Medlemmar: 8781 st.
Visa menyn

Nasri och Chamakh fortsätter imponera!

Kristonel Elwe – lör 31 jul 2010 kl 18:43
arsenal_liten.jpgmilan.jpg
Den 31 juli 2010
Emirates Stadium | Emirates Cup
Arsenal - MIlan
1 - 1

Idag lossades äntligen startskottet för Emirates Cup. Först ut var matchen mellan Celtic och Lyon. I första halvleken gjorde Michel Bastos ett snyggt frisparksmål och i andra halvleken ökade Harry Novillo på ledningen till 2-0. Celtic kom dock tillbaka efter en imponerande comeback under matchens tio sista minuter. Gary Hooper satte reduceringen i den åttioandra minuten och Samaras kvitterade med en minut kvar av matchen. Matchen slutade således 2-2 och bägge lagen står nu på tre poäng i tabellen (notis: man får ett poäng per gjort mål för er som inte kände till det).

Efter att premiärmatchen var avklarad var det då äntligen dags för vårt kära Arsenal att kliva ut på Emirates Stadium. Elvis ballad The Wonder Of You ekade högt i högtalarna innan lagen långsamt stegade in på den mäktiga arenan. Milan kom till spel med flera spelare som normalt sett tillhör startelvan. Dessutom hade man forne Arsenal-spelaren Flamini i startelvan.

Arsenal å andra sidan kom till drabbning med en lite kryddad startelva. Nyförvärv, ynglingar, erfarenhet och a-lagsspelare fanns alla med i denna saliga mix. Som tur var fungerade samspelet mellan alla väldigt bra.

The Gunners började starkt och hade bud på flera mål i inledningen utav matchen. Bland annat hade Vermaelen en nick som var väldigt nära att leta sig in i mål. Milan var dock inte helt anonyma. Sanningen var att de hade grepp om matchen ett tag i första halvleken. Det var speciellt den forne Arsenal-spelaren Mathieu Flamini som gång på gång utmanade vårt försvar.

Flamini hade bl.a. ett skott i ribban (efter att bollen touchat Koscielny) och ett till farligt skott som letade sig ut till hörna efter ännu en touch av en arsenalförsvarare. Till slut blev det dock Arsenal som fick göra öppningsmålet.

I den trettiofemte matchminuten fick Arshavin tag i bollen på mittfältet. Han drev framåt i banan och hittade en Chamakh i djupledslöpning. Arshavin lade en perfekt (absolut perfekt) genomskärare till Chamakh som lyckades få till en mycket bra avslutning till vänster om Abbiati. Bollen rullade långsamt in i mål och Chamakh fick för andra matchen i rad göra mål för sitt älskade Arsenal! 1-0!

chamakh02.jpg

Chamakh fick sätta 1-0 för Arsenal i dagens drabbning!

Efter måljublet fortsatte matchen och Arsenal var laget som var närmast ett mål till. En spelare som utmärkte sig i anfallet var Samir Nasri som gång på gång lurade bort Milan-försvaret. Nasri lyckades vid ett tillfälle lura bort vänsterbacken totalt och leverera en passning till Rosicky som valde att skjuta direkt. Om det inte varit för en superb Abbiati i mål skulle det stått 2-0.

En annan Arsenal-spelare som utmärkte sig var Laurent Koscielny. Han var ständigt alert i defensiven och stod för många fina brytningar. Dessutom var han alltid spelbar och sett över hela halvleken spelade han väldigt bra. Arsenal gick dock till pausvila med endast 1-0 i bagaget.

Andra halvlek började med ett aggressivt Arsenal. Målchans efter målchans skapades direkt efter att domaren blåst i gång halvleken. Wilshere, Arshavin och inbytte Walcott var alla nära att göra 2-0, men Milan-försvaret och Abbiati i mål var väldigt alerta.

Walcott imponerade stort i anfallet med sitt grovjobb (i början utav halvleken), men det var Chamakh som briljerade störst. Bland annat stod han för en mycket delikat klackpassning fram till Arshavin som så när gjorde 2-0 - ur en väldigt snäv vinkel - till Arsenal.

Arsenal fortsatte att pressa och Milan hade knappt några farligheter alls framåt. Dessvärre hände det som alltid händer när Arsenal bara leder med 1-0 och har spelövertaget. Jadå, ni har gissat helt rätt. Milan kvitterade med bara en kvart kvar av matchen, trots att de knappt haft någonting farligt framåt under andra halvleken. Det var efter en Milan-frispark från vänsterkanten som Pato lyckades skarva in bollen i mål med huvudet. Det kom helt oväntat, men nu var det helt plötsligt kvitterat.

Med tio minuter kvar av matchen fick dock Arsenal friläge två gånger om. Det var Randall som stod helt fri tre-fyra meter ifrån mål. Han sköt, men Abbiati räddade. Bollen rullade ut till Randall igen, som sköt igen, men Abbiati räddade ännu en gång. Det var två extremt dåliga skott av Randall och personligen förstår jag mig inte på hur han lyckades missa två så superba lägen.

randall1.jpg

Randall hade inte ett lyckat inhopp.

De sista tio minuterna bjöd på bra fotboll, men några riktiga farligheter skapades inte. Zambrotta hade förvisso ett skott i ribban, men det var allt. Matchen gick mot sitt slut och till slut blåste domaren av matchen. 1-1 och två poäng vardera åt lagen.

Sammanfattningsvis var det en väldigt bra fotbollsmatch som bjöd på bra fotboll, farliga målchanser och snygga passningar. Både Arsenal och Milan spelade bra, men det här känns ändå som en förlust. Arsenal hade spelövertaget under hela matchen och borde - precis som vanligt - ha varit i ledning med en 2-3 bollar istället för endast en. Tyvärr var vi inte kliniska framför mål och i slutändan var det just det som kostade oss två poäng.

Som tur är har vi chansen till revansch redan imorgon då vi möter Celtic exakt samma tid på exakt samma plats. Det viktigate idag var trots allt att låta spelarna spela och låta ynglingarna få chansen att imponera. Nu hoppas vi att vi får en bättre avslutning på matchen imorgon. Come on you Gunners!

______________________________________________________________________________

Spelarbetyg och omdömen (normalbetyg: 6):

Fabianski (7/10) - Fabianski skötte sig riktigt bra idag. Han gjorde inga monsterräddningar, men spelade med självförtroende, någonting han saknat det senaste halvåret.

Eboue (5/10 - utbytt i matchminut '45) - Gjorde inte så mycket väsen av sig idag. Har hittills haft en väldigt anonym försäsong. Han kan dock bättre, mycket bättre.

Koscielny (7,5/10) - Koscielnys bästa match hittills! Spelade mycket stabilt och självsäkert. Stod dessutom för många fina brytningar, tacklingar och ingripanden. Verkade även ha ett bra samarbete med Vermaelen.

Vermaelen (6,5/10) - Var lite för offensiv - som så många gånger förut - idag, men lyckades nästan göra mål på nick. Tyvärr var det inte hans dag. Gjorde även ett bra jobb i defensiven.

Gibbs (8/10 - utbytt i matchminut '45) - Gibbs var en av de absolut bästa under första halvleken! Stod för flertalet kvalificerade löpningar och inlägg. Var ständigt en fara för Milan-försvaret som hade stora problem med att stoppa honom. Fortsätt så Gibbs!

Nasri (8/10) - Efter hans något bleka säsong i fjol verkar han han vara en helt ny spelare i år. Har imponerat stort på mig under hela försäsongen och stod idag för ännu en bra insats. Kan den här säsongen bli fransmannens stora genombrott? Jag skulle då inte bli förvånad.

Frimpong (6/10 - utbytt i matchminut '69) - Bemästrade "Song-rollen" på mittfältet helt godkänt. Spelade enkelt (vilket jag gillar) och stod för några fina brytningar. Inte lika dominerande som mot föregående motstånd, men med tanke på att Milan stod för motståndet var det en okej/bra insats.

Wilshere (7/10) - Sett över hela matchen var han kanske inte en sjua, men de gånger han får bollen kan vad som helst hända. Wilshere var stundtals väldigt farlig och hade dessutom bud på mål.

Rosicky (6/10 - utbytt i matchminut '45) - En helt okej insats från tjecken, men inte så mycket mer.

Chamakh (7/10 - utbytt i matchminut '73) - Likt Koscielny var det här Chamakhs bästa insats i Arsenal-tröjan hittills. Stod för flera delikata passningar och tekniska nummer. Var dessutom alltid ett hot framåt och krönte det hela med ett välförtjänt mål.

Arshavin (7/10 - utbytt i matchminut '63) -Gjorde bättre ifrån sig sen sist, och det märktes. Hans passning till Chamakh var superb!

Arshavin12.jpg

Arshavin spelade bra idag!

Walcott (6/10 - inbytt i matchminut '45) - Imponerade stort i början utav andra halvlek, men blev allt mer osynlig desto längre matchen led. Sett över hela halvleken gjorde han en helt okej insats, men inte så mycket mer.

Clichy (6,5/10 - inbytt i matchminut '45) - Det var nog svårt att göra en bättre insats än Gibbs, men han försökte åtminstone. Clichy ger alltid sitt bästa för laget och gjorde så även idag. En riktig fighter!

Sagna (6/10 - inbytt i matchminut '45) - Ni vet redan vad jag tänker skriva här, eller hur? Väldigt bra defensivt, men sämre offensivt!

Vela (6,5/10 - inbytt i matchminut '63) - Stod för ett briljant nummer ute på vänsterkanten när han tunnlade en Milan-försvarare för att sedan skruva bollen mot krysset. Tyvärr missade han mål, men det var snyggt! Var ständigt farlig och kvick ute på sin kant, men var inte 100 %-ig.

Djourou (6/10 - inbytt i matchminut '69) - Spelade okej så länge han var på plan. Svårt att ge honom ett högre - eller lägre - betyg på grund av speltiden.

Randall (4/10 - inbytt i matchminut '73) - Randall blev tyvärr kvällens syndabock. Han brände två lägen där han kunde avgjort matchen. Trots att han är så pass ung och oerfaren bör han sätta åtminstone en av de två chanser han fick. Gjorde inte så mycket väsen av sig för övrigt.

