Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Bitter, men stolt

Kristonel Elwe – ons 30 nov 2011 kl 10:01

God morgon! Säsongen går vidare i rask takt och från och med sista landslagsuppehållet tog slut spelas det nu matcher var tredje och fjärde dag, någonting som kommer ta stryk på många spelare. Just vintermånaderna i Premier League tillhör de tuffaste i världen med kyligt klimat, tuffa bortamatcher och hög nivå på spelet där varenda misstag straffar sig. Någonting vi inte minst fick se igår.

Efter att ha tagit sig ända fram till final förra säsongen - en final som man borde ha vunnit - var det dags att försöka ta sig minst lika långt i år igen. Problemet den här säsongen har bara varit att alla topplag klarat sig kvar i turneringen. Vi hade lottats mot Manchester City som sedan förra våren gått obesegrat i alla turneringar bortsett från Champions League. Fördelen av att ha hemmaplan var uppskattad, men att det skulle bli svårt visste alla.

När Lee Probert blåste i visselpipan för att märka matchens slut hade vi förlorat. 1-0. Straffade av ett enda misstag på nittio minuter. Oförtjänt. Skamligt. Olyckligt. Men sådan är fotbollen. Tuff. Obarmhärtig. Oberäknelig. När det händer oss älskar vi det. Då är fotboll det bästa som finns i världen (lex: Marseille away), men när det sker mot oss finns det ingenting sämre.

Arsenal var det bättre laget. Hela matchen. Fram tills det återstod lite mer än en kvart hade inte ens Manchester City lyckats få iväg ett skott på mål. Detta trots att de hade ett lagbygge värt mer än £150 miljoner på plan (läs gärna mitt inlägg om "en sjuk fotbollsvärld"). Arsenal dominerade. Lekte stundtals. Sköt på mål. Alex Oxlade-Chamberlain visade varför han i framtiden kommer bli en superstjärna. Francis Coquelin har sedan länge bevisat att han är värd en chans. Emmanuel Frimpong, ja, han är Emmanuel Frimpong.

Om Arsenal hade blivit nerpressat, utspelat och förlorat med 2-0 eller 3-0 hade det varit lättare att ta. Man hade på något vis förväntat sig det och man hade inte haft någonting att skylla på. Men när man under så långa stunder dominerade matchbilden och hade flera farliga målchanser, att då straffas på en kontring är smärtsamt, riktigt smärtsamt.

Ju närmare vi kom slutsignalen desto säkrare blev jag att vi skulle bli straffade för att vi inte gjort mål, någonting jag även skrev på Twitter en tio minuter in i andra halvlek. Men det här är inte en lek där den som säger "vad sa jag" vinner. Det är supporterskap. Fotboll. Blodigt allvar.

När det i en Carling Cup-match känns som om ens liv hänger på spel vet man att fotboll är mer än en njutning. Förr brukade man ändå kunna ta ligacupen någorlunda nonchalant. Sitta i soffan och bara chilla. Nu sitter man som på nålar eftersom man verkligen hatar att se en förlora, speciellt mot sådana lag som Manchester City.

Våra ungtuppar gjorde nästan alla en toppenmatch och förtjänade åtminstone ett mål. Allt verkade stämma utom anfallet där jag fått nog av Chamakh och hoppas att han blir såld så fort som möjligt, medan Park Ju-Young kämpar hårt, men helt enkelt inte är bra nog. Det var extra synd eftersom det känns som om vi hade gjort ett eller två mål om bara vårt anfall varit mer vasst.

Efter matchen kunde jag inte släppa hur äcklad jag var av det laget. Inte för att de vann mot oss. Utan för sättet. Sättet de sköter sin klubb. Sättet de spelar sina matcher. Sättet de hanterar sina spelare. Sättet de organiserar sin ekonomi. I nittionio fall av hundra blir man kallad avundsjuk av motståndarsupportrar, men jag är inte det minsta avundsjuk. Om Arsenal skött sig likadant hade jag visserligen inte lagt ner mitt supporterskap, men jag hade känt mig minst lika äcklad.

Det värsta är supportrarna. Hur kan man supportra spelare som inte spelar för fansen, utan för pengarna? När José Mourinho kom in och förde Chelsea till flera ligatitlar i mitten av 00-talet på exakt samma sätt som Roberto Mancini är på väg att göra detsamma med sitt City utvecklade han en rivalitet till Arsène Wenger. Fransmannen sade då på en presskonferens vad han tyckte om Mourinho: "Om du ger framgång till dumma människor blir de oftast ännu dummare". En beskrivning som inte bara stämmer in på Chelsea-supportrar, utan numer även Manchester City-supportrar.

Det var länge sedan jag upplevde en likartad arrogans. Jag kan förstå att man blir till sig om man känner lukten av framgång, speciellt när man inte ens varit i närheten på över tre decennium, men det övermod och den dryghet deras supportrar har är något ur en annan värld. Och man kan inte låta bli att skratta varenda gång de ska köra "poznan" med tanke på vilken bakgrund den har.

Kalla mig bitter eller vad ni vill, men jag förlorar hellre med 8-2 mot Manchester United - hur mycket jag än hatar dem - än med 1-0 mot Manchester City. Den klubben förtjänar ett kok stryk, men det kommer inte ske på ett bra tag, inte ens när FFP-regeln tas i bruk. Det bästa vi kan hoppas på är att vi i mitten av december åker till Etihad Stadium och krossar dem, men mina förhoppningar är inte på topp, trots att jag är mer optimistisk nu än jag var tidigare.

Nu gäller det att glömma besvikelsen och blicka framåt. Det finns större och mer åtråvärda titlar än Carling Cup, trots att det troligtvis var vår bästa chans till en titel den här säsongen. Troligtvis slutar det som vanligt, utan titlar, men man skall inte ropa hej förrän man är över bäcken. Vem trodde att Liverpool skulle vinna Champions League efter att ha slutat femma i ligan? Under kan ske och det är därför vi älskar fotboll.

Nu får vi två mindre matcher att spela i januari, samma månad där vi förhoppningsvis förstärker vår trupp med en redig anfallare, samt att vi under december månad har ett överkomligt schema där vi åtminstone skall ta 12-15 av 18 möjliga poäng. I fotboll handlar allt om att blicka framåt. Det som är gjort är gjort och kan inte repareras. Nu väntar Wigan på lördag där tre poäng är ett absolut måste, speciellt eftersom vi otroligt nog inte vunnit på DW Stadium på flera år.

Livet går vidare. Arsenal går vidare. Säsongen går vidare. Nya matcher. Nytt hopp. Nya vinster. Come on you Gunners!

Läs mer

Gemenskapen

Kristonel Elwe – fre 25 nov 2011 kl 11:45

När folk frågar mig hur jag klarar av att följa ett fotbollslag vecka in och vecka ut, månad efter månad och år efter år får de oftast ett svar av mig: gemenskapen. I slutändan handlar allt om gemenskapen. När Arsenal går dåligt sörjer man med likasinnade. När Arsenal går bra firar man av lycka med sina medkamrater. Oavsett vad som händer på plan kommer personerna runt omkring dig alltid finnas där. För att skratta. För att gråta. För att fira. För att diskutera. För att ta ett par öl. För att fira.

Igår kväll hade Arsenal Sweden medlemsträff på Gunners Pub med dricka, frågesport, skratt och kärlek. Jag kände få som medverkade på träffen, men ändå kändes det som om många av oss varit vänner i åratal. Kvällen var väl genomförd och jag tvekar inte det minsta på att alla hade det riktigt roligt, trots att jag kom tvåa bakom Axel i frågesporten, vilket var en riktig smäll. Det är kvällar som sådana - som också anordnas runt om i Sverige ganska ofta - som får mig att rekommendera ett medlemskap till alla som fortfarande inte är medlemmar.

Gemenskapen jag betonat under inledningen av bloggen finns överallt. Den finns där både före och efter hemma- och bortamatcher, oavsett om man befinner sig i Milano eller Bolton. Du träffar alltid på massor av vänner, men även personer som du aldrig känt som du senare mycket väl kan komma att dela livslånga minnen med. Det är exakt vad som hänt för mig under senaste året.

När jag flyttade till London kände jag inte en enda själ. Ingen. Noll. Lite mer än ett år senare har jag fått erfara fantastiska stunder på såväl hemma- och bortamatcher, men även utanför Arsenal-livet, tack vare personer jag lärt känna via just Arsenal. Oavsett vem man är, hur man är eller vad man är kommer man alltid vara välkommen in i kretsen, vilket är en av fotbollens största charmer.

Jag har aldrig hållt på något annat lag än Arsenal, så jag kan inte uttala mig om hur supporterskapet ser ut i andra engelska storklubbar som Manchester United och Chelsea, men jag tvekar starkt på att de har en lika stor familjär känsla som Arsenal och till stor del även Liverpool har. Arsenal har inte vunnit en titel på sex år, vilket naturligtvis är ett stort misslyckande, men det har istället gjort att många supportrar kommit varandra närmre.

Man håller på ett lag i torrt och vått, inte bara när det går i medvind. Det vi var med om under mer än ett halvår (från finalförlusten i Carling Cup fram till förlusten i NLD) kan inte beskrivas som någonting annat än ett rent helvete, någonting vi även fick statistiskt bevisat då det var Arsenals sämsta säsongsstart på över femtio år.

