Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Striker conundrum

Martin Palmér
fre 17 jan 2014 kl 14:51

Efter ett tidigt uppehåll på grund av semester är det dags att komma igång med bloggandet igen. Eftersom vi befinner oss i januari tänkte jag vara originell och skriva lite om vad jag vill se i det här transferfönstret.

Januarifönstret är fönstret där fansen vill se nyförvärv som ska antingen hjälpa laget till en eftertraktad titel, undvika nedflyttning eller rädda en misslyckad säsong. För första gången på ett antal år befinner vi oss inte i den sistnämnda kategorin, istället suktar vi efter nyförvärv av hög klass som kan bli tungan på vågen i kampen om ligatiteln.

Något som är värt att komma ihåg i sammanhanget är att vi sitter på en trupp som visserligen har svagheter men vars kontinuitet och harmoni innebär att vi leder ligan efter 21 omgångar. Ett lag som leder ligan så här pass långt in på säsongen har definitivt alla möjligheter att också vinna den förutsatt att inget extremt händer som förändrar förutsättningarna.

För Arsenal känns det som att risken för att något som fundamentalt ändrar lagets förutsättningar ska hända är som störst på anfallspositionen. Skulle Olivier Giroud gå sönder för en längre tid finns det tyvärr inga, i dagsläget, uppenbara lösningar i truppen. Visserligen känns det lite tunnt med bara tre mittbackar men där ser jag Thomas Vermaelen som en mer än tillräcklig back-up och Sagna finns där som nödlösning. Inte på något vis en optimal situation men inte heller ett problem som inte kan vänta till sommaren om så krävs.

Den viktigaste positionen att förstärka på anser jag därmed vara anfallet. För att göra det finns det, som jag ser det, två huvudsakliga strategier. Antingen värvas en tillfällig lösning som kan kliva in som back-up och prestera från dag ett för att sedan ersättas till sommaren av den världsklasspelare vi vill se. Det andra alternativet är att gå för en världsklasspelare redan nu. Utifrån dessa kriterier har jag valt ut ett antal alternativ bland de spelare vi länkats med.

Jackson Martinez, Porto. En stor stark centertank som ändå är relativt rörlig. Gör en hel del mål för Porto. Martinez är i samma ålder som Giroud och kan inte ses som ett framtidsprojekt, han måste leverera idag. Martinez är inte speciellt effektiv som avslutare, men skjuter mycket vilket passar oss. Han är dock lat i sitt defensiva arbete och skapar väldigt lite för andra spelare. En fördel med honom är att han får spela i Champions League då Porto blev utslagna. Min åsikt är att han är ett dyrt alternativ som inte riktigt håller absolut världsklass än men är på god väg åt det hållet. Jag ställer mig tveksam till om han passar oss och om han är bra nog att leverera tillräckligt. Han skulle vara en bättre back-up än Bendtner, men det finns många andra som också skulle vara det betydligt billigare. Han är ett bra alternativ på sikt men till sommaren kommer det finnas bättre sådana.

Mario Mandzukic, Bayern Munchen. Åter en stor stark anfallare men som är en betydligt bättre avslutare och passningsspelare än Martinez. Mandzukic är också en fantastisk huvudspelare. Han är i samma ålder som Giroud och ska förväntas leverera direkt. Kan tyckas ha en bra situation i Bayern men den förändras när Robert Lewandowski andländer. Tyvärr för oss blir det inte förrens till sommaren. Bayern lär inte heller vara främmande för att sälja honom så priset bör inte bli överdrivet högt. Ett riktigt drömalternativ i mina ögon men tyvärr kommer det att förbli en dröm, åtminstone just nu. Mandzukic kommer inte lämna Bayern i januari.

Diego Costa, Atletico Madrid. It-spelaren nummer ett just nu. Öser in mål i La Liga. Teknisk, spelskickling, bra avslutare. Hela paketet helt enkelt. Han jagas av hela fotbollsvärlden och lär därmed kosta en rejäl slant. Spelmässigt skulle han passa som hand i hanske hos Arsenal men han har vissa problem med disciplinen. Den stora frågan är om han vill lämna Atleti nu när de går som tåget i ligan och CL och om han vill lämna Spanien, som han precis valt att representera på landslagsnivå, alls. Jag ser värvningen som högst osannolik. Costa kommer stanna där han är och lär endast lämna i sommar för något av de absolut största lagen.

Dimitar Berbatov, Fulham. Tekiskt sett en fantastisk anfallare med massor av erfarenhet från Premier League. Skulle kunna komma in i laget och göra ett jobb till sommaren. Men nej, nej,nej, den här lösningen tror jag verkligen inte på. Han är på tok för slö i sitt spel och även om han skulle börja jobba hårt tror jag inte han håller tillräckligt hög nivå längre. Har varit väldigt svag i år för Fulham och framförallt i målskyttet. Visserligen bättre än Bendtner men den här lösningen riskerar att kosta mer än den smakar.

Alvaro Morata, Real Madrid. Ett potentiellt lån det skrivits mycket om. Morata spelar inte mycket för Real och kan vilja gå. En billig lösning helt klart men han är dock  låst i CL. Frågan är dock om han är bra nog. Han är inte en rutinerad räv som kan förväntas leverara med lite speltid och det är högst tveksamt om han har världsklasspotential. Ett mycket tveksamt alternativ enligt mig.

En aspekt på det hela är att det är högst ovanligt att ett nyförvärv i januari påverkar slutresultatet i ligan i någon större usträckning. Det i kombination med att utbudet på marknaden i januari är högst begränsat talar för att en tillfällig lösning till januari är det bästa alternativet. Å andra sidan finns det även få sådana alternativ och spelare som tex. Luis Suarez har införskaffats under januari.

Jag personligen hade gärna sett ett alternativ som det inte pratats allt för mycket om, men som tyvärr gått och skadat sitt knä igen.

Giuseppe Rossi, Fiorentina. En rörlig, teknisk anfallare som är en riktigt bra avslutare. Han håller redan nu hög klass men utvecklas fortfarande. Rossi har gjort 14 mål på 18 matcher i serie A i år. Fiorentina lär inte vinna ligan i år och spelar inte i CL så det finns alla möjligheter att sno åt sig honom redan i nu utan att spränga banken. Är som sagt tyvärr skadad i någon månad framöver.

Frågan återstår då vilka anfallare ni skulle vilja att klubben införskaffade i januari?