**

Laginsats (7,5/10) - Trots att vi släppte in den onödiga kvitteringen i slutet av matchen spelade Arsenal väldigt bra. Effektiviteten går naturligtvis att ifrågasätta, men låt oss dra ner på alla växlar och se på det positiva istället. Det här var trots allt en ganska betydelselös träningsmatch. Arsenal spelade vacker fotboll och målchanserna haglade titt som tätt. Ofantligt många lägen skapades och flera av Arsenal-spelarna såg riktigt kvicka och taggade ut. Vi får verkligen hoppas att det här håller i sig! Vi möter trots allt Liverpool i PL-premiären om en halv månad.

______________________________________________________________________________

Matchens tre kanoner:

  • Gibbs - Var ett ständigt hot för Milan-försvaret under första halvleken. Stod för flera bra löpningar och inlägg och kunde med lite tur även ha gjort mål. Mycket bra insats från Gibbs!
  • Nasri - Just nu verkar Nasri nästan vara ostoppbar. Så fort fransmannen får bollen vet vi att det kan bli en farlighet framåt. Är väldigt bra på att dribbla, passa och göra mål. Det enda som saknades idag var det där målet.
  • Chamakh - Gjorde en bra match i anfallet och fick kröna det hela med ett fint mål. Stod dessutom för flera fina passningar och allmänt hårt arbete. Sådant uppskattas!

______________________________________________________________________________

Matchens sp*rsspelare (spelare som behöver putsa sina kanoner):

  • Randall - Visst är jag hård mot Randall, men det förtjänar han. När man spelat fotboll i hela sitt liv bör man sätta sådana lägen som han fick idag. Hans avslut var rent ut sagt uselt. Som tur var handlade det här inte om en tävlingsmatch.
  • Markeringen i defensiven - Pato - som är en rätt så liten spelare - fick komma helt fri och skarvnicka in kvitteringen. Där ställer jag ett stort frågetecken på markeringen. Defensiven behöver fortfarande putsas till och om det är ett område jag fortfarande känner stor oro inför premiären, så är det just defensiven.

______________________________________________________________________________

Glöm inte bort:

Glöm inte bort att det här är långt ifrån över. Lyon och Celtic har vardera tre poäng medan Milan och Arsenal har två poäng var. Imorgon möter vi dessutom Celtic som är ett mycket sämre lag än Milan. Då hoppas vi verkligen på kross!

Glöm även inte bort att jag hade hela nio av elva rätt när jag ställde upp Milans startelva i inför-rapporten (dock ett antal fel positionsmässigt)! De enda spelarna jag gissade fel på var Santana och Antonini, som bägge startade. Jag lär dock ha helt fel när det kommer till Celtic. De har trots allt med sig en 22 man stor trupp.

______________________________________________________________________________

Mina sista tankar:

Det kändes naturligtvis tråkigt att släppa in den onödiga kvitteringen i slutet, men jag ser som sagt hellre på det positiva just idag. Arsenal spelade bra fotboll, spelarna hade ett bra samarbete och nyförvärven imponerade. Nu ser vi till att besegra Celtic imorgon! Come on you Gunners!

Läs mer

Superba videos i dagens videokväll!

Kristonel Elwe – fre 30 jul 2010 kl 14:03

God afton! Mitt i alla rykten, spekulationer och träningsspel tänkte jag pausa tillvaron och anordna en videokväll.

Dessa videoinlägg har ju annars blivit något av en
succé, så jag hoppas att dagens inlägg blir minst lika bra som de andra tio. I dagens
videoinlägg kommer ni att få se allt från superba kompilationer till
intressanta händelser bak i tiden. För att blicka tillbaka och se någon
av de föregående videokvällar  jag haft kan ni trycka på någon av följande
länkar:

Videokväll 1
Videokväll
2

Videokväll
3

Videokväll
4

Videokväll
5
Videokväll
6

Videokväll
7
Videokväll 8
Videokväll 9
Videokväll 10

______________________________________________________________________________

World Cup 2010: Highs And Lows - Denna video har ingenting med Arsenal att göra, men jag är ändå tvungen att dela med mig av den. Vlad - mannen bakom kompilationen - är en fantastisk redigerare och har gjort några fantastiska videos. Dessutom håller han på Arsenal. Om ni klickar er in på hans kanal kommer ni att få se väldigt många superba Arsenal-kompilationer. Jag kommer dessutom ha med några av hans videos i dagens videokväll. Hur som helst är den här VM-kompilationen ett av hans bättre verk. Sevärd!

______________________________________________________________________________

Cesc Fabregas - Stay - En väldigt fin (dock lite kort) hyllningsvideo till vår kapten Cesc Fabregas som dels visar hur mycket han respekterar klubben och dels visar hur viktig han är.

______________________________________________________________________________

Hur det är att ha en Barcelona-supporter som fru - Vi alla börjar bli förbannat trötta på hela Fabregas-såpan (speciellt efter Puyols senaste uttalande), men så här långt skulle nog inte någon av oss gå. Både tragiskt och komiskt på en och samma gång.

______________________________________________________________________________

Sol Campbell: I'm Staying - Tottenham har just spelat sin sista match för säsongen och efteråt intervjueras Sol Campbell. Han får frågan om han kommer att stanna i Tottenham, och efter lite betänketid drar han till med ett lömskt leende och "I'm Staying". Klassiskt.

______________________________________________________________________________

Actionladdad trailer inför den nya säsongen - Här är det ännu en gång Vlad som är i farten. Han har gjort en fantastisk trailer inför den kommande säsongen. Mycket sevärd! Dessutom blir man riktigt taggad av den.

______________________________________________________________________________

Nicklas Bendtners bästa mål i karriären - Bendtner är en ung man med en fantastisk karriär framför honom (nåja..). Det råder dock delade åsikter kring om han är bra nog för Arsenal. Här får vi dock se ett bra urval av hans bästa mål i karriären. Allt från fina långdistansskott till superba individuella prestationer.

______________________________________________________________________________

Indiern fick till slut besöka London - Ni kommer väl ihåg den här glada/galna supportern? Han vann ju tävlingen som Indiens bäste supporter och fick till slut åka på en drömresa till London och se Arsenal spela. Mycket roligt!

______________________________________________________________________________

We're The North Bank! - Nu när North Bank äntligen är tillbaka på Emirates kan vi äntligen börja sjunga den här fantastiska ramsan igen!

______________________________________________________________________________

Cesc Fabregas fantastiska 2009/2010 - 2009/2010 var antagligen Cesc Fabregas bästa säsong någonsin. I den här kompilationen får vi se exakt varför. Jag har ett enda ord, och det är fantastiskt.

______________________________________________________________________________

Fin kompilation om vårt nyförvärv Chamakh - Chamakh spenderade nästan tio år i Bordeaux och anses av många vara en legend i den franska toppklubben. Här får vi se exakt varför. Väldigt fin video som visar hans bästa mål, passningar och prestationer för FC Girondins Bordeaux.

______________________________________________________________________________

Ung dotter sjunger Arsenal-ramsor - När ni en dag i era liv blir föräldrar gäller det att överföra er kärlek för Arsenal till era barn. Precis som den här fadern har gjort!

______________________________________________________________________________

Robin van Persie - ett passningsgeni? - Det är många som hyllar RvP för hans mål, men har ni någonsin tänkt på hur bra han är på att passa? I den här videon får vi se några av hans absolut bästa passningar.

______________________________________________________________________________

Jay Emmanuel-Thomas avgör i sista minuten mot Sp*rs - Ni kommer väl ihåg denna pärla? Om ni inte gör det är den absolut värd att se. Oavsett om det gäller en seniormatch, ungdomsmatch, pojklagsmatch eller dammatch är det alltid lika skönt att slå Sp*rs!

______________________________________________________________________________

Rysk magi till rysk musik - Russia is a beautiful country, eller hur?

______________________________________________________________________________

Andrey Arshavin - Russian Gunner of Arsenal - Fantastisk kompilation med Arshavins bästa mål från sin tid i Arsenal. RIktigt bra!

______________________________________________________________________________

Arsenal - 125 years - Jag sparade min personliga favorit till allra sist. Jag vet inte hur många gånger jag sett den här, men varenda gång videon sätter fart med Parlours skott i krysset får jag gåshud över hela ryggen. Gåshuden stannar sedan tills videon är helt slut. Fantastiskt! Underbart!

______________________________________________________________________________

Nu återstår den viktiga frågan - vilken video gillade ni mest i dagens inlägg? Kommentera mer än gärna!

Läs mer

Om Emirates Cup och transferrykten...

Kristonel Elwe – tor 29 jul 2010 kl 14:53

Hej! God eftermiddag. Goddagens. Idag har det varit en rätt så händelsefattig dag till min stora förvåning. Spelarna befinner sig just nu på träningsanläggningen i Colney för att förbereda sig inför Emirates Cup som går av stapeln i övermorgon. I nyhetsväg finns det inte mycket att rapportera om, men bara för det låter jag inte bli att skriva ett inlägg. Här är hur som helst dagens Arsenal-news!

Jag antar att de flesta hört talas om Flumineses lovande superlöfte Wellington Silva. Han köptes av Arsenal redan i vintras, men får inte börja spela tävlingsmatcher förrän i januari 2011. Däremot skall han under hela det kommande halvåret vara med och träna med Arsenal. Om det kommande äventyret säger Silva följande:

It is very nice to go back to England. It will be an excellent chance. I think this is the time to show my football and please the manager (Arsene Wenger). I want to succeed with Arsenal and there's nothing better for me acclimatise by being able to know more about everyone at the club. Therefore, I commit myself fully to this opportunity that I have.

För er som har någorlunda koll på Wellington - som han kallas - vet också att han är en riktig supertalang. Om han kan acklimatisera sig bra nog i England kan han mycket väl bli vår nästa stora stjärnanfallare (lär naturligtvis ta ett antal år). När han provspelade för Arsenal för två år sedan imponerade han stort i en träningsmatch mot Norwich, då han gjorde hela fyra mål. Ända sedan dess har Wenger velat ha honom och i vintras köpte han loss honom för c.a. £4 miljoner, vilket är en stor summa för en yngling, men inte lika stor för en supertalang.

Snart går som sagt Emirates Cup av stapeln och de lag som skall vara med har publicerat sina trupper. Ni som är intresserade av att se vilka spelare som kommer att komma till London om några dagar kan finna dem på Arsenal.com. Ett dystert besked är dock att Ronaldinho skadat sig och inte kommer att vara tillgängling.

ronaldinho.jpg

Ronaldinho får inte skymta Emirates Stadium om några dagar. Foto: Bildbyrån.

