Medlemmar: 8825 st.
Visa menyn

Uppdatering, nyheter & personliga tankar

Kristonel Elwe
lör 4 aug 2012 kl 20:05

Med lite mer än tre veckor kvar att bo i London kommer äventyret allt närmre sitt slut. Jag har haft två fantastiska år i världens bästa stad, men i slutet av augusti är det dags att bege sig hem till Sverige igen. Jag tänker dock leva fullt ut under den lilla tid jag har kvar här, vilket jag egentligen gjort under hela min vistelse i Arsenals hemstad.

Under de senaste veckorna har jag fått både mail och tweets (SuperSwe på Twitter) från medlemmar som undrat om jag lagt ner min blogg, men det har jag absolut inte. Precis som jag sagt väldigt länge kommer den få nytt liv (dock ej dagligen) den dagen jag flyttar hem, vilket är väldigt snart. Dessutom har vi nya bloggare på ingång här på Arsenal Sweden och var beredda på att få se någon/några nya bloggar fram mot hösten. Dessutom jobbar vi för fullt med den nya hemsidan samt Kanonmagasinet, så tro inte att det slappas här!

Förutom allt jobb med Arsenal Sweden har det ju hänt en del på Arsenal-fronten i sommar. För en månad sedan hade jag Jocke Lander över i en vecka och vi såg bland annat Arsenals första försäsongsmatch nere i Southampton. Vi fick dessutom se oss lyfta vår första titel sedan Emirates Cup 2010! Till tonerna av Queens klassiska monsterhit "We Are The Champions" sprang vi runt på bortasektionen på St. Mary's och hade det allmänt trevligt. Lägg där till en OS-fackla, en oväntad poliseskort och skön allsång i pubarna, så förstår ni nog att vi hade en fantastisk dag.

 

Straff

Straffläggning på St Mary's i Southampton. Foto: Kris Elwe.

 

 

Jag har inte bara tagit mig tiden att se bland annat bågskytte och fäktning under OS, utan även varit uppe i Borehamwood och Stevenage för att se reservlaget spela försäsongsmatcher. Kristoffer Olsson som i år gjort både sin a-lagsdebut och reservlagsdebut har fått mycket speltid och gjort allmänt bra ifrån sig. I nästa nummer av Kanonmagasinet har vi även en väldigt intressant intervju med honom, så missa inte det!

Dessutom har jag haft full koll på a-laget som stått för ännu en lyckad Asien-turné! Lägg där till tre alldeles fantastiska värvningar i Lukas Podolski, Olivier Giroud och Santi Cazorla (han har skrivit på kontraktet) och ni förstår varför stämningen bland både spelare, tränare och supportrar är alldeles fantastisk. Såpan med Robin van Persie är naturligtvis svår att glömma, men optimismen flödar och det känns som att det får gå hur som helst, trots att jag helst ser honom stanna.

Arsenal har dock inte bara varit i Asien, utan Lukas Podolski, Per Mertesacker och Bacary Sagna har varit i Nigeria där de förutom Q&A-sessioner även spelat in en reklamfilm för en av våra nya sponsorer. En reklamfilm som gjort succé på Internet och kan hittas här. Eftersom den match man var menad att spela mot Nigeras landslag den femte augusti blev inställd har klubben haft svårt att hitta en ny motståndare att spela emot hemma i Storbritannien, vilket fått många att bli kritiska över upplägget i sommar.

 

PodolskiGER

Lukas Podolski stannade i London Colney under Asien-turnén. Här i EM. Foto: Bildbyrån.

 

Arsène Wenger sade till och med att våra nyförvärv inte lär starta mot Sunderland den artonde augusti, utan att det kan ta mer tid än så att spela in dem i laget. Ryktena kring varför Podolski, Giroud, Mertesacker och Koscielny inte varit med under Asien-turnén är många. Det trovärdigaste är att det varit bättre för dem att ta det lugnt i London, lära sig känna staden och fixa allting utanför fotbollen (bostad, bankkonton, försäkringar, dagis m.m.) istället för att slussas in i hetluften direkt. Argumentet styrks av det faktum att Mertesacker (Podolskis nya bästis) och Koscielny (Girouds bästa vän) också stannat i London.

