Medlemmar: 8812 st.
Visa menyn

Fullsmockat med nyheter, rykten och annat

Kristonel Elwe – ons 30 jun 2010 kl 17:28

Tjenare! Ibland undrar man hur man finner tiden för att skriva ett blogginlägg (nästan) varenda dag. En dag kan det kännas som ett helvete, medan det en annan dag kan kännas underbart, roligt och spännande. Jag har försökt att förstå vad det är som driver mig att skriva varenda dag, men jag har ingen aning längre. Nu sitter det bara i ryggmärgen. En sak vet jag dock. Jag skulle aldrig kunna sluta, inte nu. Jag älskar Arsenal (och er) alldeles för mycket för det.

Under kvällen på midsommarafton fick jag en fråga av en f.d klasskamrat. Hon frågade vilka två saker jag älskar mest i hela världen. Det enda som poppade upp i huvudet var ... Arsenal. Ibland glömmer man vilket stort inflytande denna förbannade fotbollsklubb har på ens privatliv. Jag skämdes dock inte för mitt svar. Det kanske var för att jag var för full, men jag skulle aldrig kunna ljuga när det kommer till min kärlek för Arsenal. Hon blev dock mer tillfredsställd av mitt andra svar. Vad det var tänker jag hålla hemligt. Slutsnackat om det. Nu blir det ett fullsmockat inlägg med både det ena och det andra!

Som ni alla vet har jag skrivit en hel del om FIFA på sistone. Nu ger sig Wenger in i diskussionen och säger följande:

Forty-four years later the same two countries have the same problem. That shows you two things. Life can be funny and football has not moved forward. It [the Lampard incident] increased the pressure from the whole world to do something about it [bringing in video replays]. That is the only good thing that it does. But it is sad that you need examples like that to amplify it.

I don’t know how many more examples we need. I just feel we are historical monuments that can’t move forward.

Har jag sagt hur mycket jag älskar Wenger? Han har nästan allt vad man vill ha i en modern tränare. Visst finns det saker som får en att undra om hans glansdagar är förbi, men sett överlag har jag svårt att se en annan man än Wenger vid rodret i Arsenal. Han är en tränare som dessutom vill utveckla fotbollen (inte bara genom att införa teknik). Och hans slutsats är ju bara superb: I just feel we are historical monuments that can’t move forward. Klockrent, eller vad säger ni?

arse_wenger.jpg

Det skulle inte bli lika många armviftningar för Wenger om fotbollen - som sport - tog några steg i rätt riktning. Foto: Bildbyrån.

Det finns ett motargument som alla konservativa FIFA-män använder sig utav rätt så ofta när det kommer till användandet av modern teknik i fotboll. De anser att det skulle bli för många avbrott i en fotbollsmatch med kameror och dylikt. Säg mig då, skulle det inte bli det motsatta med t.ex offside-kameror (om vi tillåter oss att leka med den tanken) som tar beslut på någon hundradels sekund (t.ex visar grött/rönt ljus).

I matchen mellan Argentina och Mexiko såg vi hur många avbrott och "hetsiga diskussioner" det uppstod efter tveksamma beslut. Skulle inte dessa försvinna om man hade en kamera som hade rätt i varenda situation? Då finns det ju ingenting att klaga på? Och det skulle skydda domarna ännu mer (som FIFA så gärna vill) än vad det gör nu. Sedan vill jag ju inte bli av med alla domare, men jag vill mer än gärna se att fotbollen tar ett steg i rätt riktning. Först och främst en målkamera, men sedan skulle jag mer än gärna se att domare tillåts att ta hjälp av repriser. Det skulle ta fotbollen till en ny - och mer rättvis - nivå.

Nogpratat om det! I förrgår spelade Holland åttondelsfinal i VM. I slutskedet av matchen blev RvP utbytt och det gillade han inte så mycket. När Holland gjorde 2-0 firade han inte ens målet. Många är det som undrat varför, och nu kommer svaret:

Sneijder!

För att återta en seriösare ton säger RvP följande om situationen som gjorde honom ilsken:

I am not scoring and that eats away at me – at every striker, I think. I've had a few small chances. I just want to score. But one thing I learned in England is that you can miss chances or have a bad first touch, but as a striker there will always be another chance. I wanted to finish the game. I thought they would take risks in the last 10 minutes and I wanted to exploit that. I could see spaces opening up and I wanted to use them, so I was a bit shocked when I had to go off.

Det är inte så konstigt att RvP är frustrerad. Före VM (under träningsmatcherna) stämde i stort sett allt för vår holländare, som var riktigt glödhet. Sedan kom formsvackan. En formsvacka som hållt i sig ett tag. Precis som jag skrev till en läsare för ett par dagar sedan är den här formsvackan en fas RvP går igenom efter sin långtidsskada. När man varit borta från spel så länge som RvP trots allt varit går man igenom ett par faser tills man är 100 % återställd. Efter att ha formtoppat direkt efter skada har formen tagit sig en liten dipp (vilket är fullkomligt normalt). Nu tar det ett tag till tills RvP är tillbaka till sitt vanliga jag (=en producerande anfallare vecka in och vecka ut). Det skall dock inte dröja alltför länge, så länge han inte ser till att skada sig igen.

rvp_holalnd.jpg

RvP är missnöjd. Foto: Bildbyrån.

Wenger älskar analyser och om det är någonting han är väldigt bra på är det just analyser. Nu berättar han varför England misslyckades att ta sig vidare i slutspelet:

England had taken over the game and I think they were killed by their impatience. What made me sad was that, with the experience they had, they were caught. It was free-kick for England, goal for Germany. You do what they did with five minutes to go OK but not with 25 minutes left. England suffered under pressure. They did not look sharp. Was that physical fatigue or a mental reason? I do not know but you never found the sense of English football in there.

Finns väl inte så mycket att tillägga. Det är för mig fortfarande helt obegripligt hur detta lag var favorittippat inför VM. Visst är det lätt att vara efterklok, men finns det någon själ som
verkligen trodde att England skulle ta hem det hela? Ne .. just ja, Glenn Hysén!

Transferrykten florerar kring som vanligt och idag skall ni få en hel drös sådana! Arsenal hade i slutet av den gångna säsongen sju mittbackar tillgängliga. Nu kan det bli så få som tre kvar. Senderos (redan klar för Fulham), Gallas (på väg bort), Silvestre (hahahah) och Campbell (tvekar) lär alla vara puts väck när försäsongen inleds. I Campbell finns det dock ett litet hopp kvar:

I have to talk to Arsenal as well because they are still at the table, I have to talk to everybody but the main thing for me right now is my wedding and honeymoon. I don't think I'll be committing myself to any club until after that.

I'm here [in Glasgow] to get a feel for the place more than anything else. I've met with Neil Lennon. The club know they will win the league or finish second. It depends on where they want to go in Europe.

Precis som jag sagt tidigare bör vi behålla Sol i minst en säsong till. Hans egenskaper är ovärderliga och saknas av i stort sett alla andra i truppen. Med Sol (oavsett om han är på eller utanför plan) blir Arsenal ett bättre lag. Jag antar att vi bara kan hoppas att han gör rätt val.

grund av mittbackskrisen (det är trots allt en kris...) är Wenger tvungen att köpa in ett par (läs: 1-2) ersättare. Koscielny är så gott som klar, men han är nog mer tänkt att vara tredjeval (det baserar jag på hans lön och kvalitet) på bänken. Den där riktiga mittbacken som går rakt in i startelvan saknas fortfarande. Everton vill inte sälja Jagielka (som Arsenal varit/är intresserade av) och nu verkar det som om Mertesacker kan bli aktuell igen.

mertesacker_germany.jpg

Mertesacker - något för Arsenal? Foto: Bildbyrån.

Förutom Mertesacker pratas det dessutom väldigt mycket om den relativt okände Rafik Halliche. Young Guns påstår att Wenger (som är nere i Sydafrika och kommenterar åt fransk tv) blivit så pass imponerad av den algeriske mittbacken att han vill se honom i Arsenal.

Jag tycker varken Mertesacker eller Halliche är rätt val, men jag hoppas att Wenger vet vad han gör. Dessutom är det bara rykten och med största sannolikhet lär det inte ligga någonting större i just dessa rykten. Jag sade ioförsig samma sak när det ryktades om Vermaelen, men varken Mertesacker eller Halliche känns aktuella som ersättare åt Gallas. Min slutsats? Vi ignorerar ryktena tills något seriösare dyker upp.

Idag nås vi av nyheten att ynglingen Luke Ayling lämnar Arsenal för Yeovil Town. Han kommer säkert bli en sådan spelare som man råkar känna igen om ett par år och med stolthet kommer ihåg att just han brukade spela för Arsenal. Det är ju trots allt så att en majoritet av de talanger/ynglingar som spelat i Arsenal idag hittas i de lägre divisionerna i både England och utomlands.

West Ham är riktigt intresserade av Loic Remy från Nice, men det verkar som om Remy har hjärtat någon annanstans:

I love the atmosphere and stadiums [of the Premier League], I’ve always loved watching the English league and I particularly like Arsenal.

Well. Okej.

