Medlemmar: 8855 st.
Visa menyn

Glashus och stenar

Malin Hägg
ons 18 feb 2015 kl 15:42

Man brukar säga att man inte ska kasta sten i glashus och det är ett gott råd - även om det ibland är lättare sagt än gjort.

Efter gårdagens Champions League-match mellan PSG och Chelsea har det dykt upp en video på Chelseasupportrar som trakasserar en man i tunnelbanan genom att vägra låta honom gå på tåget, alltmedans de sjunger en ramsa om hur de är rasistiska och stolta över det (parafraserat). (Den som vill se videon kan googla - jag vägrar länka till skiten)

Det här är inte första, och inte heller sista, gången som det ges utlopp för rasism i samband med fotboll. Hur mycket vi än värnar om vår fantastiska sport så är det en grogrund för allt möjligt hat - rasism, homofobi, misogyni osv osv osv - det är omöjligt att neka till. Det här är inte unikt för fotbollen - det är snarare lika för alla situationer där stora mängder människor kommer tillsammans. Krydda det med lite machokultur så har man ett recept på disaster.

Nåja. När något liknande sker, oavsett vilken klubb det gäller, så är motståndarsupportrarna alltid väldigt snabba med att peka finger. Och visst - det är kanske inte så konstigt. Vi tar ju varje chans vi kan att framhärda oss själva och vår klubb som bättre, finare och med mer klass än våra motståndare.

Men likförbannat lämnar det en bitter eftersmak.

Vissa klubbar har en värre historia än andra när det kommer till rasism men det är ytterst få klubbar som är helt utan skuld. Hela situationen är naturligtvis vidrig. Hur man kan bete sig på det sättet som de Chelseasupportrarna gör ena minuten och sedan gå och stötta ett lag som Chelsea (med en ganska hög andel utländska spelare) är ju inte bara äckligt och totalt jävla obegripligt utan också skrämmande.

Sant är också att Chelsea har en historia i och med deras hanterande av John Terry och hans rasism från för några säsonger sedan. Men det är inte unikt för Chelsea. Det är bara att titta på hur Liverpoolsupportrar nu gastar om rasism och "typiskt Chelsea" samtidigt som de inte hade några problem med att försvara Suarez tills de blev blåa i ansiktet efter hans vidrigheter mot Evra.

Och vi då? Är vi så mycket bättre?

Nej, jag tror ju inte att vi är det. Visserligen har vi klarat oss undan skandaler som med Terry och Suarez och jag vill ju gärna tro att det är för att våra spelare aldrig någonsin skulle kunna bete sig på det sättet - men vet jag det säkert? Nej.

Det är lätt att peka finger mot andra klubbar och förfasa sig över hur "de där" beter sig - men det är betydligt svårare att hantera när det är ens egen klubb. Och någonstans är det där vi måste börja om vi ska kunna förändra den här typen av beteenden.

Lika orättvist som det är att dra alla Chelseasupportrar över en kam baserat på videon - lika orättvist är det att dra alla Arsenalsupportrar över en annan för att vissa tycker det är roligt att avsluta ramsor om Tottenham med gaskammarljud.

Jag har hört det. Du har säkert också hört det. Kanske har du till och med sjungit med någon gång? Jag har suttit i sammanhang då det raljerats över dessa ramsor och även om jag inte sjungit med själv så har jag varit tyst. Jag har inte protesterat, inte ifrågasatt, inte ens rest mig upp och gått därifrån. Det skäms jag för.

Likaså när det ropas homofobiska eller misogyna saker från läktaren. Det kräver en hel del för att man ska våga säga ifrån. Speciellt när det gäller "ens egna" supportrar.

Självklart ska vi kräva att alla klubbar tar avstånd och reagerar när någonting sådant här sker. Självklart är det viktigt att man hittar och straffar de som är skyldiga. Men det räcker inte. Vi som rimliga och vettiga supportrar (och människor) måste också ta vårt ansvar. Rasism, homofobi, antisemitism, misogony eller vilket jäkla hat som helst (som inte är det konstruerade hatet mellan olika lag - detta är såklart en helt annan sak och det bör vara självklart) hör helt enkelt inte hemma på en fotbollsläktare. Svårare än så ska det inte vara.

När vi ändå är inne på sten i glashus så släpptes nyligen spelschema för kvartsfinalerna i FA Cupen. Nu är det klart att Arsenal möter Manchester United - på bortaplan - på måndag kväll. Jag har lite svårt att bestämma mig för om jag ska skratta eller gråta om jag ska vara helt ärlig.

Att lägga en sådan match, när Arsenal dessutom fått så stor del av biljetterna, en vardagskväll är en ren jävla förolämpning mot alla resande supportrar. Det finns nämligen inga tåg som går tillbaka till London efter matchens slut.

Lysande!

Tusentals personer kommer nu bli tvungna att ge upp sina biljetter och stödet för killarna på plats är inte alls detsamma. Det här, om något, är en match när vi behöver vårt fantastiska bortastöd men då ska TV och FA få sabba det. Än en gång visar de att de fullkomligt skiter i supportrarna som faktiskt går på matcherna.