Anledningen varför van Persie inte åkte med på Asien-turnén lär vara så enkel att man inte velat skapa mer hysteri, men som det ser ut just nu kommer han finnas med på flyget till Tyskland på måndag. Där kommer man ha en tuff träningsvecka innan man avslutar med en match mot FC Köln. Det kommer även bli den enda matchen våra nyförvärv (LP, OG & SC + eventuellt ännu en ny mittfältare) kommer ha tid att spela sig samman med resten av laget, vilket naturligtvis är ett stort minus i förberedelserna. I slutändan är de dock professionella fotbollspelare och skall kunna leverera oavsett omständigheter. Sedan lär det ta minst ett par veckor i Premier League innan de anpassar sig helt och hållet.

En spelare som verkar ha haft det svårare att anpassa sig än andra är Gervinho, men under försäsongen har han varit den spelare som imponerat mest och nu tippas han slå igenom på allvar. Ivorianen har sett väldigt het ut och jag är nog inte den enda som tror han kan ha en Robert Pirès-liknande andrasäsong. 

Robert Pirès första säsong i Arsenal var väldigt tuff och han lyckades bara stå för 4 mål och 7 assist på 33 ligamatcher. Gervinho spelade bara 25 ligamatcher under förra säsongen och lyckades göra 4 mål och 6 assist, så visst ser man vissa likheter. Om Pirès kunde explodera kan säkert Gervinho det med, speciellt med den försäsongen han har i ryggen.

Idag släppte Arsenal Report en mycket intressant artikel om Arsenals skadehistorik under de tio senaste åren. Det är extremt intressant läsning och jag rekommenderar er verkligen att lägga undan tio minuter på att läsa granskningen av våra skadeproblem. Just nu ser det relativt bra ut och de enda tre långtidsskadorna vi har är på Emmanuel Frimpong, Tomas Rosicky och Jack Wilshere.

 

WilshereLedsen

Många är oroade över Jack Wilsheres framtid. Troligtvis även han själv. Foto: Bildbyrån.

 

Jack Wilshere är naturligtvis den skada som oroar både mig och många andra supportrar mest. Det sägs att klubben vill vara extremt försiktiga med den unge britten och tillbaka i spel lär han inte vara förrän oktober månad. Då får ni ha i omtanke att han kommer slussas in i laget mycket långsamt och var inte förvånade om han inte spelar mer än fem-tio matcher den kommande säsongen.

Det sägs även vara anledningen varför vi nu försöker knyta till oss Nuri Sahin på ett lånekontrakt med en köpoption. Enligt välinformerade Jamie Sanderson (YoungGunsBlog) har Arsenal haft kontakt med både spelaren i fråga samt Real Madrid. Vare sig vi knyter till honom eller ej återstår att se, men det ser minst sagt positivt ut.

Förra sommaren var en katastrof på alla möjliga sätt och vis och ni minns nog säkert domedagskrönikorna i engelska tidningar tillsammans med photoshoppade bilder med Arsenal-spelare ombord på ett sjunkande Titanic. Ni minns säkerligen även mina egna blogginlägg som var fyllda av oro, rädsla och nervositet. Det var i slutändan en av Arsène Wengers värsta somrar i Arsenal, om inte den värsta.

Spola fram tiden tolv månader och vi pratar just nu om en av Arsène Wengers bästa somrar i Arsenal. Istället för oro, rädsla och nervositet är nu supportrarna fyllda av hopp, optimism och glädje. Visst, under de senaste sju åren är det många gånger man drömt sig iväg under somrarna och trott lite för mycket på laget, men i år känns det annorlunda. "Project Youth" är över, vi köper erfarna landslagsspelare, åker på framgångsrika turnéer och har ett lag som mycket väl kan utmana om titlar nästa säsong.

Min personliga åsikt är fortfarande att vi inte kommer att vinna en titel nästa säsong (slå mig inte), men däremot tror jag på fullaste allvar att vi kommer utmana - och det rejält. Jag hoppas naturligtvis på det bästa, men det känns som att vi måste få se det här laget in action i åtminstone ett par månader innan vi kan dra några slutsatser. Kom ihåg att alla nyförvärv inte per automatik är lyckade. Fråga bara några av våra rivaler om ni inte tror mig.

Det är bara två veckor kvar tills världens bästa liga drar igång igen. Jag är mer exalterad än vad jag varit på flera år och ser verkligen fram emot den nya säsongen. Nu väntar dock ett tufft träningsläger i Tyskland! Innan säsongen börjar räknar jag med att jag hinner med ett par blogginlägg, för att sakta men säkert komma igång med bloggen igen. Två veckor. Det känns som en evighet, men låt oss hoppas att tiden går så snabbt som möjligt.