När vi således har vunnit elva av våra tretton senaste matcher, börjat spela bättre, börjat göra mål, börjat hålla tätt i defensiven och börjat toppa formen är det helt plötsligt kul att följa Arsenal igen. Det var länge sedan man kände det och jag tror ni alla förstår vad jag menar. Men en av de största anledningarna är just för att det gått så dåligt, just för att vi vet exakt vad för helvete vi tagit oss igenom. Vi har grävt en så pass djup grop att jag vid flera stunder trodde att vi skulle finna det omöjligt att ta oss upp ur den, men med lite jävlaranamma, tur och slit har vi lyckats börja klättringen, som fortfarande pågår.

Gemenskapen finns inte bara bland supportrarna, utan även på fotbollsplanen, mellan spelarna. Om det finns en stark gemenskap inom truppen ger det dig en extra anledning att springa dem där sista tjugo metrarna i hemåtjobbet med ett par minuter kvar av matchen. Alla jobbar för varandra. Alla glädjer sig för varandra. Alla jobbar mot ett och samma mål. Det är exakt det vi sett under den senaste månaden i Arsenal.

Helt plötsligt har vi slutat släppa in skitmål, helt plötsligt har vi börjat göra mål på lägen vi vanligtvis hade missat, helt plötsligt har vi vunnit den där duellen på mittfältet, satt igång en kontring och gjort mål. Mycket tack vare gemenskapen.

Den finns överallt. På läktarna. På planen. I omklädningsrummet. På puben. På Internet. Överallt. Så kom ihåg det nästa gång du står och tar en kall med en person du aldrig någonsin träffat. Det kan mycket väl sluta med att hon eller han blir din bästa vän. För alltid.

Läs mer

Norwich away

Kristonel Elwe – sön 20 nov 2011 kl 19:54

Under de fjorton månader jag bott i England har jag hunnit med att gå på en hel drös bortamatcher, vilket jag fortfarande tycker är bland det bästa som finns i hela världen. Resor till nya städer, nya arenor, öldrickande med vänner och bekanta, sång, hopp, jubel, fotboll och allt vad en typisk bortamatch bjuder på.

Alla bortamatcher blir tyvärr inte klassiska. Det kan bero på allt möjligt, oftast på grund av att resultatet inte går ens väg. Igår åkte jag tillsammans med gott sällskap till Norwich i förhoppning om att vara med på ännu en fantastisk bortaresa med många nya upplevelser. Om det blev det? Om du vaknar upp dagen efter med en kropp som värker överallt och en kind som ser ut så här finns bara ett svar - JA!

kickenmental.jpg

Foto: KE.

Men vi tar det från början, precis som alltid. Ni som följt med mig på mina äventyr vet hur mycket jag ogillar landslagsfotboll. Nåja, det är inte det värsta som finns, men det går att liknas vid tortyr när ett två veckor långt landslagsuppehåll ska avverkas med tusentals onödiga landskamper som inte betyder någonting alls.

Just därför var vi alla extra exalterade inför Norwich away. Äntligen skulle vi få se Arsenal spela igen efter en olidlig väntan. Eftersom det blev att kliva upp tidigt på lördagen var utgång på fredagen uteslutet. Istället blev det läggdags tidigt, bara för att vakna upp klockan fem - två timmar innan det var tänkt att man skulle vakna upp - och ligga still i sängen utan att kunna somna om.

Kvart i sju hoppade (nåja...) jag ur sängen, tog en dusch, klädde på mig, förberedde min Jack Daniels och satte iväg med destination Liverpool Street Station. Innan dess hann jag även med en snabb frukost som jag inhandlade på Tesco. Vid åttaslaget möttes vi upp i stationen där vi sedan snabbt gick mot tåget som stod och väntade på oss på plattform tio.

Väl inne - klockan hade just passerat åtta - tog vi fram våra drycker och började sakta men säkert avnjuta en underbar lördagmorgon. Diskussionsämnena varierade och det pratades om allt från AIK till Pascal Cygan. Allas humör var på topp och jag kunde inte varit gladare var än annanstans i världen jag hade befunnit mig.

Efter en nära två timmar lång tågresa till Norwich välkomnade vi staden med ett klassiskt "Arsenal Arsenal Arsenal" så fort vi klev ur tåget. Puben som vi skulle besöka låg precis utanför stationen där sången skulle fortsätta i takt med öldrickandet.

Efter ett tag när allt fler och fler gooners slöt upp i puben blev den smockfylld, men det gjorde sången desto högre. Alla klassiska ramsor betades av samtidigt som jag stog upp på en vinglande barstol och dirigerade alla. En helt underbar känsla. För övrigt lyckades jag även ramla en gång på barstolen, någonting som enklast kan beskrivas som ett fritt fall baklänges. Alla i närheten skrattade, även jag själv.

mentalbar.jpg

Foto: KE.

Med en halvtimma kvar till matchstart tog vi den tio minuter långa promenaden till arenan som även innehöll ett hopp på cirka två meter ner för ett tegelstaket. Väl inne hann vi inte med så mycket än att få i oss en paj, hoppa runt, dansa och sjunga. Sedan intog vi våra säten och följde matchen.

Matchen i sig finns det inte så mycket mer att säga om än att Arsenal var det bästa laget och borde ha avgjort redan efter de inledande tjugo. Tyvärr är det ett Arsenal vi känner alldeles för väl och det är sällan man vill göra det enkelt för sig själv. Istället för att göra både det första och andra målet lät vi Norwich sätta ledningen efter en försvarsmiss av Per Mertesacker som hade en minst sagt kritisabel afton på Carrow Road.

Arsenal gjorde dock allting rätt från och med det individuella misstaget från tysken och kvitterade ett par anfall efteråt tack vare snyggt förspel av Theo Walcott (och ännu en assist till RvP!) som skickade in en boll i boxen där Robin van Persie gjorde det han gör bäst - mål.

Trots 1-1 i paus kändes det som om Arsenal skulle ro hem det här mötet förr eller senare, någonting man inte hade kunnat tänka om det här var en bortamatch under början av säsongen

Andra halvleken började med en miss av Gervinho som borde ha satt 2-1, men en tio minuter senare får ingen annan än Robin van Persie bollen i ett läge som av många anfallare skulle klassas svårt. Ett flertal mittbackar fanns i straffområdet, så det skulle ha varit lönlöst att försöka skjuta in den eller passa någon framstörtande lagkamrat i boxen. Om man tittar på chansen i slow-motion ser det kört ut precis innan han väljer att chippa(!) in den hur kyligt som helst. Det kallas självförtroende. Klass. Världsklass.

Robin van Persie är Arsenals allt just nu, precis som Thierry Henry var under början av 00-talet. Om du gav Henry bollen i ett bra läge spelade det ingen roll vad försvararna eller målvakterna hette. Det slutade ändå med att bollen hamnade i mål. Samma sak kan man just nu säga om van Persie. Får han ett bra läge skall det väldigt mycket till att han skall missa.

Efter 2-1-målet hade vi bud på fler mål, men det kom aldrig något. Bakåt släppte vi inte till mycket alls och det är ett tecken på att erfarenheten hjälpt det här laget mycket. Innan vi lämnar matchen vill jag även passa på att lyfta fram Koscielny som gör ännu en kanoninsats, den här gången som högerback. Den mannen är på väg att bli någonting riktigt stort. Sanna mina ord.

carrow_road.jpg

Foto: KE.

Efter matchen satte vi iväg till puben igen där det blev ett par öl för mycket, någonting som även går att säga om alla andra besökare. Jag började dumt nog ta ner julpyntet som puben satt upp medan vi var iväg på matchen och klä mig i det. Av någon anledning fick jag även för mig att hälla dricka över mitt hår, vilket så här i efterhand bara kändes ... konstigt?

Om ni tror det var över vid det här laget? Det skulle bara bli värre. Tyvärr kan alkohol göra väldigt underliga saker med en om man råkar få i sig för mycket. T.ex. kan du få för dig att du är Godzilla, vilket var det jag gjorde när jag klättrade upp här och tog mig en hel näve av plantan/blomman/växten längst upp och tryckte in i käften.

Om det var över vid det här laget? Det skulle bara bli värre. Tydligen skulle jag gå upp i bagageräcket och leka (jag ville sova) innan jag i vagnen bredvid skulle bli övertalad att göra min bästa imitation av Suarez då detta hände. För er som undrar hoppade jag som en delfin med bakbundna händer varpå jag skallade hantaget av ett säte.

Halvvägs hem blev det kortslutning i tåget vilket gjorde det hela ännu sjukare. Det blev totalt mörker och vi fick använda oss av mobiltelefoner och tändare för att leta oss fram. Det var sannerligen en "mental" resa hem som vi avslutade på en pub precis utanför Liverpool Street genom att segerdricka champagne. Därifrån lyckades jag senare stappla hem innan jag däckade i min säng, vaknade vid niotiden av en kropp som värkte från topp till tå. Värt det? Absolut.