Theo Walcott har mycket att bevisa den kommande säsongen, och enligt honom är Emirates Cup en perfekt start på hemmaplan. Han säger följande:

I know it's only pre-season, but you always like to start well at the Emirates Cup, in front of your own supporters. I'm really looking forward to getting back out there at Emirates Stadium and playing.

Celtic are a very good team with great supporters, so we're looking forward to playing against them. It should make a very good atmosphere in the stadium on that day! Also, AC Milan are one of Europe's leading clubs, so of course, we can't wait to play them as well.

Emirates Cup är alltid roligt att följa och som vanligt får vi en chans att se hur bra ynglingarna klarar sig mot lite bättre motstånd samt i vilken form a-lagsspelarna befinner sig i. Det skall bli intressant! Jag vet att det är flera av er som frågat om Emirates Cup sänds på någon tv-kanal i Sverige, men tyvärr har jag ingen som helst koll på det. Det enda jag vet i dagsläget är att Sky Sports sänder turneringen.

Transferrykten flyger omkring som vanligt och det finns en hel del rykten där ute som förknippar oss med både målvakter och mittbackar. Det senaste är att vi skall ha lagt ett bud på €6 miljoner på Federico M a r c h e t t i (jag är tvungen att separera bokstäverna eftersom bloggverkyget annars tror att jag vill skriva mars). Tyvärr verkar Cagliari vilja ha upp emot €9 miljoner, någonting Arsenal inte är beredda att ge. För er som vill veta lite mer om M a r c h e t t i kan ni läsa den här sammanfattningen och för er som vill se på lite räddningar utförda av italienaren kan klicka er in på den här videon.

Wenger har just nu bara tre mittbackar till sitt förfogande (fyra om vi räknar in Nordtveit) och säger följande om situationen i mittförsvaret:

There are people we consider and are analysing and we look at the financial possibilities. We are still on the search for centre-halves. We have three and we need at least four.

Som tur är så är inte Wenger så pass dum att han går in i en Premier League-säsong med enbart tre mittbackar. Det här uttalandet bekräftar egentligen att en ny mittback är på väg in. Det luriga med Wenger är dock att man aldrig vet hur han tänker. Han kan lika gärna anmäla Nordtveit till a-laget och säga att det är han som kommer att bli vår nya fjärdeback. Personligen är jag nästan mer än säker på att en värvning - av en mittback - kommer att ske. Frågan är bara vem det kommer att bli.

Det är väldigt många som pratat om Mertesacker och som gärna velat se honom i en Arsenal-tröja, men jag är en av få som faktiskt inte gillar honom. Idag märkte jag att mannen bakom Young Guns (bloggen/hemsidan) är av samma åsikt, och egentligen kan jag bara hålla med honom när han säger det här och det här. Jag förstår absolut att han är en jätte i försvaret och att det är den spelartypen vi behöver, men jag tror inte att han skulle passa in i Arsenal. Han är alldeles för långsam och spelar ofta svårare än vad han behöver. Jag kan erkänna att jag inte sett alltför många matcher med Werder Bremen, men av det lilla jag sett av honom vill jag inte se honom i Arsenal. Sedan kunde man tydligt märka av hans brister i VM, trots att han hade bra spelare som täckte upp en hel del yta för honom. Jag tror att det lutar mer åt flopp än flipp när vi talar om tysken.

mertesacker.jpg

Delade åsikter kring den storväxte tysken. Foto: Bildbyrån.

Sedan förstår jag att Jagielka kan vara för kort för vårt försvar (eftersom vi ofta har problem med fasta situationer), men i sådana fall finns det mycket bättre alternativ på marknaden än Mertesacker. Varför inte Diego Lugano? Som ett exempel.

I övriga transfernyheter finner vi att varken Giovinco, Zapata eller Tasci skulle ha någonting emot en flytt till Premier League och Arsenal.

Sist men inte minst har jag lite andra saker att ta upp. Nya hemmastället är nu släppt och ni kan hitta bilder från releasen på Arsenal.com. Kom även ihåg att ni kan köpa de officiella hemma- och bortatröjorna (och en hel del annat) i vår nya webshop. Ni får 10 % rabatt på allting ni köper och det är bara medlemmar i Arsenal Sweden som kan handla. Vi kommer att skicka ordern till London den 9 augusti och grejerna skickas sedan ut till er medlemmar så fort sändningen från England nått Sverige!

Ett stort grattis till Goonern Mo Farah som igår blev första britten att vinna ett EM-guld i 10,000 meter distanslöpning. I den här artikeln berättar han bl.a om sin kärlek för Arsenal.

Om ni vill läsa en mycket bra sportkrönika kan ni klicka er in här. Riktigt bra skriven! Dessutom har den lite connection till Arsenal.

Sedan vill jag gärna promota en nystartad blogg. Det är nämligen en blogg vid namn United Gunners som är en mycket välskriven och intressant blogg. Där skriver en United-supporter och en Arsenal-supporter lite om allt som händer kring deras respektive klubbar och bl.a. rivaliteten mellan dessa. Mycket intressant!

Och absolut sist kan vi avsluta med en härlig bild på Sir. Alex och Rooneys vänskap. Inte visste jag att de gillade att skjutsa varandra på moppe.

Det var allt för idag! Se gärna till att kommentera och ha det så bra! Vi hörs imorgon. Tack och hej.

Läs mer

Skadeuppdatering och transferrykten

Kristonel Elwe – ons 28 jul 2010 kl 00:00

God eftermiddag! Dagarna går förbi allt fortare och fortare. Sommaren går långsamt mot sitt slut och snart är värmen och solljuset som bortblåst. Snart är det höst och då lever vi plötsligt i en värld fylld av regn, fallande löv - och Arsenal. Än idag är det dock sommar och än idag befinner vi oss fortfarande i en försäsong. Låt oss se vad som hänt det senaste dygnet i Arsenal-världen.

Fabregas-ryktena vägrar som vi alla vet att ta slut. För några dagar sedan rapporterades det om att Arsenal och Barcelona slutit en hemlig deal som resulterar i att Cesc värvas till Barcelona nästa sommar till ett redan förbestämt pris. Det är väl i sådana fall det tjugioförsta hemliga avtalet som slutits mellan dessa två klubbar, enligt media då. Vad har då vår allas Arsène Wenger att säga om detta? Jo, följande:

It is only noise. In our job we have to deal with what we can master. What we cannot influence is not to worry about. We have learned about that and I believe that in a big club you have to live with those kind of noises without being disturbed.

I am very happy with Cesc and we are all very happy at the Club with Cesc. He is a very important player for us, he is our captain and we have worked very hard [for him] to be the future of our team and that is why we are always adamant about [not] letting him go.

Samtidigt säger Barcelonas talesperson Toni Freixa följande om situationen:

Arsenal don't want to sit down and negotiate with us. It's not a problem with the wishes of Cesc or of Barca - they simply don't want to negotiate.

Det är hur skönt som helst att veta att Arsenal vågar visa lite stake. Att Arsenal som klubb verkligen gör allt i sin makt för att behålla den viktigaste spelaren den här truppen har att tillgå. Att bara låta honom gå - oavsett pris - vore tjänstefel gånger hundra. Det är nu det här laget är tänkt att peaka. Varför det inte gjort det tidigare är p.g.a. att omständigheter satt käppar i hjulet för utvecklingen.

Vi pratar om oväntade avsked (spelarövergångar), ekonomiska kriser, skadehelveten, otur och mycket mycket annat. Men precis som Clichy säger idag har vi längre ingenting vi kan skylla på om vi går titellösa i år igen:

I remember a few years ago saying it was a time for Arsenal to win and still nothing happened. I really hope this year can be a good one and now we cannot hide behind anything - the age or the experience. We have everything to do it - so let's do it. It is always at the end of season that we are not that far (behind) and Arsenal had a good season but we didn't win anything.

We have to ask ourselves the right questions, do we want to be a good team or to win trophies? To win trophies we have to be the best and that is what we are trying to do from now on. We want to show the fans that we believe in ourselves.

När Wenger för två år sedan blev intervjuad sade han en intressant sak. Han blev frågad när han trodde att det här laget skulle spela som bäst. Hans svar var 2009/2010 eller 2010/2011. Om det inte skulle varit för våra skadeproblem kunde förra säsongen mycket väl blivit vårt år. Egentligen hade vi nästan allt det som krävdes, men dem där extrema skadeproblemen satte stora käppar i hjulet. Nu kan man inte skylla exakt allting på skador, utan det finns naturligtvis andra faktorer som såg till att vi gick titellösa igen, men det går inte att bortse ifrån det faktum att vi var riktigt nära.

fabregas_clochy.jpg

Fabregas & Clichy. Två spelare med stora Arsenal-hjärtan. Foto: Bildbyrå.

Nu är det dock dags för en ny säsong - 2010/2011 - och med ett-två nyförvärv (vilket är långt ifrån en omöjlighet) ser vi ännu en gång mycket starka ut. Det finns naturligtvis alltid pessimister som inte tror på laget, men jag har svårt att se hur vi inte skall lyckas utmana om ligatiteln i år igen. Frågan är bara om vi den här gången går hela vägen eller om vi som vanligt faller ihop på mållinjen. Jag hoppas naturligtvis på det förstnämnda.

Wenger har idag uppdaterat skadeläget och situationen kring RvP och Fabregas (som just nu har semester). Jag tänker dela upp hans uttalanden i olika stycken. Om Bendtner säger han följande:

Bendtner will not be available for the start of the season.

Det handlar naturligtvis om hans ljumskproblem som han nu haft i flera månader. Under Arsenals viktiga slutspurt förra säsongen var Bendtner tvungen att ta sprutor före match för att klara av att spela. Han var alltså aldrig 100%-ig de sista matcherna, men var tvungen att spela för att vi skulle ha en chans att vinna ligan. Tyvärr gjorde vi inte det och Bendtner förblev skadad.

Dessa problem fortsatte sedan i VM där just Bendtner blev ett stort frågetecken inför varenda match. Bendtner blev aldrig skadefri och har nu varit småskadad i flera månader. Det är således inte oväntat att han missar säsongsstarten. Vi får hoppas att han är tillbaka så fort som möjligt. Han är trots allt en viktig tillgång.

Om RvP och Fabregas säger han följande:

Fabregas and Van Persie are due to come back on augusti 5 and from then on we will see how much build-up work is needed physically and as well how they have recovered mentally from the World Cup. They might be short for the first game [of the season] but I don't know, that will depend on the fitness work they have done during the holiday.

