Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn

En sammanfattning utav tisdagen!

Kristonel Elwe – tis 31 aug 2010 kl 00:00

God afton! Tisdagen går mot sitt slut och så har transferfönstret redan gjort. Transferfönstret stängdes 19:00 svensk tid och många tv-bolag hade valt att storsatsa på bevakningen utav den absolut sista dagen fylld med övergångar och spekulationer. Sky Sports hade bl.a. sänt ut 20 stycken reportrar till varenda klubbs träningsanläggning i Premier League. Några stora övergångar blev det inte för Arsenal, men trots detta hände faktiskt både ett och annat. Låt oss gå igenom exakt allt i dagens inlägg!

Det blev som vi alla vet ingen M. Schwarzer i Arsenal. Fulham misslyckades med att hitta en ersättare och med tanke på att David Stockdale - som hittills gjort succé i Fulham-målet - hade lyckats skada sig blev man i stort sett tvungen att behålla den australiensiske landslagsmannen. Det ryktades smått om att Wenger var beredd att lägga upp stora summor pengar på Hugo Lloris, men det låg ingen större sanning i de specifika ryktena.

Nu kommer alltså spanjoren Manuel Almunia få agera förstemålvakt i minst ett halvår till. Det bästa vi supportrar kan göra är att ställa oss bakom honom och hejja fram honom till nya framgångar. Det är självklart att många är arga och förbannade över honom, men det hjälper inte att kritisera honom, inte nu. Nu får vi hoppas på att Almunia gör en lika bra säsong som han gjorde 07/08 och främst 08/09. Ta en titt på den här videon och hoppas, hoppas, hoppas.

Den största affären som Arsenal rodde i hamn var den av den japanska talangen Ryu Miyaichi. Miyaichi har tidigare provspelat med Arsenal och hade under sin korta tid hos oss imponerat på både Steve Bould (tränare för U18-laget) och Arséne Wenger. Miyaichi har fått kontraktserbjudanden av Ajax, Urawa, Kashima och Nagoya, men tackat nej till dem alla. Japansk media bekräftade idag att Miyaichi kommer att skriva på ett 5-årskontrakt när han fyller 18 år i december månad.

Ryu Miyaichi är 183 centimeter lång och 70 kilo tung, ifall ni ville veta det vill säga.

Många av våra ynglingar har siktat på att bli utlånade. Vissa har lyckats, medan andra inte har lyckats. Det man dock ska komma ihåg är att klubbar kan välja att låna in spelare (speciellt yngre), t.o.m. efter att transferfönstret är stängt. Så det är inte på något sätt kört för våra ynglingar som vill ha mer speltid.

Nacer Barazite har blivit utlånad till Eredivise och närmare bestämt Vitesse efter att Glasgow Rangers inte valt att erbjuda honom ett kontrakt. Armand Traoré har gjort det största klubbytet. Han har blivit utlånad till Juventus i Serie A. Dessutom har en köpoption ingått i erbjudandet. Traoré kommer att stanna i Juventus i en säsong. Ifall Juventus sedan är sugna på att köpa loss honom har de alla medel till att göra det. Om ni är sugna på att se Traoré i en Juventus-tröja kan ni göra det här.

baraz.jpg

Det blev inget Glasgow Rangers för Nacer Barazite. Istället blev det Holland och Vitesse. Foto: Bildbyrån.

Sedan tidigare har Freeman (Yeovil), Watt (Leeds), Coquelin (Lorient) och Bartley (Sheff Utd) blivit utlånade.

I förrgår ryktades det om att Rafael Benitez valt att lägga ett bud på Cesc Fabregas. Budet skall ha varit på c.a. £28,7 miljoner + Sulley Muntari. Enligt diverse källor sägs det nu att budet faktiskt var ett seriöst sådant. Arsenal skall dock ha avslagit det erbjudandet direkt.

En av flera ynglingar som var på väg att lånas ut var U21-landslagsmannen Henri Lansbury. Både Leeds och Swansea var intresserade av honom, men till slut blev det ingenting då bägge klubbarna drog sig ur av en okänd anledning. Dessutom har Lansbury nu gått och skadat sig. Det skall dock inte handla om en allvarlig skada. Lansbury lär dock bli utlånad så fort skadan han ådragit sig läkt. Dessutom lär samma öde vänta Mannone eller Szczesny.

En målvakt som de flesta här nog inte känner till är den irländske (visst är han från Irland ursprunglingen?) ynglingen James Shea. Shea var en av nyckelspelarna när Arsenals ynglingar tog hem dubbeln (Premier Academy League & FA Youth Cup) för två år sedan. Just nu spelar han i reservlaget där han väldigt ofta får utmana Mannone/Szczesny om målvaktsposten. Idag fick han något av en överraskning när Fabio Capello och hans män tränade på Colney (de tränar nästan alltid på Colney). Han blev nämligen inkallad som back-up för att man skulle kunna utföra träningen med fullt manskap. Om ni är intresserade av att se lite bilder på honom kan ni göra det här.

Ringer det någon klocka hos er när jag säger namnet Franco Di Santo? För tre år sedan låg Chelsea och Arsenal i en tät budstrid där Chelsea till slut valde att lägga det högsta budet på den lovande talangen. Idag gick Di Santo till Wigan för £1,5 miljoner efter en mycket misslyckad sejour i Chelsea. Grattis.

Idag skrev den f.d. Arsenal-spelaren Alexander Hleb på ett 1-årskontrakt med Birmingham. Hleb dissade - i tur och ordning - Tottenham, Benfica och Liverpool innan han valde att skriva på för Birmingham. De måste känna sig speciella, väldigt speciella.

Den flytten känns för övrigt väldigt konstig med tanke på vad Hlebs agent sade när han lämnade Arsenal. Det här var exakt vad Hlebs agent sade för lite mer än två år sedan:

Alex is tired of the noisy and chaotic life in London and feels like living in calmer surroundings.

Well, welcome to Birmingham mate.

hleb_birm.jpg

Alexander Hleb är tillbaka i Premier League - men inte i Arsenal. Hans nya klubbadress är Birmingham. Foto: Bildbyrån.

Just nu pågår en väldigt konstig transfersaga mycket lik den Andrey Arshavin och Arsenal fick erfara för ett och ett halvt år sedan. Det är nämligen så att Rafael van der Vaart sägs ha skrivit på för Tottenham. Spanska medier rapporterar dock att han tackat nej till erbjudandet. Nu är det istället så att vissa engelska medier rapporterar att han skrivit på för Arsenal. Jag vet inte vad jag skall tro. Roligt är det i alla fall.

I dagarna har Walcott pratat ut om allt från utelämnandet ur VM till hans nuvarande succé. Eftersom det nu är dags för EM-kval (där England ännu en gång ser sig själva som skyhöga favoriter) är det även dags för Walcott att återupprätta hedern i landslaget. Hans utelämnande ur VM skyller han dock inte på Capello. Om det säger han följande:

I had a nice break through the summer and everything has gone well, so I just have to keep my feet on the ground. It's one of those things. I didn't point the finger at anyone, I didn't blame anyone, it's disappointing, but I'm not going to blame myself, I just want to make sure it doesn't happen again by working hard on the training pitch.

I didn't want to think too much about it, and had a good mental break over the summer, because you want to spend time with your family when you can. But it's going well now and that's all I can do.

Om jag gillade Walcott på grund av uttalandet här ovan älskar jag honom på grund av uttalandet här nedan:

Everyone’s entitled to their opinion. But the only people I listen to are my managers – Mr Capello and Mr Wenger – and my family. They are the most important people in my life. As long as I do it on the pitch and prove people wrong, that’s all I can do.

I've been working on my final product and it’s been going well – the ball’s going in and I’ll continue to work at it in training. I don’t point fingers at anyone else. I look at myself. I wasn’t playing well at the end of the season so I’ve only got myself to blame that I didn’t go [to the World Cup]. But that's the in the past.

Now I just want to have a fantastic season for Arsenal and England. I've been given license to go forward a bit more and to cut in from out wide. I know I've got to add goals to my game now.

Av det vi sett av Theo hittills har han utan tvekan gjort en "Song". Med andra ord har han blivit en helt annan spelare än den han var tidigare. Visst är det lite för tidigt att bedöma honom, men jag har det svårt att se vad som skall stoppa honom förutom skador. Istället för att deppa under sommaruppehållet valde han att jobba hårt och fokusera på nästa säsong. Dessutom har han tidigare sagt att han numera stannar kvar efter varenda träning för att träna frisparkar, skott och dribblingar. Det extraarbetet kan i slutändan visa sig bli avgörande för hans utveckling.

Jag önskar verkligen Theo all lycka till och jag hoppas innerligen att han håller sig skadefri. Om han gör det ser jag ingen anledning varför han inte skall lyckas med att sätta 15-20 baljor den här säsongen. Det vore bra för både honom, klubben och landslaget.

chamakh_walcott.jpg

Walcott har hittills gjort fyra mål. Förhoppningsvis väntar massvis med fler. Foto: Bildbyrån.

Lite smånyheter finns det också att bjuda på! Robin van Persie blir inte borta tio dagar, utan kan bli borta upp till fyra veckor. Jag kan ingenting annat göra än att tycka synd om honom. Hans karriär har blivit förstörd av skador, skador och åter skador. Nu får vi hoppas att han är tillbaka så fort som möjligt och håller sig skadefri. Oddsen för att det ska hända är dock inte så låga som vi vill att de ska vara.

Arsenal TV Online har gjort en mycket intressant intervju med Andrey Arshavin som är mycket sevärd. Intervjun (a.k.a. Spotlight) kan ni hitta här. En sak som dock slår mig när jag ser klippet är att han under långa stunder ser väldigt kaxig/divig/dryg ut. Hur som helst bjuder han oss på några skratt också, precis som vanligt.

Arsenal.com reklamerar just nu en tripp till Belgrad och för alla er som är intresserade kan ni nu ta kontakt med "Arsenal Travel". Jag vet inte vad jag ska tro om det, men man måste nog vara halvt galen om man väljer att åka ner dit. Jocke Landers ord - som själv överväger att åka - passar bra in här. "Man måste hålla snuskigt låg profil" är exakt vad han sade. Det vore kul, men galet. Jag väljer nog att avstå.

Det här var dock allt för idag! Ni får ursäkta för det sena inlägget, men jag var tvungen att ta en snabb matlagningskurs precis innan jag skulle börja skriva inlägget. Ha det bra! Tack och hej!

Läs mer

Om Wilshere, Xavi och Schwarzer

Kristonel Elwe – mån 30 aug 2010 kl 00:00

God afton! För er som inte känner till det är det nu dags för ett två veckor långt landslagsuppehåll och som vi alla vet kommer vi att ha minst tio skadade spelare när laget återförenas inför matchen mot Bolton. Om man är Arsenal-supporter gäller det att hålla andan varenda landslagsuppehåll eftersom man aldrig vet vad som kan hända. Hur som helst är det nu tolv dagar kvar tills nästa match mot Bolton. Tolv dagar är en väldigt lång tid, men jag kan gärna vänta tolv dagar om jag kan vara säker på att ingen av våra spelare går och skadar sig. Hur som helst, här är dagens inlägg!