Medan den här livsstilen avskräcker vissa, älskas den av andra. Långt ifrån varje bortaresa ser likadan ut och långt ifrån alla blir lika "mental" som jag blev igår. Två veckor utan fotboll hade satt sina spår, men kul var det, så himla kul!

Jag vill även passa på att understryka hur mycket jag älskar vår klubb, våra spelare och framför allt våra supportrar. Vi är som en enda stor familj, vart vi än befinner oss i världen. När jag förr eller senare flyttar hem till Sverige kommer jag ha fantastiska minnen med mig, främst från alla Arsenal-matcher där jag träffat på fantastiska människor som blivit goda vänner.

Nu kryper jag till sömns med en fortsatt stor svullnad på kinden, men med ett minst lika stort leende. Good old Arsenal, we're proud to sing that name and while we sing this song we'll win the game! Come on you Gunners!

Läs mer

Arsenal i Champions League sedan 1998

Kristonel Elwe – tis 15 nov 2011 kl 23:00

God afton! Landslagsuppehållet går vidare vilket betyder att både tristessen och nyhetstorkan är fortsatt stor. I förrgår eftermiddag tog jag mig tiden att jämföra hur det gått den här säsongen jämfört med förra säsongen i de matcher vi hittills hunnit att spela. Resultatet blev överraskande nog att vi tagit tre mer poäng den här säsongen om man räknar poängantalet vi tog med oss i exakt samma matcher under förra säsongen.

Idag tänkte jag återigen stå för något av en analys. Den här gången tänkte jag gå igenom alla matcher Arsenal någonsin spelat i Champions League. Som ni alla vet har vi kvalificerat oss för Champions League-spel fjorton år i rad(!), vilket bara det är en enoram prestation som många andra storlag misslyckats med.

Hur har det då gått ända sedan vi tog klivet in i finrummet 1998? Låt oss ta reda på hur Arsenals formkurva sett ut i Europas största fotbollsturnering genom åren. Häng med!

P.S. Rödmarkerad text är länkar till videoklipp på mål, höjdpunkter eller matcher. Klicka för att se!

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 1998/1999

Match 1:

Lens - Arsenal

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Overmars '51

Målskyttar för motståndarna: Vairelles '90

Match 2:

Arsenal - Panathinaikos

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Adams '64, Keown '72

Målskyttar för motståndarna: Mauro '88

Match 3:

Arsenal - Dynamo Kiev

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Bergkamp '74

Målskyttar för motståndarna: Rebrov '90

Match 4:

Dynamo Kiev - Arsenal

Resultat: 3-1

Målskyttar för Arsenal: Hughes '83

Målskyttar för motståndarna: Rebrov '27 (straff), Holovko '62, Shevchenko '72

Match 5:

Arsenal - Lens

Resultat: 0-1

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Debève '72

Match 6

Panathinaikos - Arsenal

Resultat: 1-3

Målskyttar för Arsenal: Asanovic '65 (självmål), Anelka '80, Boa Morte '86

Målskyttar för motståndarna: Sypniewski '74

Totalt antal poäng under gruppspelet: 8

Antal gjorda mål: 8

Antal insläppta mål: 8

Placering: 3

Utslagningsfasen

-

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 1999/2000

Match 1:

Fiorentina - Arsenal

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Match 2:

Arsenal - AIK

Resultat: 3-1

Målskyttar för Arsenal: Ljungberg '28, Henry '90, Suker '90(+1)

Målskyttar för motståndarna: Nordin '52

Match 3:

Barcelona - Arsenal

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Kanu '81

Målskyttar för motståndarna: Enrique '16

Match 4:

Arsenal - Barcelona

Resultat: 2-4

Målskyttar för Arsenal: Bergkamp '44, Overmars '84

Målskyttar för motståndarna: Rivaldo '15 (straff), Luis Enrique '15, Figo '56, Cocu '69

Match 5:

Arsenal - Fiorentina

Resultat: 0-1

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Batistuta '75

Match 6:

AIK - Arsenal

Resultat: 2-3

Målskyttar för Arsenal: Overmars '17 + '52, Suker '56

Målskyttar för motståndarna: Andreas Andersson '41 + '68 -< VIDEO

Totalt antal poäng under gruppspelet: 8

Antal gjorda mål: 9

Antal insläppta mål: 9

Placering: 3

Utslagningsfasen

-

Notering: Arsenal slutade trea i sin Champions League-grupp och gick därmed till UEFA-cupen där man skulle gå ända till final, men tyvärr förlora på straffar mot Galatasaray.

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2000/2001

Match 1:

Sparta Prag - Arsenal

Resultat: 0-1

Målskyttar för Arsenal: Sylvinho '33

Målskyttar för motståndarna: -

Match 2:

Arsenal - Shaktar Donetsk

Resultat: 3-2

Målskyttar för Arsenal: Wiltord '45, Keown '69 + '90

Målskyttar för motståndarna: Bakharev '26, Vorobey '29

Match 3:

Arsenal - Lazio

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: Ljungberg '43 + '56

Målskyttar för motståndarna: -

Match 4:

Lazio - Arsenal

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Pires '88

Målskyttar för motståndarna: Nedved '25

Match 5:

Arsenal - Sparta Prag

Resultat: 4-2

Målskyttar för Arsenal: Palour '5, Lauren '8, Dixon '35, Kanu '51

Målskyttar för motståndarna: Labant '40 (straff), Rosicky '90

Match 6

Shaktar Donetsk - Arsenal

Resultat: 3-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Atelkin '34, Vorobey '57, Byelik '66

Totalt antal poäng under gruppspelet: 13

Antal gjorda mål: 11

Antal insläppta mål: 8

Placering: 1

Andra gruppspelsomgången

Match 1:

Spartak Moskva - Arsenal

Resultat: 4-1

Målskyttar för Arsenal: Sylvinho

Målskyttar för motståndarna: (ingen statistik tillgänglig)

Match 2:

Arsenal - Bayern München

Resultat: 2-2

Målskyttar för Arsenal: Henry, Kanu

Målskyttar för motståndarna: Tarnatt, Scholl

Match 3:

Lyon - Arsenal

Resultat: 0-1

Målskyttar för Arsenal: Henry

Målskyttar för motståndarna: -

Match 4:

Arsenal - Lyon

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Bergkamp

Målskyttar för motståndarna: Edmilson

Match 5:

Arsenal - Spartak Moskva

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: Henry

Målskyttar för motståndarna: -

Match 6

Bayern München - Arsenal

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: (ingen statistik tillgänglig)

Totalt antal poäng under andra gruppspelet: 8

Antal gjorda mål: 6

Antal insläppta mål: 8

Placering: 2

Notering: Under säsongen 2000/2001 hade Champions League två gruppspelsomgångar. Om man slutade etta eller tvåa under första omgången gick man vidare till det andra gruppspelet. Där slutade Arsenal på en andraplats, trots att Lyon hade en bättre målskillnad och samma poäng. Detta eftersom man på den tiden gick på inbördes möten snarare än målskillnad.

Kvartsfinal:

Kvartsfinalmöte 1:

Arsenal - Valencia

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Henry '58, Parlour '60

Målskyttar för motståndarna: Ayala '41

Kvartsfinalmöte 2:

Valencia - Arsenal

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Carew '76

Notering: Valencia vidare på bortamål. Det spanska laget gick sedermera till final, men förlorade mot Bayern München.

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2001/2002

Match 1:

Mallorca - Arsenal

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Engonga '12

Match 2:

Arsenal - Schalke 04

Resultat: 3-2

Målskyttar för Arsenal: Ljungberg '33, Henry '36 + '47 (straff)

Målskyttar för motståndarna: van Hoogdalem '43, Mpenza '59

Match 3:

Panathinaikos - Arsenal

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Karagounis '25

Match 4:

Arsenal - Panathinaikos

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Henry '23 + '52 (straff)

Målskyttar för motståndarna: Olisadebe '50

Match 5:

Arsenal - Mallorca

Resultat: 3-1

Målskyttar för Arsenal: Pirès '61, Bergkamp '63, Henry '90(+3)

Målskyttar för motståndarna: novo '74

Match 6

Schalke 04 - Arsenal

Resultat: 3-1

Målskyttar för Arsenal: Wiltord '71

Målskyttar för motståndarna: Mulder '2, Vermant '60, Möller '64

Totalt antal poäng under gruppspelet: 9

Antal gjorda mål: 9

Antal insläppta mål: 9

Placering: 2

Andra gruppspelsomgången

Match 1:

Deportivo La Coruna - Arsenal

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Makaay '9, Tristán '25

Match 2:

Arsenal - Juventus

Resultat: 3-1

Målskyttar för Arsenal: Ljungberg '21 + '88, Henry '28

Målskyttar för motståndarna: Trezeguet '49

Match 3:

Bayer Leverkusen - Arsenal

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Pirès '56

Målskyttar för motståndarna: Kirsten '90

Match 4:

Arsenal - Bayer Leverkusen

Resultat: 4-1

Målskyttar för Arsenal: Pirès 5, Henry '7, Vieira '48, Bergkamp '83

Målskyttar för motståndarna: Sebescen '86

Match 5:

Arsenal - Deportivo La Coruna

Resultat: 0-2

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Valerón '30, Naybet '40

Match 6

Juventus - Arsenal

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Zalayeta '76

Totalt antal poäng under andra gruppspelet: 7

Antal gjorda mål: 8

Antal insläppta mål: 8

Placering: 3

Notering: Under säsongen 2001/2002 hade Champions League två
gruppspelsomgångar. Om man slutade etta eller tvåa under första omgången
gick man vidare till det andra gruppspelet. Där slutade tyvärr Arsenal på en tredjeplats.