Två av våra viktigaste spelare kommer alltså inte tillbaka förrän om en vecka. Sedan måste de sätta igång med försäsongsträningen fort som attan. Wenger har tidigare sagt att de inte kommer att vara tillbaka i full form förrän slutet av augusti/början av september, vilket är fullt förståeligt. Frågan är om det är värt att riskera dem redan i premiärmatchen?

rvp_sunderland.jpg

RvP - redo mot Liverpool eller ej? Foto: Bildbyrån.

När vi ändå har friska spelare som är supersugna på att starta kan vi likväl starta med dem istället för RvP och Fabregas. Missförstå mig (dock) inte. Helst av allt ser jag att RvP och Fabregas startar, men frågan är hur stora risker vi är villiga att ta. Om RvP och Fabregas är redo för spel råder det ingen tvekan om att de ska starta, men frågan är just om de är redo för spel när de kommer tillbaka så sent som 5 augusti.

Om Denilson, Diaby, Rosicky och Djourou säger Wenger följande:

Denilson should be [fit] - maybe not for the Emirates Cup but for the Warsaw game and Diaby as well.

Djourou has a small hamstring problem but it is not bad. Rosicky had a small, small alert. He was supposed to play in the first half. He could have played. I didn't want to take the gamble.

Låter väldigt bra i mina öron. Så länge spelarna inte skadar sig i Emirates Cup eller i matchen mot Legia Warsaw går vi in i säsongen med endast två skador - på Bendtner och Ramsey. Något bättre än förra säsongen.

, vad finner vi i transferväg idag? Well, Campbell är helt klar för Newcastle, Giovinco vill till Arsenal, Wenger jagar Mertesacker och vi är fortfarande intresserade utav Schwarzer. Dessutom jagar vi Frederico M a r c h e t t i. Hängde ni med?

marchetti.jpg

M a r c h e t t i - en målvakt för Arsenal? Foto: Bildbyrån.

Sist men inte minst ser Vermaelen fram emot att möta sin gamla pal Huntelaar:

I am really looking forward to seeing him again and I hope we will play against each other. Milan is also a good opponent for us, and hopefully it will be a great match for the fans, even before the league begins.

Det här var dock allt för idag. Nu får ni bege er ut i kommentarspåret och kommentera om skadorna, Campbells övergång, Fabregas-såpan eller vad som helst. Ha det bra! Tack och hej.

Läs mer

Ny seger, nya mål, ny nolla

Kristonel Elwe – tis 27 jul 2010 kl 00:00
neusiedl_1919.gifarsenal_liten.jpg
Den 27 juli 2010
Sportzentrum Neusiedl | Försäsong
SC Neusiedl 1919 - Arsenal
0
- 4

Det var trötta spelare som idag gav sig ut på Sportzentrum
Neusiedl. Det tuffa träningsschemat spelade nog en stor roll i dagens
något tröttsamma match. Matchen började förvisso med ett stort
spelövertag för Arsenals del, men man lyckades aldrig ta grepp om
matchen. Målchanserna kom visserligen titt som tätt, men målen uteblev.

Wilshere imponerade stort i den första halvleken och hade väldigt många farliga
målchanser. Tyvärr lyckades han aldrig konvertera målchanserna till mål.
Efter 25 minuter hade man fortfarande inte fått in en boll bakom Kaiser i Neusiedl-målet och man började smått ana lite oro. Det dröjde dock inte länge tills det något förlösande 1-0-målet kom.

Det var Walcott som till slut lyckades spräcka nollan då han snappade upp en lyckad
passning i straffområdet. Walcott fick stå helt fri och gjorde inga
misstag när han sköt skottet rakt in i mål. Kaiser som under hela första
halvleken spelade mycket bra hade ingen chans att ta den.

Målchanserna fortsatte att komma, men SC Neusiedl 1919 var inte helt ofarligt. I
början av matchen fick man t.o.m. en hörna som var på väg att leta sig
in i mål. Det var en flygande nick från en Neusiedl-spelare som blev
räddad på mållinjen av Nasris fina fötter. Det var även deras farligaste
chans i hela matchen (om vi inte räknar med straffen). Allt annat gick
antingen utanför eller greppades av Almunia (första halvleken) och Mannone (andra halvleken) i mål.

almunia_arsenal.jpg

Almunia var tillbaka mellan stolparna till dagens möte. Foto: Bildbyrån.

2-0 kom till efter att Gibbs löpt fram på vänsterkanten och passat in en boll i straffområdet. Där stod Jay Emmanuel-Thomas som utmanade närmsta försvararen och gjorde bort honom med ett litet
ryck. Det rycket resulterade i ett skott som sökte sig in i målvaktens
vänstra hörn. 2-0 till The Gunners!

Resten av den första
halvleken bjöd inte på några delikatesser. Hela halvleken bjöd
egentligen inte på någonting speciellt. Det var ett trött lag som mötte
ett dåligt lag. Två komponenter som inte direkt resulterade i en
välspelad och bra match. Domaren satte pipan i munnen när matchuret stod på 45:03 och första halvleken var äntligen avklarad.

Andra halvlek började ännu en gång med ett stort spelövertag för Arsenals
del. Den här gången tog det heller inte så lång tid tills halvlekens
första mål kom. Det var nyförvärvet marouane Chamakh som fälldes fult i
straffområdet när han sprintade mot en genomskärare. Straff blev
tilldömt och bollen lades upp på elvameters-punkten. Den marockanska
landslagsmannen klev fram och satte den kyligt i mål. 3-0 till Arsenal
och Chamakhs första mål för klubben!

Arsenal fortsatte att
pressa på och 4-0 kom till efter två delikatesser. Först såg Nasri - som
ännu en gång imponerade - till att läckert skarva vidare bollen till en
löpandes Vela. Mexikanen kunde enkelt lyfta bollen över en utrusandes Summer. 4-0 till kanonerna!

Kort efter
Arsenals 4-0-mål fick SC Neusiedl 1919 en straff. Det var den tidigare
målskytten Chamakh som var på bollen med handen efter att Neusiedl fått
en hörna. Vito Mannone som stod i mål såg mycket självsäker ut
och lyckades även rädda straffen. Straffen var å andra sidan mycket
dåligt slagen och Neusiedl-spelaren lär drömma mardrömmar om det missade
läget att göra mål på ett av världens bästa klubblag.

Matchen gick sedan mot sitt slut och inga direkta farligheter
skapades. Arsenal vann matchen enkelt med 4-0 och lär se fram emot att
resa hem till England alldeles snart. Till slut blev det alltså en ny
seger, ett par nya mål och en ny nolla (inga insläppta mål).

jubel_arsenal.jpg

Ny seger - nytt jubel. Foto: Bildbyrån.

Hur som
helst riktas nu blickarna mot Emirates Cup. Celtic, Milan och Lyon är
gäster och Arsenal börjar med att möta Milan den 31 juli för att sedan
möta Celtic dagen efter. Tills dess får ni hålla er uppdaterade här på
Arsenal Sweden!
______________________________________________________________________________

Spelarbetyg och omdömen:

Eftersom det i princip är omöjligt att betygsätta exakt alla spelare
tänkte jag precis som förra träningsmatchen bara skriva en kort kommentar om hur spelarna skötte sig!

  • Manuel Almunia - Fick chansen att starta för första gången
    den här (för)säsongen och gjorde det helt okej. Han fick förvisso inte
    mycket att göra, men gjorde som tur var inte bort sig.
  • Håvard Nordtveit - Nordtveit ser utan tvekan ut att ingå i
    Wengers lagbygge inför nästa säsong. Norsken fick starta tredje matchen i
    rad och gjorde ännu en gång en bra insats. Visserligen var han inte
    lika dominant som mot Barnet och SK Sturm Graz, men han skötte sig okej.
    Det stora minuset var tyvärr att han gjorde en hel del enkla misstag.
    Dessutom halkade han ett antal gånger. Sett över hela matchen gjorde han
    dock en bra insats.
  • Laurent Koscielny - Koscielnys bästa match hittills. Han gjorde inte mycket väsen av sig, men spelade mycket stabilt.
  • Thomas Vermaelen - Fick kliva in efter att Djourou slagit upp en tidigare skada. Gjorde en bra match, men borde ha dominerat ännu mer.
  • Kieran Gibbs - Helt okej insats från Gibbs! Ser bara ut att bli bättre och bättre.
  • Jack Wilshere - Ännu en gång en av de bättre under första
    halvleken. Kan mycket väl bli Arsenals stora joker den här säsongen.
    Tekniken finns, passningarna finns, spelförståelsen finns och glöden
    finns. Det enda Wilshere behöver slipa på är skyttet som inte varit det
    bästa i varken Arsenal eller Bolton.
  • Emmanuel Frimpong - Frimpong gjorde ännu en gång en bra match. Han var inte lika dominant som mot Barnet, men vilken kämpe han är på mittfältet!
    Gjorde dock - precis som många andra - väldigt enkla misstag då och då.
    Om han bara rätar till dem kan nog även han bli en liten joker nästa
    säsong.
  • Jay-Emmanuel Thomas - Gjorde en okej match, men inte så
    mycket mer. Man såg tydligt att Neusiedl-försvaret hade problem med hans
    fysik, som han utnyttjade mycket väl. Fick även göra mål ikväll.
  • Andrey Arshavin - Arshavins sämsta match hittills. Väldigt
    dålig. Jag är dock rätt så säker på att det är träningen som tröttat ut
    honom, eftersom han såg väldigt seg ut på plan.
  • Vito Mannone - Fick
    knappt någonting att göra. Gjorde en enkel straffräddning, men inte så mycket mer.
  • Johann Djourou - Utgick efter 26 minuter. Precis som jag sagt
    många gånger tidigare kommer Djourou drabbas utav väldigt många
    småskador. Han lär tyvärr inte hålla för en hel säsong, inte än. Såg
    dock väldigt stabil ut fram tills han klev av.
  • Samir Nasri - Ännu en bra insats utav Nasri som ser ut att bli mycket farlig nästa säsong. Har t.o.m. börjat få små Pirès-vibbar av honom (trots att de är olika spelartyper). Vi får verkligen hoppas att hans form håller i sig.
  • M. Chamakh - Gjorde en väldigt bra andrahalvlek och stod för
    många farligheter. Lyckades få till sig en straff som han själv valde
    att ta. Ett kyligt avslut senare stod det 3-0 till Arsenal.
  • Theo Walcott - Gjorde ett enkelt mål och var allmänt farlig. Dock såg han - likt många andra - väldigt tröttkörd ut.
  • Gael Clichy - Fransmannen var rätt så osynlig under hela
    andra halvleken. Det var dock hans första match sedan VM-fiaskot i
    Sydafrika, så jag drar inte igång några varningsklockor än.
  • Bacary Sagna - Tät i defensiven, men dålig i offensiven. Låter det bekant?
  • Emmanuel Eboue - Gjorde inte så mycket väsen av sig och var under långa stunder rätt så osynlig.
  • Carlos Vela - Nästa säsong är kanske hans sista chans att bevisa att han hör hemma i Arsenal.
    Hoppade in i andra halvlek och skötte sig väl. Lyckades även stå för
    ett elegant mål efter ett elegant förarbete (av Nordtveit & Nasri).