Natten mot söndagen (igår) blev Jack Wilshere arresterad av polisen efter att han varit inblandad i ett slagsmål. Senare framgick det dock att Wilshere aldrig delat ut några slag, utan att han agerat fredsmäklare. Han blev ändå arresterad, men det tror jag beror på att polisen inte riktigt visste vem som slagit vem och vad som hänt när de kom till platsen. Wilsheres agent gick igår ut med följande uttalande:

The police have made it very clear that he is an important witness to the incident and played the role of peacemaker and is unlikely to face any charges as a result.

Om ni vill läsa exakt vad som hände finns allting beskrivet i denna artikel från The Daily Mail. I artikeln finns det även två bilder från händelsen. På denna bild och denna bild kan ni se bilder på gärningsmannen, fredsmäklaren Jack Wilshere och andra vittnen.

Jag har egentligen ingenting att säga om det inträffade. Alkohol, ilska och knytnävar brukar inte vara en bra kombination och det var det inte igår heller. Wilshere skall inte ha druckit någon alkohol alls och agentens uttalande säger egentligen allting. Vi behöver helt enkelt inte oroa oss för att Wilshere gör en Hamilton Ricard (läs: bli dömd och åka in i fängelse).

I lördags gjorde Cesc Fabregas sin första match från start borta mot Blackburn. Hans spel visade att han var långt ifrån att vara i form, men han lyckades ändå göra ett par fina passningar. Runt 50-60 minuter in i matchen tappade jag hakan när han hittade Chamakh med en diagonal bakåtpassning. För er som såg den passningen vet vad jag menar. Den skall helt enkelt vara omöjlig att göra och jag förstår än idag inte hur i hela friden han lyckades se Chamakh. Den påminde mig lite om Henrik Zetterbergs magiska passning till Pavel Datsyuk, för er som håller någorlunda koll på NHL.

Hur som helst kommer det ta någon vecka till innan vi får se fjolårets Fabregas igen. Wenger sade följande om Cesc efter matchen mot Blackburn:

He didn't know he would be coming off before the end, but that was his first appearance since the World Cup final. As long as we look after him I don't think there will be any problems in getting him back to the player he was before. I don't think he is the type to give anything less than his best, just because he didn't get a move.

He may have wanted to join Barcelona but he loves Arsenal as well, and that's why he made his decision. I am happy because you always want to keep your best players and it was vital for us to keep Cesc. There is a trust and confidence on both sides. He has given enough to the club and the club has given a lot to him in return.

Man kan väl egentligen inte säga så mycket om situationen han befinner sig i. Jag var tvärsäker att han skulle stanna i Arsenal hela sommaren och trots att både Barcelonas och Fabregas intresse var genuint blev det till slut så att han respekterade sitt nuvarande kontrakt. Sedan hade naturligtvis Arsenal och Mr. Wenger ett finger med i spelet med tanke på att man vägrade släppa sin viktigaste och bäste spelare.

Barcelona och människor från deras styrelse, lag och supporterskara har dock dag in och dag ut pratat om hur Cesc kommer att värvas till Barca. När Fabregas gjorde sitt första officiella uttalande om att han stannar i Arsenal trodde vi att det hela var över, men då valde Xavi att gå ut i media och kommentera beslutet. Nu är barnungen Xavi ute i media igen och gnäller över någonting han inte bör gnälla över. Han säger följande:

We are prepared to wait another year. Everybody in football knows where Cesc’s heart is. He’s from Barcelona and was a youngster at the club. It’s not like we have to try to convince him to join – it’s where he wants to be. Arsenal have him for another year and, during this season, they will have time to either develop one of their younger players or scout a replacement to buy when Cesc leaves. Everybody is very calm. We know the longest we have to wait for Cesc to come home is another 12 months.

Om Xavi var en stor köttbit på en tallrik skulle jag sätta en stor gaffel i honom och äta upp honom. Tyvärr är inte Xavi en stor köttbit på en tallrik. Xavi är en professionell fotbollspelare. Xavi är en av Barcelonas nyckelspelare. Xavi är en av världens bästa spelare. Xavi är omtyckt och älskad utav allt och alla. Men när Arsenal-fans (eller för den delen Liverpool-fans [som även de får stå ut med Xavis smörja]) försöker förklara varför Herr Xavi är allt annat än trevlig får vi minst sagt skit kastad emot oss.

Det är egentligen ganska löjligt hur Arsenal under hela sommaren blivit sedda som den stora boven i dramat. Det är vi som tvingat kvar Cesc, det är vi som "fängslat" honom och det är vi som skyller ifrån oss på Barcelona som är den "stora, mäktiga och älskade klubben". Sedan hjälper de inte att Xavi verkar leka tränare för Arsenal när han gång på gång beskriver hur vi ska sköta klubben. Nu skall vi tydligen scouta efter en ersättare eller låta en yngre talang ta över. Senast jag kollade var Xavi en fotbollsspelare, ingen tränare.

När man sedan försöker diskutera saken med Barcelona-supportrar hänvisar de hela tiden till CL-finalen 2006 eller förlusten mot dem förra säsongen. Självgoda är vad de är, hela bunten.

Jag vet inte ens varför jag blir arg eftersom jag bara bör ignorera det, men det är någonting hos Xavi som får mig att vilja göra en "Jääskeläinen" på honom varenda gång han öppnar munnen. Hur som helst, låt oss lämna det här.

Arsenal har varit aktiva under sommarens transferfönster då man införskaffat sig hela tre nyförvärv. Nu kan även ett fjärde vara på G då M a r k Schwarzer kan vara på väg till Arsenal. Fulhams nye tränare M a r k Hughes säger följande om läget:

mark Schwarzer has made it clear that he would like to go to Arsenal so we are trying to look at other options.I’m always interested in quality players and Shay Given is a quality player. Make of that what you will.But I have said that if we can’t get anyone else in, Schwarzer will have to stay.

Situationen i Fulham har dessutom förvärrats då deras andrekeeper David Stockdale gått och skadat sig. Hur som helst är hela affären beroende av Manchester City. Om de släpper Shay Given till Fulham kommer Fulham i sin tur att släppa Schwarzer till Arsenal. Förra årets statistik visar även att Schwarzer var en bättre målvakt än Given, vilket även bör bevisa att Schwarzer faktiskt är en bra målvakt. Nu säger inte statistiken allt då Shay Given i mina ögon var en av de bästa i ligan, men den säger åtminstone någonting.

Dessutom är den här jämförelsen mellan Manuel Almunia och Schwarzer väldigt intressant. Det finns dessutom en intressant artikel att läsa från goal.com (...) idag. Wayne Veysey menar att Almunia borde stanna och att vi står inför en "rude awakening" ifall vi värvar Schwarzer.

Precis som jag skrev igår kommer jag att ställa mig bakom den målvakt som väljs ut av Wenger och hoppas att han presterar, precis som alla andra spelare på plan bör göra. Schwarzer är ett intressant val som jag inte skulle ha någonting emot. Om Almunia däremot spelar lika bra som han gjorde mot Celtic i Emirates Cup och mot Blackburn senast har jag ingenting emot att se honom stanna. Men frågan är som sagt om vi är villiga att ta den risken eller ej. Helst av allt ser jag naturligtvis en världsklass-målvakt, men den drömmen kan vi alla släppa eftersom det inte kommer att hända.

Det finns en hel del intressant att läsa en dag som denna. Gingers for Limpar analyserar Chamakhs inhopp mot Blackburn (som var väldigt bra). Joel Che gör detsamma, fast med Laurent Koscielny. Av båda analyserna framkommer det att vi gjort två mycket bra nyförvärv, åtminstone enligt mig.

Idag lär vi oss även att Darren Bent gillar Arsenal, Stoke hatar Arsenal och har dessutom börjat trycka tröjor med samma motiv (otroligt patetiskt) och att Song ser ut som en 80-åring i sin nya frisyr. Idag får vi det även bekräftat för oss att Harry Redknapp har en twitch och att Carlos Tevez mycket väl kan ha stått för årets miss. Sist men inte minst är Juventus intresserade av att köpa/låna Armand Traore.

Det här var dock allt för idag. Det blev något ev ett långdraget inlägg, men så blir det ibland. Vi hörs igen imorgon! Ha det så bra, tack och hej!

Läs mer

Svenskt stål och finsk sisu!

Kristonel Elwe – sön 29 aug 2010 kl 11:48

God eftermiddag! För det första vill jag ursäkta för att det inte kom upp ett inlägg igår. Jag var närmare bestämt i Stockholm och på Arsenal Swedens årsmöte. När jag kom hem var jag både utsliten, trött och en smula onykter. Jag vill hur som helst tacka för det trevliga årsmötet som gick väldigt bra till. Dessutom var maten, drycken och sällskapet utsökt. Mycket trevligt!

Hur som helst spelades det även en match. Och det var inte vilken match som helst. Det var en tuff bortamatch mot Sam Allardyces Blackburn. Med tanke på det facit vi hade mot Allardyce och den tuffa bortamatch som väntade bådade det inte gott. Matchen blev till slut en enda stor kamp för att besegra ens nerver. Under varenda inkast, varenda hörna och varenda frispark Blackburn fick kunde man ingenting annat göra än att be till Gud och hoppas på det bästa. För om det var någonting som var skrämmande var det just de fasta situationerna.

Jag kan inte säga att Blackburn spelade fotboll på det sätt fotboll ska spelas, men Allardyce vet var han har sitt Arsenal och han vet var vi är sårbara. Blackburn försökte använda sina långbolls- och inkastteknik så skickligt som möjligt och vanligtvis lyckas de även göra det, men idag stod ett visst Arsenal i vägen.

Förra säsongen spelade Blackburn lika mot Liverpool, Chelsea och Manchester United på Ewood Park. De lyckades även vinna mot oss. Det säger egentligen allt om vilken prestation vi lyckades med igår. Blackburn är ett väldigt bra lag hemma på Ewood Park och de kommer utan tvekan att få till resultat mot en hel del topplag även i år, men det som imponerade mig var att Arsenal för en gångs skull visade upp någonting man tidigare saknat. Man visade nämligen upp ett extremt moget spel.

theo_arshavin.jpg

Theo firar sitt mål! Foto: Bildbyrån.

Försvaret var ansvarsfullt och enigt, Almunia var riktigt bra i mål, mittfältet tacklade och slet och anfallet satte prov på Robinson om och om igen. Visst blev det massvis med felpassningar och visst var en del spelare lite "off" i första halvlek, men överlag lyckades inte Arsenal vinna till sig tre poäng - de kämpade till sig tre poäng. Arsenal visade - för första gången på länge - prov på svenskt stål, dansk dynamit och finsk sisu!

Walcott fortsatte sin målkavalkad, Arshavin satte det viktiga avgörandet, Almunia var säker i mål, Vermaelen var en gigant i försvaret och Sagna gjorde en riktigt bra match. Nu väntar Bolton hemma i nästa omgång och där ska vi bara ha tre poäng. Det enda som oroar mig just nu är Chelsea som ser äckligt bra ut. Visserligen har de bara mött "skitlag", men 14-0 på de tre inledande matcherna är insane. I slutändan kan det mycket väl bli en kamp mellan Chelsea och Arsenal (om ni tillåter mig att vara optimistisk) och då kommer varenda trepoängare att vara viktig.