Utslagningsfasen

-

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2002/2003

Match 1:

Arsenal - Borussia Dortmund

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: Bergkamp '62, Ljungberg '77

Målskyttar för motståndarna: -

Match 2:

PSV Eindhoven - Arsenal

Resultat: 0-4

Målskyttar för Arsenal: Gilberto '1, Ljungberg '66, Henry '81 + 90'(+2)

Målskyttar för motståndarna: -

Match 3:

Auxerre - Arsenal

Resultat: 0-1

Målskyttar för Arsenal: Gilberto '48

Målskyttar för motståndarna: -

Match 4:

Arsenal - Auxerre

Resultat: 1-2

Målskyttar för Arsenal: Kanu '53

Målskyttar för motståndarna: Kapo '8, Fadiga '27

Match 5:

Borussia Dortmund - Arsenal

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Henry '18

Målskyttar för motståndarna: Rosicky '38 + '62 (straff)

Match 6

Arsenal - PSV Eindhoven

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Totalt antal poäng under gruppspelet: 10

Antal gjorda mål: 9

Antal insläppta mål: 4

Placering: 1

Andra gruppspelsomgången

Match 1:

Roma - Arsenal

Resultat: 1-3

Målskyttar för Arsenal: Henry '6 + '70 + '75

Målskyttar för motståndarna: Cassano '4

Match 2:

Arsenal - Valencia

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Match 3:

Arsenal - Ajax

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Wiltord '5

Målskyttar för motståndarna: de Jong '17

Match 4:

Ajax - Arsenal

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Match 5:

Arsenal - Roma

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Vieira '12

Målskyttar för motståndarna: Cassano '45(+2)

Match 6

Valencia - Arsenal

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Henry '49

Målskyttar för motståndarna: Carew '34 + '57

Totalt antal poäng under andra gruppspelet: 7

Antal gjorda mål: 6

Antal insläppta mål: 5

Placering: 3

Notering: Under säsongen 2002/2003 hade Champions League två
gruppspelsomgångar. Om man slutade etta eller tvåa under första omgången
gick man vidare till det andra gruppspelet. Där slutade tyvärr Arsenal på en tredjeplats.

Utslagningsfasen

-

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2003/2004

Match 1:

Arsenal - Inter

Resultat: 0-3

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Cruz '22, van der Meyde '24, martins '41

Match 2:

Lokomotiv Moskva - Arsenal

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Match 3:

Dynamo Kiev - Arsenal

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Henry '80

Målskyttar för motståndarna: Shatskikh '27, Belkevich '64

Match 4:

Arsenal - Dynamo Kiev

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: Cole '88

Målskyttar för motståndarna:-

Match 5:

Inter - Arsenal

Resultat: 1-5

Målskyttar för Arsenal: Henry '25 + '85, Ljungberg '49, Edu '87, Pirés '89.

Målskyttar för motståndarna: Vieri '32

Match 6

Arsenal - Lokomotiv Moskva

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: Pirés 12, Ljungberg '67

Målskyttar för motståndarna: -

Totalt antal poäng under gruppspelet: 10

Antal gjorda mål: 9

Antal insläppta mål: 6

Placering: 1

Kvartsfinal

Åttondelsfinalmöte 1:

Celta de Vigo - Arsenal

Resultat: 2-3

Målskyttar för Arsenal: Edu '18 + '58, Pirés '80

Målskyttar för motståndarna: Edu '27, Ignacio '64

Åttondelsfinalmöte 2:

Arsenal - Celta de Vigo

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: Henry '14 + '34

Målskyttar för motståndarna: -

Kvartsfinalmöte 1:

Chelsea - Arsenal

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Pirès '59

Målskyttar för motståndarna: Gudjohnsen '53

Kvartsfinalmöte 2:

Arsenal - Chelsea

Resultat: 1-2

Målskyttar för Arsenal: Reyes '45(+1)

Målskyttar för motståndarna: Lampard '51, Bridge '87

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2004/2005

Match 1:

Arsenal - PSV Eindhoven

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: Alex '41 (självmål)

Målskyttar för motståndarna: -

Match 2:

Rosenborg - Arsenal

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Ljungberg '6

Målskyttar för motståndarna: Strand '52

Match 3:

Panathinaikos - Arsenal

Resultat: 2-2

Målskyttar för Arsenal: Ljungberg '18, Henry '74

Målskyttar för motståndarna: Gonzalex '65, Olisadebe '82

Match 4:

Arsenal - Panathinaikos

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Henry '16 (straff)

Målskyttar för motståndarna: Cygan '75 (självmål)

Match 5:

PSV Eindhoven - Arsenal

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Henry '31

Målskyttar för motståndarna: Oojier '8

Match 6

Arsenal - Rosenborg

Resultat: 5-1

Målskyttar för Arsenal: Reyes '3, Henry '24, Fabregas '29, Pirès '41 (straff), van Persie '84

Målskyttar för motståndarna: Hoftun '38

Totalt antal poäng under gruppspelet: 10

Antal gjorda mål: 11

Antal insläppta mål: 6

Placering: 1

Utslagningsfasen

Åttondelsfinalmöte 1:

Bayern München - Arsenal

Resultat: 3-1

Målskyttar för Arsenal: Touré '88

Målskyttar för motståndarna: Pizarro '4 + '58, Salihamidzic '65

Åttondelsfinalmöte 2:

Arsenal - Bayern München

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: Henry '66

Målskyttar för moståndarna: -

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2005/2006

Match 1:

Arsenal - Thun

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Gilberto '51, Bergkamp '90(+2)

Målskyttar för motståndarna: Ferreira '53

Match 2:

Ajax - Arsenal

Resultat: 1-2

Målskyttar för Arsenal: Ljungberg '2, Pirès '69

Målskyttar för motståndarna: Rosenberg '71

Match 3:

Sparta Prag - Arsenal

Resultat: 0-2

Målskyttar för Arsenal: Henry '21 + '74

Målskyttar för motståndarna: -

Match 4:

Arsenal - Sparta Prag

Resultat: 3-0

Målskyttar för Arsenal: Henry '23, van Persie '82 + '86

Målskyttar för motståndarna: -

Match 5:

Thun - Arsenal

Resultat: 0-1

Målskyttar för Arsenal: Pirès '88 (straff)

Målskyttar för motståndarna: -

Match 6

Arsenal - Ajax

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Totalt antal poäng under gruppspelet: 16

Antal gjorda mål: 10

Antal insläppta mål: 2

Placering: 1

Utslagningsfasen

Åttondelsfinalmöte 1:

Real Madrid - Arsenal

Resultat: 0-1

Målskyttar för Arsenal: Henry '47

Målskyttar för motståndarna: -

Åttondelsfinalmöte 2:

Arsenal - Real Madrid

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Kvartsfinalmöte 1:

Arsenal - Juventus

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: Fabregas '40, Henry '69

Målskyttar för motståndarna: -

Kvartsfinalmöte 2:

Juventus - Arsenal

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Semifinalmöte 1:

Arsenal - Villarreal

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: Touré '41

Målskyttar för motståndarna: -

Semifinalmöte 2:

Villarreal - Arsenal

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Final:

Barcelona - Arsenal

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Campbell '37

Målskyttar för motståndarna: Eto'o '76, Belletti '81

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2006/2007

Tredje kvalifikationsomgången:

Dinamo Zagreb - Arsenal

Resultat: 0-3

Målskyttar för Arsenal: Fabregas '63 + '78, van Persie '64

Målskyttar för motståndarna: -

Arsenal - Dinamo Zagreb

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Ljungberg '77, Flamini '90(+1)

Målskyttar för motståndarna: Eduardo '12

Match 1:

Hamburg - Arsenal

Resultat: 1-2

Målskyttar för Arsenal: Gilberto '12 (straff), Rosicky '53

Målskyttar för motståndarna: Sanogo 90'

Match 2:

Arsenal - Porto

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: Henry '38, Hleb '48

Målskyttar för motståndarna: -

Match 3:

CSKA Moskva - Arsenal

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Carvalho '24

Match 4:

Arsenal - CSKA Moskva

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Match 5:

Arsenal - Hamburg

Resultat: 3-1

Målskyttar för Arsenal: van Persie '52, Eboué '83, Baptista '88

Målskyttar för motståndarna: van der Vaart '4

Match 6

Porto - Arsenal

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Totalt antal poäng under gruppspelet: 11

Antal gjorda mål: 7

Antal insläppta mål: 3

Placering: 1

Utslagningsfasen

Åttondelsfinalmöte 1

PSV Eindhoven - Arsenal

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Mendez '61

Åttondelsfinalmöte 2

Arsenal - PSV Eindhoven

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Alex '58 (självmål)

Målskyttar för motståndarna: Alex '83

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2007/2008

Tredje kvalifikationsomgången:

Sparta Prag - Arsenal

Resultat: 0-2

Målskyttar för Arsenal: Fabregas '72, Hleb '90(+2)

Målskyttar för motståndarna: -

Arsenal - Sparta Prag

Resultat: 3-0

Målskyttar för Arsenal: Rosicky '7, Fabregas '82, Eduardo '89

Målskyttar för motståndarna: -

Match 1:

Arsenal - Sevilla

Resultat: 3-0

Målskyttar för Arsenal: Fabregas '28, van Persie '59, Eduardo '90

Målskyttar för motståndarna: -

Match 2:

Steaua Bucureşti - Arsenal

Resultat: 0-1

Målskyttar för Arsenal: van Persie '76

Målskyttar för motståndarna: -

Match 3:

Arsenal - Slavia Prague

Resultat: 7-0

Målskyttar för Arsenal: Fabregas '5 + '58, Hubacek '24 (självmål), Walcott '41 + '55, Hleb '51, Bendtner '89

Målskyttar för motståndarna: -

Match 4:

Slavia Prag - Arsenal

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Match 5:

Sevilla - Arsenal

Resultat: 3-1

Målskyttar för Arsenal: Eduardo '11

Målskyttar för motståndarna: Keita '24, Fabiano '34, Kanouté '89 (straff)

Match 6

Arsenal - Steaua Bucureşti

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Diaby '8, Bendtner '42

Målskyttar för motståndarna: Zaharia '68

Totalt antal poäng under gruppspelet: 13

Antal gjorda mål: 14

Antal insläppta mål: 4

Placering: 2

Utslagningsfasen

Åttondelsfinalmöte 1:

Arsenal - Milan

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Åttondelsfinalmöte 2:

Milan - Arsenal

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: Fabregas '84, Adebayor '90(+2)

Målskyttar för motståndarna: -

Kvartsfinalmöte 1:

Arsenal - Liverpool

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Adebayor '23

Målskyttar för motståndarna: Kuyt '26

Kvartsfinalmöte 2:

Liverpool - Arsenal

Resultat: 4-2

Målskyttar för Arsenal: Diaby '13, Adebayor '84

Målskyttar för motståndarna: Hyypiä '30, Torres '69, Gerrard '85 (straff), Babel '90(+2)

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2008/2009

Tredje kvalifikationsomgången:

Twente - Arsenal

Resultat: 0-2

Målskyttar för Arsenal: Gallas '63, Adebayor '82

Målskyttar för motståndarna: -

Arsenal - Twente

Resultat: 4-0

Målskyttar för Arsenal: Nasri '27, Gallas '52, Walcott '66, Bendtner '89

Målskyttar för motståndarna: -

Match 1:

Dynamo Kiev - Arsenal

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Gallas '88

Målskyttar för motståndarna: Bangoura '64 (straff)

Match 2:

Arsenal - Porto

Resultat: 4-0

Målskyttar för Arsenal: van Persie '31 + '48, Adebayor '40 + '71

Målskyttar för motståndarna: -

Match 3:

Fenerbache - Arsenal

Resultat: 2-5

Målskyttar för Arsenal: Adebayor '10, Walcott '11, Diaby '22, Song '49, Ramsey '90(+4)

Målskyttar för motståndarna: Silvestre '19 (självmål), Güiza '78

Match 4:

Arsenal - Fenerbache

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Match 5:

Arsenal - Dynamo Kiev

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: Bendtner '87

Målskyttar för motståndarna: -

Match 6

Porto - Arsenal

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Alves '39, Lisandro '54

Totalt antal poäng under gruppspelet: 11

Antal gjorda mål: 11

Antal insläppta mål: 5

Placering: 2

Utslagningsfasen

Åttondelsfinalmöte 1:

Arsenal - Roma

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: van Persie '37 (straff)

Målskyttar för motståndarna: -

Åttondelsfinalmöte 2:

Roma - Arsenal

Resultat: 1-0 (6-7 efter straffar)

Målskyttar för Arsenal: - (Straffmålskyttar: van Persie, Walcott, Nasri, Denilson, Touré, Sagna, Diaby)

Målskyttar för motståndarna: Juan '9 (Straffmålskyttar: Pizarro, Baptista, Montella, Totti, Aquilani, Riise)

Kvartsfinalmöte 1:

Villarreal - Arsenal

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Adebayor '66

Målskyttar för motståndarna: Senna '10

Kvartsfinalmöte 2:

Arsenal - Villarreal

Resultat: 3-0

Målskyttar för Arsenal: Walcott '10, Adebayor '60, van Persie '69 (straff)

Målskyttar för motståndarna: -

Semifinalmöte 1:

Manchester United - Arsenal

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: O'Shea '17

Semifinalmöte 2:

Arsenal - Manchester United

Resultat: 1-3

Målskyttar för Arsenal: van Persie '76 (straff)

Målskyttar för motståndarna: Park '8, Ronaldo '11 + '61

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2009/2010

Fjärde kvalifikationsomgången (fr.o.m. 2009/2010 - play-off):

Celtic - Arsenal

Resultat: 0-2

Målskyttar för Arsenal: Gallas '43, Caldwell '71 (självmål)

Målskyttar för motståndarna: -

Arsenal - Celtic

Resultat: 3-1

Målskyttar för Arsenal: Eduardo '28 (straff), Eboué '53, Arshavin '74

Målskyttar för motståndarna: Donati '90(+2)

Match 1:

Standard Liège - Arsenal

Resultat: 2-3

Målskyttar för Arsenal: Bendtner '45, Vermaelen '77, Eduardo '81

Målskyttar för motståndarna: Mangala '3, Jovanovic '5 (straff)

Match 2:

Arsenal - Olympiakos

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: van Persie '78, Arshavin '86

Målskyttar för motståndarna: -

Match 3:

AZ Alkmaar - Arsenal

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: Fabregas '36

Målskyttar för motståndarna: Mendes de Silva '90(+3)

Match 4:

Arsenal - AZ Alkmaar

Resultat: 4-1

Målskyttar för Arsenal: Fabregas '25 + '52, Nasri '43, Diaby '72

Målskyttar för motståndarna: Lens '82

Match 5:

Arsenal - Standard Liège

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: Nasri '35, Denilson '45(+2)

Målskyttar för motståndarna: -

Match 6

Olympiakos - Arsenal

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Leonardo '47

Totalt antal poäng under gruppspelet: 13

Antal gjorda mål: 12

Antal insläppta mål: 5

Placering: 1

Utslagningsfasen

Åttondelsfinalmöte 1:

Porto - Arsenal

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Campbell '18

Målskyttar för motståndarna: Varela '11, Falcao '51

Åttondelsfinalmöte 2:

Arsenal - Porto

Resultat: 5-0

Målskyttar för Arsenal: Bendtner '10 + '25 + 90'(+1)[straff], Nasri '63, Eboué '66

Målskyttar för motståndarna: -

Kvartsfinalmöte 1:

Arsenal - Barcelona

Resultat: 2-2

Målskyttar för Arsenal: Walcott '69, Fabregas '85 (straff)

Målskyttar för motståndarna: Ibrahimovic '46 + '59

Kvartsfinalmöte 2:

Barcelona - Arsenal

Resultat: 4-1

Målskyttar för Arsenal: Bendtner '18

Målskyttar för motståndarna: Messi '21 + '37 + '42 + '88

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2010/2011

Match 1:

Arsenal - SC Braga

Resultat: 6-0

Målskyttar för Arsenal: Fabregas '9 (straff) + '53, Arshavin '30, Chamakh '34, Vela '69 + '84

Målskyttar för motståndarna: -

Match 2:

Partizan Belgrad - Arsenal

Resultat: 1-3

Målskyttar för Arsenal: Arshavin '15, Chamakh '71, Squillaci '82

Målskyttar för motståndarna: Cléo '33

Match 3:

Arsenal - Shaktar Donetsk

Resultat: 5-1

Målskyttar för Arsenal: Song '19, Nasri '42, Fabregas '60 (straff), Wilshere '66, Chamakh '69

Målskyttar för motståndarna: Eduardo '82

Match 4:

Shaktar Donetsk - Arsenal

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Walcott '10

Målskyttar för motståndarna: Chygrynskiy '28, Eduardo '45

Match 5:

SC Braga - Arsenal

Resultat: 2-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: Mattheus '83 + '90(+3)

Match 6

Arsenal - Partizan Belgrad

Resultat: 3-1

Målskyttar för Arsenal: van Persie '30 (straff), Walcott '73, Nasri '77

Målskyttar för motståndarna: Cléo '52

Totalt antal poäng under gruppspelet: 12

Antal gjorda mål: 18

Antal insläppta mål: 7

Placering: 2

Utslagningsfasen

Åttondelsfinalmöte 1:

Arsenal - Barcelona (inklusive Villas mål)

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: van Persie '78, Arshavin '83

Målskyttar för motståndarna: Villa '26

Åttondelsfinalmöte 2:

Barcelona - Arsenal

Resultat: 3-1

Målskyttar för Arsenal: Busquets '53 (självmål)

Målskyttar för motståndarna: Messi '45(+3) +'71, Xavi '69

______________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2011/2012

Fjärde kvalifikationsomgången (play-off):

Arsenal - Udinese

Resultat: 1-0

Målskyttar för Arsenal: Walcott '4

Målskyttar för Udinese: -

Udinese - Arsenal

Resultat: 1-2

Målskyttar för Arsenal: van Persie '55, Walcott '69

Målskyttar för motståndarna: di Natale '39

Match 1:

Borussia Dortmund - Arsenal

Resultat: 1-1

Målskyttar för Arsenal: van Persie '42

Målskyttar för motståndarna: Perisic '88

Match 2:

Arsenal - Olympiakos

Resultat: 2-1

Målskyttar för Arsenal: Oxlade-Chamberlain '8, Santos '20

Målskyttar för motståndarna: Fuster '27

Match 3:

M arseille - Arsenal

Resultat: 0-1

Målskyttar för Arsenal: Ramsey '90(+2)

Målskyttar för motståndarna: -

Match 4:

Arsenal - M arseille

Resultat: 0-0

Målskyttar för Arsenal: -

Målskyttar för motståndarna: -

Match 5:

Arsenal - Borussia Dortmund

Resultat: ?