Arsenal letar efter en ny målvakt och nu dyker Schwarzer upp på tapeten ännu en gång. Nu sägs det att en övergång är nära och att det kommer att kosta Arsenal £4 miljoner. En mycket intressant detalj har dock dykt upp. Schwarzer har tidigare i sin karriär påpekat att han gärna vill fortsätta som tränare och Arsenal verkar nu erbjuda honom en roll som målvaktstränare i Arsenal efter att han avslutat sin karriär. Mycket intressant.

schwarzer_stoke.jpg

Det verkar mer och mer som om Schwarzer kommer att bli en Arsenal-spelare. Foto: Bildbyrån.

En annan målvakt som Arsenal - och Manchester United - tydligen skall vara intresserade av är Portugals landslagskeeper Eduardo. En annan Eduardo (vår Eduardo) är på väg bort från klubben. Nu sägs det att Aston Villa planerar ett monsterbud på brasse-kroaten.

Inte för att det här har någonting med Arsenal att göra, men Manchester City har värvat David Silva. Är det bara jag som tycker att Manchester City mer och mer börjar likna ett FM-lag (Football Manager)? Det känns som om de köper spelare utifrån nummer och statistik (hur ofta har inte ni värvat vissa av de spelare som City värvat de senaste två åren?) än passform. På något konstigt sätt känns det bara ... konstigt.

Lite smånyheter finns det som vanligt. Arsenal slutför idag/imorgon värvningen av den bolivianska talangen Samuel Galindo. Dessutom verkar en annan talang vara på väg till Arsenal - brassen Pedro Botelho. Sist men inte minst kommer Arsenal att förfina Club Level-avdelningen på Emirates.

Det var verkligen allt för idag. Inlägget blev tyvärr (tyvärr och tyvärr...) väldigt långt. Jag får hoppas att ni kämpar er igenom det som vanligt. För min del är det dock tack och hej! God kväll.

Läs mer

Premiären mot Liverpool blir vital

Kristonel Elwe – tis 29 jun 2010 kl 17:40

God kväll. Ni vet själva hur förbannad jag är på FIFA och därför måste jag bara inleda dagens inlägg med Sepp Blatters uttalande om domarskandalerna. Visst låter det positivt och visst känns det som en liten upprättelse, men i det stora hela är det enbart ett spel för galleriorna. I slutändan kommer ingenting att göras åt saken, eftersom folk kommer att prata mindre och mindre om det som hänt. Till slut kommer det vara som bortblåst, tills nästa skandal inträffar. Det vet både du, jag och alla andra. Det enda vi kan hoppas på är att straffområdesdomare (eftersom vi redan nu kan glömma införande av teknik) kommer att vara ordinarie i varenda liga-, serie- och cupmatch i framtiden.

Nigel Winterburn har den senaste tiden haft en hel del att säga. Jag kommer inte ihåg senast han var så här aktiv när det kommer till att ha åsikter om Arsenal. Nu berättar han om den viktiga betydelsen av att vinna premiärmatchen mot Liverpool:

Liverpool were very indifferent last season but they’ve got a new manager coming in. It will be really difficult but you’ve got no form and no momentum going into the first game of the season so I don’t think Arsene Wenger will be that disappointed. What you don’t want from your first game of the season is to come away with a loss. It will be a very difficult game but if you can come away with a win it can really lift your season right away.

I look at their next four away games and they are teams that they lost to in the Premier League last season. Arsenal’s season may all be about how they get off. If they start well we could see a challenge from them.

Everybody is still talking about Cesc Fabregas but I don’t believe we are going to hear anything more about him from Arsenal until after the World Cup is finished. I’ve always said about Arsenal that the hardest trophy for them to win is the next one because this young team has no experience in it of winning trophies now.

Varför jag har med så här mycket av hans senaste uttalande är på grund av att det är en hel del intressant han trots allt säger. Låt oss ta itu de olika delarna av citatet och se vad som sägs.

Första matchen för säsongen spelas som sagt mot Liverpool på Anfield. För att vara ärlig är det skönt att få den avklarad så tidigt som möjligt. Jag möter hellre ett ovisst Liverpool i en oviss period i första matchen för säsongen än under vinterperioden då en tripp till Anfield (vanligtvis) är mycket svårare att klara av. Visst kan det vara så att de går igenom en formsvacka under hösten/vintern och att det således skulle vara lättare att spela mot dem, men jag tycker att vi har nog med kvalitet för att slå ett nedåtgående Liverpool i premiärmatchen.

Arshavin11.jpg

Klarar vår ryss av att sänka Liverpool tredje gången gillt?

Första matchen kommer att vara extremt viktigt - precis som Winterburn säger - och en förlust där skulle sätta press på Arsenal direkt. Och om det är någonting vi inte vill ha så tidigt in i säsongen är det press. Naturligtvis är det inte slutet på vår säsong -långt ifrån -, men vi såg exempelvis hur det gick för Liverpool när de förlorade sin premiärmatch förra säsongen. Nu är det lite fel att jämföra en så bra klubb som Arsenal med en medelmåtta som Liverpool, men faktum kvarstår, vi måste vinna på Anfield!

Jag har följt Arsenal länge nog för att veta att det inte finns en enda enkel match i Premier League, inte längre. Förr i tiden kunde man fastställa tre poäng innan en match var spelad, men nu är det i princip omöjligt - oavsett vilka du möter. Alla lag kan vinna och alla lag i Premier League har bevisat att de kan skrälla, skrämma och måla mot toppmotstånd. Oavsett om vi möter Wolverhampton hemma eller Chelsea borta handlar det om lika viktiga matcher. Det är tre poäng som står på spel. Motståndet kvittar. Det är dom där tre poängen som är viktiga. När säsongen är slut räknas poängen ihop. Sedan får det kvitta vilka lag man tagit poängen ifrån, så länge man gjort det tillräckligt många gånger.

Precis som jag skrev i Kanonmagasinet ett par nummer tillbaka kommer den största utmaningen för detta Arsenal vara att ro hem den första titeln sedan 2005. Winterburn håller med mig. Gör du?

arsenal_league.jpg

Det var ett tag sedan... Foto: Bildbyrån.

Årets spelare i Arsenal blev inte helt oväntat Cesc Fabregas. Tvåa kom Thomas Vermaelen, trea Alexandre Song och fyra RvP. Några invändningar?

Fabregas spelar för övrigt åttondelsfinal i VM om ett par minuter (om ni läser det här inlägget precis när det lagts upp). Han gör det naturligtvis för sitt Spanien, men med största sannolikhet kommer han inte att finnas med i startelvan. Xavi må vara en lite bättre spelare, men 6 mål och 19 assist på hela 57 matcher väger lite lätt mot Fabregas 23 mål och 19 assist på bara 41 matcher (liga, cup och landslag).

Fabregas tar för övrigt hem placering nummer fyra i Arsenal.com:s nya countdown-lista. Nu listar Arsenal.com de fem bästa assists som någonsin gjorts av Arsenal-spelare. Fabregas frampassning till Adebayor (Villarreal borta) tar som sagt hem fjärdeplatsen. För övrig ett av väldigt få klassmål Adebayor gjorde 2008/2009.

Laurent Koscielny är som vi alla vet så gott som klar. Enligt rapporter skall det slutgiltiga priset ha hamnat på £8,5 miljoner. Koscielny skall enligt rapporter få ett fyraårskontrakt värt £25,000 i veckan. Jag undrar hur han skulle reagerat om någon för ett par månader sedan skulle sagt att Arsenal var beredda att lägga ett bud på honom. Han skulle nog skrattat. Det hade ioförsig jag också gjort om jag varit "Kos".

Enligt BBC och andra medier skall Sol Campbell vara i Glasgow för att "se över" kontrakt, träningsanläggning och eventuellt sin nya hemstad i sin helhet. Jag hoppas att det inte är sant, men vi vet sedan tidigare att Campbell lockats av Celtics erbjudande. Nu återstår ett tufft beslut för honom. Ett år i Arsenal (hjärtat) eller två år i Celtic (pengarna, sista utmaningen & speltiden)? Jag hoppas att han väljer rätt.

sol_hull.jpg

Sol - vad händer nu? Foto: Bildbyrån.

Arsenal letar som sagt efter en ny målvakt och det kanske inte är så överraskande:

Arsenal's goalkeepers dropped or failed to claim 20 crosses into the box this season, more than any other club's custodians.

Jah, där satt den!

Mario Balotelli (killen som aldrig lärt sitt vett & etikett) är smickrad över Arsenals påstådda intresse:

I'm ready for Benitez and I'm happy that he has talked well of me. But I'm happy also that Arsenal
likes me. Staying at Inter? Now let's see. Roberto Mancini? He gave me
my debut in Serie A.

Vad som helst, men inte Balotelli...

Jay Simpson är tydligen ett hett eftertraktat byte. Igår meddelade jag er om West Bromwich intresse. Efter att ha gjort lite research verkar det som en hel drös med klubbar är intresserade av honom. West Bromwich, Cardiff, Leicester City, Milwall, Nottingam och QPR skall alla vilja ha vår unge talang. Det återstå att se vem som vinner dragkampen (om han inte stannar det vill säga).

