Medlemmar: 8824 st.
Visa menyn

Bara att bygga vidare!

Kristonel Elwe
sön 11 sep 2011 kl 12:03

God eftermiddag! Under flera dagar har jag velat skriva ett blogginlägg, men varje dag har det varit fullt med jobb. Under torsdagen jobbade jag hela dagen och hade bara tid över åt inför-rapporten inför Swansea, på fredagen spelade vi in den här veckans podcast som ni kan lyssna på här och på lördagen var det match.

Nu har vi dock nått slutet på den här veckan och det finns inget bättre sätt att avsluta den här veckan på än att sammanfatta allt det som hänt under veckans gång. Tyvärr kan vi nästan hoppa över veckans fem första dagar då det inte hände någonting mer än att det spelades landslagsmatcher (EM-kval i Europa) runt om i världen.

Som jag skrev i början av veckan blev det en succéartad vecka för Arsenal-spelarna. Robin van Persie gjorde fyra mål mot San Marino samtidigt som Park Ju-Young gjorde tre (Libanon) + ett (Kuwait)  för sitt Sydkorea. Flera andra spelare stod för bra insatser då bl.a. Andrey Arshavin och Aaron Ramsey bägge blev valda till MoTM (Man of The Match) under veckans gång .

Allt har egentligen handlat om Arsenals transferäventyr och efter att det kommit fram att vi lagt sena bud på både Götze i Borussia Dortmund och M'vila i Rennes är det många som blivit besvikna på att vi inte lyckades knipa något större namn än de fem spelare vi till slut värvade. Ändå är majoriteten av Arsenal-supportrarna nöjda med de värvningar vi till slut lyckades ro hem, även jag. Men det gäller att understryka det faktum att vi inte är ett titelvinnande lag, utan fortsatt får försöka sikta in oss på en tredje- eller fjärdeplacering.

Manchester United och Manchester City är på en helt annan planet just nu och förstör varje lag som de ställs emot. Det är inte bara målskörden som imponerar, utan spelet, bredden och kvalitén på truppen. De befinner sig på en helt annan nivå och det vore bara dumristigt att jämföra Arsenal med något utav Manchester-lagen för tillfället.

manu.png

Manchester United - oslagbara för tillfället. Foto: Bildbyrån.

Vad som däremot inte får glömmas bort är att vi bara spelat fyra matcher av säsongen. Vi alla kommer ihåg hur Chelsea rivstartade förra säsongen med helt osannolika resultat, bara för att tappa exakt allting fram mot vintern och våren. Roberto Mancini gick till och med ut i media och sade att "Chelsea skulle jogga hem ligan", men så blev ju inte fallet. Det är således fortfarande viktigt att påpeka att inget lag ännu vunnit någonting, oavsett hur bra eller dåligt man spelat.

För Arsenal startade den nya säsongen igår eftermiddag, mot Swansea, hemma på Emirates. Och inför matchen var Arsène Wenger mer pratglad än man kunde tro. Fransosen bjöd på en hel del intressanta citat, bl.a. detta:

In my job, you expect to suffer. So that`s why when I go to hell one day, it will be less painful for me than you, because I`m used to suffering. I could write a book about the summer. It was the most disturbed we have had since I have been here. The book would be quite an interesting read. Not because of me, but because of all that happened. It was unbelievable.

När Wenger en dag lägger skorna tränarblocket glasögonen karriären på hyllan kommer uttalandet här ovan troligtvis medverka i en "The best of"-samling av Wenger-citat. Och om han en dag skulle släppa en bok kan ni ge er fanken på att jag står först i kön på releasen, bara för att stå för ett försök för att komma in i den mannens tankesätt.

Och vad tänkte han egentligen när han igår såg Arsenal bara vara ett fåtal centimeter ifrån att kryssa mot Swansea? Spelet var under all kritik, likaså anfallsspelet och det ibland lite för stillastående mittfältet. Men igår handlade ingenting om insatsen, utan poängskörden.