För er som vill se höjdpunkter från gårdagens match kan klicka er in här. Där finns allt ni önskar! En smårolig sak jag måste dela med mig av är att Blackburn-fansen igår sjöng "Aren’t you supposed to be in Spain" när Cesc hade bollen. Frågan är då vad vår bortaklack sjöng tillbaka? Jo, de sjöng följande: "Aren't you supposed to be in The Championship". Haha, underbart!

Även Wenger var nöjd med segern över Blackburn. Han sade följande om vinsten:

Last year we had bad memories here and because we knew they would play the kind of game we don't like we had not enough confidence to deal with that. If you have ambition in this league you have got to win at Blackburn. If you fail to win at Blackburn – if you go to clubs like that and you don't win – your ambition will not be respected by the other teams so it was an important test for us. The players are committed and we had that little bit more experience today, even if on just one or two occasions we were a bit lucky.

Naturligtvis har Wenger rätt i det han säger. Det är även därför många journalister idag pratar om att Arsenal klarade ett test som de tidigare misslyckats med. Kom dessutom ihåg att vi fortfarande inte förlorat sedan försäsongen inleddes.

wenger_happy.jpg

Wenger har all anledning att le, åtminstone just nu! Foto: Bildbyrån.

Alan Hansen är en man de flesta känner igen. Efter matchen mot Blackpool sågade han Theo, trots att han gjort en galant match. Igår verkade han ha glömt vad han hade sagt veckan innan. Han hyllade nämligen Walcott till skyarna. Detta sade Hansen om Walcott:

There is no doubt about it, Theo is an exciting talent, he's got pace to burn. Some people would say I would struggle to play against him and that would be right, I would have hated to play against him.

He was sensational last week and he was excellent today. As I say, he's got four goals already this season. The way to answer your critics if you've got any, is not verbally but by doing it on the pitch and he certainly did that today.

A lot of people say, again quite rightly, that he's only 21 and when I was 21-years-of-age I was still at Partick and he's playing in the Premiership, the toughest league in the world.

He's playing under a great manager that will coach him. I think without a shadow of a doubt he is stronger this season than he was last, we've seen that already. So there is exciting times ahead for Theo Walcott.

Den största frågan av dem alla handlar egentligen inte om Walcott, utan om Nasri. För vad händer med Nasri när han är tillbaka från skada? Om Walcott fortsätter sin hysteriska målform finns det ingen plats åt Nasri i startelvan, trots att Nasri varit en av våra bästa spelare under försäsongen. Det är första gången på länge Wenger står inför lyxproblem. Däremot har jag hellre lyxproblem än riktiga problem.

theo_black.jpg

Walcott sätter 1-0 till Arsenal! Foto: Bildbyrån.

Även jag måste nämna att Theo Walcott varit fantastisk. Han har inte bara gjort mål, utan han har spelat briljant fotboll. Hans prestationer har varit outstanding och nu syns det tydligt vad lite självförtroende kan göra åt en spelare. Theo var ostoppbar på Ewood Park igår. Han sprang, han sprang och han sprang, men vi får även komma ihåg att han passade, testade Robinson flera gånger om och även gjorde mål! Och vilket avslut! Visst, det var ingen balja, men avslutet var perfekt. Med tanke på att världsspelare missar sådana lägen vecka in och vecka ut, kan man ingenting annat göra än att vara glad för Walcotts skull.

Lite smånyheter finns också att bjuda på en dag som denna! Stoke tänker anmäla Arsenal till FA på grund av de kommentarer Wenger slängde ur sig om Stoke här om veckan. Arsenal kommer att möta Tottenham på White Hart Lane i Carling Cup. Robin van Persie blir bara borta i tio dagar och Armand Traore ryktas gå till West Ham!

Enligt bortaklacken som fanns på plats på Ewood Park skall Almunia ha slängt sin tröja och sin kaptensbindel till bortaklacken. Dessutom skall han ha vinkat "hejdå". Den stora frågan är vad som händer med målvaktsfrågan just nu. Enligt rykten skall Fulham ha kontaktat Manchester City som i sin tur skall ha kontaktat Arsenal. Vad som sagts är att Arsenal kommer att få köpa Schwarzer ifall Fulham lyckas hitta en ersättare i tid.

En sista sak jag måste nämna är att Almunia spelade mycket bra igår. Han var självsäker, bra i luftrummet, dirigerade sitt försvar utmärkt och tog ner alla höjdbollar som kom emot honom. Om Almunia kan spela så bra och självsäkert resten utav säsongen är fortfarande en fråga som ingen kan besvara. Frågan är även om det är en risk vi är villiga att ta. Jag vet inte vad jag vill, vad som kommer att hända eller hur allt kommer att gå. Det enda jag hoppas är att den målvakt som står i buren i varenda match ser till att prestera. Må det vara Almunia, Fabianski, Schwarzer eller någon helt annan, så länge den målvakten gör bra ifrån sig och ser till att vinna viktiga poäng åt oss.

Det här var dock allt för idag! Jag har blivit aktiv på Twitter igen, så om ni vill kika förbi där någon dag är det bara att göra så! Nu får ni se till att ha en bra dag. Tack och hej!

Läs mer

Om mittbackar, lottningen och målvakter!

Kristonel Elwe – fre 27 aug 2010 kl 18:00

God eftermiddag! Imorgon är det dags för match mot Blackburn och allt ni behöver veta kan ni precis som vanligt finna i inför-rapporten. Annars händer det faktiskt en jäkla massa just nu. Champions League-lottningar, presskonferenser, intervjuer, uttalanden, tränarsnack, nyförvärv, spekulationer och en hel del annat. Det är första gången på länge jag har blivit tvungen att gallra nyheter och välja ut de bästa, men nu är det som det är.

Idag blev äntligen värvningen utav Sebastian Squillaci - a.k.a. Squirtle - officiell på Arsenal.com. Det finns foton, videos, intervjuer och en hel del annat med Squirtle. Här har ni en gratis video, här har ni en trevlig intervju (måste vara medlem på ATVO), här har ni lite bilder och här har ni uttalanden från både Wenger och Squirtle. Squillaci pratar en hel del om sin erfarenhet när han blir intervjuad av Arsenal TV Online. Han säger bl.a. detta:

I have played in France, I have played in Spain for two years, I have played internationals and in the Champions League, I am 30 and I have a bit of experience. Now I am going to discover a new league. I have played against English teams like Chelsea, Manchester United and Liverpool so I know what to expect. I know it will take some time to adapt to new team-mates and the new game but I hope that it will happen quickly.

Det sammanfattar egentligen anledningen varför han blev inköpt. Erfarenhet, rutin och styrka. Exakt det vi behöver i mittförsvaret. Squillaci har idag tränat med a-laget, men kommer inte att finnas med i truppen när vi möter Blackburn imorgon. Däremot lär han ta över Koscielnys plats i försvaret tills nästa match mot Bolton.

Det finns många som tror att Koscielny behåller sin startplats, men trots hans imponerande match mot Liverpool har jag svårt att se att han är tänkt att vara en startman. Squirtle är just nu klasser bättre än Koscielny (kvalitetsmässigt) och har erfarenheten som behövs i mittförsvaret. Koscielny är en mycket bra spelare (om han håller samma klass som mot Liverpool), men just nu är helt enkelt Squillaci ett bättre alternativ. Koscielny och Djourou är två mycket bra back-ups.

djourou_arsenal.jpg

Djourou är en mycket bra back-up. Foto: Bildbyrån.

Koscielny har pratat med The Evening Standard och säger följande om sin första tid i Arsenal:

I like one-on-one challenges because they are a physical, technical and mental challenge. It's a big battle — part bluff, part judgement. My aim is never to let the striker open on his good foot to go towards the goal. You have to be very intelligent to win those sorts of challenges.

I work hard and never give up. On man marking, I don't let the striker breathe. Technically, I have always worked hard because, especially at Arsenal, I am the player who starts the attack so I need to have quality in my passing. I have improved a lot on how I read the game and anticipate what my opponent will do and where the ball will go.

I don't have the technical genius of Cristiano Ronaldo or the physical strength of Nemanja Vidic but I fight hard with my own qualities. I have worked so hard to reach the top and I am not going to stop there.

Jag verkligen älskar Koscielnys mentalitet och attityd. Han har en riktig fighting-spirit och jag hoppas verkligen att han fortsätter på den inslagna vägen. Visst behöver han biffa på sig lite, få lite erfarenhet och acklimatisera sig, men när det väl är putsat och klart tror jag att han kan bli en mycket bra spelare.

Efter att ha sett välkomstvideon och hans insats mot Liverpool igen måste jag trots allt säga att jag är imponerad. Under försäsongen såg han allt annat än lovande ut, precis som Vermaelen hade gjort året innan. Men när det väl gällde i Emirates Cup och i premiären mot Liverpool visade han att Arsenal gjorde rätt i att värva honom. Nu har vi bara sett honom i en enda match i Premier League och vi ska inte ta förhastade slutsatser, men om han fortsätter på den inslagna vägen kan han mycket väl bli en nyckelspelare om ett par år. Vi kan åtminstone hoppas!

Som ni kanske märker gillar jag både Koscielny och Squillaci, men bara för att understryka det jag sade tidigare är Squillaci en bättre spelare än Koscielny. Det tror jag att vi alla kan enas om. En spelare som honom skall inte vara ett tredjealternativ med den backuppsättning vi har. Han skall spela och han skall spela reguljärt.

Igår lottades Champions League och min analys av alla grupper kan ni ta och läsa här. Arsène Wenger har naturligtvis gjort sin egen minianalys utav vår grupp. Han säger följande:

I think it is more difficult than it looks because we have Shakhtar Donetsk and Braga who are two very good teams. Also there is a lot of travel too. We will be favourites but we start one week after the internationals when the players will have been away.

We have more experience than the other teams but Shakhtar have some experience themselves and people forget Braga knocked out Sevilla by winning both games [in the Play-Offs]. I am very confident of course and I am sure we will come out of it.  But I don't think we have an easy group. We'll need to be on our toes.

Personligen tycker jag att Wenger har rätt i det han säger. Jag tycker även att många av er verkar underskatta de lag vi lottats emot. Visst, de heter inte Real Madrid, Ajax, marseille (bloggverktyget som gör versalen till en gemen) eller Rubin Kazan, men det handlar fortfarande om lag som kan knipa ett flertal poäng mot oss. Jag håller således med Ahldén när han säger att vi inte kommer att få det lätt på bortaplan. Vi har aldrig någonsin haft det lätt mot östeuropeiska motstånd. Inte ens när vi hade ett lag med stjärnor som Pires, Henry, Vieira, Seaman och allt vad dem hette. Varför skulle vi då helt plötsligt ha det så enkelt nu?

shakhtar_02.jpg

Senast vi mötte Shakhtar Donetsk blev det en väldigt tuff match. Foto: Bildbyrån.