Sist men absolut inte minst skall vi ta oss en tripp till Robin van Persies och Bouchra van Persies hem i Rotterdam. När RvP var skadad gjorde nämligen ett TV-program i Holland besök hos det lyckliga paret. Det är riktigt trevliga bilder! Se efter själva! Men för nu är det tack och hej för min del. Hoppas ni får en fin kväll ute i stugorna. God kväll.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=lQSn9J3oChs]

Läs mer

Måndagens intressanta nyheter

Kristonel Elwe – mån 28 jun 2010 kl 19:24

God afton. Jag verkligen älskar FIFA och deras inkompetens. Målkameror eller ej, men det de just nu håller på med är löjligt så in i helvete. Just nu förekommer någon sorts censur då man på FIFA:s officiella hemsida inte uttalar sig alls om gårdagens händelser. I de "officiella höjdpunkterna" från England-matchen har man med allt, förutom en sak - det bortdömda målet. Varför skall en så stor organisation som FIFA - som dessutom har ett så pass stort ansvar - skämma ut sig genom att agera på det viset?

Just ja, de kommenterar faktiskt det bortdömda målet. Så här väljer världens största fotbollsorgan att kommentera ett av VM-historiens största misstag:

Meetings between these two sides often provide talking points and this one's came 60 seconds after Upson's goal when Lampard's shot from the edge of the box struck the underside of the crossbar and bounced down, with the referee ruling the ball had not crossed the goalline.

Varför jag låter arg i tonen är för att jag är uppriktigt förbannad. Igår skedde två stora domarskandaler och FIFA väljer att blunda helt för dem. De väljer att ignorera det som hände och för att försöka ta bort allt fokus från misstagen försöker de gräva ner dem så djupt de bara kan. Vafan, vi lever inte i gamla Sovjet, eller Nordkorea för den delen.

Just nu skämmer FIFA ut sig själva och det är så himla tragiskt att det ska behöva ske. Den här diskussionen handlar inte längre om målkameror, repriser eller domarbeslut. Den handlar om FIFA som gång på gång bevisat att de är en skam för fotbollen (det här är långt ifrån första skandalen). Om de skulle hanterat gårdagens missar på ett någorlunda värdigt sätt skulle de åtminstone ha mage nog att erkänna att det faktiskt begåtts misstag. Ni får verkligen ursäkta min ton, men det gör mig uppriktigt ledsen, frustrerad och förbannad att två sådana grova felbeslut skall förekomma i ett VM år 2010. Usch, bara usch.

Vi skall inte gå för långt, men för er som är intresserade av att läsa mer om FIFA och dess hemska styre kan läsa på bra mycket i detta dokument. Jag håller inte med om allt som står i det, men det finns en hel del intressanta synpunkter.

Låt oss hur som helst övergå till det den här bloggen handlar om - Arsenal. Först ut är nyheterna om Laurent Koscielny. Lorient befinner sig just nu på träningsläger i Crozon. Alla är där - förutom Koscielny. Detta har Lorient gått ut med på deras officiella hemsida och det uppges även att affären (mellan Lorient och Arsenal) är så gott som klar.

koscielny.jpg

Laurent Koscielny på god väg till Arsenal.

Lorient verkar även ha gjort klart med en ersättare. Bruno Manga spelar för tillfället i Angers i Ligue 2, men nu talar det mesta för att Lorient kommer att värva honom för €2,5 miljoner. Vi får även komma ihåg att Lorient inte är en så förmögen klubb. Arsenals dyra köp - i deras mått mätt - av Koscielny kommer således ge dem ett bra klirr i kassan. Nu får vi verkligen hoppas att Koscielny inte floppar!

En annan spelare som ryktats vara på väg in ett bra tag är Joe Cole. Eftersom England åkt ut VM är han nu redo "att välja klubb". Han säger dock att han behöver tid på sig att bestämma sig:

I want my future sorted as quickly as possible, but need a couple of weeks off first. My season for Chelsea wasn’t great for political reasons rather than ­footballing ones. I didn’t leave the club for financial reasons and it had nothing to do with manager Carlo Ancelotti.

Joe Cole anger alltså att han var tvungen att lämna Chelsea på grund av politiska omständigheter. Vad det nu kan ha handlat om är det nog ingen annan än Joe Cole själv som känner till. Det låter dock väldigt konstigt. Vi får väl hoppas att han tar sin välbehövliga semester och sedan tar sitt beslut - innan försäsongen kickar igång. Arsenal är trots allt fortfarande favoriter till att signa honom.

För någon vecka sedan lovordade Wenger Glasgow Rangers mittback Madjid Bougherra. Bougherra själv tackade och tog emot. Nu säger Madjid att en flytt till Premier League intresserar honom:

I heard that Hamburg and Arsenal are interested through the papers, but there is nothing official as yet. I would choose the Premier League if I had a choice, I love the English mentality and their football is the best. I want to test myself against the likes of (Wayne) Rooney, (Didier) Drogba, (Fernando) Torres and (Emmanuel) Adebayor as those guys let you know what level you are at.

Jag måste erkänna att jag inte har någon större koll på Bougherra, men jag tar hellre en mittback som har erfarenhet av Premier League (ex. Jagielka, G. Cahill eller Richards) eller en mittback som är ett säkert kort (ex. Chiellini). En sak som står säker är att vi måste ha in en till mittback efter att Koscielny värvats.

richards_city.jpg

Richards vore en tillgång i mittförsvaret. Foto: Bildbyrån.

Alldeles snart kommer nästa säsongs nya hemmaställ att presenteras. Nu verkar det som om nya bilder - som sägs vara genuina - läckt ut på nätet. Ni som är intresserade kan klicka in er här (ovan) och gärna tycka till i kommentarspåret här under. Jag? Jag älskar det!

Det finns naturligtvis lite smånyheter att rapportera om. Sam Allardyce menar att Morten Gamst Pedersen (kommer ni ihåg den här godbiten?) är en spelare som lika gärna kunnat spela i Chelsea, Manchester United eller Arsenal. Rödknappen vill värva en f.d Arsenal-spelare, dessutom en misslyckad sådan. Och sist men inte minst är RvP och hans Holland vidare i kvartsfinal i VM!

Det senaste i transferväg är att nykomlingarna i Premier League - West Bromwich - är intresserade av att köpa Jay Simpson. Dessutom rapporteras det ännu en gång om att Arsenal är riktigt intresserade av Ajax Christian Eriksen (född 1992 för er som undrar).

Sist men inte allra minst är det härligt att det finns en person vid namn Eboue här i världen. Man får helt ärligt leta efter en skönare fotbollspelare. Checka bara in denna galanta video. Det är inte svårt att förstå varför Arsenal-fansen älskar honom.

eboue_bendtner.jpg

Eboue! Foto: Bildbyrån.

Det var nog allt för denna måndagen. Nu blir det att vila krafterna inför morgondagen. Förresten, det skall bli upp emot trettio plusgrader nästkommande helg. Bara så ni vet. Tack och hej!

Läs mer

Om Fabregas, Eduardo och målkameror

Kristonel Elwe – sön 27 jun 2010 kl 17:06

God afton. På Existenz länkade man till denna artikel under titeln "svensk midsommar". Tragikomiskt. Personligen gick det mycket bättre. Visst blev det både en och två nubbar för mycket, men överlag var det en fantastisk kväll. Som ni märkte mådde man inte så bra igår och således kom det heller inte upp ett inlägg. Idag mår man dock mycket bättre och idag skall ni således få ert inlägg.

Fabregas-såpan vägrar att ta slut. Idag säger Arsène Wenger följande om den:

Cesc is not for sale, no matter what Barcelona offer.

Normalt sett skulle jag kunna skriva att "det är så man tar död på transferrykten". Tyvärr kan jag inte skriva så den här gången. Barcelona är ju nämligen lika intelligent som en amöba. Hur som helst. Även Cesc har sagt någonting:

I am isolated from it all and I am not thinking about anything else apart from the national team. I have come to play a World Cup, which is the best thing possible for a player, with the same excitement that I had at the World Cup in Germany when I was 19. I am hungry to do something important and the only thing I will do is always give everything, with a lot of desire and make sure the hunger and competitiveness are never lacking.

Det här är väl runt sjätte-sjunde gången han säger att han har sitt fokus inställt på VM. Det är egentligen det bästa han kan göra i dessa tider och det är väl egentligen därför han sagt det så ofta.

Det konstiga i årets VM är att han inte fått starta en enda match för sitt Spanien. Här har vi en av världens absolut bästa mittfältare och han får alltså inte starta för Spanien. Visst kryllar hela spanska landslaget av superstjärnor, men det är ändå för mig ett stort mysterium hur man inte har låtit Fabregas starta en enda match. Det enda resonabla jag kan komma fram till är att Del Bosque - likt Arsène Wenger - spelar ett mycket strikt 4-3-3 med tre strikta roller på mittfältet. En spelfördelare (Xavi), en defensiv mittfältare (Busquets) och en balansspelare (Alonso).

Jag håller med om att det krävs ett så strikt mittfält för att få det bästa ur ett 4-3-3, men det känns ändå tråkigt att se en spelare av Cesc kaliber sitta på bänken, när han utan tvekan skulle göra ett superbt jobb på plan.

