Medlemmar: 8851 st.
Visa menyn

The last days of spring

Martin Palmér
lör 31 maj 2014 kl 11:12

Idag är sista dagen i maj, vilket betyder att sommaren och transferfönstret står för dörren. Spelare ska säljas, andra köpas. Brister i trupper ska fixas och överflöd avveklas. Med andra ord är det läge att göra en stor inventering av vad som finns i klubben, vilka behov vi har, vad vi har för möjligheter och vilka restriktioner vi måste följa.

Till att börja med finns det vissa regler för hur en trupp i Premier League får se ut. Som bekant ska spelare numer registreras. Spelare som inte fyllt 22 det år säsongen startar behöver inte registreras, utöver dessa får truppen bestå av 25 spelare. Av dessa 25 är åtta platser reserverade för spelare med så kallad ”home grown status”, vilket innebär att de varit registrerade i en klubb i England eller Wales en total period om minst 36 månader innan deras 21a födelsedag. I Champions League är reglerna än hårdare, där måste minst fyra av dessa åtta vara ”club home grown”, vilket innebär att de ska ha varit registrerade i klubben minst 36 månader innan de fyller 21. Det ska dock inte vara något problem då nästan alla våra spelare som är home grown även är club home grown, undantaget är Carl Jenkinson som kom när han var 19.

Nedan ser ni det exakta läget.

 

Spelare som inte är med i denna sammanställning är Ryo Miyaichi, Damian Martinez och Joel Campbell. Alla skulle behöva registreras om de blir kvar, Miyaichi och Campbell är inte home grown medan det är lite osäkert kring Damian Martinez.

En snabb titt i tabellen avslöjar vilka brister som finns i truppen. I mina ögon har vi ett antala sådana som måste åtgärdas om vi vill ha en optimal trupp. Vi behöver två målvakter, en mittback, en högerback, en vänsterytter och en anfallare. Tabellen säger dock inte allt, den säger inget om kvaliteten på spelarna. Tas även den med i beräkningen skulle jag lägga till en defensiv mittfältare till våra behov. Sammantaget, inklusive direkta ersättare för tex. Sagna och Fabianski, behöver vi enligt mig sju spelare för att nå en optimal trupp. Det råkar händelsevis vara precis det vi har plats för i truppen, förutsatt att minst två av dem har home grown status.

Sju värvningar är väldigt många och resurserna är, om än större än tidigare likväl, begränsade. Vi måste alltså prioritera mellan dem. För att göra det har jag utvärderat dem kring två faktorer, behov och värvningstyp. Behovet kan vara akut, normalt eller långsiktigt. Skillnaden mellan dessa kan föklaras ungefär så här; Akut är köttet och potatisen till middagen, utan dem ingen middag. Normalt är salt och peppar till köttet, det går att äta maten utan det i värsta fall men nog vore det bra med lite salt på biffen. Långsiktigt är salladen, middagen fungerar utan den men det behövs för att middagen ska bli komplett. Värvningstypen kan vara spets, breddning eller trupp. Breddning kan både vara en rotationsspelare och en stabil startspelare. Trupp är spelare som får spela då och då vid skador men som inte roteras in i ligaspelet normalt.

De två dimensionerna bildar en 3x3 matris där vi nu kan placera in de sju olika värvningarna. Värvningstyp kan ses som resursfokus som minskar nedåt i matrisen och behov som tidsfokus som minskar åt höger i matrisen.

 

I tabellen blir det nu tydligt vilka värvningar som vi bör lägga resurser på och hur de ska prioriteras. En anfallare är av högsta prioritet, att få in en anfallare är både tidskritiskt, måste ha i sommar, och kvalitetskritiskt, vi behöver ytterliggare spets. Det medför att kostnaden kommer i tredje hand och därmed behöver mer resurser. Det är även möjligt att tänka sig att verkligheten kring en anfallare är att den kan glida ned till breddning och ligga kvar i akut eller glida över till normalt men ligga kvar på spets.

Efter det är det högerback och andremålvakt som bör få mest fokus, vi måste helt enkelt få in dem i sommar. Samtidigt har vi ett behov av en spets spelare på defensivt mittfält som är mer kvalitetskritiskt. Bedömingen här är att högerback och målvakt kan tumma något på kvalitet eller kostnad, vi måste få in dem även om de blir lite dyra eller om de inte riktigt håller den absolut toppkvalitet. Den defensiva mittfältaren å andra sidan är mindre kritisk att få in, kvaliteten är viktigare än att få in honom i sommar. Alltså kan vi tänka oss att gambla lite mer här med tiden för att få en spelare vi verkligen vill ha, det betyder även att den posten bör få en relativt stor budget då vi hellre bör betala mer för att få den kvalitet vi vill ha kontra att betala mindre för någon av lägre kvalitet.

Vad är tanken kring en mittback och tredjemålvakt? Båda positionerna är inte spelare som kommer få någon stor roll, de är till största del nödfallsbackup. Båda positionern har dessutom spelare i ungdomsleden som kan ta dem om det behövs. En fjärdeback som kan rotera in lite mer är så klart önskvärt men Pleggy och Hayden funkar så pass att det inte vore någon katastrof om vi inte värvar någon. Skulle Vermaelen lämna blir situationen självklart en annan, i sådant fall flyttar den diagonalt uppåt vänster och hamnar i samma ruta som högerbacken och andremålvakten. Viviano spelade hela noll minuter för Arsenal och jag tror nog Illiev, Macey eller Vickers kan klara av att sitta på bänken i COC.

Slutligen har vi en vänsterytter, eller egentligen bara en ytter, även om vänster är att föredra. Den positionen är inte akut på något sätt. Den behövs om vi vill nå de riktiga höjderna men vi kan utan problem vänta med den värvningen till nästa sommar om vi inte har resurserna eller kan få rätt spelare nu. Det finns dock ett scenario att vi värvar den här spelaren och att anfallare då ramlar ned till breddning och akut. Anser vi oss ha bättre chans på en Pedro eller en Di Maria än en Benzema eller en Balotelli är det kanske inte en helt knasig taktik.

Med det är truppens dagsläge analyserat och värvningsbehoven kategoriserade och prioriterade. Nästa steg blir att titta på vilka spelare som vi bör titta på för att fylla behoven. Men den här bloggen blev väldigt lång och informationstät, av den anledningen kommer analys av potentiella värvningsmål i nästa blogg. Räkna med att den kommer till mitten/slutet av nästa vecka.