Att tro att vi kommer att vinna enkelt på bortaplan mot Partizan Belgrad och Shakhtar Donetsk är ingenting annat än en övertro på sitt eget lag. Vi har så klart ett mycket bättre lag än både Donetsk och Partizan, men tro mig, att åka till Ukraina och Serbien för att spela tuffa bortamatcher mot tuffa lag med hysteriska fans bakom sig kommer inte att bli kul. Vi kommer med största sannolikhet att vinna alla tre hemmamatcher, men sedan räknar jag iskallt med att vi kommer att tappa minst två-tre poäng.

För en spelare kommer mötena mot Arsenal bli något speciellt. Jag pratar naturligtvis om Eduardo. Wenger pratade idag om både Eduardo och Shakhtar Donetsk:

I did not expect to see him so quickly but we are happy to see him back. I spotted him in a Champions League game] now he tries to hit us again.

Those were two difficult games [against Shakhtar Donetsk in 2000/2001]. People forget that it was not our first team in the away game. When we went over there we had already qualified. These days they are a more technical side than they were because there is a lot of Brazilian influence. In fact I feel they have a similar game to Arsenal.

All lycka åt Eduardo i Shakhtar Donetsk, men så länge han inte gör mål mot oss är jag nöjd! Däremot får han gärna sätta ett hat-trick mot Partizan eller SC Braga.

Just ja, Eduardo har ju faktiskt själv uttalat sig om lottningen. Han säger följande:

I always had a feeling that Arsenal and Shakhtar would be drawn together in the same group. It will be fantastic for me to come back to a club I will always love and respect, to see all my old team-mates and to play again in front of the best fans in England. In my opinion, Arsenal and Shakhtar are the favourites to go through.

Dessutom säger han att han inte kommer att fira ifall han gör mål mot oss! Eduardo har alltid varit en gentleman och han fortsätter även att vara det. Jag hoppas att han får en stående ovation på Emirates. Det är han värd.

Sist men inte minst har Ivan Gazidis pratat lite om CL-lottningen samt att Matheus tror att hans SC Braga har en chans mot Arsenal.

Den f.d. Arsenal-målvakten Bob Wilson tycker att Arsenal borde slå till och köpa Shay Given:

If Arsene [Wenger] and Arsenal felt it was Shay and not mark Schwarzer, why not have a go for him? If I had the choice, I’d love to see Shay sign. Adding Shay to Laurent Koscielny who has shown in a few games what a good buy he is, Thomas Vermaelen and Sebastien Squillaci plus the boys who are there... maybe that little misery [Jose] Mourinho who doesn’t like Arsene very much and had a dig at him might have to admire Arsenal.

Åh, Bob Wilson! Man måste bara älska hans diss utav Jose Mourinho. Hur som helst är målvaktsproblemet fortfarande inte löst. Det mesta säger mig - och antagligen er också - att vi kommer att få stå ut hela hösten med firma Almunia / Fabianski. Jag vet inte hur det gick till, men att vi inte köpt in en målvakt känns nästan skandalöst.

För att vara ärlig kan det felbeslutet (att inte köpa in en ny målvakt) kosta oss massvis med poäng, precis som det gjorde förra året. Förr eller senare kommer Almunia och/eller Fabianski att fucka upp och då är det plötsligt för sent att blicka tillbaka och man inser att man ändå borde ha införskaffat sig en målvakt innan transferfönstret stängde.

Nu är inte transferfönstret stängt än, men Wengers senaste kommentar om nya värvningar samt detta (läs nere) får mig att tro att vi inte kommer att köpa in en målvakt:

We have four great keepers and it's important that we have confidence in our goalkeepers to play the next game.

Personligen har jag mycket svår att acceptera det. Almunia och Fabianski kostade laget massvis med poäng förra säsongen och vid flera tillfällen under förra säsongen såg man tydligt att vårt försvar inte litade på sin målvakt.

Sommarens transferspekulationer har dessutom inte gjort någonting bättre. Almunia har varit ute i media och "grinat" om målvaktsryktena flera gånger medan Fabianski säger att han är fylld av självförtroende. Tyvärr handlar det om ett självförtroende som är lika stort som hos en finnig fjortonåring som för första gången skall ut på en date.

fabianski_okej.jpg

Fabianski har inte imponerat. Foto: Bildbyrån.

Det enda vi kan hoppas på är att 1) Fabianski gör en "Song" eller att 2) Almunia spelar lika bra under en hel säsong som han gjorde i första halvleken mot Barcelona. Som ni märker själva är oddsen skyhöga. Jag skulle hellre sätta en slant på att Liverpool vinner Champions League, haha, förlåt, Europa League, än att något utav det här ovan går in.

Trots allt detta kommer jag att ställa mig bakom den målvakt som väljs ut av Wenger och hoppas på ett under. Jag tänker inte svika laget som supporter, utan jag kommer att stå bakom Almunia eller Fabianski och hoppas på en bra match, vecka in och vecka ut. I slutändan är det just det vi supportrar är till för.

Det senaste i ryktesväg säger att vi skall vara intresserade utav Rafael van der Vaart och Stokes Asmir Begovic. Det sistnämnda intresset nekades dock utav Wenger idag.

Sist men inte minst är det här uttalandet rätt så intressant. Det tyder på att vi faktiskt försökt värva flera olika personer, men att vi misslyckats. Jag hoppas bara - precis som Ahldén - att Squillaci, Koscielny och Chamakh inte var tänkta som andraval, utan att det var värvningar som vi ville få till så tidigt som möjligt. Dessutom får det mig att tänka på ryktet om Frederico M a r c h e t t i. Det kanske låg någonting seriöst i det trots allt? Well, det enda vi egentligen kan göra är att spekulera vidare, vilket jag helst låter bli.

Det var allt för idag! Kommentera gärna och se nu till att ha en trevlig kväll ute i stugorna! Tack och hej!

Läs mer

Analys av Champions League-lottningen!

Kristonel Elwe – tor 26 aug 2010 kl 00:00

God kväll! Dagens höjdpunkt har äntligen avverkats! Champions
League-lottningen stod som vi alla vet på dagsschemat och mellan klockan
sex och sju fick vi veta vilka lag som skulle möta vilka i årets
upplaga utav Champions League. Det finns både intressanta, hemska,
roliga och enkla grupper - och jag tänker analysera dem alla!

Låt oss börja med att se en översikt utav årets lottning:

draw.png

här ser då årets gruppspel ut!

______________________________________________________________________________

Grupp A

Inter Milan
Werder Bremen
Tottenham
Twente

Avancemang för: Inter Milan, Twente.

Kommentar: Grupp A blev till slut en mycket intressant grupp.
Det som oroar mig lite är att Tottenham faktiskt har en minimal chans
att gå vidare. Nu tror jag inte att de lär göra det, men chansen finns.
Hur mycket vi än ogillar dem kan man inte blunda för deras kvalitet. De
finner sig i en positiv formkurva som för tillfället bara lutar uppåt.
Det som kommer bli deras stora fall i den här gruppen är bortamötena. De
lär nämligen inte ha en suck på bortaplan, inte mot dem här lagen. De
kunde fått en mycket svårare grupp, men hade turen som slapp lite
tuffare lag.

Som vi alla vet blir det aldrig så att alla bästa lagen går
vidare ur varenda grupp. Just nu håller jag Werder Bremen högre än både
Tottenham och Twente, men trots detta tror jag att de slutar trea/fyra.
Werder Bremens kurva lutar nämligen neråt och nu har de dessutom tappat
sin kanske bäste spelare i Mesut Özil. Twente å andra sidan vann
den holländska ligan i fjol och ser starka ut för att vara ett
holländskt lag. För Inter blir den här gruppen en munsbit. Inter och
Twente vidare!

______________________________________________________________________________

Grupp B

Lyon
Benfica
Schalke 04
Hapoel Tel Aviv

Avancemang för: Lyon, Benfica.

Kommentar:
Det här är en mycket intressant grupp eftersom vi har tre lag som har
potential att gå vidare (Lyon, Benfica & Schalke 04) samt ett lag
som mycket väl kan skrälla lite (Hapoel Tel Aviv). Jag har stora problem
med att bestämma mig vilket lag det blir som tar hem andraplatsen bakom
Lyon. Schalke 04 är ett starkt lag med flera bra spelare, medan Benfica
är ett annat bra lag som det brukar gå bra för ute i Europa.

lloris.jpg

Lyon-keepern Hugo Lloris är säkert nöjd med årets grupp. Foto: Bildbyrån.

Till en
början trodde jag på Schalke 04, men jag har ändrat åsikt och tror
istället på Benfica. De har ett intressant lag på pappret och har mer
erfarenhet från Europaspel än både Schalke och Hapoel Tel Aviv. Hapoel
Tel Aviv lär ta några poäng, men i längden räcker de inte till. Lyon och
Benfica vidare!

______________________________________________________________________________

Grupp C

Manchester United
Valencia
Glasgow Rangers
Bursaspor

Avancemang för: Manchester United, Glasgow Rangers.

Kommentar:
Det blev en väldigt enkel grupp för Manchester United. Inga långa resor
(förutom den till Turkiet), inga bra motstånd och inte något lag att
vara överdrivet rädd för. Bortamatchen mot turkiska Bursaspor lär bli
tuff, men den här gruppen skall de vinna överlägset.

Valencia är långt ifrån det lag de var under tidigt 00-tal och nu har de dessutom tappat sina tre bästa spelare i David Silva, David Villa och Carlos marsena. Det känns som om de kommer att bli utklassade av United och besegrade utav både Bursaspor och Glasgow Rangers.

Glasgow Rangers är ett lag på uppgång och har dominerat smått i den skotska
ligan under de två senaste säsongerna. De har all chans i världen att ta
sig vidare ur gruppen, så länge de ser till att besegra Bursaspor och
Valencia. Lag som i dagsläget är sämre än Rangers. Jag tippar avancemang
för Rangers och United!

______________________________________________________________________________

Grupp D

Barcelona
Panathinaikos
FC Köpenhamn
Rubin Kazan

Avancemang för: Barcelona, Rubin Kazan.

Kommentar: Här tror jag stenhårt på Rubin Kazan! Barcelona lär ta hem gruppen
tämligen enkelt, men andraplatsen är mer öppen. Personligen tror jag att
det blir Rubin Kazan som tar hem andraplatsen.

Om det inte
skulle varit för en extremt svår grupp i fjol (Barcelona, Inter, Dynamo
Kiev & Rubin Kazan) skulle de gått vidare redan då. Nu har de en
mycket lättare grupp där de lär kunna besegra både FC Köpenhamn och
Panathinaikos om de spelar lika bra som i fjol.

Panathinaikos får annars ses som favoriter att ta andraplatsen. De har mer erfarenhet
från Europaspel och de har dessutom ett gediget lag på pappret. FC
Köpenhamn får däremot riktigt svårt att hävda sig mot de här lagen.
Möjligtvis att de tar någon enstaka poäng på hemmaplan, men de har helt
enkelt inte ett lag som kan utmana sig med de övriga.

Rubin Kazan är ett lag som egentligen kan gå väldigt långt
i en turnering som denna. De må inte ha spelarmaterialet som alla andra
toppklubbar har i Europa, men de har viljan, styrkan och laget. Kom
bara ihåg fjolårets vinst mot Barcelona på Camp Nou! Om de kan göra om
det samtidigt som de ser till att slå FC Köpenhamn och Panathinaikos lär
de utan tvekan nå åttondelsfinal. Min gissning är således att Barcelona
och Rubin Kazan går vidare.

rubin_kaza.jpg

Rubin Kazan står för en farlig målchans mot Inter i förra årets upplaga utav Champions League. Foto: Bildbyrån.