Arsenal och målvakter brukar inte vara en bra kombination. Inte under den gångna säsongen i alla fall. Nu berättar den forne Arsenal-målvakten tillika legenden Bob Wilson en intressant historia om Tim Howard, som idag mycket väl kunde varit en Arsenal-spelare:

Arsene has somebody in every country and then he sends out the guys from England, particularly Steve Rowley, to go and watch specific targets. Funnily enough I did once put Arsenal on to a guy.

I received an email from a friend in America who said he’d found a goalie called Tim Howard. He stressed we'd have to be careful though because he suffers from Tourette’s Syndrome and it's true he does have a really bad twitch.

Arsenal were informed but didn’t follow it up as they felt the medical thing was always going to be a problem. It’s highly debatable now when you see how well he has done at Everton.

Intressant! Det Arsenal saknar och saknat ända sedan Seaman fanns i klubben är en målvakt som kan vara ordinarie i flera år (läs: 5+ säsonger). Szczesnys utveckling bådar gott och om det är någon som kan bli den där målvakten som Seaman var så är det han. Det får helt enkelt tiden bevisa. Om ryktena kring Schwarzer är sanna har Szczesny två säsonger på sig att bli den där vi alla hoppas på att han skall bli. Men visst är det lite synd att veta att en klassmålvakt som Howard kunde varit vår vid det här laget.

VM rullar vidare och imorgon spelar RvP åttondelsfinal mot Slovakien. RvP är mer än taggad och berättar följande:

This is my biggest challenge in the World Cup. I want to prove that I am a real striker. I want to be important for the team and guide Holland to the final in my role as an out-and-out striker.

With Arsenal we play a lot of matches in the Premier League where we have to break down a packed defence. Away at Blackburn, you need patience. As an ­Arsenal striker I don’t get on the ball for 10 minutes in games like that, while I could be making lots of runs during that time. In this World Cup it is exactly the same. You have to be grateful for one or two moments in a game. And then I have to hit the target.

But scoring goals is not an obsession for me. If I help the team play well, if I can create things in the box and let others score, I will be just as happy. In that way I may think slightly different from other strikers. If I get to hold the World Cup in two weeks’ time and I have not scored bags of goals, I won’t moan.

Det enda jag egentligen hoppas på är att RvP inte skadar sig. Jag hoppas naturligtvis att Holland går långt och jag håller absolut en extra tumme för dem, men i Arsenal-väg är det absolut viktigaste att en av våra nyckelspelare inte skadar sig. Vi kan väl bara hoppas.

Idag rapporterar flera medier att Eduardo är på väg bort från Arsenal. Jag har mer än gärna kvar Eduardo en säsong till, men det verkar som om en viss M. Taylor förstört en stor del av hans karriär. Det är hemskt, men sant. Ända sedan den där eftermiddagen i Birmingham har inte Eduardo varit sig lik. Visst såg det ut som om han knappt varit borta precis när han kommit tillbaka, men sen rann verkligheten ikapp honom.

Jag tycker innerligt synd om Eduardo, men om det är sant att han inte klarar av Premier Leauge-spel går det inte att göra så mycket åt saken. Det är just farten som har varit det största problemet. Han har under hela vårperioden jobbat på sin fart. Acceleration, maxspeed, springa med boll, springa utan boll - allt. Nu verkar det som om han helt enkelt inte klarar av det bra nog. Om det är sant är det synd, mycket synd.

Transferrykten florerar kring som vanligt och de senaste två dagarna har vi blivit förknippade med följande spelare - Christian Eriksen, M. Schwarzer, Simon Kjaer, Lionel Messi, M. Balotelli, Micah Richards, Yoann Gourcuff och Gary Cahill. Dessutom skall vi ha höjt budet på Evertons Phil Jagielka. Nu skall vi vara beredda att betala £10 miljoner för honom.

Innan jag avslutar dagens inlägg måste jag bara nämna den stora domarskandalen i VM. Ni som såg matchen mellan England och Tyskland såg även det bortdömda 2-2-målet. För mig är det helt obegripligt hur det ens har lov att få förekomma. Helt obegripligt. Jag har varken sympatier för Tyskland eller England, men när jag såg målet (läs: det bortdömda målet) blev jag väldigt ilsken. Frågan är vad jag då skulle varit om det här hänt Arsenal? Det är dags att ta ett steg framåt och inte bakåt när det kommer till fotbollens regler.

Sepp Blatter och Michel Platini har hela tiden varit bakåtsträvande. De har inte velat ha in ny teknik, nya regler och nya tankesätt. De tycker att fotboll skall spelas "så pass rent som möjligt". Det är den största anledningen varför man inte tillåtit målkameror, användande av repriser och mycket annat. Men nu är det nog dags för en förändring.

Tyskland skulle säkerligen vunnit ändå och England förtjänar absolut kritik för sitt stundtals dåliga spel, men oavsett resultatet får någonting sådant som idag förekom inte förekomma. Inte under några som helst omständigheter. Visst reagerar vi aningen aggressivt i stundens hetta, men sanningen är att något måste göras åt saken. Nya straffområdesdomare kommer att användas nästa säsong i både Europa League och Champions League, men krävs det verkligen fem (sex?) jäkla domare under en och samma fotbollsmatch?

Visst skulle målkameror inte användas så ofta (det är sällan som sådana här situationer förekommer), men när dessa situationer väl förekommer måste man döma rätt. Och det här är verkligen inte första gången vi fått se felbeslut från domare som trott att bollen inte varit inne när den varit inne och varit inne när den inte varit inne. Aja, vi kan väl bara hoppas.

Hur som helst var det allt för idag. Jag är fortfarande aningen trött, så ni får ursäkta för eventuella stav- och slarvfel. Tack och hej för idag.

Läs mer

Glad midsommar!

Kristonel Elwe – fre 25 jun 2010 kl 10:43

Glad midsommar! Ta det lugnt, ni kommer att få dricka er nubbe och dansa runt midsommarstången, men innan ni gör det får ni allt läsa det dagliga blogginlägget!

VM rullar vidare och för tillfället spelas de absolut sista gruppspelsmatcherna i årets VM. Igår spelade bl.a Holland sin sista gruppspelsmatch mot ett tappert kämpande Kamerun. som tyvärr åker hem med 0 poäng i bagaget. I denna match var det ju tänkt att två Arsenal-spelare skulle möta varandra, men så blev icke fallet. Alexandre Song skadade sig lätt under uppvärmningen och fick inte klartecken att starta från lagets doktorer:

Ten minutes before kickoff, it was noted by the team doctors that he could not play, he already had a warning a day before the training.

En som dock startade var kusinen Rigobert Song som i och med startplatsen spelade blev den förste kamerunen att spela i fyra olika VM (1994, 1998, 2002 & 2010). Kul! En annan som startade i motståndarlaget var Robin van Persie, som gjorde det han brukar göra - mål. Van Persie säger följande:

We'll play Slovakia in the second round instead of Italy, it's really good news. It's a good draw. That said, we should not underestimate the Slovaks. They beat the Italians 3-2, it means something. They are a good team to have beaten Italy. It feels good to score. During the first two games (Denmark and Japan) I wasn't at my best, today (yesterday) I was at my level best, and I am happy for that.

Hur Italien lyckades sluta sist i VM:s absolut sämsta grupp har jag ingen aning om. Hur som helst är det kul att det finns ett par överraskningar i åttondelsfinalerna, bl.a Slovakien. Hur de lyckas mot Holland återstår att se. Vi får dock hoppas att RvP fortsätter att måla och går långt i turneringen med sitt Holland.

Nog om VM. Idag nås vi av nyheterna att Rödknappen tagit kontakt med Joe Coles agent och är mer än intresserad att dra till sig den engelske landslagsmannen:

We've declared our interest in Joe to his agent, but that is as far as it has gone. We are told Joe doesn't want to talk to anyone about any move until after the World Cup is over.

Eftersom Manchester United verkar ha dragit sig ur racet (man skall dock inte ropa hej förrän man är över bäcken) står det sig egentligen mellan Tottenham och Arsenal, av allt att döma. Och här behöver vi knappast diskutera vad som är det bättre alternativet. Tottenham? Hah.

Igår trodde jag inte att det låg någonting i ryktena om att Galatasaray var intresserade av Song, men det verkar faktiskt som om Arsenal fått in ett bud på £4 miljoner, som man så klart avslagit. £4 miljoner för Song? Hah.

Cesc fortsätter att sätta sig själv i knipa. Spansk radio intervjuade honom nyligen om hans idoler och förebilder och Cesc drog naturligtvis upp Guardiola som en av dem. Det var ju känt sedan tidigare, men det är smått tråkigt att Cesc sätter sig själv i de här situationerna, trots att det inte är hans fel. Eftersom media flippar ur på varenda sak som kommer ur hans mun måste han vara noggrannare med vad han säger. Han får naturligtvis säga exakt vad han vill, men det är tråkigt att varenda sak han säger måste vinklas in i det sista av all sorts media.

Som ett exempel frågade spansk radio honom om hur han skulle känna sig ifall han någon gång skulle flytta hem till Barcelona. Han svarade naturligtvis att det inte skulle bli några problem (vad ska man annars svara på en sådan fråga?). Men när media skriver om det i tidningarna klipper man enbart ur det citatet och får det att låta som om han vill byta klubb. För ni kan inte säga att det här låter bra:

It won't be a problem if I return to Barcelona because Barca is my home.