Målskyttar för Arsenal: ?

Målskyttar för motståndarna: ?

Match 6

Olympiakos - Arsenal

Resultat: ?

Målskyttar för Arsenal: ?

Målskyttar för motståndarna: ?

Totalt antal poäng under gruppspelet: ?

Antal gjorda mål: ?

Antal insläppta mål: ?

Placering: ?

Utslagningsfasen

?

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

Sammanlagd statistik från alla Champions League-matcher:

Totalt antal poäng under samtliga gruppomgångar (första gruppspelsomgången är enbart inräknad): 144 (166 poäng inklusive andra gruppspelsomgångar)

Totalt antal gjorda mål: 158 (2011/2012 ej inräknat)

Totalt antal insläppta mål: 97 (2011/2012 ej inräknat)

Antal gånger man kvalificerat sig för gruppspel: 14

Antal åttondelsfinalplatser: 7

Antal kvartsfinalplatser: 6

Antal semifinalplatser: 2

Antal finalplatser: 1

Antal Champions League-titlar: 0

Antal segrar: 68 (2011/2012 ej inräknat)

Antal likaresultat: 34 (2011/2012 ej inräknat)

Antal förluster: 36 (2011/2012 ej inräknat)

Arsenal-spelare med flest antal Champions League-mål: Thierry Henry - 42 (Tvåa: Robin van Persie - 17)

Yngsta Arsenal-spelaren att spela i Champions League: Jack Wilshere - 16 år, 329 dagar (vs. Dynamo Kiev 2008)

Äldsta Arsenal-spelaren att spela i Champions League: John Lukic - 39 år, 311 dagar (vs. Lazio 2000)

Snabbaste Champions Leauge-målet: Gilberto Silva - 20 sekunder (vs. PSV Eindhoven 2002)

Yngsta Arsenal-spelaren att göra mål i Champions League: Cesc Fabregas - 17 år, 271 dagar (vs. Rosenborg 2004)

Största Champions League-vinsten: 7-0 vs. Slavia Prag 2007

Antal Champions League-matcher i rad utan att släppa in ett mål: 10 (mellan 18 oktober 2005 och 26 april 2006).

Första brittiska laget att vinna mot Milan på San Siro: Arsenal

Första brittiska laget att vinna mot Inter och Milan på San Siro: Arsenal

Första brittiska laget att vinna på Santiago Bernabeu: Arsenal

Första London-laget att nå Champions League-final: Arsenal

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

Om man ska försöka sig på att sammanfatta det här i så enkla termer som möjligt då. Arsenals Champions League-resa började väldigt dåligt, vilket tydligt går att se här ovan och då man missade att gå vidare till den andra gruppspelsomgången samt utslagningsfasen under de tre första åren.

Under säsongen 2000/2001 tog man sig vidare till den andra gruppspelsomgången för första gången där man även lyckades sluta på en andraplats. I kvartsfinalen mötte man på de kommande finalisterna Valencia som man tyvärr förlorade emot.

Under de kommande säsongerna började det gå lite bättre, men det gick fortfarande hackigt. Man tog sig vidare ibland, men lyckades antingen för dåligt i andra gruppspelsomgången eller åkte ur tidigt i utslagningsfasen.

Från och med 2005/2006 då Arsenal gick ända fram till final började det även gå bättre i Champions League. De efterkommande säsongerna har man minst gått till åttondelsfinal, men man har även gått till kvartsfinal flera gånger om samt att man nått semifinal.

Arsenals Champions League-resa har varit lite av en berg- och dalbana. Under långa perioder har det gått dåligt, under längre perioder har det gått bra. Ibland har det gått hackigt, ibland flytande. Det fortsätter än idag att gå upp och ner, men Arsenal är ett av väldigt få lag i Europa som kvalificerat sig för Champions League fjorton gånger i rad. Det är stort, väldigt stort.

Jag avslutar dagens analys, jämförelse, sammanfattning och sammandrag med att tacka för mig och önska er en underbar dag. Vi hörs vart än Arsenal tar vägen de kommande veckorna! Ha det!

______________________________________________________________________________

Läs mer

Analys av poängantal 10/11-11/12

Kristonel Elwe – sön 13 nov 2011 kl 23:00

God eftermiddag! Först och främst vill jag börja med att be om ursäkt för att mitt bloggande avtagit så pass mycket att jag börjat få mail av läsare som undrar vart jag tagit vägen. Tiderna då jag bloggade exakt varje dag är sedan en lång tid förbi, men jag har knappast hållit fast vid löftet att ge åtminstone tre inlägg per vecka.

Det är dags att jag börjar skärpa mig, men jag tänker inte sätta ut några löften då jag är en mästare på att inte hålla sådana. Däremot skall jag ha bloggen i åtanke, trots att jag haft mycket annat att göra på sistone, bl.a. flera artiklar åt Kanonmagasinet samt andra ärenden gällande Arsenal Sweden.

Vad tänkte jag då slå till med såhär under landslagsuppehållet? Efter en lång tankestund slog det mig att det vore intressant att jämföra årets säsongsinledning med förra säsongens resultat mot exakt samma lag. Här om veckan läste jag att vi skulle ha tagit lika många poäng som vi tog förra säsongen mot de lag vi mött hittills. Jag blev genast tveksam till om det verkligen var sant, så låt oss ta reda på om den statistiken är sann eller om det bara handlar om en ren bluff!

______________________________________________________________________________

Newcastle - Arsenal

Säsongen 2010/2011: 4-4

Poäng: 1

Newcaslte - Arsenal

Säsongen 2011/2012: 0-0

Poäng: 1

Skillnad: 0 poäng

Sammanlagd skillnad: 0 poäng

______________________________________________________________________________

Arsenal - Liverpool

Säsongen 2010/2011: 1-1

Poäng: 1

Arsenal - Liverpool

Säsongen 2011/2012: 0-2

Poäng: 0

Skillnad: -1 poäng

Sammanlagd skillnad: -2 poäng

______________________________________________________________________________

Manchester United - Arsenal

Säsongen 2010/2011: 1-0

Poäng: 0

Manchester United - Arsenal

Säsongen 2011/2012: 8-2

Poäng:0

Skillnad: 0 poäng

Sammanlagd skillnad: -2 poäng

______________________________________________________________________________

Arsenal - Swansea

Säsongen 2010/2011: -

Poäng: -

Arsenal - Swansea

Säsongen 2011/2012: 1-0

Poäng: 3

Skillnad: -

Sammanlagd skillnad: - (tas ej med i beräkningarna)

______________________________________________________________________________

Blackburn Rovers - Arsenal

Säsongen 2010/2011: 1-2

Poäng: 3

Blackburn Rovers - Arsenal

Säsongen 2011/2012: 4-3

Poäng: 0

Skillnad: -3 poäng

Sammanlagd skillnad: -5 poäng

______________________________________________________________________________

Arsenal - Bolton

Säsongen 2010/2011: 4-1

Poäng:3

Arsenal - Bolton

Säsongen 2011/2012: 3-0

Poäng: 3

Skillnad: 0 poäng

Sammanlagd skillnad: -5 poäng

______________________________________________________________________________

Tottenham - Arsenal

Säsongen 2010/2011: 3-3

Poäng: 1

Tottenham - Arsenal

Säsongen 2011/2012: 2-1

Poäng: 0

Skillnad: -1 poäng

Sammanlagd skillnad: -6 poäng

______________________________________________________________________________

Arsenal - Sunderland

Säsongen 2010/2011: 0-0

Poäng: 1

Arsenal - Sunderland

Säsongen 2011/2012: 2-1

Poäng: 3

Skillnad: +2 poäng

Sammanlagd skillnad: -4 poäng

______________________________________________________________________________

Arsenal - Stoke

Säsongen 2010/2011: 1-0

Poäng: 3

Arsenal - Stoke

Säsongen 2011/2012: 3-1

Poäng: 3

Skillnad: 0 poäng

Sammanlagd skillnad: -4 poäng

______________________________________________________________________________

Chelsea - Arsenal

Säsongen 2010/2011:  2-0

Poäng: 0

Chelsea - Arsenal

Säsongen 2011/2012:  3-5

Poäng: 3

Skillnad: 3 poäng

Sammanlagd skillnad: -1 poäng

______________________________________________________________________________

Arsenal - West Bromwich

Säsongen 2010/2011: 2-3

Poäng: 0

Arsenal - West Bromwich

Säsongen 2011/2012: 3-0

Poäng: 3

Skillnad: 3 poäng

Sammanlagd skillnad: +2 poäng

_____________________________________________________________________________

Ser man på! Det här överraskade till och med mig. Jämfört med förra säsongens möten mot exakt samma lag på exakt samma arenor har vi alltså tagit sammanlagt två mer poäng under den här säsongen. Det låter väldigt osannolikt, men som ni ser här ovan är det sant.