______________________________________________________________________________

Grupp E

Bayern München
Roma
Basel
CFR Cluj

Avancemang för: Bayern München, Roma.

Kommentar:
Den här gruppen skall helt enkelt de två storfavoriterna (i gruppen) ta
hem. Bayern München och Roma är flera klasser bättre än både Basel och
CFR Cluj. Visst kommer både Basel och CFR Cluj kunna skrälla till på
hemmaplan, men i det långa loppet blir det här en munsbit för både
Bayern och Roma.

______________________________________________________________________________

Grupp F

Chelsea
marseille
Spartak Moskva
Zilina

Avancemang för: Chelsea, marseille.

Kommentar:
Den här gruppen delar titeln "Dödens Grupp" med Grupp G. I mina ögon är
det här en mycket svår grupp. Chelsea är ett av världens bästa lag,
marseille vann Ligue 1 och har ett mycket bra lag, Spartak Moskva är ett
underskattat lag som blir svåra att möta på hemmaplan och Zilina är
laget som ingen riktigt vet om.

Visst lär Zilina bli överkört av nästan alla lag i
gruppen, men man bör ändå inte underskatta dem. De kan mycket väl få
till en och en annan skräll på hemmaplan. Sedan har man tre lag som har
all potential i världen att gå till en åttondel eller t.o.m. en
kvartsfinal. marseille är svåra att möta, Chelsea är tungt som bara den
och Spartak Moskva kommer att hota både Chelsea och marseille.

Det är
extremt svårt att tippa vilka som går vidare, men jag tror ändå att det
blir Chelsea och marseille som tar hem det. Zilina skall inte ha en
chans i det långa loppet och Spartak Moskva lär missa avancemang med
minsta möjliga marginal. Chelsea och marseille vidare!

______________________________________________________________________________

Grupp G

AC Milan
Real Madrid
Ajax
Auxerre

Avancemang för: Real Madrid, Milan/Ajax.

Kommentar:
Det här är utan tvekan den svåraste gruppen i årets lottning. Real
Madrid må inte ha gått vidare från åttondelsfinalen på år och dar, men
de har alltid lyckats bra i gruppspelet. Nu har de dessutom en viss Jose
Mourinho som tränare.

Milan har ett intressant lag på pappret som blir ännu mer intressant om de lyckas med att värva Zlatan Ibrahimovic.
Dessutom har de sakta men säkert börjat damma av stämpeln som
"pensionat". De har flera unga spelare som ser bra ut med en viss Pato i spetsen. Milan blir att räkna med i år!

Sedan får vi inte glömma Ajax och Auxerre. Auxerre är ett underskattat lag
som kommer bli svårt att möta (speciellt när de spelar hemma) och Ajax
är Ajax. I slutändan tror jag att det blir favoriterna Real Madrid och
Milan som går vidare, men samtidigt vet jag att det aldrig blir så att
de bästa lagen går vidare från varje grupp. Därför tror jag att Ajax
faktiskt har en chans.

Om Ajax får ordning på alla sina
lagdelar och spelar defensivt bra har de all chans i världen att skrälla
och gå vidare, men då ska de även se till att besegra de här lagen.
Något som inte är världens enklaste uppgift. Det enda jag vet säkert är
att Real Madrid tar sig vidare. Sedan blir det en kamp mellan Ajax och
Milan. Vem som avancerar tillsammans med Real Madrid har jag ingen aning
om!

______________________________________________________________________________

Grupp H

Arsenal
Shakhtar Donetsk
SC Braga
Partizan Belgrad

Avancemang: Arsenal, Shakhtar Donetsk.

Kommentar:
Och så har vi då Arsenals grupp! Vår grupp ser tämligen enkel ut, men
inget lag bör underskattas! Arsenal har inte vunnit någon utav sina tre
senaste matcher mot ett ukrainskt lag (på bortaplan) - och nu står ett väldigt bra
Shakhtar Donetsk framför oss. Dessutom har vi lottats mot ett annat
östeuropeiskt lag - Partizan Belgrad - som blir en tuff nöt att knäcka
på bortaplan. SC Braga bör inte underskattas de heller. På vägen till
gruppspelet i Champions League slog de ut både Celtic och Sevilla!

vanpersie_olympiakos.jpg

Får Robin van Persie anledning att jubla när gruppspelet är över? Foto: Bildbyrån.

I slutändan lär det bli Arsenal som tar hem gruppen, men det kommer inte
att bli enkelt. Gruppen ser vid en först blick enkel ut, men sanningen
är att det kan bli en tuff resa - speciellt på bortaplan. Att möta
Shakhtar Donetsk och Partizan Belgrad på bortaplan kommer inte att bli
lätt. SC Braga lär även dem kämpa emot rätt så bra hemma i Portugal.

Dock skall
Arsenal ha spelarmaterialet att vinna detta. Partizan Belgrad klarade
knappt av att besegra Anderlecht (vann till slut på straffar), SC Braga
må ha besegreat Celtic och Sevilla, men Arsenal är klasser bättre än dem
lagen. Shakhtar Donetsk kommer bli den tuffa nöten att knäcka.
Visserligen lyckades Fulham besegra dem på vägen till sin första Europa
League-final någonsin, men det var två extremt tuffa matcher som mycket
väl kunde slutat med en Shakhtar Donetsk-vinst.

Shakhtar Donetsk (som dessutom vann Europa League 2009) lär besegra Partizan
Belgrad och SC Braga som är två lag som helt enkelt är sämre än Shakhtar
Donetsk. Det enda varningstecknet är som sagt att inget lag bör
underskattas i den här gruppen! Nej, i slutändan skall Arsenal ta hem
detta! Andraplatsen borde sedan Shakhtar Donetsk ta hem.

Sist men inte minst får Eduardo komma tillbaka till
London och Emirattes, fast i en annan tröja. Jag ser fram emot den
hyllning han kommer att få utav oss alla!

______________________________________________________________________________

Det var allt för idag! Jag är tillbaka imorgon med bl.a. en inför-rapport inför matchen mot Blackburn! Kommentera
gärna min analys och tyck till själva! Vilka går vidare? Var har jag
rätt? Var har jag fel? Vilket lag vinner Champions League?
Tack och hej!

Läs mer

Mourinho tror inte på Arsenal

Kristonel Elwe – ons 25 aug 2010 kl 00:00

God eftermiddag! Dagarna rullar på och snart är det dags för Arsenal Swedens årsmöte (all information hittar ni här!)
samt nästa match mot Blackburn (borta) i Premier League. Naturligtvis
hoppas vi på vinst och många mål, men den matchen kommer vi att prata
mer om de närmsta dagarna. Nu till dagens inlägg!

Sébastian Squlliaci är fortfarande inte officiellt klar för Arsenal och många börjar nu
oroa sig för att han misslyckats på läkarundersökningen. För att lugna
era nerver kan jag säga att allt sådant tar tid att få ihop.
Läkarundersökning, påskrivning av kontrakt, foton, intervjuer osv osv
osv. Med största sannolikhet lär han bli officiellt klar inom de närmsta
dagarna, så det finns ingen anledning att oroa sig för att någonting
har hänt.

Däremot flyter det runt rykten på Internet om vad som kan ha hänt. Här kan ni läsa de senaste ryktena. Sannolikhetsgraden får ni bedöma själva!

Många undrar naturligtvis vad för nummer Hr. Squillaci kommer att bli
tilldelad. Enligt flera olika källor sägs det att det blir nummer 18 som
vår nye fransman får bära. Den senaste Arsenal-spelaren att bära nummer
18 var Mikael Silvestre.

Det alltid så pålitiliga Goal.com (...) avslöjar nu hur Wengers nya kontrakt är uppbyggt. Enligt deras information kommer Wenger bli en av de bäst betalada tränarna i världen då endast Carlo Ancelotti och Jose Mourinho kan mäta sig med honom i löneväg. Om ni är intresserade av deras "avslöjande" kan ni läsa mer här.

wenger_charlton.jpg

Wenger kan skratta hela vägen till banken! Foto: Bildbyrån.

Nu till dagens kanske roligaste nyhet! Vår nya brassetalang Wellington Silva har startat en ny blogg! Han har nämligen börjat blogga för en brasiliansk sportsida kallad globoesporte.com. Ni finner hans blogg här (finns ett par andra snillen som bloggar på samma sida) och om ni inte kan portugisiska kan ni alltid ta hjälp av Google Translate.
Visserligen kan exakt allting gå fel när man använder sig utav GT, men
man får åtminstone en överblick av det man läser! Hans första inlägg
(översatt till engelska) kan finnas här. Hans andra inlägg kan läsas här.

Paul Scholes har de senaste veckorna blivit hyllad av nästan allt och alla. Mr. Wenger är inte sen med att hänga med i hyllningskören:

Paul Scholes is still one of the greatest football players in
England and his contribution to the success of Manchester United is
absolutely huge. The regret I have personally is he was not always the
fairest player. There’s a little bit of a darker side in him, sometimes,
that I did not like
.

Han går vidare med att beskriva denna baksida av Scholes...

How many times have you watched Paul Scholes? Have you seen only
fair tackles from Paul Scholes? I don’t want to come out on one
specifically but I can remember a few. [They are] a bit in the past,
yes, but look at him playing now. He still doesn’t hide. No, I don’t
[think his approach is OK].

You ask me about the quality of the player – who wouldn’t like a
Paul Scholes in his team? You ask me: ‘Was he a fair player?’ I say:
‘No, I’m sorry, for me he was not a fair player.’ I just think I respect
him highly as a quality player. I did not like some things he did on
the football pitch and I have the right to say that. It’s not because
you are older, suddenly, that you are a saint.

...som i stort sett sammanfattar hela Scholes
karriär. En fantastisk spelare kvalitetsmässigt, men en avskyvärd
spelare på andra sätt. När det kommer till exempel på hans hänsynslösa
spel finns det tusentals tacklingar man kan referera till. Tacklingen på Busquets i Champions League-finalen för två år sedan ligger nära till minnet.

Jose Mourinho känner vi alla till. Vissa älskar honom medan andra hatar honom. En sak
som dock inte går att förbise är hans CV som profesionell tränare. Ett
CV som är fullkomligt fantastiskt. Efter att ha tagit Inter till sin
första trippel någonsin har han nu flyttat till Spanien och Real Madrid.
Däremot gillar han fortfarande Premier League och precis som vanligt
har han förutspått hur det hela kommer att sluta i år också. Han tror
att det kommer att stå sig mellan Chelsea och Manchester United. Om
Arsenals titelchanser säger han följande:

Arsenal too, year after year it looks likely – but no. Always
the same type of comment, ‘it’s a young team, we’ll be next season’. I
remember we (Chelsea) played them in the Carling Cup semi-final with a
team of young boys. But the team of young boys is no longer the team of
young boys. In this moment they are a team that are 25, 26, 27 years
old.