Det tragiska i det här fallet är att man helt och hållet utelämnar betydelsefulla saker han sagt i samma intervju. Jag har läst flera olika artiklar (som skrivit om den här intervjun) och enbart tre av ca. femton artiklar hade med detta:

He [Arsene Wenger] means everything to me. He is the person who put his trust in me. Without him, I don’t know if I would be a professional footballer today. I owe him a lot and I have a special affection for him.

Well, i dessa tider kommer "Fabregas: Barcelona is my home" utan tvekan att få mer klick än "Fabregas: I owe Wenger", tyvärr.

Lite småsaker finns det alltid att skriva om. Vela är på väg tillbaka från sin lilla skada. Chamakh skulle inte säga nej till Gourcuff i Arsenal. Åttondelsfinalen mot Real Madrid 2006 tar hem placering nummer ett i Arsenal.com:s "Top Fives: Defensive Displays".

Det var nog allt från denna midsommardag. Nu får vi hoppas att alla ni får det så roligt och bra som möjligt idag. Och kom ihåg - don't drink and drive! Ha det bra! Hej.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=KZoREfea_No]

Läs mer

Schwarzer vore ett bra val

Kristonel Elwe – tor 24 jun 2010 kl 00:00

God kväll. Dag efter dag passerar allt segare och segare i denna stekheta värme. För att vara ärlig minns jag inte sist det var så här varmt. Det måste varit ett bra tag sedan. Hur som helst. Gruppspelet i VM börjar kännas ganska dött just nu (antagligen bara jag som känner så) och det enda jag ser fram emot i detta nu är slutspelet. Det kan komma att bli riktigt spännande med ett par riktiga rysare. Hur som helst, låt oss byta fokus till Arsenal och se vad som hänt det senaste dygnet.

Vi byter dock inte fokus direkt, det är ju trots allt så att VM tar upp en stor del av Arsenal-nyheterna och det är trots allt inte bara jag som ser fram emot slutspelet. Det gör Wenger också:

The competition is interesting. You can say up until now the best teams are the South Americans. I have been surprised by how many big teams have not started well but maybe it is normal as well that teams just glide through. The real competition starts in the knockout stages. It is a bit like the Champions League in that respect.

Som jag sade i inledningen kan flera slutspelsmatcher utvecklas till riktiga rysare med sena mål, röda kort, förlängningar och straffläggningar. Och om det är någonting jag älskar när det kommer till fotboll är det de där avgörande händelserna. Det där sena målet, det där röda kortet som sätter prov på hela laget, de där chanserna i förlängningen och den där förbannade straffläggningen. Jag älskar det och jag hoppas vi får njuta av ett par riktigt trevliga slutspelsmatcher alldeles snart.

Och ja, jag vet att VM kallas för VM-slutspelet så fort VM-kvalet är avgjort, men jag vägrar att kalla utslagningsmatcherna för någonting annat än slutspel.

En spelare som just nu är fullt fokuserad på VM och sitt Spanien är Cesc Fabregas. Han berättade idag att det är charmerande att få komplimang från sina vänner (som de flesta Barcelona-spelarna trots allt är), men att han har fullt fokus på nuet och VM. Matt Slater på BBC skrev igår ett mycket bra blogginlägg som i stort sett behandlar det jag menat rätt länge. Allt handlar om pengar. Om Barcelona pungar upp med de pengarna Arsenal vill ha är Fabregas deras. Om de inte gör det stannar Cesc i Arsenal. Jag vet att det inlägget redan blivit länkat tusentals gånger, men det är trots allt ett helt okej inlägg från en man som kan sina saker.

Arsenal har aldrig riktigt haft en sådan där målvakt som vinner titlar/kan vinna titlar åt en sedan Jens Lehmann lämnade oss. Den gångna säsongen visade dessutom att varken Almunia eller Fabianski håller just nu. Nu verkar det dock som om Arsenal är seriösa med sitt intresse för Fulhams burväktare mark Schwarzer då man skall ha höjt sitt bud från £2-3 miljoner till £4 miljoner. Schwarzer har ju inte gjort ett speciellt bra VM, men samma sak går att säga om många spelare som till vardags är riktigt bra i klubblagen. Det är trots allt det han presterat i Premier League och Fulham som är viktigast. Precis som jag sagt tidigare är Schwarzer exakt den typen vi behöver.

lehmann_manu.jpg

Det var ett tag sedan... Foto: Bildbyrån.

Schwarzer har spelat i Premier League sedan urminnes tider och har två kanonbra säsonger bakom sig. Fulham har ofta erhållit hyllningar för sitt försvar där Schwarzer varit en av de absolut viktigaste pusselbitarna. Han är inte killen som gör idioträddningarna á la Akinfeev, Lloris eller Casillas. Han är den där målvakten som är stabil och kan spela utifrån sin erfarenhet. Dessutom är han bra i luftrummet (glöm hans insatser i VM) samt att han har en väldigt bra positionering i mål. Visst är han gammal, men det är inte tänkt att han skall spela hos oss i tio säsonger precis. Jag är tämligen säker på att Arsenal lär gå efter den linje jag eftersträvade precis efter säsongen, nämligen denna: Köpa in en erfaren målvakt -> Låta honom vara ordinarie i en-två säsonger -> Låta honom gå/vara andraval när Szczesny är redo att ta över.

Målvaktsproblemet är som sagt ett rätt så stort och komplicerat problem, men med tanke på att vi har en blivande världsmålvakt i Szczesny känns det på många olika sätt onödigt att köpa in ett dyrt alternativ, trots att jag inte skulle klaga om man gjorde det. Visst finns det även de som tvivlar på Szczesny, men av allt det vi sett, hört och läst känns det verkligen som om han är "the real thing". Vår målvkatslegendar Bob Wilson har ingenting annat än hyllningar att ge:

David [Seaman] has seen them more than me but for Wojciech Szczesny to be voted Brentford’s player of the season and to be brought off in the final game to receive a round of applause is an amazing achievement. He’s only 19 but still a year behind as he broke both his arms a while back. According to David though, who has coached and been with him, he has a real chance.

At this moment in time to pacify fans I think there will be a senior goalkeeper brought in. I don’t think there is any goalkeeper in the world that is consistent anymore, which is frightening. It has everything to do with the balls and everything to do with the rules.

Bob Wilson är för visso aningen gammal och jag har ingen aning om hur mycket han hängt med i fotbollsvärlden på sistone, man jag tror att han har en poäng i det han säger. Det finns knappt några konsistenta målvakter kvar. T.o.m världsmålvakter som Casillas, Buffon samt Cesar och superlöften som Lloris, Neuer och Hart gör vitala misstag även dem. I slutändan är det den målvakt som gör minst misstag som ofta är den som är mest konsistent (ingen superanalys direkt). Jag anser dock att den linje som Arsenal verkar gå efter (Schwarzer in tills Szczesny [eller Fabianski/Mannone] är redo) är en mycket sund och bra linje. Nu är det långt ifrån säkert att Arsenal köper Schwarzer, men indikationerna tyder på att Arsenal visar allvar med att införskaffa sig en erfaren målvakt.

En spelare som däremot definitivt lär komma är naturligtvis Laurent Koscielny. Mannen som bara fick 3 gula kort på 35 matcher - som mittback (hur sjukt är inte det?). Nu verkar det dock som om allt beror på hur snabbt Wenger checkar sin inbox på sin Blackberry. Koscielnys agent Pierre Laurent säger följande:

On måndag I had a meeting with Mr Féry, and he informed me that he has sent a new proposal to Arsenal and Arsene Wenger. The fee was very similar, so it should be okay. I then spoke with Arsène (Wenger) but he has not got his BlackBerry with him, so he does not know the new proposal from FC Lorient. So, for the moment, we are waiting for confirmation from Arsenal and Arsène.

Hoppas bara att han inte råkat radera meddelandet!

En annan mittback har idag sagt följande:

I don't know yet where I will be playing my football next season. What I do know for certain is that I will be getting married this summer, then I am off on honeymoon, but I will be back on juli 27 ready for pre-season training. I might still stay at Arsenal, but will need to talk with Arsene Wenger after the World Cup finals, and I have had an offer from Celtic, which I am giving serious consideration to. Other clubs have also been in touch after the level of my performances for Arsenal last season.

Det är naturligtvis gamle gode Sol Campbell som sagt det. Eftersom Djourous säsong kommer att vara fylld med småskador och förhinder hoppas jag verkligen att Campbell stannar. Han bidrar med så himla mycket som saknas i dagens nuvarande trupp, trots att han inte är en startspelare. Erfarenhet, hjärta, vinnarmentalitet, ledaregenskaper, ännu större hjärta, kraft, längd, orädsla, lojalitet, uppmuntrande, bra prestationer på plan och mycket mycket annat. Och vem skulle egentligen säga nej till ett stycke Sol (bild nummer fem)?

L'Equipe (som brukar ha rätt) skriver idag att Gallas sagt nej till ett erbjudande från Juventus. De alternativ som nu finns kvar verkar vara PSG, Panathinaikos och Arsenal. Tänk om han skulle stanna trots allt?

ggallas_eduardo.jpg

Vad händer med Gallas? Foto: Bildbyrån.