Mycket fokus lades på den usla säsongsinledningen under augusti och september, men många har fokuserat alldeles för mycket på resultaten och inte poängantalet. 8-2 mot Manchester United sved rejält, men trots åtta insläppta mål handlade det bara om tre poäng.

Sedan får vi inte glömma att vi hade en usel vår under förra säsongen som ledde till att vi slutade fyra, men om vi gör en bättre vårsäsong finns alla chanser i världen att sluta bland de fyra bästa. Problemet är bara att alla lag över oss har börjat den här säsongen bättre (bortsett från Chelsea) än förra säsongen.

När vi ändå är igång kan vi ta och jämföra hur det gått i både Carling Cup och Champions League-gruppspelet.

_____________________________________________________________________________

Champions League-gruppspelet 2010/2011

Match 1: Arsenal - SC Braga | 6-0

Match 2: Partizan Belgrad - Arsenal | 1-3

Match 3: Arsenal - Shaktar Donetsk | 5-1

Match 4: Shaktar Donetsk - Arsenal | 2-1

Match 5: SC Braga - Arsenal | 2-0

Match 6: Arsenal - Partizan Belgrad | 3-1

Poäng: 12 poäng

Poäng under de första fyra matcherna: 9 poäng

Champions League-gruppspelet 2011/2012

Match 1: Borussia Dortmund - Arsenal | 1-1

Match 2: Arsenal - Olympiakos | 2-1

Match 3: marseille - Arsenal | 0-1

Match 4: Arsenal - marseille | 0-0

Match 5: Arsenal - Borussia Dortmund | -

Match 6: Olympiakos - Arsenal | -

Poäng: 8 poäng med 2 kvarvarande matcher

Poäng under de första fyra matcherna: 8 poäng

_____________________________________________________________________________

Carling Cup-turneringen 2010/2011

Omgång tre: Tottenham - Arsenal | 1-4

Omgång fyra: Newcastle - Arsenal | 0-4

Kvartsfinal: Arsenal - Wigan | 2-0

Semifinal: Ipswich - Arsenal | 1-0 + Arsenal - Ipswich | 3-0

Final: Birmingham - Arsenal | 2-1

Antal segrar: 4 segrar på 6 matcher

Carling Cup-turneringen 2011/2012

Omgång tre: Arsenal - Shrewsbury | 3-1

Omgång fyra: Arsenal - Bolton | 2-1

Kvartsfinal: Arsenal - Manchester City | -

Semifinal: -

Final: -

Antal segrar: 2 segrar på 2 matcher

_____________________________________________________________________________

Som ni ser här ovan är det långt ifrån lika illa som man vill tro att det är jämfört med förra säsongen som trots allt verkade börja bättre än den här säsongen. I Champions League-gruppspelet har vi bara en mindre poäng än vid samma skede under förra säsongen. Dessutom har vi två matcher kvar och vid två segrar skulle vi ta mer poäng än vad vi gjorde under förra årets gruppspel.

Visst är målskillnaderna stora när man jämför både Premier League, Champions League och Carling Cup jämfört med förra säsongen, men vad som inte bör glömmas är att det är poängen som räknas. 8-2 må se snyggt ut på papper, men det är fortfarande bara tre poäng. 6-1 mot SC Braga och 5-1 mot Shaktar Donetsk ser bra ut på papper, men även det är bara tre poäng.

I Carling Cup-turneringen har vi startat exakt likadant som vi gjorde förra säsongen - två segrar på två matcher. Visserligen har motståndet varit långt ifrån lika imponerande och bägge matcherna har spelat på Emirates Stadium jämfört med White Hart Lane och St James' Park - förlåt, Sports Direct Arena - men trots det är det i statistiken två segrar på två matcher som räknas.

_____________________________________________________________________________

Vad ska man då dra för slutsatser av detta? Att saker inte är lika illa som de verkar? Kanske, kanske inte. Jag väljer i detta nuet att inte dra några slutsatser alls. Det blir bättre så. Men hur man än vrider och vänder på det har vår säsongsinledning varit usel både poäng- och spelmässigt. De senaste veckornas resultat har dock putsat till statistiken rejält, vilket självklart välkomnas med öppna armar.

Om man ser till att behålla formtoppen och fortsätta ta poäng finns det ingen anledningen varför vi inte skall sikta på en placering bland de fyra bästa. Vi har trots allt tagit två mer poäng den här säsongen mot samma lag vi spelade emot under förra säsongen. Om vi fortsätter hålla plus-statistik skall det bara gå vägen, oavsett hur de andra lagen sköter sig.

Hoppas att ni gillade den här analysen och fortsätt läsa bloggen, trots att den inte är lika livlig som vanligt! Jag vägrar lova någonting, men jag måste se till att uppdatera den mer än vanligt! Nu får ni ha en underbar start på veckan - tack och hej!

Läs mer

Videokväll 21

Kristonel Elwe – tis 8 nov 2011 kl 12:51

Arsenal vann sin senaste ligamatch med 3-0 mot West Bromwich vilket betydde att man nu vunnit nio av sina elva senaste matcher. Äntligen gör det inte längre ont att följa Arsenal, men tyvärr finns det någonting som kallas fotbollslandslag och alltid skall komma in och förstöra för oss när när saker och ting äntligen börjat gå bättre.

Landslagsuppehåll betyder två veckor utan Arsenal och finns det då någonting bättre än att börja veckan med ännu en videokväll! Det var ett bra tag sedan vi senaste anordnade en videokväll, rättare sagt den sjätte september, och det är således dags att bänka er framför datorn och se igenom den här omgångens videoklipp!

I dagens
videoinlägg kommer ni att få se allt från superba kompilationer till
intressanta händelser bak i tiden. För att blicka tillbaka och se någon
av de föregående inläggen jag haft kan ni trycka på någon av följande
länkar:

Videokväll 1
Videokväll
2

Videokväll
3

Videokväll
4

Videokväll
5
Videokväll
6

Videokväll
7
Videokväll 8
Videokväll 9
Videokväll 10
Videokväll 11
Videokväll 12
Videokväll 13
Videokväll 14
Videokväll 15
Videokväll 16
Videokväll 17
Videokväll 18
Videokväll 19
Videokväll 20

Jag kan lova er att det finns massvis med guldkorn
att hämta därifrån. Om ni missat något inlägg som ägt rum tidigare
är det ett hett tips att kolla igenom dem! Det finns som sagt massvis
med superba videos att hämta därifrån och om jag vore er skulle jag både
läsa och titta igenom varenda en!

Det har ofta hänt att folk kommenterar att "den här
videon och den här videon" skulle vart med, men allt som oftast är det
också så att den videon ni rekommenderar har vart med i en tidigare
videokväll! Ni är dock mer än välkomna att lämna in tips i antingen kommentarspåret eller via mail (kristonel.elwe@arsenal.se)!

______________________________________________________________________________

Arsenal - 125 years - Som ni alla känner till firar Arsenal 125-årsjubileum i år. Våra kära vänner i Arsenal Kroatien tog sig således både tid och rum att göra en fantastisk hyllningsvideo som är emotionell, vacker och fantastisk. Ett måste för varje gooner!

______________________________________________________________________________

Arsenal - Lost - Att sammanföra Coldplay med Arsenal är ett genidrag som aldrig kan sluta dåligt. Den här gången har välkända "armirvp88" tagit hiten "Lost" och gjort en unik Arsenal-kompilation genom att blanda ett live-framträdande från Coldplay med Arsenal-klipp. Riktigt bra!

______________________________________________________________________________

Arsène Wengers första intervju på engelska - Ni trodde Arsène Wenger gav sin första engelskspråkiga intervju i Arsenal? Då har ni fel! Den stod han för nämligen i början av 90-talet när hans Monaco mötte Swansea borta i Wales. Ett fantastiskt stycke historia! Och är det bara jag som tycker att hans engelska verkade vara mer flytande då?

______________________________________________________________________________

Millwall vs. Arsenal in the 80's - Är det någon som alltid undrat vad domarna får höra under fotbollsmatcher? Well, i den här videon finner ni svaret! Under en ligamatch mellan Millwall och Arsenal under 80-talet fick domaren David Elleray bära en dold mikrofon. I det här klippet får ni höra hur bl.a. Tony Adams lackar sönder!

______________________________________________________________________________

Szczesny avslöjar en hemlighet - Någonsin undrat vad Wojciech Szczesny säger till straffskyttar innan de skall lägga straffen? Här har ni svaret!