______________________________________________________________________________

Matchens tre kanoner:

  • Nasri - Ännu en bra mach och ännu en plats på den här listan!
  • Wilshere - Den unge britten ser ut att bli vår stora joker nästa säsong. Hans prestationer blir bara bättre och bättre!
  • Chamakh - Lyckades äntligen hitta lite samspel med sina
    lagkamrater och gjorde en bra andrahalvlek. Krönte det hela med ett
    kyligt straffmål.

______________________________________________________________________________

Matchens sp*rsspelare (spelare som behöver putsa sina kanoner):

  • Ännu en gång hamnar ingen på den här listan. I en
    försäsongsmatch är de flesta spelarna för rostiga eller för trötta
    (p.g.a. träning), vilket gör att jag inte vill döma ut någon så länge de
    inte förtjänar det.

______________________________________________________________________________

Glöm inte bort:

Glöm inte bort att spelarna nu åker hem till London för att
ladda om batterierna till Emirates Cup. Om fyra dagar smäller det! Först
ut är Arsenal - Milan! Missa inte den matchen.

vela_fulham.jpg

Vela gjorde mål idag. Kan han göra det igen i Emirates Cup? Foto: Bildbyrån.

______________________________________________________________________________

Mina sista tankar:

Mina sista tankar innehåller inte så mycket extra idag. Det är
riktigt kul att se Arsenal igen och det kommer bli extremt kul att se
hur laget sköter sig mot toppmotstånd som Milan och Celtic. Nu hoppas vi
på turneringsseger i Emirates Cup! Come on you Gunners!

Läs mer

Vårt mittförsvar är oroväckande

Kristonel Elwe – mån 26 jul 2010 kl 13:29

God eftermiddag bloggläsare! Det senaste dygnet har det faktist inte hänt så mycket, men det beror förmodligen på att det inte spelats någon match på sistone. Dagarna går just nu fort förbi och redan imorgon möter vi laget med det lite udda lagnamnet SC Neusiedl 1919. Mer om det imorgon. Nu blir det ett helt vanligt inlägg med både det ena och det andra.

I dagarna har vårt andra nyförvärv talat ut. Laurent Koscielny säger följande om Premier League-fotboll och Emirates Cup:

I like physical challenges and I'm a player that can anticipate situations. I feel that I read the game well and one of my strengths is challenging for the ball in the air. However, being at Arsenal, I know that I will have to work harder on all of those points to reach a higher level.

We play against two very big clubs in AC Milan and Celtic, and I can't wait to wear the Arsenal shirt at Emirates Stadium.

Jag har tagit mig tiden att läst vad folk har för åsikter om Koscielny på diverse forum och enligt folk som sett våra träningar nere i Österrike skall Koscielny ha dominerat både på marken och i lutftrummet. Det låter smått tveksamt eftersom han knappast visat upp samma takter mot varken Barnet eller SK Sturm Graz. Annars är åsikterna ganska delade kring fransmannen. Vissa tror att han blir den nya "Vermaelen", medan vissa tror att han floppar rejält.

För att vara ärlig börjar jag bli smått rädd. Jag börjar tro att Wenger tänkt om och vill låta Koscielny och Djourou fightas om platsen bredvid Vermaelen, vilket skulle vara så himla illa. Varken Djourou eller Koscielny är redo att spela vecka in och vecka ut i världens tuffaste liga. Dessutom har de inte de perfekta egenskaperna för att matcha Vermaelen.

Förra säsongen såg vi ett (nästan) perfekt mittlås i Gallas & Vermaelen. Gallas var mittbacken med erfarenheten, de defensiva kvaliteérna och vetskapen, medan Vermaelen var den nya, hungriga och hänsyslösa. De kompletterade varandra näst intill superbt och det var en skam att vi inte hade ett riktigt bra tredjealternativ (läs: en bra tredjeback).

gallas_drogba.jpg

Gallas stod för en mycket bra säsong 2009/2010. Foto: Bildbyrån.

Just nu är mittförsvaret ett enda stort frågetecken, vilket jag skrivit om flera gånger förut. Djourou kommer inte på något sätt hålla för en hel säsong och är just nu inte spelaren som har kapacitet att spela vecka in och vecka ut. Koscielny är fortfarande ny och oprövad, och Campbell vet vi inget av. Det är så pass oroande att jag börjar bli smått rädd för säsongsstarten. Att kliva ut på Anfield med Vermalen och Djourou/Koscielny skulle vara väldigt nervigt. Och vad händer när Vermaelen går sönder? Vad skulle hända om han blir långtidsskadad? Då har vi plötsligt ett mittförsvar beståendes utav Djourou och Koscielny. Hur mycket jag än gillar de bägge låter det i mina öron hemskt oroväckande.

För att vara ännu ärligare har jag inte blivit imponerad av Koscielny. Däremot vet jag att det krävs en hel del tid att acklimatisera sig för de flesta. Dessutom kan vi göra oss påminda av förra säsongens försäsong där Vermaelen knappast såg ut som en kanonvärvning. Jag hoppas bara att jag har fel och att Koscielny är bättre än förväntat. Dessutom hoppas jag innerligt att Wenger köper en mittback som går rakt in i startelvan. Det är ett absolut måste, utan tvekan.

jagielka_toure.jpg

Jagielka vore ett perfekt nyförvärv. Foto: Bildbyrån.

För mer läsning om truppen (bl.a försvaret) kan jag tipsa om dagens inlägg utav Gunnerblog. Han står för en väldigt bra genomgång av dagens trupp.

Vermaelen verkar dock vara imponerad av både Djourou och Koscielny:

I have only played with Johan twice but I love him as a player. He is strong in the air and marks tightly, which is good, and Laurent is a little bit the same. He is smart and quick as well.

Mycket trevligt om det är så. Nu får vi bara hoppas att Djourou håller sig skadefri och att Koscielny hittar sin plats i laget väldigt fort.

Har ni någonsin hört talas om Christian Benteke? Trodde heller inte det. Han är 19 år, anfallare för Standard Liege - och landslagsspelare i det belgiska landslaget. Idag lär vi oss att Benteke är en Gooner. Hans agent säger följande:

The first choice of the player this summer is to go to England and if he had a priority it would be to play for Arsenal. It would be a dream come true for him to play at Arsenal. But even if he could develop at another Premier League team it would perfect for him.

Tyvärr är Benteke en av flera hundra professionella spelare som håller Arsenal nära hjärtat. Det är bara ett fåtal som får uppfylla drömmen. För honom gäller det att fortsätta arbeta och imponera, för att en dag kanske uppfylla drömmen och spela i det vackraste utav alla matchställ.

Det är många som ogillar Manchester Citys transferpolicy, men idag ryter Mancini ifrån och säger följande:

All the other teams are trying to put pressure on us because for ten years there were only four teams challenging for the title. This year, there are five. I think all these teams over the years have spent a lot of money - Manchester United, Tottenham, Chelsea, Arsenal, Liverpool but now City do. There isn't a difference.

Ingen kommentar.

Transferrykten florerar kring som vanligt och det senaste är att vi skall vara intresserade utav Maarten Stekelenburg som dels har ett bra VM bakom sig och som dels gjort en godkänd säsong i Ajax. Stekelenburg vore ett himla mycket bättre alternativ än det vi har just nu, men dessa rykten tenderar att inte vara sanna.

stekelenburg.jpg

Stekelenburg - någonting för Arsenal? Foto: Bildbyrån.

Annars skall vi tydligen vara villiga att lägga ett £10-miljonersbud på VM:s succéspelare Mesut Özil. Dessutom skall vi vara intresserade av Romelu Lukaku som av många anses vara "nästa Drogba". Sist men inte minst uppges det nu att William Gallas vill fortsätta spela i Premier League. Enligt rykten skall flera PL-klubbar vara intresserade av hans tjänster.

Det var allt för idag. Vi hörs till imorgon! Kommentera gärna! Tack och hej!

Läs mer

Akinfeev berömmer Arsenal

Kristonel Elwe – sön 25 jul 2010 kl 05:16

God morgon! Det är väldigt många av er som frågat mig när nästa frågestund dyker upp här på bloggen. Jag kan säga så mycket att jag inte har planerat in någonting, men att jag kommer att hålla i en frågestund alldeles snart (någonstans kring slutet av juli/början av augusti). Ifall ni är sugna på att fråga mig om allting mellan himmel och jord får ni helt enkelt hålla utkik efter det specifika inlägget den närmsta veckan. Nu blir det dock ett helt vanligt inlägg!

Först ut i dagens blogg är Johan Djourou som säger följande:

It is true that 41 goals is too much when you are playing for the top places. I think sometimes we are missing a bit of aggression. It is not that we are not good enough. We have top players at the back, top players all over the pitch. It’s just that we have to be stronger as a unit.

Det Djourou säger är helt sant, men det han missar är att aggressionen inte är det enda problemet vi finner i dagens mittförsvar. För att vara ärlig saknar vi en hel del defensiva kvaliteér. Låt oss helt enkelt se vilka mittbackar vi har till vårt förfogande just nu.

Vermaelen må vara en gud framåt, men hans defensiva arbete är inte det bästa, hur mycket vi än gillar honom. Djourou har spelat cirka 50 matcher på fyra år, vilket egentligen säger sig självt. Koscielny är ett oprövat nyförvärv och Nordtveit må ha imponerat under försäsongen, men hur bra klarar han sig mot Premier League-motstånd? Huvudsaken är den att vi har en hel del frågor som saknar svar i mittförsvaret.