Arsenal jagar tydligen fler mittbackar än Koscielny och nu sägs det att vårt intresse för Everton-spelaren Phil Jagielka är seriöst. Vi har tydligen lagt ett bud på £8 miljoner som vi fått avslag på. Everton har dock varit klara i sitt ställningstagande när de sagt att de inte tänker att sälja Jagielka. Om ryktet är sant visar det ju indikationer att Wenger är efter två mittbackar och inte bara en. Det bådar gott.

Lite smånyheter finns också att rapportera om. Millwall är sugna på att köpa Jay Simpson, Galatasaray vill ha Song och vinsten på San Siro (mot Milan) tar hem placering nummer två. Se till att skriva upp er på maillistan för de som får exklusiva bilder på den nya hemmatröjan levererade till sin mail. Allt ni behöver göra är att surfa in på Arsenal.com. Sist men inte minst - hitta Pat Rice!

Det var allt för idag. Klicka gärna in er på twitter eller kom in på IRC och chatta. Kommentera gärna. Tack och hej.

Läs mer

Spekulationer och rykten all the way

Kristonel Elwe – ons 23 jun 2010 kl 18:14

God afton. Jag har ingenting speciellt att skriva här i inledningen, så jag tycker att vi kickar igång inlägget direkt!

Det blir en hel del snack om transferrykten eftersom det nästan är det enda som finns på tapeten denna sommardag. Det första vi kan göra denna onsdag är att konstatera att Gallas med absolut största sannolikhet lämnar Arsenal i sommar. Det har det för visso varit ett bra tag, men det är först nu vi får ett officiellt uttalande. Inte från Gallas själv, utan det är hans agent Etienne Mendy som säger följande:

I can confirm Gallas' interest in Juventus. As soon I return to Europe I'll meet Juventus' leaders to find a financial agreement after making first contact a few days ago. Juventus want Gallas and William would be happy to wear the Bianconeri jersey.

Med tanke på att Campbell är starkt intresserad av en flytt till Celtic bör en varningsklocka ringa i Wengers öron. Det har den nog gjort ett bra tag och jag är tämligen säker på att han själv vetat om det ett lika bra tag. Trots att vi bara värvat Chamakh (som free agent) känns det som om Wenger är redo att köpa det som behövs (bl.a två mittbackar). Det känns lite som om sanningen (= att vi bl.a har vissa områden vi måste förstärka) hunnit ikapp honom. Dessutom känns han lite mer desperat (p.g.a. flera faktorer) jämfört med tidigare somrar.

Gallas lär hur som helst flytta på sig alldeles snart och frågan är om inte Campbell gör detsamma. Med tanke på att försvaret (inkluderar målvaktspositionen) var den lagdel som fick störst (negativ) kritik förra säsongen känns det som om saker och ting måste hända på transferfronten - och det snart.

campbell_flyinh.jpg

Mittbackarna flyr Arsenal. Senderos, Gallas och kanske även Campbell är på väg bort. Foto: Bildbyrån.

En mittback som är på väg till Arsenal är ju Laurent Koscielny från det franska Ligue 1-laget Lorient. En Arsenal-spelare går dock den motsatta vägen. Det är nämligen ynglingen Francis Coquelin vars övergång nu blivit bekräftad av Lorient. Han ingår alltså inte i Koscielny-dealen. Arsenal erbjuder bara pengar för Koscielny, som lär bli klar inom kort.

Förra veckan var det Pique, Puyol, Busquets och Messi. Denna veckan är det Pique (igen), Messi (igen) och nu Pedro. Pedro säger följande om ... ja, ni vet vem:

He has been playing away (from Spain) for a long time, he knows the club and he would adapt quickly.

...................................................................................................................................................

West Hams nye tränare Avram Grant är på jakt efter "den nye Henry", nämligen Loic Remy. Arsenal har stundtals varit intresserade av den unge talangen, men aldrig riktigt behövt värva honom. Nu vill West Ham värva spelaren som varit en Arsenal-supporter sedan han var ett litet barn:

Arsenal are the club I want to join. I won't deny they are my priority. Arsenal are a young, ambitious side and I love to watch them play. It is the ideal place for me. I spoke with Thierry [Henry] about them and asked him lots of questions about life there. That is because I have been an Arsenal fan since I was little. I was not disappointed with what he told me.

Vi behöver fler sådana här spelare, trots att vi redan har ett par. Tyvärr har vi redan gjort sommarens jag-har-varit-en-arsenal-supporter-sedan-jag-var-ett-litet-barn-värvning (läs: Chamakh). Dessutom är anfallssidan full och dessutom har vi redan nog av unga talanger. Vi behöver erfarenhet och vinnarmentalitet. Någonting en spelare som Joe Cole kan komma med. Nu sägs det att Manchester United inte längre är intresserade av honom. He's up for grabs now!

cole_conference.jpg

En värvning utav Joe Cole skulle verkligen visa motståndarna att vi visar allvar med våra titelambitioner. Foto: Bildbyrån.

Ibland förstår jag mig inte på hur media fungerar. Stephane Sessegnon är en mittfältare som till vardags spelar i PSG. Nu skall han vilja spela i Arsenal och nu sägs det dessutom att Arsenal skall vara intresserade av honom. Man tror ju självklart att någon part bekräftat sitt intresse eller att något intressant uttalande gjorts (kanske från en agent, en hemlig källa eller någon annan), men det enda som sagts är detta (av Sessegnon):

I want to move out of PSG, they know it, I know it.

Hur man får detta till att Arsenal är intresserade av Stephane Sessegnon har jag ingen aning om...

David Silva är en bra spelare, men hör inte riktigt till den absoluta världstoppen. Det konstiga är att han ändå är värd lika mycket som en av världens bästa spelare (C. Fabregas), enligt Barcelona då...

Innan vi avslutar dagens inlägg lär vi oss att RvP kan karate och att finalen i FA-cupen 2005 tar hem placering nummer tre i Arsenal.com:s "Defensive Displays". Sist men inte minst vill jag länka till detta blogginlägg av Jerome. Ts länkade den i gårdagens kommentarspår och efter att ha läst igenom blogginlägget kan jag ingenting annat göra än att rekommendera den till alla andra.

Det var allt för idag. Ha de gött, som man säger på värmländska.

Läs mer

Rykten och VM är fortf. på tapeten

Kristonel Elwe – tis 22 jun 2010 kl 17:31

God afton. Jag älskar sommar. Jag älskar sol. Jag älskar moln. Men när det går till överdrift blir jag bara förbannad. Det har varit fruktansvärt, extremt, fasansfullt, äckligt och sjukt varmt där ute och eftersom jag varit ute och jobbat hela dagen har jag naturligtvis lyckats med bedriften att ha bränt sönder hela nackpartiet. Satan vad det gör ont. Nu blir det att köpa solskyddsfaktor tills imorgon. Men inte nu. Nu blir det Arsenal.

Laurent Koscielny har varit på tapeten de senaste dagarna och idag säger hans agent Pierre Laurent (och inte Stephen Canard som jag hade fått för mig) följande:

For the transfer of Laurent Koscielny to Arsenal unfortunately we are waiting for Arsenal and FC Lorient to reach an agreement. Arsene [Wenger] is in South Africa and it is very difficult to contact him, however I can confirm negotiations are ongoing between the clubs but I don’t know how close they are to finding a deal.

Laurent has expressed his desire to move to Arsenal to FC Lorient and has expressed his view to Arsene Wenger. He wants to come and play for Arsenal, and it is up to the two clubs now.

Det är i stort sett samma uttalande han gjorde för några dagar sedan, men skillnaden är att han den här gången bekräftar att förhandlingarna pågår för fulla muggar. Precis som jag skrivit tidigare skall det mycket till om han inte skriver på för Arsenal inom kort, trots att förhandlingarna verkar stå aningen stilla för tillfället. Jag och många andra väntar dock fortfarande på den där "stjärnan" som skall agera partner åt Vermaelen nästa säsong. Frågan är om vi kommer att få se honom eller om vi får nöja oss med Koscielny. Bara Wenger vet...

Apropå Wenger tror han att England tar sig vidare från sin grupp, trots sin urusla match mot Algeriet. Han säger följande:

I think England at the moment are not at their best but they still should go through. They looked inhibited against Algeria and they played against a team that tried to defend very well. I don't know if they peaked in qualifying and certainly they need to play with a little bit more freedom. But any team who does well at the World Cup, none of them peaks in the group stage.

To do well at the World Cup you start and then become stronger and stronger. England started slowly so will they become stronger and stronger? That is the question you need to wonder about and the question they need to answer.

Om vi går efter Wengers teori (som jag till stor del håller med honom om) borde väl Spanien (trots senaste vinsten förlorade man första matchen och såg väldigt ineffektiva ut), Holland (trots sina två vinster har de knappast glänst) och möjligtvis Serbien (säger sig självt) ligga rätt så bra till. Eller?

Frankrike eliminerades idag efter sin förlust mot Sydafrika. Med tanke på vad som hänt i det franska lägret de senaste dagarna/veckorna/månaderna/åren var det nog inte så konstigt. Nu får vi förhoppningsvis fyra färska, friska och taggade gunners till försäsongen.