(Cesc) Fabregas, (Theo) Walcott, (Gael) Clichy, (Alex) Song,
(Bacary) Sagna. They are not a team of kids anymore, they are the team
at the age to win things. But I don’t think they will do it, I think it
will be again Man United and Chelsea, and of course Man City because
they have a great squad.

Han skulle dock inte ha någonting emot att träna Arsenal en vacker dag i framtiden:

Manchester United would be a great challenge for me. But
Liverpool is not the club for me. I know why, but I cannot tell you.
Tottenham, Everton... Arsenal maybe. These are all fine clubs with very
good managers.

Vad ska man egentligen säga? Vår
snittålder på truppen ligger just nu på ~24 år och inte de 25-27 han
syftar på. Däremot har han rätt i det han säger. Vi är inte pojkar
längre, vi är män. Någonting alla ledare, spelare och supportrar börjat
förstå vid det här laget. För två, tre och till och med fyra år sedan
kunde man säga att Arsenal var ett riktigt ungt lag, men sanningen är
att vi inte är det längre.

mourinho_press.jpg

Mourinho tror inte på Arsenal. Foto: Bildbyrån.

Snittåldern på den trupp vi
hade till vårt förfogande i premiären mot Liverpool var exakt 24 år och
159 dagar. Visserligen är det rätt så ungt jämfört med flera andra
klubbar (speciellt toppklubbar), men 24,5 år är helt enkelt inte en ung
ålder längre.

Att använda ålder som bortförklaring för
uteblivna titlar är enligt mig inte längre acceptabelt. Spelarna som
dessutom är unga (under 23 år) har massvis med erfarenhet med tanke på
att de flesta spelat massvis med Premier League- och Champions
League-matcher.

Däremot kan jag inte hålla med Mr. Mourinho
om att det kommer att bli Chelsea och Manchester United i topp igen.
Manchester City kommer att hänga på ett bra tag, men inte in i det
sista. Vad jag däremot är säker på är att vi kommer att finnas med i
titelstriden i det sista. Varför jag tror det skall ni straxt få
förklarat för er.

Det var länge sedan jag var så här nöjd
med vår trupp. Om vi bortser från målvaktsproblemet är vår trupp i stort
sett komplett. Vi har offensiven, vi har kreativiteten, vi har bredden,
vi har spelarmaterialet, vi har försvaret och vi har ett lag. Vid det
här laget har vi även en hel del erfarenhet som vi så länge saknat. Dels
har de unga spelarna som spelat i laget i flera år tillräckligt med
erfarenhet för att inte kunna använda det som en bortförklaring om
någonting skulle gå fel. Dessutom har vi redan massvis (nåja...) med
erfarenhet i RvP, Squillaci (strax klar), Fabregas, Rosicky, Arshavin, Eboue och möjligtvis även Chamakh.

Det enda
som vi verkligen saknar är vinnarmentalitet. Allt annat har vi i stort
sett i dagens trupp. Det är verkligen länge sedan jag kände mig så pass
tillfredsställd. Visst skulle en till försvarare eller en defensiv
mittfältare (som back-up) sitta bra, men det handlar snarare om plus än
måsten. Det enda problemet som återstår nu är målvaktsproblemet. Om det
löser sig finns alla medel för success!

invincibles.jpg

Det var ett tag sedan... Foto: Bildbyrån.

Just målvaktsproblemet har varit ett väldigt hett ämne under hela sommaren. Det har pratats om Schwarzer, Given, Akinfeev, Frey, Lloris och allt vad de heter dag in och dag ut. En som dock varit lite mer
aktuell än alla andra är den förstnämnde M a r k Schwarzer. Nu säger
hans lagkamrat Aaron Hughes följande om den situation han finner sig i:

It's a great opportunity for him. It's not often you get the chance to go and play for one of the top four teams in the country, especially when you're down to the last few years of your career.

mark has been one of the top three keepers in the league for the last two years. He's been very important to us. Some of his saves kept us in games. Sometimes if you have a successful season it's harder afterwards and you almost find yourselves hanging onto your players rather than trying to build on your success.

Well, rather Schwarzer than Almunia/Fabianski, eller?

Lite smånyheter finns som vanligt att bjuda på! Wilshere har blivit uppkallad (snarare nerkallad..) till U21-landslaget, Lawrenson anser att vi inte bör ha någonting emot Gallas (som för övrigt skall ha ätit middag med Sagna) och Chamakh samt Arshavin medverkar i en ny reklamfilm för Nike.

I ryktesväg hittar vi att Arsenal skall vara intresserade utav Hatem Ben Arfa, Eden Hazard, Mickael Landreu samt Emmanuel Riviere. Ingenting trovärdigt det vill säga.

Werder Bremen är för övrigt väldigt nära att knyta till sig Mikael Silvestre. Vågar man säga grattis till Werder Bremen? Det känns snarare som man bör skicka ens kondoleanser. Nu lär ingen dö, men någon form utav sorg lär det bli när de upptäcker att Silvestre inte är en fotbollspelare, utan en fisk.

Det här var dock allt för idag! Vi hörs imorgon - precis som vanligt! Tack och hej!

Läs mer

Squillaci står för sitt första uttalande!

Kristonel Elwe – tis 24 aug 2010 kl 00:00

God eftermiddag! Säsongen är i full gång och det känns härligt att man äntligen kan se fram emot en ny match varenda vecka! Tidningarna kryllar av nyheter, rykten och intervjuer, vilket naturligtvis gör livet lite enklare för mig som bloggare. Det har hänt en hel del sedan jag satte mig och skrev klart inlägget igår, så låt oss se efter vad som sagts och gjorts!

Arsenals senaste nyförvärv Sébastien Squillaci lär ha presenterats innan jag hunnit publicera det här inlägget. Hur som helst har han kommit ut med sitt första uttalande om flytten till Arsenal. Squirtle säger följande:

If a French player receives an offer from Arsene Wenger, it's practically impossible to turn down. It was a sensational offer for me and I was happy Sevilla let me go. It was a difficult situation but I knew I had to take this chance.

Arsenal were always the team I watched out for. For any spectator like me, you had to watch a squad with Thierry Henry, Robert Pires, Patrick Vieira and William Gallas. Now, I'm happy to have my name in the history books. For me, this is a great new challenge and I've gone there purely to be part of that.

I don't think my age is a problem. My experience in football is great and players of my age tend to be at the peak of their playing career.

Precis som jag sagt tusen gånger tidigare är det här en mycket bra värvning. Squirtle verkar vara riktigt glad över flytten, Wenger lär vara nöjd över värvningen - och priset(!) - samt att supportrarna äntligen får den där efterlängtade mittbacken. För er som inte känner till Squirtle allt för bra kan ni alltid kika in den här sammanfattningen. Den avslöjar allt ni vill veta om den franska landslagsmannen.

Förresten har Squirtles f.d. lagkamrat Didier Zokora sagt både ett och annat gott om vårt nyförvärv. Sevärt!

squillaci_ronaldinho.jpg

Squillaci i en närkamp med Ronaldinho. Foto: Bildbyrån.

Andrey Arshavin har varit riktigt flitig i helg! Han har nämligen kommit med massor av uttalanden. Allt från hyllningar till Chelsea till att Tottenham kan vinna Champions League. Det är väl inte så jättesmickrande ur ett Arsenal-perspektiv precis, men sanningen är att han även pratat en hel del om Arsenal. Bl.a. har han sagt detta:

I think all the young players have become, not old, but they have experience now. Arsene works with them for a long time and that's why he knows them better and he knows what to expect during the season from the players. It gives me belief that we can get something this year.

My opinion is, if you look at the points on last season's table, we were close, but then we met Chelsea and Man Utd and they beat us very easily. I would like to see this season that we will manage to fight against big teams.

Förutom detta har talkSPORT (...) gjort en mycket intressant intervju med ryssen. Den 22 minuter långa intervjun kan ni lyssna på här.

Det finns egentligen inte så mycket att säga. Arshavin är lika frispråkig som vanligt, vilket vi vant oss vid sedan en tid tillbaka. Hans två första matcher den här säsongen har varit sådär, men han har själv erkänt att han inte är i top condition och att han behöver förlora några kilon till för att vara redo på allvar. Jag tror mycket väl att Arshavin kan bli viktig för oss den här säsongen, men han behöver nog ett par nittio minuters-matcher i benen innan han börjar prestera på allvar. Hur som helst är det trevligt att höra att han verkligen tror på det här laget. Ett intryck som han inte riktigt gav förra säsongen.

arshavin_finger.jpg

Arshavin är redo att briljera! Foto: Bildbyrån.

Ian Wright har varit rejält förbannad på Alan Hansen sedan hans sågning av Theo Walcott. Han har nu gått till stor attack mot Hansen i sin sedvanliga kolumn i The Sun. Bl.a. säger han följande:

Picture the scene. Theo Walcott has just scored a brilliant hat-trick to help Arsenal thrash Blackpool 6-0 at the Emirates. He settles down to watch the highlights on Match of the Day, looking forward to seeing it all over again. But then he gets slaughtered by Alan Hansen. Totally and unnecessarily insulted.

He's told he cannot cross. How he cannot do this, isn't very good at that - and how, when he thinks too much, there are problems. For me, that's Hansen basically saying the lad is thick - which is insulting and very, very wrong.

I bet Theo, 21, was staring at the TV thinking 'what the hell can I do to get people off my back?' Now, I know Hansen has a job to do. But he went way over the top. It was harsh, it was unnecessary and it was bang out of order.

Han avslutar dessutom med en riktig känga:

He [Hansen] wouldn't have been able to cope with Theo if he was still playing, that's for sure. Theo's pace would have done him up like a kipper.

Skall vi räkna med en motreplik från Hansen inom en snar framtid?

Nicklas Bendtner har under det senaste året haft ständiga skadeproblem med allt från sin rygg till sin fot. Nu har det gått så långt att han sparkar sin danska specialist och istället vänder sig helhjärtat till Arsenals läkarteam. Han säger följande om situationen:

I do not wish to receive any further treatment from this self-publicist. I am very happy with how my rehabilitation has been going under the Arsenal medical team and expect to be back in training in around six weeks' time.

Sex veckor är en lång tid, men som tur är har vi en tillräckligt bred trupp - åtminstone just nu - som resulterar i att Bendtners frånvaro inte blir ett alltför stort avbräck.

Lite smånyheter har jag även att bjuda på. Ni som vill läsa om hur den nya reservlagsligan fungerar kan klicka er in här. Den f.d. Arsenal-kaptenen Stewart Robson säger att Arsenal kan vinna ligan med Almunia i mål och här kan ni se Rosickys fantastiska insats mot Blackpool ännu en gång!

rosicky04.jpg

Rosicky var fenomenal mot Blackpool! Foto: Bildbyrån.

Det senaste i ryktesväg är att Fulham söker en ersättare till Schwarzer, vilket i sådana fall skulle resultera i att de är beredda att släppa iväg australienaren till Arsenal. Det pratas även om att vi skall vara intresserade av Maarten Stekelenburg samt Romas mittback Juan och/eller Bordeauxs mittback Ciani, men det finns ingen som helst sanning i de ryktena.