Bristen på mittbackar och bristen på defensiva kvaliteér hos dessa måste lösas snarast möjligt. Om vi nu skulle få in en mittback av rang skulle det ge oss lite andrum. Då skulle vi nämligen ha ett tryggt mittlås beståendes utav Vermaelen och ett nyförvärv. Bakom dessa skulle i sådana fall Koscielny, Djourou och Nordtveit agera backup. Dessutom har vi fortfarande inte fått klart för oss om Campbell stannar eller ej.

Just mittbacksproblemet är ett av de större inför den stundande säsongen. Detta eftersom det var i försvaret vi spelade som allra sämst under den gångna säsongen. Att släppa in 41 mål är inte ens på gränsen till godkänt. Det är rakt igenom uselt - för att vara ett lag som Arsenal. Vi får helt enkelt hoppas att Wenger hittar den ideala kompanjonen till Vermaelen. Då kanske vi kan sluta oroa oss för att släppa in en massa onödiga baklängesmål.

Under försäsongen har flera unga spelare fått chansen att spela och vår egna lilla ryss har följande att säga om ynglingarna:

Wilshere, (Emmanuel) Frimpong and (Havard) Nordtveit have trained with the first team from day one, so no one considers them beginners. If Wenger calls them up to the first team, it means each as talent. The rest depends on themselves. Wilshere is only 18, but he has worked with the first team already for two or three years - longer than me. He went on loan last season, but I hope this season that he really helps us.

Dessutom tror han att ett par nya nyförvärv är på ingång. Vad ska man då säga om ynglingarna som han berömmer? Wilshere är en av få engelska supertalanger, vilket jag tror att vi alla kan enas om. Frimpong är väldigt biff för sin ålder och verkar ha kvaliteérna för att en gång i framtiden ta en plats i Arsenal. Nordtveit ser ut att vara redo för action redan den här säsongen. Han har trots allt varit utlånad till UD Salamanca, Lilleström och Nürnberg de senaste säsongerna. Bara det ger honom en hel del erfarenhet, trots sin ringa ålder. Har ni något att tillägga?

wilshere_porto.jpg

Jack Wilshere är en av flera talanger som Arsenal har till sitt förfogande. Foto: Bildbyrån.

Precis som vi alla vet vägrar Barcelona-spelarna sluta prata om vår Cesc Fabregas. Nu är det Iniesta som valt att berätta en liten saga med ett tragiskt slut:

He is a special player and I hope he wins the title at Arsenal this season. For them to win, Cesc will have to stay fit and injury-free, but he deserves to finish with a title. For all the work and effort he has put in at Arsenal it would be a shame if it was all fruitless.

I have seen time after time Lionel Messi win games for Barcelona when the rest of the team have not been on form and Cesc can do that for Arsenal this season. Arsenal are not as strong as Chelsea. But they try and play football the way it was intended to be played and that should be rewarded.

Cesc is such a special player that he could carry a team to the title on his own and I hope he does it this coming season. It would be brilliant if Arsenal’s hero could lift the title as captain during his last season. I think that it would be fantastic for everybody.

Iniesta kan tydligen se in i framtiden. Fabregas lyfter titeln, gråter av lycka och flyttar sedan ner till Barcelona? Visst, hur troligt det än kan låta i vissas öron är det Arsenal han har kontrakt med fram tills 2015. Om Barcelona vill ha honom innan 2015 gäller det helt enkelt att punga upp pengarna för honom. En sak är dock säker - Iniesta har tur som inte är med på den här bilden.

Det tråkiga är att dessa rykten och uttalanden inte har ett slut. Fram tills den dagen Fabregas drar på sig en Barcelona-tröja kommer det bara att fortsätta, fortsätta, fortsätta, fortsätta och fortsätta. Hur som helst gäller det inte att lägga sig ner och ge upp. Om vi ska se till att behålla vår kapten gäller det helt enkelt att se till att ta en kamp för honom. Hur mycket vissa av er än skulle vilja sälja Fabregas och få slut på eländet är det inte värt det. Inte nu. Inte just nu.

Cesc är helt enkelt för viktig för laget just nu. En spelare gör visserligen inte ett helt lag, men utan Cesc är tyvärr Arsenal ett försämrat lag, vare sig ni vill det eller ej.

Just nu pågår det en hel del diskussioner om vilken målvakt som borde köpas in till Arsenal. Det har pratats mycket om Schwarzer, lite om Frey, men nästan ingenting om Akinfeev. En Akinfeev som inte skulle ha någonting emot att spela i Arsenal:

Arsenal and Manchester United are two of the very best clubs in the world. If both of them are going to be ­looking for keepers this ­summer – or even the next summer – then of course I am interested. I have spoken with Arshavin about Arsenal and ­London life. He has only had good things to say about the club and the city.

He said some very nice things about me going on to be the best goalkeeper in the world – and that he would like me to reach that goal at Arsenal with him. Juventus have also expressed ­an interest in me – but Arshavin has sold England to me very well.

Akinfeev är en bra målvakt, utan tvekan, men av det jag sett, hört och läst får jag bilden av att han är lite för överskattad. Nu skall jag inte ge mig in i en djup diskussion om Akinfeevs bra och dåliga egenskaper, men min magkänsla säger mig att det finns bättre alternativ ute på marknaden. Jag skulle dock inte ha någonting emot att se Akinfeev i Arsenal. Han skulle nog passa in rätt så bra och säkerligen göra bra ifrån sig. I slutändan är ju nästan allting bättre än en blond spanjor och en målvakt med såpmedel på handskarna.

akinfeev.jpg

Akinfeev! Foto: Bildbyrån.

Lite smånyheter finns det också att bjuda på! Arsenal.com har släppt nya bilder från träningslägret. Arsenals ungdomar förlorade mot ett Blue Square-gäng med hela 4-1. Och Arsenal är inte det enda laget som har målvaktsproblem.

I ryktesväg finner vi inte mycket. Det ryktas ännu en gång om att vi skall vara intresserade av Remy och att vi nu skall lägga ett £15-miljonersbud på Jagielka. Mer än så finns det inte att rapportera om, inte just nu i varje fall.

Det var nog allt för den här söndagen. Nu får ni se till att ha en mysig hemmakväll, en trevlig utekväll eller en ensam söndagkväll. Tack och hej!

Läs mer

Om optimism och Manchester City

Kristonel Elwe – lör 24 jul 2010 kl 00:00

God eftermiddag! Träningslägret i Österrike fortsätter och så gör även den här bloggen. Just nu är vi den tionde mest lästa sportbloggen i hela Sverige - enligt Bloggportalen - och det är smått imponerande måste jag trots allt säga. Låt oss idag fortsätta på den inslagna vägen. Nu till dagens inlägg.

Snart är det äntligen dags att ta första kliven in i nästa säsong. Vår allas Arsène Wenger ser fram emot den nya säsongen och tror att vi kan utmana om ligatiteln:

The aim is to continue to progress as we have been doing. We were very close last year – closer than the previous season – so we are heading in the right way. We hope we can continue that this season. It is important to start well, start strongly and get into a good position early on and to try to maintain the level.

Det är riktigt trevligt att höra dessa ord igen, men frågan är hur många gånger vi behöver höra dem om och om igen? Det är exakt samma visa varenda säsong. Försäsongen drar igång på allvar och ledare, spelare och supportrar blir allt mer optimistiska. Tränare och spelare uttalar sig i media och berättar att man tror på en bra säsong och en massa  titlar. Tyvärr slutar inte sagorna lyckligt, inte för vår del. Vanligtvis går vi antingen igenom en berg-och-dalbane-säsong eller så faller vi på mållinjen.

Självklart skall man inte vara pessimistisk. Tron måste finnas där och det är bra att laget och spelarna är självsäkra. Här passar egentligen Wengers egna ord bäst in. Om du inte tror att du kan göra det, har du ingen chans whatsoever. Däremot är det tråkigt för oss supportrar som år in och år ut hör samma visor om och om igen för att efter säsongen höra en massa bortförklaringar om vad som gick fel och vad som måste förbättras inför nästa säsong.

wenger_fulham.jpg

Wenger. Foto: Bildbyrån.

Hur som helst får vi intala oss själva att vi är starkare än alla andra lag och att vi äntligen kan se till att vinna den där förbannade ligatiteln. Det är trots allt optimisten som är viktigast att behålla i dessa svåra tider. Sedan får man komma ihåg att det finns lag som har det värre, mycket värre. Se bara på Liverpool.

Wenger tror på en bra säsong och det gör Vermaelen också. Han säger följande:

We have a good young group who are very aggressive and want to improve. I think people will always say we can't compete - it is not the first time, but we have to do what we always do which is work hard and play our own game, then we can compete. I hope we can compete for the title this year and I am convinced we will.

Jag vill bara påpeka att jag inte är den där pessimistiska typen, trots att ni kanske fick för er det när ni läste de föregående styckena. Personligen är jag riktigt optimistisk inför nästa säsong. Dels för att jag inte gillar att vara en pessimist och dels för att jag faktiskt tror på det här laget. Med ett-två nyförvärv kan det faktiskt gå mycket bra. Däremot vägrar jag att tippa någon sorts slutplacering. Om Arsenal vinner kommer jag antagligen sväva på moln, men jag vägrar att tippa slutplaceringar. Det slutar bara med att man blir ledsen och deprimerad när man väl insett att vi faktiskt inte kommer att vinna i år igen. Hur det går i år är det dock ingen som vet, varken optimisterna, realisterna eller pessimisterna. Det bästa vi kan göra är att tro på laget och hoppas - precis som alltid.

Ett lag som kan bli mycket svårslaget nästa säsong är Manchester City. Nu har de gjort klar med ännu ett nyförvärv och Arshavin är en av flera spelare som tror att de kan bli farliga:

I don't pay much attention, but the ability of Manchester City to buy up everyone can't be overlooked. In principle, City were a dangerous competitor last year, but fighting for first is perhaps too soon. They will compete for third. The other rivals will be the same as always.

Manchester City ser faktiskt starka ut, men frågan är hur bra de lyckas svetsa ihop laget? Som vi alla vet fungerar det inte att bara plocka ihop en massa stjärnor och sätta dem på plan (lex: Real Madrid). Du måste kunna bygga ett lag. Som jag ser det står allt hopp till Mancini. Det är hans uppgift att bygga upp laget så gott det går och det är hans uppgift att nå sportsliga framgångar.