Transferryktena florerar kring som vanligt och enligt det alltid så pålitliga goal.com skall vi ha £45 miljoner till vårt befogande när det kommer till transfers. Den summan har figurerat hit och dit i medier, men jag tror att den är c.a £5-10 miljoner mindre. Oavsett vad den ligger på - exakt - är det mycket pengar, åtminstone i Arsenal-väg.

wenger_mad.jpg

Wenger har pengar att spendera! Foto: Bildbyrån.

Igår och i förrgår blev vi förknippade med Fiorentinas "Cesc-mittfältare " Riccardo Montolivo, men Montolivos agent förnekar idag att det skall ligga någon sanning i ryktena. Nu rapporteras det dessutom att Wenger är redo att splasha ut hela £27 miljoner för Yaya Touré (£2 miljoner mindre än vad Cesc är värd enligt Barcelona). Det ligger med största sannolikhet (99,9999 %) ingen sanning i det, men det är ändå kul att höra. Förresten, var inte han "nästan klar" för City?

Herregud vad det ryktats mycket på sistone. Nu är vi tydligen (läs: "tydligen") väldigt intresserade av Lokomotiv Moskvas ytterback Renat Yanbaev. Det roligaste är väl att artikeln påstår att Wenger är orolig för att det inte finns bra nog backup på VB-positionen ifall Clichy skulle lämna. Hmm, Gibbs!?!?!

En ny (och bra) målvakt skulle vi med största sannolikhet ha stor nytta av nästa säsong. Nu påstår israelisk media att Vincent Enyeama var supernära en övergång till Arsenal under förra veckan då han "t.o.m." hade kommit överens om personliga termer. Hapoel Tel Aviv ville dock ha €2 miljoner för målvakten. En summa som Arsenal enligt rapporter skall ha vägrat att betala.

Det här låter för mig som ett spel för galleriorna. Enyeama har gjort ett par fina räddningar i årets VM och om ett storlag som Arsenal "skall ha varit intresserade" av honom höjer det hans aktier ytterligare (...så att andra klubbar blir intresserade av att värva nigerianen). Om nu Arsenal velat ha Enyeama (vilket jag har extremt svårt att tro) skulle nog fjuttiga €2 miljoner (c.a £1,5 miljoner) inte varit ett större problem.

Arsenal.com fortsätter med sin "Top Fives: Defensive Displays" och på fjärde plats kommer Cupvinnarcup-finalen mot Parma (med bland andra Brolin och Zola i Parma-laget). Trots att jag inte var med på den tiden (var alldeles för ung) måste jag säga att det är en av de bästa matcher jag sett med Arsenal. Trots Parmas dominans lyckades Arsenal vinna och matchen är helt enkelt en oförglömlig sådan. Kan knappt tänka mig hur det kändes för de som såg den live. Ibland önskar man att man vore född tidigare.

seaman_parma.jpg

Seaman var en av de största anledningarna varför Arsenal lyckades vinna mot Parma. Foto: Bildbyrån.

Sist men inte minst tänkte jag dela med mig av en video. Det var en användare på SF som länkade den och var överraskad över hur många stjärnor från Arsenal som fanns med i VM 2002 (jämför det med 2010...). Efter att ha tagit en titt på den (jag minns den dessutom) måste jag hålla med honom/henne. Det är ganska skrämmande att se hur många stjärnor (stjärnor och stjärnor ... låt oss säga bra spelare) vi hade med. Dessutom fanns det en del spelare med som tidigare i sin karriär spelat för Arsenal. Ta en titt på den (jag är säker på att en hel del av er minns den)! För idag blir det tack och hej. Hörs imorgon!

[video:http://www.youtube.com/watch?v=8eZnsYL-5zk]

Läs mer

Ny vecka - nya nyheter

Kristonel Elwe – mån 21 jun 2010 kl 17:41

God afton. Det absolut skönaste idag var att lägga sig i ett varmt (inte för ljummet och inte för skållhett) bad efter en tuff arbetsdag. Ujujuj. Jag höll nästan på att somna. Ser fram emot en repris imorgon. Hur som helst får ni börja vänja er vid dessa kvällsinlägg då jag varken har tid under morgon eller dag. Jag hoppas att det går bra. Dessutom är det trevligt att få alla dagens intressantaste nyheter och åsikter levererade under kvällen, tror jag i alla fall.

Vi har länge vetat att Arsenal varit intresserade av Laurent Koscielny och nu bekräftar Wenger intresset:

There has been an approach for Koscielny and there still is one.

Young Guns rapporterar idag att affären i stort sett är klar och att det enda som saknas är en underskrift och en läkarundersökning. En spelare som går det motsatta hållet är ynglingen Francis Coquelin. Han sägs dock inte vara en del av Koscielny-dealen, som vissa fått för sig. Skall man då tro på Young Guns inte-så-exklusiva nyheter? Naturligtvis skall man göra det. Dels har Wenger bekräftat intresset och nu är Lorients tränare Christian Gourcuff säker på att Laurent drar iväg:

Laurent will leave. If Arsenal really want him, they will pay the right fee. To replace him we will do what we're used to doing - even if the transfer fee will not be re-invested on a new central defender.

Jag försökte idag hitta en (fransk) Lorient-supporter som kunde beskriva Koscielnys styrkor och svagheter och till slut hittade jag honom (på ett Arsenal-forum). Han verkar bara ha positiva saker att säga om "Kos":

About Koscielny (that we call "Kos") :he's an amazing defender. Very clean, strong header of the ball. Like I said, he has a good spirit, always giving the best of himself. Strong header, hard to beat on the ground too, sometimes scores goals on freekicks, not afraid to be the boss of a defense.

In 2008-2009 he played in L2, 2009-2010 was his first season in L1 and he impressed just about everyone in the championship... and out of it. The Football Federation of Poland wants him to play for the nation (he's both french and polish). But he's waiting. I wouldn't be surprised if Laurent Blanc would call him right after the world cup. To be honest i don't see any negatives about this player... should he leave us, he will be greatly missed.

Det enda man hittar på YouTube (förutom intervjuer med honom) är detta. Det är en vanlig tackling och imponerar nog inte något större på någon. Lorient-supporterns beskrivning av Laurent bådar dock gott. Precis som jag skrev igår har jag ingen större koll på Laurent, men om han lyckas acklimatisera sig snabbt nog (lex: Vermaelen) kan han nog bidra med en hel del. Jag förmodar dock att han inte köpts in som förstaval bredvid Vermaelen. Där behöver vi ett bättre och lite säkrare alternativ.

Joan Laporta har nog kommenterat Cesc Fabregas öde tusentals gånger, men han verkar inte ge sig, den gamle räven. Nu säger han följande:

Arsenal will end up giving in, but I don't know when that will be. We will have to wait and let the professionals who are taking care of it do their work.

Jag har ett svar till Laporta. Ni får honom när hans kontrakt går ut - om fem år. Tills dess kan ni krypa tillbaka in i era grottor och leva i er fantasivärld där en av världens bäste spelare kostar £29 miljoner...

...och Pique fortsätter att snacka skit som vanligt (vilka spelare i Barcelona har inte yttrat sig om Cesc? En? Två?). När ska folk i Barcelona förstå att det här med Fabregas inte är ett dugg komplicerat? Det enda man behöver göra är att betala hans marknadsvärde (som ligger någonstans kring £50-60 miljoner). Om man inte gör det stannar Fabregas i Arsenal tills dess att Barcelona kommer upp med den summan eller tills dess att Fabregas kontrakt går ut. Svårare än så är det inte.

En av våra allra talangfullaste mittbackar har nyligen varit utlånad till Sheffield United och det finns en mycket intressant intervju att läsa med honom - Kyle Bartley - här. Jag är rätt så säker på att antingen Nordtveit (som förra säsongen var utlånad till tyska Nürnberg) eller Bartley kommer att vara en del av a-truppen nästa säsong. Antingen som femte- eller sjätteval. Vi får se.

Arsenals skadelista brukar normalt sett vara extremt lång, men nu verkar det gå åt det motsatta hållet. Jag kan med glädje rapportera att Ramseys rehalibitering går mycket snabbare än väntat då han smått överraskande redan kan springa för fullt. Vi skall dock inte tro att han är redo att medverka under försäsongen. Det mest realistiska är fortfarande att han är tillbaka till hösten/sensommaren. En spelare som skadade sig ganska nyligen - Carlos Vela - skall redan vara tillbaka inom tio dagar. Det ser bra ut!

ramsey_stoke.jpg

Ramsey - snart tillbaka. Foto: Bildbyrån.

Snart (snart och snart...) äger fotbollens motsvarighet till gladiatorerna rum, nämligen A:3K (snitsigt namn). Jag har skrivit lite om det tidigare, men det är ingen av de sex spelare som skall vara med som uttalat sig om tävlingen - fram tills nu. Det är vår egen Cesc som säger följande:

I think that it is a very good opportunity to play individually not collectively as we always do in football, but individually against some of the best players in the world. For me, it will be like a final. I will prepare like I prepare for a normal game. It will be tough but exciting, you know, and I'm really looking forward to it, and there are some amazing players. It will be very difficult, very competitive but I will have to believe and be confident that I can win it for sure.