______________________________________________________________________________

Wenger knuffar domare - Då och då har vi chansen att se en rosenrasande Arsène Wenger. Men även när han är arg brukar han lyckas behålla lugnet. Det gör han dock inte i denna situation när han faktiskt knuffar domaren med flit!

______________________________________________________________________________

1-0 to the Arsenal - Segeryran var enorm när Aaron Ramsey avgjorde i sista minuten mot Marseille. Här har ni en fantastisk video från slutminuterna. (Bonusvideo: Ramseys namn sjöngs om och om igen under kvällens gång och många stannade långt efter att matchen slutat för att hylla målskytten).

______________________________________________________________________________

Olé Olé Olé Tottenham - En relativt nyskapad ramsa som slagit igenom stort. Enkel, underbar och älskvärd! Olé Olé Olé, Olé Olé Olé, Tottenham, Tottenham, have you ever won the Premier League? HAVE YOU FUCK!

______________________________________________________________________________

Sky News rapporterar från huliganbråket i Köpenhamn - Före UEFA-cup-finalen år 2000 exploderade det stora torget i Köpenhamn och ett massivt bråk mellan Galatasaray-supportrar och Arsenal-supportrar brakade igång. Här får ni se Sky News rapportering från eftermiddagen. (Bonusvideo: Även ITV News rapporterade - i detta videoklipp).

______________________________________________________________________________

Robin van Persie kvitterar mot Southampton - Jag vet inte varför jag fullkomligen älskar det här målet. Kommentatorn, målet, glädjen, Highbury, målgesten, van Persie - det finns så himla många saker att älska i detta 33 sekunder långa klipp.

______________________________________________________________________________

Arsène Wenger visar upp sina sambatricks - Att Arsenal kan spela fotboll vet vi alla, men att Wenger kunde spela sambafotboll var det få som visste om. Tyvärr lyckades Pat Rice förstöra Arsenal-tränarens galanta fotbollselegans. Hur? Ta en titt!

______________________________________________________________________________

My PUMAs - Robert Pirés och Sylvain Wiltord står för en klassisk PUMA-reklam. Älskvärd!

______________________________________________________________________________

Merson Remembers - Paul Merson var en fantastisk Arsenal-spelare, men var även besatt av droger, alkohol och spel. Numer jobbar han som expertkommentator i TV och tar enkelt på sina före detta missbruksproblem. Någonting som man inte kan göra annat åt än att skratta åt i detta briljanta klipp!

______________________________________________________________________________

Robin van Persie vs. Cesc Fabregas - I somras var Arsenal-stjärnan van Persie och den f.d. Arsenal-stjärnan Fabregas med i det engelska underhållningsprogrammet Red or Black. Där ställdes de emot varandra i en mer udda tävling. Vem som vann? Se videon!

______________________________________________________________________________

Fabianski dance - Att Fabianski är en bra målvakt i sina bästa stunder visste vi alla, men att han är en jävel på att dansa visste nog få om. Utan tvekan en framtida vinnare av Let's Dance.

______________________________________________________________________________

Sky Sports träffar Bully - Den här Arsenal-supportern har genom åren synts på nästan alla hemma- och bortamatcher. Kanske är det just därför som Robin van Persie gav sin tröja till just honom efter segern mot Chelsea på Stamford Bridge. Ett val som ingen kan vara missnöjd över!

______________________________________________________________________________

Robin van Persie avgör mot Chelsea - Vi avslutar dagens videokväll med en video som kan ses om och om igen nästan hur många gånger som helst. Njut, bara njut!

______________________________________________________________________________

Det här var dock allt för den här gången! Hoppas ni tyckte om kvällens inlägg och precis som alltid vill jag veta vilken er favorit var just i den här omgången av videoklipp! Kommentera!

Läs mer

Det går bra nu

Kristonel Elwe – sön 6 nov 2011 kl 14:20

För ett par år sedan släppte den välkända hip-hopparen Petter en singel som hette "det går bra nu". Idag lyssnade jag på den för första gången på flera år. Efter all misär vi gått igenom på sistone känns det som rätt tillfälle att väcka liv i den gamla hiten, för om sanningen ska fram så går det faktiskt väldigt bra nu.

Fyra raka ligavinster, nio vinster på de elva senaste matcherna, leder vår Champions League-grupp och bara ett par poäng ifrån fjärdeplatsen. För ett Arsenal som under hela våren, hela sommaren och större delen av hösten saknat ryggrad, självförtroende och cojones är det bra, rent ut sagt väldigt bra.

Under våra månadslånga formsvackor har jag hela tiden ställt en och samma fråga: hur bra är egentligen det här laget? Vi har aldrig riktigt fått ett svar på det då laget inte spelat upp till sin egentliga kapacitet, utan hela tiden slått nya bottenrekord, mycket på grund av en viss avsaknad av självförtroende.

Det är först nu som man försiktigt kan börja dra några egentliga slutsatser. Jag vill påstå att klubben tagit sig ur formsvackan och just nu befinner sig i en formtopp vars kurva bara pekar uppåt. Det är även anledning varför jag anser att tajmingen av landslagsuppehållet kom dåligt, men om man vill fortsätta kämpa i toppen skall inte det spela någon större roll.

Arsenal har uppstått från de döda. Vinsten på Stamford Bridge bevisade att man fortfarande kan vinna över ett absolut topplag, trots att defensiven inte prioriterades i den matchen. Fem mål på Stamford Bridge har inte ett enda lag gjort på över tjugo år och då har vi sett många värre upplagor av Chelsea än det vi såg i förra veckan.

Samtidigt gäller det att behärska sin glädje och sina förhoppningar. Wojciech Szczesny är en spelare som inte gör det. Han gick ut så sent som igår kväll och sade att Arsenal kan vinna ligan, vilket vi naturligtvis inte har en chans att göra. Vårt realistiska mål skall fortfarande vara en fjärdeplats, som vi senare skall bygga på tills nästkommande år.

Manchester City kommer jogga hem ligan och jag skulle vara beredd att satsa allt det jag äger och har på att de vinner Premier League redan i år. Manchester United kommer bli de främsta utmanarna, men kommer inte räcka till i längden. Chelsea ser jag som en berg- och dalbana som lika gärna kan sluta sexa istället för den tippade tredjeplatsen. Newcastle imponerar, men det skulle vara ett mirakel om de har något med toppen att göra under vårkanten.

De riktiga utmanarna är Liverpool - som ständigt tappar poäng och spelar uselt - och Tottenham - som ständigt tar poäng och spelar bra. Det här kommer bli en kamp om norra London och jag tror att det inte kommer att avgöras förrän i sista ligaomgången, precis som 2006 då Arsenal knep den i sista omgången efter lasagna-gate.

För Arsenal gäller det att bara fortsätta rulla med vågorna. Vi har ett fantastiskt schema de kommande månaderna och det enda toppmötet kommer vara mot Manchester City i december månad (utesluter Carling Cup-kvartsfinalen). Annars är det lag som Wigan och Norwich som kommer stå för motståndet de kommande veckorna. Lag vi bara skall besegra, oavsett dag, form och arena.

Tidigare har vi alltid haft våra formsvackor under senhösten och våren. Nu är förhoppningsvis vår formsvacka förbi. Spelarna har flera gånger nämnt att atmosfären i laget är fantastiskt och Theo Walcott sade till och med att den aldrig varit bättre. Trots att det är ett väldigt vanligt uttalande vars genuitet inte riktigt går att bedöma väljer jag- kanske något naivt- att tro på det.

Arsenal är på uppgång. Formen pekar uppåt. Spelarna spelar allt bättre. Laget spelare bättre. Nyförvärven börjar göra sig hemmastadda. Robin van Persie pangar in mål. Aaron Ramsey utvecklas sakta men säkert till en brittisk version av Cesc Fabregas. Laurent Koscielny är otrolig och Thomas Vermaelen likaså. Det är länge sedan vi hade en så pass bra och bred mix av både ungdom och erfarenhet.

Medan vi inte må vinna titlar tror jag att det här laget kan göra bra ifrån sig och överraska många kritiker. Naturligtvis gäller det att inte göra förhastade slutsatser och tro på saker som är omöjliga (som att vinna ligan). Däremot tror jag vi bör vara hoppfulla inför framtiden och om laget fortsätter spela som man gjort på sistone kan det inte sluta på något annat sätt än att vi slutar på den åtråvärda fjärdeplatsen.

West Bromwich var riktigt usla igår. Det måste vi alla erkänna. Men trots det har jag inte sett Arsenal spela så bra som de gjorde igår på flera år. Det var temporikt, effektivt, passningsskickligt och imponerande. Och när man kan slänga in erfarna spelare som Yossi Benayoun, Andrey Arshavin och Tomas Rosicky istället för Craig Eastmond, Fran Merida och Ignasi Miquel bådar det gott.

Vad ska vi då dra för slutsatser av det hela? Att Arsenal är tillbaka? Att vi har någonting i toppen att göra? Att resten av lagen bör vara rädda för oss? Sanningen är att det smartaste vi kan göra i detta nuet är att inte ta några slutsatser alls. Vi bör fokusera på det som fokuseras ska. Nästa träning, nästa pass, nästa match. Surfa vidare på den lyckosamma vågen och ramla för guds skull inte!

Läs mer