Det var allt för idag! Squirtle kommer säkerligen att presenteras på Arsenal.com inom en-två timmar, så var redo! Annars får ni ha det så bra ute i stugorna. Kommentera gärna. Tack och hej!

Läs mer

Om Walcott, Squillaci och transferrykten

Kristonel Elwe – mån 23 aug 2010 kl 00:00

God eftermiddag! Jag har nyligen vaknat från nattens skönhetssömn och idag känner jag mig mycket piggare än igår! Förhoppningsvis märks det även av i dagens inlägg! Fram tills matchen mot Blackburn kommer det mesta att handla om transferrykten, spekulationer och den kommande CL-lottningen. Jag kommer naturligtvis finnas här och hålla er uppdaterade! Men innan jag börjar skriva dagens inlägg vill jag dela med mig av en väldigt trevlig historia.

Igår kväll satt jag och chattade med en av mina bästa vänner på MSN. Vi pratade lite om allting, lite sådär som man brukar göra när man inte setts på ett tag. Halvvägs in i konversationen skrev han till mig att han skulle erkänna en sak som skulle få mig att tappa hakan. Jag trodde naturligtvis att han skojjade, men så skrev han någonting som faktiskt fick mig att tappa hakan.

"Jag har gått och blivit en Gooner" fick han ur sig. Först trodde jag som sagt att han skojjade, men efter att han berättat om hur han fått gåshud efter att ha sett Arsenal-videos, hur han läst tiotals inlägg på min blogg och efter att han beskrivit hur gärna han vill se en match på Emirates kunde jag inte låta bli att le. Han har alltid varit intresserad av fotboll, men att han skulle falla för Arsenal var som sagt oväntat. Hur som helst är det en kul liten historia som jag bara ville få ur mig! Nu till inlägget!

Igår kom nyheten om att Sevillas mittback Sébastien Squillaci a.k.a. Squirtle kommer att läkarundersökas i London under morgondagen (läs: idag). Det är Sevilla själv som bekräftar detta via sin officiella hemsida. På Svenska Fans Sevilla-redaktion beskriver man den franska landslagsbacken så här:

Bästa mittbacken i Sevillas trupp i dagsläget. Snabb, stark, brytningssäker, ledare i backlinjen.

Uh uh uh, det låter som rena drömvärvningen, doesn't it? Personligen är jag mycket exalterad, eftersom Squirtle faktiskt är en meriterad och erfaren mittback. Visst, han är inte världsklass, men han är en väldigt bra spelare. Med Koscielny och Djourou som back-ups är jag inte längre rädd för skador på våra förstaval (vilket jag antar att Squirtle blir?). Förresten ser han ut att vara "en Vermaelen" till utseendet. Jag skulle då inte vilja möta honom när han är arg.

squllaci_rooney.jpg

Squillaci och Rooney i en närkamp under en match i Champions League. Foto: Bildbyrån.

För övrigt kan ni finna en kompilation med alla hans mål här samt en kompilation med lite andra insatser här. Nu är det bara en målvakt som saknas! Sedan är vår trupp komplett.

Matchen mot Blackpool finns fortfarande i bakhuvudet och jag ler till så fort jag tänker på alla positiva saker vi kan hämta från den matchen. Om ni vill se exakt alla höjdpunkter från matchen kan ni kika in det här. Där kan ni även höra den negativa kritik Walcott får från Alan Hansen.

Personligen anser jag att Hansen har en poäng i det han säger, men däremot är det helt fel tidpunkt att ta upp den kritiken. Walcott gjorde en fenomenal insats och visst hette motståndet Blackpool, men trots det visade han att han kan förstöra motstånd på egen hand. Sedan har Hansen rätt när han säger det är först när han börjar göra likadana saker mot toppmotstånd som man verkligen kan hylla honom till skyarna. Bläh, jag kan knappt tro att jag sitter här och håller med Alan fucking Hansen.

Hur som helst levererar han en hel del idiotiskt också, men det tänker jag inte gå in på. Arsène Wenger var så klart lyrisk efter matchen och sade följande om Walcott:

You always worry about a player's development, but I was always positive about Theo because I have looked at his disappointments, and how well he analyses things. When you are intelligent, you always improve. He's not there yet but he is developing, maybe what happened to him is part of his development.

I believe he can score goals because when he was young he scored goals, and I am convinced he will finish in the middle. He times his runs well, once he is a yard clear nobody in the world can catch him, and now he is more composed in front of goal.

Walcott själv behåller fötterna på jorden och säger bl.a. följande:

I've had a very good pre-season. Not just me but the whole team. We are undefeated and I had a nice break, mentally, through the summer so I could think about things and I'm pushing on now. Pre-season is massive. I've been very unlucky with injuries last season. I'm 21 so I want to play games every week now, so it's a big season for me. I'm looking out for myself a bit more now - I'm one of the last to leave, I'm always staying behind now after training, practising things; crosses and set pieces and things like that.

Den senaste tiden har jag märkt att Walcott börjat likna en ung Henry allt mer i sin spelstil. Han är naturligtvis ljusår ifrån den spelare Henry var och det är nästan kriminellt att jämföra dem två kvalitetsmässigt, men sättet Theo tar sina frisparkar på (som han nu börjat ta då och då), sättet han löper förbi försvararna och sätten han avslutade på i lördagens match fick mig verkligen att tänka på en ung Henry.

chamakh_walcott.jpg

Walcott firar sitt andra mål mot Blackpool. Foto: Bildbyrån.

Dock får vi komma ihåg det här bara är en match och att vi inte bör hylla honom till skyarna. Det är först när han börjar göra sådana här insatser på reguljär basis som vi verkligen kan bedöma honom. Alla kan göra en superb match, men det är få som kan göra en superb säsong. Vi får hoppas att det här håller i sig, verkligen!

Förresten, hur grymt skulle det inte varit om Vela lyckats göra mål i den här situationen? Årets mål, typ.

I övriga nyheter finner vi idag att Eduardo igår gjorde det avgörande målet för sitt Shaktar Donetsk. Det känns konstigt att se honom i en annan klubbtröja, men tyvärr är det så fotbollsvärlden fungerar. Malouda säger idag att Chelsea spelar vackrare än Arsenal och bör få mer cred för det. Jah, där satt den.

Transferrykten florerar kring som vanligt och det senaste handlar om att Mourinho skall vara intresserad av Gael Clichy. Real Madrids nuvarande lag ser skrämmande ut, men jag tror verkligen inte att de behöver hy. Visst väger de lite tunt på VB-positionen, men med det lag de har skall de ändå kunna vinna titlar. Jag skulle då bli mycket förvånad om de gick titellösa i år igen.

clichy_.jpg

Real Madrid är intresserade av Gael Clichy. Foto: Bildbyrån.

Ynglingarna Jay Emmanuel-Thomas och Henri Lansbury är på väg att lånas ut. Enligt rätt så säkra källor sägs det vara Doncaster respektive Swansea som är de aktuella klubbarna för våra ynglingar.

Sist men inte minst kan jag inte låta bli att skratta åt hur patetisk Gallas är om detta visar sig vara sant. Anledningen varför han inte ville skriva på för Arsenal var med största sannolikhet det faktum att vi bara var beredda att ge honom ett ett-årskontrakt. Han skulle dock ha kvar samma lön och samma position i laget. Om ryktena om att han gått ner i lön för att i stort sett få ett likadant kontrakt av Tottenham är det ingenting annat än skrattretande. Visserligen sägs det att Sp*rs lagt till en option på ytterligare ett år, men det kan knappast vara en nyckelfaktor. Jag har ingen aning om vad den mannen håller på med, men vad det än är så är det humoristiskt.

Det var dock allt för idag! Nu får vi hoppas att ni har en fin måndag ute i stugorna! Ha det så bra och se nu till att kommentera! Tack och hej!

Läs mer

Veckan som gått...

Kristonel Elwe – sön 22 aug 2010 kl 19:55

You know what?

... I'm back!

Stockholm-London-Birmingham-Redditch-Alcester-Birmingham-London-Stockholm.

Eskilstuna-Stockholm-Inferno Online-Nattgibb-Flygbuss-Skavsta-Stansted-King's Cross-Tunnelbana-Gunners Pub-King's Cross-Sova-Kaffe-The Sun-The Guardian-Tågtur-Träningsvecka i Alcester (massa träning på dagen och massa pubbesök på kvällen)-Sol-Regn-Tågtur-Tunnelbana-Earl's Court-Fulham--Trafalgar Square-Hotell-Sova-Finsbury Park-Emirates Stadium-Buffé på Dial Square-Match-Glädje-Cigg-Träffa läsare-Hotell-Arsenal Tavern-Natt i centrala London-Baker Street-Stansted-Skavsta-Eskilstuna.

Här ovan ser ni en väldigt kort recension av min vecka i England. Den har varit väldigt lång, hektisk och tröttsam, men trots det har det varit en upplevelse. Det har varit en fantastisk vecka och när jag idag sitter hemma i min lägenhet igen känns det som om man varit borta för evigt.

Jag skulle kunna skriva en bok om allt som hänt, men jag låter bli eftersom detta trots allt är en arsenalblogg. Den största nyheten som jag vill dela med mig av är att jag i september månad kommer att flytta till London för att börja jobba där! Otroligt roligt!

Under tiden jag varit borta har det hänt otroligt mycket i både arsenal- och fotbollsväg. Jag tänkte ta och skriva lite av varje idag. Vad har egentligen hänt och vad tycker jag om det? Låt oss se efter...

***

Premiären mot Liverpool: Efter att ha dominerat den första halvleken så pass klart som vi gjorde kunde jag ingenting annat tro än att vi skulle gå vinnande ur striden. När Joe Cole sedan blev utvisad var det klart, trodde jag. Jag glömde dock bort två enormt viktiga faktorer. 1) I fotboll kan allt hända och 2) Liverpool är ett bättre lag i år.

När Koscielny utgick skadad (skadad och skadad...) i slutet av den första halvleken blev jag laddad av rädsla och ångest. Jag har flera gånger tidigare pratat om hur fotboll påverkar våra privatliv och den känslan man fick av att se Koscielny ligga på bår var hemsk. Jag är ingen storrökare (tar bara någon enstaka per dag), men i halvtid var jag tvungen att tända på hela tre cigaretter för att försöka lugna ner mig.

Som tur var lyckades Koscielny återvända och det var nog inte bara jag som gladde mig åt det. Tyvärr började andra halvleken förskräckligt. Ett par försvarsmissar skapade ett superbt läge för N'Gog som lyckades sätta en fin balja bakom Almunia.

Arsenal skulle förlora och det var ännu en gång ödet som valde att hånle oss rakt i ansiktet - precis som det hade gjort tolv månader tidigare på Old Trafford. Tiden rann iväg och vi kom allt närmare slutet. Målchanserna blev allt fler och fler, men avsluten blev allt sämre och sämre. När Reina gjorde en fullkomligt sanslös räddning på Rosickys fina soloprestation kändes det kört. Det ville sig inte helt enkelt.

Men i matchens sista minut - under ordinarie tid - kom det där förlösande målet. Chamakh var snabbt framme på huvudet i straffområdet och Reina lyckades göra "en Almunia". Vi borde naturligtvis ha vunnit matchen, men med tanke på vilken vändning matchen tog var jag nöjd med oavgjort.

chamakh_kram.jpg

Chamakh stod för en bra insats på Anfield och låg bakom kvitteringen! Foto: Bildbyrån.

