Medlemmar: 8836 st.
Visa menyn

Klarsynthet är viktigt

Martin Palmér
mån 7 apr 2014 kl 11:26

Fakta

Arsenal

West Ham H
Hull B
Newcastle H
West Brom H
Norwich B

 

Everton

Sunderland A
Palace H
United H
Soton A
City H
Hull A

 

Söndagen var ytterliggare en match i raden av bortamatcher mot topplag som vi inte klarat av att prestera i. Vi blev överkörda av Everton, men det var inte samma totala utskåpning som mot Chelsea och Liverpool. Med nån offisde eller straffbeslut som gått vår väg hade det lätt kunnat sluta betydligt jämnare och det är lätt att glömma i sin misär. Varför blev det så här? Det var i mina ögon ingen taktisk triumf likt de Chelsea och Liverpool haft. Det var snarare en mental triumf där vi kom med ett skadedrabbat lag i en tuff period som inte klarat av att leverera resultat i tuffa bortamatcher till en match där vi inte fick förlora. Det är förståeligt, men inte acceptabelt, att de har svårt att prestera då. När laget på andra sidan dessutom är i en hysterisk form blir det en mental sten tung som ett mindre mount everest.

Det saknas ledargestalter i laget just nu. Det blev extra tydligt efter Evertons ledingsmål. Det fanns inte tillstymmelse till att kämpa tillbaka. Istället accepterade vi vårt öde. Jag tror ändå att de ledargestalterna finns i klubben men är skadade för tillfället.

Många undrar varför och blir frustrerade över att Wenger inte gör några tidiga byten. Anledningen till det är så klart hans syn på fotboll, eller snarare hans syn på hur man angriper ett problem. Han spenderar hela veckan med att förbereda sig för en match, baserat på det väljer han det lag han tror har bäst chans att vinna matchen över 90 minuter. Han anser helt enkelt att det laget som är baserat på en veckas arbete har bäst chans att göra fler mål än moståndarna över 90 minuter, även om de skulle göra två snabba mål. Men om de överlistar taktiken och dominerar, är det inte bättre med ett byte av taktik och få in spelare som passar det upplägget bättre? Ibland och ibland inte. Men hans filosofi är fortfarande att en veckas arbete mer sannolikt ger rätt recept för att vinna matchen än ett hastigt omtänk i stridens hetta. Ibland gör det att vi inte orkar vända matcher som denna, men andra gånger är det just den filosofin som gör att vi kan vända underlägen. Vi gnuggar på på vårt sätt och maler ned dem tillslut. West Ham borta ifjol är ett typexempel på det. Det finns inget sätt som alltid är rätt. Ibland är det bättre att vara envis och fortsätta med det man är övertygad om är rätt sätt att vinna matchen och ibland är det bättre att byta taktik när man är utspelad.

Det är uppenbart att nåt har hänt i laget den senaste månaden. Vi har gått från att vara en outsider i titelracet till att få slåss med näbbar och klor för att nå fjärdeplatsen. På något sätt är det kanske ändå där problemet ligger. Vi var serieledare sen gick vi in i en lång period med många tuffa matcher. Det var viktigt att få med sig bra resultat från den men vi misslyckades direkt och hamnade efter i ligan. Omställning från att vara jagade till att istället jaga har inte lyckats alls. Istället verkar spelarna ha blivit rädda för att tappa ännu mer, vilket oundvikligen ledde till att vi tappade ännu mer.

Förhoppningsvis känner spelarna nu när vi tappat kontrollen över om vi blir fyra eller inte att de inte kan sjunka längre. Förhoppningsvis känner de att nu har vi gått igenom den här perioden med tuffa matcher, att det är över. Förhoppningsvis ser de fram emot lördagen som en kanonchans att rädda säsongen. Förhoppningsvis ser de resten av säsongen som en period med enklare matcher, som vi gjort det bra i i år, där vi kan vända på det här. Förhoppningsvis ser de spelare komma tillbaka och självförtroendet lyfta med dem. Förhoppningsvis. Men de kan lika gärna känna att de tappat fjärdeplatsen och att det är kört.

När jag tittar på de matcher som återstår för oss och Everton tror jag fortfarande vi har en riktigt bra chans om, OM!!!, vi klarar av att vända på det här nu med vetskapen om att vi har gjort våra matcher mot topplagen. Jag tror inte Everton kommer att ta poäng mot ett City som säkerligen slåss om  ligatiteln när de möts. Det innebär att om vi klarar av att vinna våra 4 nästkommande ligamatcher har vi det i egna händer på sista dagen i Norwich.  Vidare har Everton en bortamatch mot Southampton och en hemmamatch mot United. Om de tappar poäng i bara en av dem har vi råd att spela oavgjort i en match. Tappar de poäng i båda eller förlorar en av dem har vi även råda att förlora en match och ändå ha allt i våra händer inför sista omgången. Två förluster och vi kan till och med  ha säkrat fjärdeplatsen inför sista omgången. Utsikterna är som sagt goda för att Everton ska tappa poäng och ge oss chansen. Den kommer finnas där, frågan är bara om vi klarar av att ta den.

Kommentarer

Bild för Ola Svärd

Skönt läsa en text som inte bara går ut på att kicka Wenger så långt det bara går. Lite väl enkelspårigt sätt att se på de problem som finns. Pressen på spelarna är nog rätt enorm för tillfället varför jag tror att matchen på lördag blir oerhört viktig. Dock långt ifrån enkel förstås i rådande skade- och formläge. Vinst där kan medföra en boost i truppen som vi har med oss i fajten om fjärdeplatsen. Så säger vi!! 

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Martin Palmér

Gav mig rätt medveten inte alls in i debatten om Wenger, den känns rätt meningslös just nu. Betydligt intressantare att analysera nuläget

Bild för gunsmoke

Det är Wengers handplockade spelare, som tränas av Wenger och går sönder eller blir bättre /sämre med Wengers träningsmetoder och som ska spela matcher med Wengers taktik och skapa en vinnarmentalitet med den kultur Wenger lagt grunden till. I nuläget behövs nog ingen djupare analys för att hitta problemet eller....?

Bild för Martin Palmér

Om man inte har nåt emot att framstå som en ganska simpel person utan vidare analytisk förmåga eller vilja att förstå saker på en komplexare nivå än pöbelmässigt fingerpekande. Nej, då behöver man inte göra en djupare analys än så

Bild för gunsmoke

Ibland gör det ont att få verkligheten kastad i ansiktet och man hanterar det alltid individuellt efter egen erfarenhet och mognad.