Det största problemet som kommer att dyka upp för Manchester City är spelarna själva. Hur nöjda är t.ex vissa spelare när de blir bänkade match efter match, trots att de har kapaciteten och viljan att starta? Hur lyckas Mancini bygga ihop ett lag fyllt av ett flertal egoister? Hur lyckas han spela in laget? Hur bra lyckas nyförvärven acklimatisera sig? Det är en hel drös med frågor som just nu inte har några svar. Manchester City ser starka ut, men frågan är hur pass starka de ser ut när säsongen väl tagit fart.

adebayor_city.jpg

SwP och Adebayor. Foto: Bildbyrån.

Innan vi går till smånyheter och transferrykten vill Wilshere säga någonting:

I just want to play. I haven't spoken to the boss yet, so I'll speak to him and see what happens. My loan spell was good overall. I got some games under my belt and that was the main objective of it, to come back with some more experience. I think when you play you are used to it and it makes you want more, so you come back even more hungry.'

Min magkänsla säger att han stannar i Arsenal och att han till skillnad från tidigare säsonger faktiskt kommer att få en del speltid i år. Det är dock bara min magkänsla.

Lite smånyheter då! Arsenal.com har både nyheterna och bilderna (väldigt intressanta) från igår! Dessutom har Arshavin svarat på nya - och precis som vanligt väldigt konstiga - frågor på hans hemsida.

Transferrykten florerar kring som vanligt, men idag hittar vi faktiskt inte så mycket av den varan. Det största ryktet handlar om att vi ännu en gång är intresserade av Mertesacker och att vi funderar på att lägga ett £10-miljonersbud på tysken. Dessutom verkar Panathinaikos snart ge upp kampen om Gallas namnteckning. Tänk om Gallas skulle stanna i Arsenal. Det är trots allt inte en omöjlighet.

Andra rykten denna lördag säger att Almunia är på väg till Osasuna och att flera PL-klubbar jagar ... *trumvirvel* ... Silvestre! Undrar vart the good 'ol fish tar vägen. Just nu tyder det mesta på West Ham.

Well, det var allt för idag. Ha en kanonlördag nu! Hörs imorgon. Tack och hej.

Läs mer

Le professeur har en del att säga...

Kristonel Elwe – fre 23 jul 2010 kl 04:19

God morgon! Dagens inlägg kommer tidigt, väldigt tidigt. Jag sitter nämligen fortfarande uppe (05:30) efter en höjdarnatt och skall avsluta denna underbara dag med att skriva ett blogginlägg. Well, let's get down to business.

Le professeur har en hel del att säga idag. Först pratar han lite om Nasri och Walcott:

Samir Nasri is in a good shape already and physically ready. He was not in the World Cup – unfortunately for France – but he is full of confidence and doing well.

Nasri and Walcott are highly motivated because they recovered well from the disappointment and the best answer is always to show how hungry they are on the pitch. Physically and mentally it is an advantage because when you play in the World Cup Final, on July the 11th, it is difficult to recover completely before the end of August.

Sedan pratar han lite om skadorna på Denilson och Bendtner:

They don’t look like big injuries but at the moment they cannot fulfill full training sessions. They both have a groin injury and will be one week behind all the rest.

Sist men inte minst pratar han lite om eventuella värvningar sägandes följande:

[Replacing Eduardo?] We have still van Persie and Bendtner to come back and we have Chamakh so I don’t think I will go into the market for a centre forward.

There is no news on a defensive signing but numbers wise we are short in defence. The situation is still open for Sol Campbell and for the rest we are still looking.

Om målvaktskonkurrensen säger han följande:

We are at a level where competition is part of our job, we have to accept that and we have to live with that. You cannot be a player at Arsenal Football Club and be destabilised because you have competition with other players.

Hur skall man då sammanfatta allt detta? Wenger talar ju ut om både det ena och det andra. Han gör det dessutom med finess och stil. I transferväg ger han oss inte alltför mycket hopp. Det jag är lite mörkrädd för är att han inte kommer att köpa in en ny mittback -som är ett måste - ifall Campbell skriver på ett nytt kontrakt. Jag hoppas verkligen att så inte blir fallet, men om det är en sak vi lärt oss är det att vi aldrig vet vad Wenger tänker, vill och planerar.

wenger5.jpg

Wenger har en del att tänka på. Frågan är bara hur han tänkt sig att göra.

Sedan är det riktigt trevligt att höra att han känner till/tänker göra någonting åt målvaktsproblemen. En ny målvakt behövs, men det näst bästa han kan göra just nu (när vi ännu inte har en inköpt målvakt) är att låta träningarna och insatserna tala för sig själv. Just nu finns det ingen nummer ett i mål (vilket tyvärr är lite oroande), så det är fritt fram för Szczesny, Mannone och Fabianski att imponera. Om vi skall gå efter startelvorna och speltiden under försäsongen ser det i dagsläget ut som om Fabianski blir förstemålis och Szczesny andremålis. Det är dock bara två matcher som avverkas, så i ärlighetens namn har vi ingen aning om vem som blir vad, tyvärr.

Arshavin verkar se fram emot nästa säsong och i dagarna berättade han bl.a. om vad som försiggår nere i Österrike. Han säger följande:

It’s hot, very hot. As for the game, one should understand that it was an informal game. We had a training session in the morning and went out to play in the evening. The game was easy for us. Those who followed the game saw that we had the most of the possession, managed to score two beautiful goals in the first half.

The young players are all trying to do their best; they wanted to show themselves in today’s game as well as in the game against Barnett. Those players, who represented our club at the World Cup, have already trained with us, but according to an individual program.

The Gunners’ reunion will be tomorrow. We work on many things: physical training, tactics. As for those guys who have just arrived in Austria, they are being gradually drawn into the training process. Actually, the training camp is the same as last year. Only the heat is strong.

Det är alltså imorgon (idag) som spelarna för första gången kommer att köra gemensamma träningspass. Intressant. För övrigt är jag smått oroad för både Robin van Persie och Cesc Fabregas som återgår till träningen så pass sent som i början av augusti. Hinner de verkligen bli fit for fight till premiären mot Liverpool? Förhoppningsvis hinner de, men jag är fortfarande lite oroad.

En ung spelare som mycket väl kan få chansen i Arsenal nästa säsong är supertalangen Jack Wilshere. Wenger säger följande om hans framtidsplaner för Jack:

At the moment, I want Jack to gain experience and, if possible, at Arsenal. I will give him a chance to play now. I want to see if he can integrate with the first team. Of course, I will make that decision later. Ideally, it is better that he gains experience with us. I am a bit keen not to create too much hype around the young English players. They need to work hard and we have outstanding English talent.

Om vi skall gå efter det han presterat under de tidigare försäsongerna, tiden i Bolton och tiden i ungdoms- och reservlaget är han mer än redo att spela regelbundet i Arsenal. Frågan är bara hur mycket han skulle få spela? Det finns just nu väldigt många klasspelare som tyvärr (tyvärr och tyvärr...) är lite bättre än honom och som därmed går före honom i "kön". Men om Wenger är villig att satsa på ynglingen är jag mer än säker på att han inte skulle göra bort sig. Han klarade sig mer än godkänt mot motstånd som Manchester United och Chelsea under sin tid i Bolton. Därför bör han även klara av det i Arsenal. Vi får väl se.

En annan yngling som mycket väl kan få chansen i a-laget nästa säsong är Håvard Nordtveit. Enligt Young Guns (nästan alltid en pålitlig källa!) kommer han att skriva på ett nytt kontrakt väldigt snart. Kul för både honom, Arsenal och fansen!

Inatt mötte Thierry Henrys nya klubblag New York Red Bulls engelskt toppmotstånd i Tottenham Hotspur (usch) och slutresultatet skrevs till 1-2. Sp*rs vann förvisso matchen, men ni kan nog vid det här laget gissa ut vem som gjorde New York Red Bulls mål. Jodå, visst var det vår käre fransman. Det var många som hade tagit sig till Red Bull Arena i New Jersey och det var många som dagen till ära bar gamla arsenalställ. Inför matchen hade dessutom Henry sagt följande om laget i sitt hjärta:

You never actually leave Arsenal. It is hard to explain the bond I had with the fans and everyone at the club. I still get goosebumps when I go back.

Bara några dagar sedan sade han att han vill återvända till Arsenal så fort som möjligt efter att hans spelarkarriär är över. Det är nog svårt att hitta en större Gooner bland professionella fotbollspelare. Det verkar som om Arsenal är allting Henry lever för. För mig finns det inga andra ord att ta till än legend, men det vet ni redan sedan tidigare.

henry_pool.jpg

Legend. Foto: Bildbyrån.

David Villa är nästa spelare från "den anrika fotbollsklubben FC Barcelona" att gå ut i media och berätta hur fantastiskt det vore att ha Cesc:

I am not the Barcelona coach, nor the person responsible for reinforcements, but personally I will do the maximum to get Cesc here. He wants to play here and it will be quite normal if Arsenal finally do a deal. That would be great. A player of his ability will only increase our power. He'll help Xavi and Andres Iniesta - and I will score more goals with him in the side.

Jag förstår verkligen inte varför FIFA/UEFA inte ingriper och varför Arsenal aldrig valt att fila en anmälan. Det här har gått för långt sedan urminnes tider tillbaka och just nu verkar det inte ha ett slut. Nästan alla verkar även ha förstått det, förutom Barcelona-spelarna själva. Tyvärr finns det inte så mycket vi vanliga supportrar kan göra, men för att uttrycka vår besvikelse kan vi ju åtminstone försöka göra någonting. Ni som känner er manade kan antingen skriva på den här namninsamlingen eller gå med i den här Facebook-gruppen (gör gärna det om ni är medlemmar på Facebook). Det är det minsta vi kan göra.

wenger7.jpg

Gör någonting?

Lite smånyheter finns det alltid att rapportera om. Almunia skall enligt Daily Express och andra medier ha blivit orolig över konkurrensen som nu råder på hans position. För att vara ärlig känns det som om Almunia gjort sitt i Arsenal. Arsenal.com har släppt lite nya bilder från träningslägret i Österrike. Sist men inte minst skall Sol Campbell vara inställd på att stanna i Arsenal enligt flera nätupplagor.

Sedan får jag inte glömma bort att gratta läsaren Zeffiroth som fyllde år igår! Grattis i efterskott!

Det var allt för idag! Ni får naturligtvis ursäkta för eventuella slarvfel. Klockan är trots allt mycket (lite?). Nu får ni mer än gärna kommentera så att jag kan vakna upp till en mängd intressanta kommentarer! Tack och hej!

