jag, förutom en något sånär normal skadefrånvaro, är att AW stannar så vi inte behöver börja om.

Om Sagna försvinner måste förstås en ny HB in. Jenkinsson kan vi kanske vänta med nåt år till men samtidigt måste han få speltid för att utvecklas o bli trygg i rollen. Är han tillräckligt bra för att vänta på?? Osäker där samtidigt som jag gillar honom starkt. Dessutom engelsman.

Swanseas Bony tror jag gjort omkring 14 baljor i år,  vilket är bra för ett lag på undre halvan. Löpstark och rätt kraftfull i sitt spel. Ingen världsanfallare men kanske en bra backup/komplement till Giroud. Oerhört svårt värva in världsanfallare, jag ser gärna honom i vår tröja i höst. Sanogo får som bäst vara tredjeval.

Sen får man gratulera det lag som får Fabbe till sig. Snacka om bra förhandlingsläge - är han ligans bästa andramålis? Jag tror det.

Förväntar mig tre köp i sommar, HB, MV o FW. Önskar även ytterligare en mittback, även om Verm stannar. Har svårt tänka mig att BFG och KOS spelar så "oskadade" en säsong till.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Malin Hägg

Ja, det är klart att det aldrig är kul att förlora på det sättet som vi gjort den här säsongen. Men jag tror att vi ska kunna undvika det i framtiden. Man måste ju lära från sina misstag.

Bony kanske är ett bra alternativ men som du säger - han är knappast en solklar ersättare till Giroud. Giroud har ju gjort fler mål än så. Jag undrar lite vilka seriösa alternativ folk har som ropar efter en "world class" anfallare. Jag har svårt att komma på spelare som är tillgängliga faktiskt.

Helt klart är i alla fall att det finns en hel del jobb att göra i sommar.

Ordförande

Bild för Kaj Poikela

För första gången på länge är jag inte särskilt hoppfull om några akademispelare.
Kanske kan Hayden bli back-up till de nuvarande mittbackarna. Eisfeld?

Nää, vi behöver värva. Vi behöver värva snabba spelare. 

Bild för B-G

Vad hände egentligen med zelalem? (Stavning)

han såg ju riktigt intressant ut på försäsongen.  

Twitter @grvdga

Bild för Kaj Poikela

Bra fråga. Trodde nog att man skulle se mer av killen.