Vi kunde lika gärna spelat totalt uselt, fått en spelare utvisad, bli tvungna att bära ut någon på bår eller se Wenger flippa. Så länge man hade vunnit matchen hade det inte spelat någon större roll. De tre poängen var de absolut viktigaste vi kunde ta med oss från gårdagen, oavsett hur matchbilden såg ut.

arsjavin_ettabild.jpg

Andrey Arshavin avgjorde mot Swansea. Foto: Bildbyrån.

Lägg där till att vi fortfarande inte är ett lag fyllt av självförtroende och hopp, vilket är exakt det Manchester-lagen är. Och vad kommer hända när någon sätter käppar i hjulet för dem? Det är då man får reda på hur bra dessa lag egentligen är. Titta bara på Chelsea (som jag nämnde tidigare i bloggen) som såg oslagbara ut, bara för att ett par månader senare tappa allting så fort de fick erfara lite motgång.

Vi har ingredienserna för att stanna i toppen, men just nu är vi i skedet där vi börjar koka ihop alla ingredienser och får reda på om vi haft i rätt mängd utav mjöl, ägg eller mjölk. Igår eftermiddag ställde vi upp med två helt nya spelare (Arteta & Mertesacker), två ynglingar som aldrig tidigare varit startspelare (Gibbs & Frimpong) samt två anfallare (Walcott & Arshavin) som knappast kan kallas formstarka.

Det kommer att ta tid för det här laget att spela sig samman, oavsett om vi vill det eller ej. Det spelar ingen roll att Arteta såg ut att ha spelat på det där mittfältet som om han gjort det i hela sin karriär. Det kommer fortfarande att ta tid för honom att spela sig samman med helt nya lagkamrater, vilket även gäller Mertesacker och våra tre andra värvningar.

Det bästa vi kan göra är att rada upp positiva resultat, varpå självförtroendet sakta men säkert kommer komma tillbaka. Och ett par positiva resultat i rad kan verkligen få ett lag att hitta tillbaka till ett vinnande spår, vilket är exakt det Wenger försöker att göra. I fotboll krävs det inte så fantastiskt mycket för att ett lag skall tappa en formtopp eller ta sig ur en formsvacka, och just nu gäller det för Arsenal att göra det sistnämnda - att ta sig ur sin formsvacka.

Spelet må inte ha sett fantastiskt ut mot Swansea, men jag vinner hellre varje match med 1-0 än att se oss spela vackert och förlora poäng. Det sistnämnda har blivit så pass frustrerande under de senare åren att det känns som att det faktiskt krävs ett par "skitvinster" för att få oss back on track igen.

Fyra poäng på fyra matcher är inte godkänt för ett lag som Arsenal, men med tanke på vilken tuff start vi haft och hur förutsättningarna sett ut får man ändå ta de fyra poängen och försöka köra vidare. Med lite mer tur och skicklighet hade vi vunnit mot Liverpool på Emirates och då hade vi haft sju poäng istället för fyra just nu, vilket enligt många varit acceptabelt. Men nu gäller det att glömma det och fokusera på de kommande matcherna.

BBAI1002Ars.jpg

Mikel Arteta vann borta mot Blackburn för bara två veckor sedan. Nästa vecka åker han dit igen. Den här gången med Arsenal. Foto: Bildbyrån.

Efter första Champions League-mötet mot Borussia Dortmund väntar Blackburn borta på Ewood Park, vilket är ett extremt svårt ställe att åka till och ta poäng. Det går dock att göra, vilket Mikel Arteta ironiskt nog bevisade för bara två veckor sedan. Tre poäng på Ewood Park skulle vara en mycket större boost än tre poäng mot Swansea. Och om laget fortsätter att få boosts, vinna matcher och klättra i tabellen finns det ingenting som säger att vi inte kan utmana om en topplacering (läs: Champions League-plats).

Nu väntar BvB på tisdag med både Gervinho och Song tillbaka i laget. Tillsammans med de nya värvningarna kommer det bli extremt roligt att se hur laget sköter sig i en viktig Champions League-match. Ett likaresultat är acceptabelt, men en seger är alltid det man hoppas på. Vi hörs bara om ett par dagar! Ha det!