Läs mer

Tack för allt, Eduardo

Kristonel Elwe – tor 22 jul 2010 kl 00:00

När klockan slog över till 06.00 morgonen den tredje juli 2007 började det regna i London. Det var en till synes helt vanlig dag i den engelska huvudstaden. Arsenal hade genomgått en berg-och-dalbane-säsong då man nyligen avverkade det första året på lyxbygget Emirates. Nu var Arsenal-spelarna på semester för att ladda om batterierna inför nästa säsong.

Åtta dagar tidigare hade en stor ikon tagit avsked. Det handlade om ingen mindre än Thierry Henry. Efter en rad incidenter var det den enda lösningen som fanns kvar för en av Arsenals bästa spelare genom tiderna. Det var ett bittert avsked som lämnade stora hål i många fans hjärtan. Men Arsenal var en klubb i ständig utveckling och rörelse, vilket gjorde att Henrys avsked var ett steg i processen man var tvungen att ta.

Transferryktena var precis som alltid många och stora den där sommaren för tre år sedan. Men den tredje juli skulle en blixt falla ner från klar himmel. Morgonregnet övergick till solsken i London och i samma slänga uppdaterade Arsenal.com sin hemsida. På sidan kunde vi nu läsa att Arsenal slutfört värvningen av en viss Eduardo da Silva.

Arsenal-supportrar begav sig fort som attan ut på Google, Wikipedia, YouTube och alla andra informationskällor de kunde hitta. För vem var egentligen den här Eduardo? Till slut kom de flesta fram till att han var en brasilienfödd kroat som valt att spela för det kroatiska landslaget. Dessutom kom de allra flesta fram till att han hade ett rätt så bra målfacit i sin hemklubb Dinamo Zagreb. 83 mål på 123 matcher var trots allt ett facit som var mer än godkänt.

Frågorna var många efter att Wenger tagit beslutet att värva kroaten. Skulle han klara av spel i Premier League? Kom han hit för att ersätta Henry? Vem skulle han bilda anfallspar med? Hur mycket skulle han få spela?

Efter att försäsongen avklarats dröjde det inte många veckor tills Eduardo visade att han hör hemma i Premier League. Hans debut kom i 1-1-matchen mot Blackburn som vi tyvärr inte lyckades vinna. Hans inhopp gjorde ingen större skillnad, men det var den första gången vi fick se vår dödliga striker in action. Tio dagar senare gjorde han sitt första Arsenal-mål i CL-kvalet mot Sparta Prag. Två veckor senare gjorde han sitt första mål i Champions League i en komfortabel vinst över Juande Ramos Sevilla.

eduardo_newcastle.jpg

Eduardo i en ligamatch mot Newcastle. Foto: Bildbyrån.

Veckorna gick och trots att Eduardo inte var ordinarie i startelvan skulle han få allt mer speltid p.g.a. Robin van Persies ständiga skadeproblem. Ju längre säsongen led, desto fler mål gjorde han. Fram tills den 23 februari 2008 hade han gjort hela 28 framträdanden, 12 mål och 8 assists. Ett godkänt facit för att ha kommit lite mer än halvvägs i sin debutsäsong för Arsenal.

Arsenal hade greppet om ligan när man den 23 februari steg ut på S:t Andrews. I anfallet hittade vi en Adebayor i toppform och en klinisk striker i Eduardo. Det kändes som ingenting kunde gå fel den här eftermiddagen, men tyvärr gick exakt allting fel. Dagen slutade i ren misär, tårar och ilska.

Matchen på S:t Andrews hade just startat, men den hann bara bli tre minuter gammal innan M. Taylor beslutade sig för att göra det mest idiotiska tilltaget han någonsin gjort i hela sitt liv - det här.

Det var en av de mest horribla skador som någonsin inträffat på en fotbollsplan, och som fotbollssupportrar runt om i världen nu fick skåda. Sky Sports och flera andra tv-bolag valde att inte visa repriser av skadan - så illa var det. Offret för det här var ingen annan än vårt nyförvärv Eduardo da Silva. En Eduardo som ingenting annat kunde göra än att bara ligga och vänta, vänta och ... vänta. Alla Arsenal-spelarna runtom honom var kraftigt berörda. De kunde inte tro sina ögon, de ville bara gräva ner sig under jorden och avbryta matchen. Fabregas stoppade ansiktet i händerna och ville bara försvinna. Adebayor tittade bara ner i marken och ville fly. Flamini, Hleb och alla andra hukade sig och tog sig för ansiktet. Den 23 februari 2008 var en dag som få skulle glömma.

eduardo_hurt.jpg

En hemsk syn. Foto: Bildbyrån.

Det var hemskt. För att ens återberätta historien finner jag knappt några ord. Eduardo hade under säsongens gång visat tecken på att bli en anfallare av Henrys rang. Hans kliniska avslut, hans smarta löpningar och hans förmåga att hamna i dessa lägen gjorde honom till en farlig anfallare. Men nu kändes allt över. Rapporterna efter matchen sade att det kunde ha varit slutet på hans karriär. Ledare, spelare och fans kunde ingenting annat göra än att hoppas på det bästa.

Dagarna, veckorna och månaderna gick långsamt förbi. Arsenal lyckades tappa ledningen i ligan och sluta först på en tredjeplats. I Champions League åkte man ut efter en bedräglig förlust mot Liverpool. Samtidigt låg Eduardo fortfarande på sjukhus, i hopp om att hans karriär inte skulle vara över.

Efter att Arsenal spelat klart säsongen tändes dock ett ljus i tunneln. Man kunde för första gången med säkerhet fastställa att karriären inte var hotad, och att han en dag kunde spela fotboll igen. Eduardo hade så fort han kommit ur sjukhussängen påbörjat rehabiliteringen. En rehabilitering som skulle ta en lång tid, en väldigt lång tid.

Arsenal inledde en ny säsong och vår kroat fortsatte att träna upp sig. För Arsenal gick det inte bra. Man tappade greppet om att kämpa för en ligatitel redan under hösten och spelet stämde under långa stunder inte alls. Mycket tydde på att vi faktiskt saknade Eduardo, trots att RvP för en gångs skull höll sig relativt frisk.

Veckorna flöt på och Arsenal fortsatte att kämpa i såväl ligan som cuperna. Den 25 januari mötte vi ett starkt Cardif City på bortaplan. Resultatet lydde 0-0 efter full tid och en returmatch skulle några veckor senare spelas på Emirates Stadium. En returmatch där Eduardo da Silva för första gången på nästan ett helt år skulle få sätta på sig Arsenal-tröjan och spela en match. Hur det gick i matchen vet vi alla. Den slutade 4-0, varav 2 mål från Mr. Comeback himself.

eduardo_cardiff.jpg

Eduardo gjorde två mål i sin comeback! Foto: Bildbyrån.

Eduardo var tillbaka, och det med besked. Tyvärr hann verkligheten ikapp både honom och fansen. Skadorna började komma titt som tätt och det satte stopp för hans framfart. Så fort han fick chansen att spela en match, var han skadad nästa. Så fortsatte det ända tills säsongen faktiskt tog slut.

Det fanns många frågetecken inför 09/10. Eduardo var ett. Många tvekade över hur pass bra han skulle klara av spelet i Premier League efter hans skadeproblem, men när säsongen väl tog fart motbevisade kroaten oss alla. Han gjorde mål, assist och spelade generellt sett väldigt bra. Det tråkiga var att det bara varade i några matcher. Sedan började skadorna ta vid igen och helvetet för honom ville inte ta slut på några sätt alls.

fortsatte det i princip hela säsongen och för några månader sedan var han i princip bänkad varenda match, trots att vi hade stora anfallsproblem. Trots att Wenger bekräftade att han tänkte behålla Eduardo, kunde han inte tacka nej till det bud som Shaktar Donetsk lade på bordet. Eduardo själv hade utryckt sin önskan om att spela reguljärt och det skulle han inte få i Arsenal. Shaktar Donetsk var dock villiga att satsa på anfallaren, och igår blev övergången officiell.

Det är med blandade känslor jag tar farväl till Eduardo. Han var en striker som kunde lett oss till stora framgångar, och trots att den där bistra eftermiddagen i Birmingham inte förstörde hans karriär, förstörde det en stor del av hans ljusa framtid. Den senaste säsongen bevisade att han tyvärr inte klarade av jobbet i Arsenal, inte längre.

Innerst inne känner jag dock en enda stor sorg. Eduardo har alltid varit en gentleman och han har alltid funnits där för oss. Taylor är och kommer förbli hatad av Arsenal-fansen. Hans beslut för två år sedan förstörde en ljus framtid och en del av kroatens karriär. Om han inte tagit det beslutet kunde vi just nu haft en av världens bästa anfallare. Istället har vi ingenting.

eduardo_birmibngham.jpg

Tacklingen som förstörde hans framtid i Arsenal. Foto: Bildbyrån.

Eduardo lämnar nu Arsenal för Shaktar Donetsk, men han har en sista sak att säga oss alla innan han lämnar vår älskade klubb för gott:

Before I start a new chapter in my career with Shakhtar Donetsk, I just wanted to send a message to all my friends at Arsenal. The past few days have been very emotional for me. Although I am excited about the challenge ahead with my new club Shakhtar Donetsk, I am so sad to be leaving my home for the past three years - Arsenal Football Club.

Arsenal is a very special football club and I will miss so many people - my team mates, all the staff and of course, the wonderful Arsenal supporters. I would just like to thank everyone for your support during my time at Arsenal.

When I first came to England, I could not speak the language and knew nobody, but as soon as I arrived I was made to feel at home and part of this big family. Also, I want to say thank you to the Arsenal supporters  - you have been fantastic to me and always sung my name and I will never forget this.

I had some very difficult times with my injury, but Arsenal was always there for me - the medical staff, the management, the players and the supporters. Thank you everybody. Although I have now left the Club, Arsenal will always be in my heart. I will always look for the Arsenal results and of course, I wish Arsène Wenger and the great players at the Club well for next season and the future.

Jag önskar honom verkligen all lycka till i Shaktar Donetsk, och jag hoppas verkligen att han en dag i framtiden ännu en gång kan spela för de bästa och mot de bästa. En stor del av mitt hjärta gråter just nu, men jag kan ingenting göra åt det. Fotboll är en grym värld som tyvärr inte alltid är rättvis. Men nu är det dags att ta ett sista farväl. Trots att han inte längre spelar för Arsenal kommer han för alltid att finnas kvar i våra hjärtan. Tack för allt, Eduardo.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=vRcS-zuT4Vg]

Läs mer

Sidor