***

Den första Premier League-omgången: Den första omgången gav oss både smällkamareller och förväntade storvinster. Chelsea utklassade West Bromwich, Manchester United lyckades vinna komfortabelt mot Newcastle och Tottenham spelade lika mot Manchester City. Ett Manchester City som under långa stunder såg klasser sämre ut än Sp*rs.

Den stora överraskningen var Blackpools utskåpning av Wigan. Nykomlingen som alla - exakt alla - tippat längst ner tog en fin skalp när man körde över Wigan på bortaplan med hela 4-0! Otroligt roligt för både Blackpool och ligan!

***

Sébastien Squillaci: Under hela sommaren har det pratats om olika mittbackar, målvakter och mittfältare. Spekulationerna har fortsatt den senaste veckan och nu verkar det som om Squillaci - som jag fr.o.m. nu kommer att kalla Squirtle - är så gott som klar. Med största sannolikhet lär affären gå i hamn alldeles snart och till min stora lycka är det en mycket bra värvning av Mr. Wenger.

Squirtle är exakt det vi behöver. Han är erfaren, bra i luftrummet och bra med fötterna. Dessutom har han ledaregenskaper och landslagsmeriter. Sedan får vi inte glömma det viktigaste av allt - han är fransk!

Squirtle må inte vara det världsklassnamn som många av oss skulle vilja se, men jag är mer än säker på att han passar perfekt in i Arsenal. Med Vermaelen, Koscielny, Djourou, Squillaci och Nordtveit ser det bra ut på backsidan, åtminstone just nu. Det skulle inte skada med en mittback till, men det kommer inte att hända.

***

Shay Given / M. Schwarzer: Efter Almunias berg-och-dalbane-insats mot Liverpool känns en ny målvakt fortfarande som ett måste. Man vinner helt enkelt inga titlar med mediokra målvakter. Den senaste veckan har det snackats mycket om både Given och Schwarzer. Två målvakter som absolut skulle kunna lyfta Arsenal.

Att Manchester City skulle släppa Shay Given känns inte troligt. De behöver inte pengarna och att ha en andremålvakt av Givens klass gör att de inte behöver oroa sig ifall Hart blir skadad.

Schwarzer känns troligare, men där är övergångssumman ett problem. Wenger vill inte lägga ut mer än de £2 miljoner han anser att Schwarzer är värd. Samtidigt vill Hughes inte släppa den australiensiske landslagsmålvakten.

Vad som kommer att hända härnäst är det ingen som vet. Wenger är fortfarande öppen för att värva en ny målvakt och det skulle inte förvåna mig om vi får se en ny keeper komma in innan transferfönstret stänger.

***

Gallas övergång till Tottenham: Tottenham har på sin hemsida bekräftat att det endast några smådetaljer som återstår innan Gallas blir en Sp*rsspelare. Ja ni, vad skall man säga om det? Från Chelsea till Arsenal. Från Arsenal till Tottenham. Vad kommer härnäst? Från Tottenham tillbaka till Arsenal?

gallas_kugge.jpg

Gallas - vad tänker han med? Foto: Bildbyrån.

Gallas verkar inte ha alla pommes frittes på tallriken, men vad kan man göra åt saken. Det absolut roligaste är att vissa Tottenham-supportrar ser det som om de stulit Gallas från Arsenal och nu fått revansch för Campbell-affären back in 2001. Hahah, så roligt, så himla roligt!

***

Champions League-kvalet: Det har blivit en hel del överraskningar i det pågående CL-kvalet. Sevilla förlorade t.ex. borta mot SC Braga, som tidigare sett till att slå ut Celtic. Men den största och roligaste överraskningen av dem alla är Young Boys utskåpning av Tottenham. Nu slutade det visserligen 3-2 till slut, men när Defoe snackar om att Tottenham kommer att gå längre än Arsenal i Champions League för att sedan ligga under med 3-0 mot Young Boys säger det mesta.

Jag önskar att jag hade biljetter till returen på White Hart Lane. Jag skulle bära Arsenal-klädsel från topp till tå för att sedan stå i hemmaklacken och sjunga "Champions League? You're Havin' A Laugh". Visserligen behöver Sp*rs bara vinna med 1-0, men hujja vad roligt det skulle vara om Young Boys såg till att vinna eller spela lika.

***

Skadeproblemen: Skadeproblemen gör sig påminda tidigt i år. Nasri skadade sig efter matchen mot Liverpool och kommer att vara borta i en månad. Samtidigt lyckades den lovande talangen Emmanuel Frimpong gå sönder rejält. Han blir nu borta upp till nio månader. Visserligen är det inte ett stort avbräck, men något säger mig att Frimpong fått sig både en och två matcher i Premier League och/eller FA-cupen ifall han hållt sig frisk.

Det är otroligt synd att våra helvetiska skadeproblem inte verkar ha ett slut. Det enda vi kan göra är att hoppas att vi slipper skador på våra nyckelspelare. Så länge de bästa spelarna får vara friska har vi en bred trupp nog att utmana på alla fronter. Men då gäller det också att se till att vi inte har tio man på skadelistan varenda vecka.

***

Hemmapremiären: Igår eftermiddag avverkades äntligen årets hemmapremiär! Arsenal mötte Blackpool och efter matchen kunde vi ingenting annat göra än att gå hem med ett leende på läpparna. Våra kanonjärer hade bjudit på ett målkalas. Walcott fick göra sitt första hat-trick, Chamakh fick göra sitt första officiella mål, Arshavin satte en fin straff, Rosicky bjöd på supebt spel och Song, Fabregas och Robin van Persie var tillbaka! Underbart!

jumpin_cesc_fab_its_cesc_fab-re-gas.jpg

Fabregas var tillbaka! Foto: Bildbyrån.

Stämningen var under långa stunder väldigt bra, men Blackpool-supportrarna lyckades överrösta hemmapubliken alldeles för många gånger. Trots det var det en underbar kväll på Emirates.

Det absolut bästa - förutom segern - var invigningen utav vår kära klocka. Jag fick gåshud över hela kroppen och känslan som infann sig var ... obeskrivlig. Jag kan säga er att det inte var långt till tårar. Det var bara ... fantastiskt. Om ni vill kan ni se två videoklipp från invigningen här nedan. Känslan är naturligtvis helt annorlunda live än på video, men ändå!

**

Jag är väldigt sliten idag och jag får verkligen ursäkta för alla stav- och slarvfel. Jag är inte så nöjd med inlägget själv, men jag är inte personen som bryter löften. Jag lovade en blogg idag och ni fick den! Det har dessutom varit trevligt att se hur många som faktiskt saknat mig! Sådant värmer hjärtat, tro mig.

Nu skall jag sova ut för att komma tillbaka ännu starkare och fräschare imorgon! Ha det bra allihopa! Tack och hej!

[video:http://www.youtube.com/watch?v=c7-PoZc5KtU]

[video:http://www.youtube.com/watch?v=AIswJDZlVf8]

Läs mer

En dröm

Kristonel Elwe – lör 14 aug 2010 kl 13:33

Tjugofem män. Elva på plan. Ett mål. En dröm. Det är dags. Det är äntligen dags. Det är äntligen dags för elva män att visa att Arsenal blir att räkna med i år. Imorgon smäller det, på riktigt.

För fem år, två månader och tjugofyra dagar sedan spelade Arsenal final i FA-cupen. De bittra rivalerna Manchester United stod för motståndet. Efter två mållösa perioder gick matchen till förlängning - och sedan straffar. När Vieira stegade upp mot straffpunkten kunde han som lagkapten avgöra drabbningen och ta hem ännu en titel till norra London. Några sekunder kändes då som flera minuter, men när Vieira sprang mot bollen visste vi alla att den bara kunde gå en väg - in i mål.

Vi hade inga bekymmer, inga stora skulder, inga större problem. Visst började spelarna bli gamla och visst blev det något av ett misslyckande i ligan, men trots flera misslyckanden under säsongens gång stod vi ändå där med en titel när säsongen var slut. Det mina kära vänner stavas vinnarmentalitet.

Fem år, två månader och tjugofyra dagar senare är det en dag kvar till premiären mot Liverpool 2010/2011. Fem år har gått sedan Vieira lyfte den där titeln på Millennium Stadium i Cardiff. Fem år har gått sedan Wenger kunde flina Sir. Alex i ansiktet och påstå att Arsenal är ett mycket bättre lag än Manchester United. Fem år har gått sedan vi supportrar fått sväva på moln.

År in och år ut har vi betalat för våra biljetter, åkt till London, åkt till Emirates, sett vårt kära Arsenal spela och i slutändan sett vårt kära Arsenal förlora. När säsongerna sammanfattas är det alltid vinnarna man kommer ihåg. Fyran vinner ingenting. Trean vinner ingenting. Tvåan vinner ingenting. Det är bara ettan som får stå där längst upp på tronen och känna sig som världens största hjältar. Det har gått sex år sedan vi fick göra det, och det har gått fem år sedan vi fick känna sötman av en titel.

Under de fem år v i gått titellösa har vi fått stå ut med hån, förolämpningar och kritik. Manchester United har hånlett oss i ansiktet. Chelsea har hånlett oss i ansiktet, ja, t.o.m. Liverpool har gjort det. Men vi har stått starka, trott på vårt lag, trott på vår manager och trott på under. När Cesc Fabregas - som lagkapten - kliver ut på Anfield imorgon kommer vi att tro, precis som alltid. Vi kommer att tro på under, på skönspel och på att den där förbannade titeln ska komma hem igen.

Francesc Fabregas skall under nio månader leda det här laget till en ligatitel. Liverpool är det första av trettioåtta hinder. Om vi vill visa oss starka, stora och farliga måste vi gå vinnande ur striden. Vi måste göra mål, vi måste hålla nollan och vi måste kämpa. Ingenting annat räknas än en seger, oavsett vad för spelare som sätts ut på plan.

Om nio månader kan vi allesammans sväva på moln, eller se tårarna sakta nudda våra läppar. Supportrarna har väntat, spelarna har väntat och Arsène Wenger har väntat. Nu står allt på spel. Lycka eller sorg. Stolthet eller förnedring. Vinst eller förlust.

De elva män som kliver ut på Anfield imorgon har alla en och samma vilja. De har alla ett och samma mål. De har alla en och samma dröm. Supportrarna som kommer att resa till Liverpool, flockas i pubarna eller sitta hemma med vännerna kommer alla ha en och samma vilja. De kommer alla ha ett och samma mål och de kommer alla ha en och samma dröm.

Arsenal är i slutändan det vi supportrar lever för. Det är vårt blod. Det är vår föda. När allt skiter sig för Arsenal skiter sig allt i privatlivet. När allt går bra för Arsenal känns livet som en dröm. När Arsenal imorgon kliver ut på Anfield kommer vi att ställa oss tillsammans, sjunga våra ramsor och tro, tro på ett lag som har allt att bevisa. Tro på ett under. Tro på en titel.

Tjugofem män. Elva på plan. Ett mål. En dröm. Come on you Gunners, come on.

Läs mer

Sidor