Det är för mig fullkomligt obegripligt hur BBC och FA kan fortsätta gnälla om att "the magic of the cup" försvinner samtidigt som de beter sig på det här sättet. Redan i förra omgången gjorde de ett fatalt misstag som inte visade Bradford-Sunderland utan istället den snooze-fest som var Villa-Leicester. Det här bevisar bara hur de absolut inte alls fattar vad själva problemet är.

Man kan inte ena sekunden klaga på att supportrarna inte tar cupen på allvar bara för att ni nästa sekund fullkomligt pissa på alla som faktiskt försöker gå på matcherna. Det är på grund av hur FA, BBC och BT (som kanske kan berätta hur Readingfansen ska ta sig till Bradford till 12.45 en lördag?) beter sig som skimret kring den en gång så älskade cupen försvinner. Det kan de inte lägga över på varken klubbarna eller supportrarna.

Gör om. Gör rätt. Och se om ert eget jäkla glashus innan ni börjar kasta sten.

Kommentarer

Bild för Henrik Skog

Från Arsenal.com:

Kick-off will be at 7.45pm and the match will be screened live on BBC One.

In the wake of this announcement, the club is exploring a number of options to help our travelling supporters get back to London afterwards.

No return trains are currently timetabled and we will let supporters know the proposed travel plans as soon as possible.

Always play for the name on the front of your shirt and people will remember name on the back

Bild för Malin Hägg

Jag är lite osäker på vad du menar med kommentaren?

Lysande att Arsenal gör vad de kan för att hjälpa supportrar men det spelar ingen roll - problemet kvarstår ju? Även om Arsenal fixar en buss så innebär det att man har ett gäng med Arsenalsupportrar i London som ska ta sig från matchen i Manchester tillbaka hem på måndagskvällen?

Finfint att Arsenal försöker få med sig folk men en bussresa på fyra timmar från Manchester vid 22.00-22.30 är ju långt ifrån idealt för någon inblandad. Det här påverkar hur många supportrar man får med sig - det kan man inte argumentera mot.

Ordförande

Bild för Henrik Skog

Det jag menade med inlägget är att det iafr fint att klubben försöker hjälpa de supportrar som tänkt som åka dit och stötta laget, vilket de lika gärna inte behövt gjort. 

Men som du skriver så är ju beslutet att spela matchen på en måndagskäll helt idiotiskt. Bara att hoppad att klubben utöver att försöka hjälpa supportrarna att ta sig hem även lägger in en protest så detta inte händer igen. 

Always play for the name on the front of your shirt and people will remember name on the back

Bild för Malin Hägg

Absolut - om Arsenal kan hitta någon form av lösning är det ju bra men jag tror ändå inte att det kommer räcka (tyvärr). Oavsett om man fixar fram ett tåg eller en buss så kommer det 1) bli dyrt och 2) ändå betyda att man inte är i London förrän efter midnatt och då är det knepigt för folk att ta sig hem ändå eftersom att tunnelbanor osv slutar gå på vardagarna.

En jäkla soppa är det.

Ordförande

Bild för Davidsson och Mannen

Tack vare Islington och Highburys väldigt heterogena population har aldrig NFP, till skillnad från andra fotbollsarenor/klubbar, slagit rot i Arsenals fanbase. Vi är kända för att ha många svarta på läktarna och det även i en tid då den gemene fotbollsfantasten var en vit arbetarman i lägre medelåldern. Så ja, Arsenal kan till skillnad från chelsea stå med relativt ren byk och ganska säkert slå fast att rasism inte är något för varken Arsenal som klubb eller för deras följare. Till skillnad från chelsea...

Bild för Malin Hägg

Nja, jag håller väl delvis med. Du har absolut en poäng i att vi just i det här fallet möjligtvis är något bättre än Chelsea men att hävda att vi är fria från hat är helt enkelt inte sant.

Det skriks en hel del på våra läktare också som verkligen inte är helt rumsrent.

Att hänvisa att det som hände i Paris är pga att de är Chelseafans är att göra det jäkligt lätt för sig. Rasismen finns överallt, hela tiden, och måste ständigt ständigt ständigt bekämpas.

Ordförande

Bild för Lennart Sandström

Malin,du har nog dessvärre rätt i dina antagen om att våra egna fans inte är så mycket bättre.Har själv hört vidriga ramsor hemma  på Emirates. Automatiskt kommer den ständiga frågan . Vad fan är det som händer med män i grupp? 

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för Malin Hägg

En mycket bra fråga. Det är väl en kombination av flera aspekter men nyckeln är väl att fler och fler börjar ifrågasätta om det måste vara så. Först när man vågar säga emot, ifrågasätta och ta diskussionen (även när det är jobbigt eller om det kommer från ens vänner) kan man uppnå förändring. Låter jäkligt klyschigt men jag tror ändå det är sant.

Ordförande

Bild för Kaj Poikela

Är med D&M här.
Chelseas kärlekshistoria med rasismen går mycket, mycket längre tillbaka än till John Terry. Det är snarare så att den klubbens fans har rasismen inskrivet i inofficiella stadgar. Och som bekant vill lika barn leka bäst. I och med att Chelseafansen haft rasiststämpeln så länge har de genom årtiondena också lockat drägg till sin fanbase. Det är inget att förvånas över att rasisten John Terry är deras största legend.

Det är ingen slump att dårarna i metron var Chelseafans.