Vad som kommer att utföras under tävlingarna och vad det hela går ut på kan ni dels läsa på den officiella hemsidan och dels här. Min professionella gissning är att Ronaldo tar hem det hela.

Arsenal.com fortsätter med sin grymma "Top Fives" och nu har det kommit fram till "Top Fives: Defensive Displays". Jag antar att två-tre av de bästa defensiva insatserna skett under tiden då 1-0 to the Arsenal sjöngs med seriositet och inte med ironi - som det görs nu. Femma kommer i varje fall 0-0-resultatet mot Villarreal. Förutom det börjar de nu gå igenom varenda spelare som hängts upp på de stora "spelarplakaten" utanför arenan. Först ut är Dennis Bergkamp

.

bergkamp_henry.jpg

Dennis Bergkamp - en sann legend. Foto: Bildbyrån.

Det här var dock allt för idag. Hoppas att ni har det bra hemma i stugorna. Snart är det trots allt midsommar! Tack och hej för idag.

Läs mer

Transferrykten och VM....

Kristonel Elwe – sön 20 jun 2010 kl 13:23

God dag. Ganska intressant VM-dag i Arsenal-sammanhang igår. Bendtner gjorde mål, RvP spelade fram till mål och Song blev utslagen. Danmark-Kamerun var dessutom en toppenmatch. Well, medan VM rullar på gör inte arsenalnyheterna detsamma. Det tar sin tid att hitta någonting att skriva om under sommardagarna, men jag försöker så gott jag kan.

Innan jag börjar skriva dagens inlägg vill jag förvarna att blogginläggen fr.o.m måndag kommer att publiceras på kvällstid. Detta pga jobb. Hur som helst, låt oss se vad som hänt, sagts och gjorts under de sista tjugofyra timmarna.

Idag vaknar många upp till nyheten att Arsenal inte sänt en enda scout till VM. Den ende som är där är Arsène Wenger. Då undrar ni naturligtvis varför Arsenal inte sänder scouter till VM. En av Arsenals scouter svarar på den frågan så här:

We are not going to sign a player on the basis of the World Cup. One, it would mean we hadn't done our homework properly through the year. Two, his cost would go up if he had a good tournament. It's the wrong time to do it.

Personligen kan jag inte göra annat än att hålla med. Jag tycker att det är smått tragiskt att se hur alla dömer spelare efter en enda match. Özil gjorde en bra match, låt oss värva honom! Enyeama gjorde en bra match, han är målvakten vi behöver! Han killen i Ghana var riktigt bra, låt oss signa honom! Nej, så fungerar det verkligen inte.

enyeama.jpg

Enyeama (180 cm) är exakt det vi behöver! Eller? Foto: Bildbyrån.

samma sätt är det tråkigt att se hur alla fördömer de spelare som gjort en dålig match. Schwarzer gjorde ett misstag - hur kan Arsenal ha varit intresserade av honom? Vi ska tydligen vara efter honom och honom, men de suger ju, varför skall vi ens värva dem? Forum, bloggar och hemsidor är fyllda av sådana inlägg under VM. Trots att man inte kan göra så mycket åt det blir man smått irriterad på det.

Det som scouten säger i det här fallet är mer än rätt. För att kunna döma en spelare på någorlunda vis måste man följa spelaren vecka in och vecka ut under en längre period. Man måste se spelaren göra både bra och dåliga matcher och man måste kunna identifiera styrkor, svagheter och mycket annat. Sådant gör man inte på två-tre matcher. Om alla spelare dömdes efter enskilda matcher skulle Arsenal inte ens ha några spelare kvar i dagsläget. Alla kan ha ett bra VM, men alla kan inte glänsa en hel säsong i ett av världens bästa klubblag. Ett perfekt exempel på en sådan spelare är väl Davor Suker, för er som kommer ihåg honom.

Låt oss gå vidare. Vuvuzelan är ett hett diskussionsämne just nu och nästan alla spelare, ledare och fans är emot den tutande saken, men inte Vela:

I have no problem with the vuvuzela, because they were used to this kind of noise at the stadiums. The Azteca Stadium was very noisy and the Mexicans had an instrument they play to create a good atmosphere at the stadiums.

Kul att åtminstone någon gillar den. Jag är en av de få som inte har någonting emot den. Jag kan inte säga att jag gillar den, men jag hatar den verkligen inte. Det är enkelt att koppla bort ljudet (i sinnet) medan man ser på en fotbollsmatch och jag ser inte varför man skall ta bort glädjen från de som faktiskt använder den med passion. Supportrarna nere i Sydafrika är lyckliga och lever sina liv. Låt de ha sina vuvuzelor. Det är inte så att de kommer att användas flitigt i Europa. Några veckor av vuvuzelaljud bör man kunna stå ut med. Sedan är det riktigt roligt att se dem som lackar på den, t.ex Zidane.

Arshavin levererar ett par intressanta uttalanden idag. Den första handlar om rysk fotboll och om den säger vår ryss följande:

We [Russia] need to work on the upbringing of our young players, but this requires good conditions that we practically don't have. Should this change, we will see a lot of new Russian stars. In my opinion, on the contrary, there are very few transfers [of Russian players] to the strong European clubs.

Vidare pratar han om hans utveckling i Arsenal:

I wanted to play at a higher level, to have a try in the foreign club. There are no bad players at Arsenal. The squad has many attackers who can play both on the flanks and in the centre. Therefore, competition is big which is expected. There is a sports principle: the stronger will play.

Det är mycket intressant att höra vad Arshavin har att säga. Jag är inte en så stor entusiast av rysk fotboll, men jag tror att det ligger mycket sanning i det han säger. Förutom hos de rika och stora klubbarna i Ryssland (läs: Zenit, CSKA Moskva m.fl) är inte omständigheterna så bra. Sedan är det precis som han säger, fler ryska spelare måste ut i Europa för att rysk fotboll skall utvecklas ännu mer. De ska naturligtvis inte dra direkt (bl.a ett stort problem vår egen allsvenska har), men de ska bege sig ut åtminstone någon gång i sin karriär. Som läget är idag stannar många spelare kvar i den ryska ligan tills det är för sent.

arshavin_zenit2.jpg

Arshavin i Zenit-tröjan. Foto: Bildbyrån.

Angående Arsenal finns visserligen konkurrensen där, men i nuläget är den alldeles för svag. Visserligen spelar våra återkommande skadeproblem stor roll, men truppen måste bli mer konkurrenskraftig tills nästa säsong.

Tillbaka till VM igen. Wenger har nyligen pratat om både Frankrikes och Englands stora misslyckanden:

We [France] are down because we can't win games. I believe that we had a low level of confidence going into the tournament. It did not help that we had three negative results before even coming into the World Cup. England came here with an expectation from everybody to win the World Cup. It's not easy to deal with that. They want so much to do well that they think they cannot fail.

Hans analys är ganska spot on. Frankrike verkar dessutom vara riktigt illa ute. Visst är det lågt av flera av spelarna att gå ut och kritisera spelsättet och tränaren, men jag kan helt enkelt inte förstå varför man har kvar en tränare som är hatad av alla. Det gynnar väl knappast någon? Angående England är det smått kul att höra Rooney säga det här. Det känns nästan som en reklamfilm. Det tråkiga är att England förtjänar ett bättre öde.

Transferrykten florerar kring som vanligt och det senaste är att vi skall vara intresserade av Ajax mittback och defensiva mittfältare Jan Vertonghen. Jag märker att många skriver att han varit Vermaelens mittbackspartner i Ajax, men det är enbart en sanning med modifikation. Sanningen är att Vermaelen spelade som vänsterback under en väldigt lång period i Ajax. Samtidigt har Vertonghen ofta använts som defensiv mittfältare (vilket han är mer än kapabel till) i Ajax. Således har de aldrig riktigt haft ett "partnerskap" som vissa hävdar. Visst har de spelat tillsammans som mittbackar ett antal gånger, men långt ifrån en hel säsong.

Däremot är Vertonghen en bra spelare. Dessutom skulle han kunna agera backup åt Song, vilket är mer än välkommet. Det stora problemet ligger i någonting annat. Det är nämligen så att Vertonghen har en förmåga att vara alldeles för offensiv, lite som Vermaelen. Han blir alldeles för målkåt alldeles för ofta. Om vi skulle skapa ett mittlås med Vermaelen och Vertonghen känns det som om det skulle bli en extremt offensiv backlinje, någonting vi inte behöver. Nu ska jag inte låtsas som om jag kan allting om Vertonghen, men jag tycker att det finns ett par bättre alternativ på marknaden.

vertonghen.jpg

Vertonghen på väg till Arsenal? Foto: Bildbyrån.

En spelare som är på väg bort är William Gallas. Det är en oerhört stor förlust (större än vissa verkar ana), men om han vill bort finns det inte så mycket att göra åt saken. De klubbar som slåss om hans signatur är Juventus och Roma. Personligen tror jag att Juventus blir den lyckliga vinnaren, men det återstår att se. Roma spelar trots allt i Champions League och har dessutom chans på ligatiteln i Italien. I mina öron låter det mer lockande en ett hårt satsande Juventus.

Det var allt för idag. Fråga eller kommentera gärna någonting i kommentarspåret. Tack och hej.

Läs mer

Sidor